Vad tycker jag om plastikoperationer?

Så var dokumentären slut och jag tänkte dela med mig av mina tankar kring skönhetsoperationer.

Personligen har jag ingenting alls emot plastikoperationer i sig och inte heller personer som opererar sig. Jag tycker att det är helt upp till var och en att bestämma vad man vill göra med sin kropp. Sedan kan det vara så att jag tycker att vissa människor som opererar sig går till överdrift, eller gör någonting som jag själv aldrig skulle ha gjort, men det handlar ju om hur de ser på sig själva och sin kropp. Jag tror att mycket kan handla om sin syn på sig själv psyktiskt sett också, och att man kan jobba med att acceptera hur man ser ut. Men jag tror även att man kan må bättre efter att man fått fixa till det man mått dåligt för. Alla som har silikonbröst exempelvis, har ju inte gjort dem bara för att de har urkass självkänsla.

Sålänge man dessutom har en mogen, trovärdig och genomtänkt tanke bakom sin operation, så tycker jag att man skall operera sig om man verkligen vill.

Vad tyckte jag då om dessa två tjejer i dokumentären och om deras önkemål?

Först och främst tycker jag att de båda kunde vänta ett par år, då jag tycker att det är lite tidigt att operera sig vid 16-17 års ålder. Men det är mycket en fråga om mognad såklart..

Tjejen som ville fettsuga sig: Hon hade inte lagt ned sig alls i att försöka gå ned i vikt, utan tyckte att en operation var "en snabb lösning". För mig är inte det en bra och mogen anledning. En fettsugning är en sista utväg! Jag tror dock att ger man sig fan på att gå ned i vikt och lägger om sin livsstil så går det. Givetvis finns det undantag.. Bukplastik förstår jag absolut folk som vill göra. Har man kämpat och gått ned i vikt och skinnet blivit "slappt och hängande" är en budplastik en bra avslutning.

Tjejen som ville förstora brösten: Jag förstår henne. Hon hade inga som hellst bröst och trivdes inte med det. Bröst kan man inte skaffa sig, utan en bröstplastik. Många trivs med sina små bröst och jag tycker inte att det är fult på något sätt. Men tjejen i dokumentären kände sig som en liten flicka. Hon trivdes inte med sig själv. Hon ville heller inte ha några jätte bomber, utan ville ha ett par bröst som var propotionerliga till sin kropp - ett moget och genomtänkt beslut!

Kort och gott! Jag tycker inte att man skall döma någon, bara för att de valt att operera sig. Det är helt upp till var och en vad dom väljer att göra med sin kropp. Jag hoppas bara att alla som opererar sig tänker på konsekvenserna som kan bli och att dem även tänker igenom sitt beslut noga.

Vad tyckte ni om dokumentären och vad anser ni om skönhetsoperationer överlag?
21
Ajlin

Svar; det går jättefint med kärleken. Jag är verkligen lyckligt lottad som har en jättefin pojkvän. :) Jag gillar din blogg, jag kommer nog tillbaka till den, men nu är det läggdags. Sov gott!

My

Missade dokumentären, men håller verkligen med dig helt & hållet!

Fia

Ja, jag kan absolut förstå tjejen som ville ha bröst som gjorde hennes utseende komplett, enlingt henne själv :)



Tänkte bara höra, du som skickat efter kläder från chicy. Är de bra där? Funderar på att skicka efter en klänning därifrån. Ha det bra! Kram.

Linn

Jag vet inte mycket om fettsugning eller så, men fyfan va vidrigt det såg ut. Det är nog bättre att hon tränar o äter rätt o SEN opererar bort eventuellt överflödig hud. Men som hennes pappa sa, att hon inte gick till gymmet: då kan de inte va så himla viktigt för henne att gå ner i vikt hellet.



Den andra tjejen, jag vet inte. Jag älskar bröst men på nått sätt tyckte jag att hon var finare innan. De passade hennes kropp.. sååå platt tyckte jag inte att hon var. Hon var ju fruktansvärt smal förövrigt så de små brösten passade in på något sätt. Menmen, huvudsaken är att hon blev nöjd :)



De som va lite underligt var att de enda dom + deras föräldrar brydde sig om var deras ålder.. man fick inte höra ett dugg om vem som stod för kostnaderna. Bara att brösten kostade 3000pund, det är mycket pengar det :)

Natteli

Jag fick knappt se nått av den tyvärr.. Lyckades se operationerna som bara gjorde mig illamående men sen fick jag besök så slutet missa jag.. :/ Får hoppas den går i repris.. Men av det jag såg så håller jag helt med dig i dina åsikter om tjejerna! :)

Natta

Efter dokumentären har jag definitivt bestämt mig. Särskilt efter att ha sett T.U.B.A tekniken att gå in genom naveln vid bröstförstoring. Den där tjejen hade precis samma tanke gnågar som jag och jag har mått dåligt i alldeles för många år. Nu är jag 20. Så jag tar mina besparingar och sätter mig på ett plan till USA så fort jag bara kan. Toppendokumentär.

Jennifer

Jag tyckte att dokumentären var bra! Jag tycker igentligen att skönhetsoperationer är sista utvägen, sen finns det ju undantag, som tex för den tjejen som ville göra bröstförstoring. Hon kunde inte göra nått åt det, Men när det kommer till den lite större tjejen som ville göra fettsugning, helt fel! Hon ville ta den lätta vägen, hon orkade inte gå på gymmet, orkade inte banta.. "Orka" är inte ett bra undanflykt för att man ska lägga sig under kniven. Hade hon nu gjort fettsugningen och fått plattare magen så hade det inte hjälpt om hon inte äter nyttig och bra mat, hon skulle åter kommit tillbaka till sitt tidigare-jag, många tror att "ja, men jag gör en fettsugning nu, då kommer jag alltid att vara smal!", så är det ju inte. Man måste ju fortfarande kämpa för att hålla sig smal. Det går inte att gå tillbaka till sitt normala liv och fortsätta att äta skärpmat osv.



Jag tycker INTE att man ska få göra skönhetsoperationer förns man är 18 år. Man har varken vuxit klart eller mognat tillräckligt! Vissa kanske vill göra operationerna fortfarande när dom är 18, ja, gör det då. Men inte innan, man är fortfarande ett "barn" Varje sig man vill det eller inte. Nu låter det väl som om att jag helt och hållet är emot skönhetsoperationer, men det är jag inte, Är man vuxen och kan ta mogna beslut själv så är det helt okej, men det kan ju lätt gå överstyr, kvinnor som går med bröst som skulle kunna döda vem som helst om dom vände sig om utan att förvarna!



Nu blev det här inlägget väldigt långt, hoppas det inte gör nått!

Linn

Sv: Mja. Det beror på vad man menar med "inga bröst alls" en av mina vänner har liknanade hennes, inga fel på dem. Jättefina. Men som jag skrev, huvudsaken var att hon på dokumentären blev nöjd :)

Malin

Jag håller med dig. Tycker det är helt okej med plastikoperationer sålänge man verkligen vill och har tänkt igenom beslutet noga. Har flera i min närhet som genomgått plastikoperationer, av olika skäl. Skulle jag känna mig missnöjd med min kropp som jag inte kan "fixa" genom livsstilen skulle jag nog inte dra mig för operationsbordet.



Blev en rätt lång kommentar :) Har skrivit lite mer här: http://malliiin87.blogg.se/2008/september/plastikoperation-eller-inte.html

Anonym

Håller helt och hållet med i dina åsikter. Plastikoperationer är det inget fel på, alla har rätt till en bättre självkänsla men det ska göras efter man tänkt ordentligt på det och enbart för sin egen skull.

Ha de gott

Emelie

Herregud! Brösten har ju inte ens växt klart vid sexton års ålder. Det vore skillnad om hon vore 25. Sen i puberteten eller vad som helst kan vara anledningen till varför hon inte hade några.

Josse

Jag håller med dig. Att hon som ville opera buken inte ens hade försökt själv blev jag lite smått irriterad över, hennes pappa hade rätt i det han sa och han försökte ju stötta henne och hade följt med henne till gymmet de få gånger hon gått dit...

elin

kort och gott, håller med dig!

Edavictoriaa

Jag tittade mest i slutet bara det mest handlade om bruden som ville förstora brösten och jag tyckte att hon gjorde rätt val eftersom det var det hon själv kände var bäst. Förhoppningsvis hade hon verkligen tänkt igenom det riktigt ordentligt och tagit till sig alla risker och liknande och gjort ett val därifrån vilket blev att hon gjorde det.

Jag säger som du att det handlar om en mognads sak och känner man att det verkligen är rätt och tänkt igenom både en och tre gånger så ska man göra det om det hjälper en och stärker en så pass mycket.

Annaida

Fast om hon var sjutton år så tycker inte jag att det var ett moget beslut att operera brösten, de har ju inte på några sätt växt klart än.

Alla andra tjejer har större bröst och alla killar tittar på dom och inte på en själv.

Det handlar mer om att då få uppmärksamhet.

Jag har själv alltid varit den som varit som en planka och önskat att mina bröst skulle poppa upp en dag.

Men innerst inne berodde önskan inte på mig utan för att alla killar gav uppmärksamheten till kompisen som hade gigantiska.

Nu när jag är äldre så är jag otroligt glad att jag inte tog tankarna längre. Jag är nöjd över att ha små bröst, de är en del av mig.

Dessutom så vet jag att de killarna som ger mig uppmärksamhet inte gör det p.ga. stora bröst utan för att jag är en intressant person ändå.

Ytligheter kan man vara utan.



Nu såg ju inte jag dokumentären eller något så jag kan inte uttala mig om hon skulle behöva det eller ej, men jag håller ändå fast vid att när man är 16-17 år kan man inte göra ett moget beslut.

Om hon ser likadan ut över 20 strecket, fine, då har hon förmodligen växt liter mer som människa och vet vad hon snackar om.

Johanna

Jag såg dokumentären, va lite skrämmande att tjejerna va så unga..Jag håller med dig! Jag har många vänner som gjort plastik men där har resonemang och mognad spelat stor roll, man behöver nog tänka både en och två gånger...

Sofie

Jag såg också den dokumentären. Jag tycker precis som du. Hon som gjorde sin bröstförstorinf förstår jag också helt och hållet.. Och hon som ville göra fettsugning.. Det var bra att hon ångrade sig.

Jackie

Den smala tjejen Lindsay var ju anorektiskt smal, klart hon inte hade några bröst då. Tyckte att C-kupan inte såg fint ut på henne, men man såg på henne hur lycklig hon kände sig och det var kul :)

Jenny

Jag såg en del iaf av dokumentären.



Håller med dig om att båda var lite unga och att tjejen som ville fettsuga sig inte ansträngt sig. Fettsugning ger ju dessutom bara tillfälligt resultat om du fortsätter med samma stil efteråt.



Tjejen som opererade brösten tyckte jag det var kul att se hur mycket bättre hon verkade må. Dock tycker jag brösten blev alldeles för stora för hennes lilla kropp.



Jag har väl ingenting emot att andra opererar sig, själv skulle jag dock inte göra det. Har lärt mig att det är självkänslan man får jobba med, för det är oavsett där som allt sitter.

Joella

Jag tycker tjejens bröst blev skitfula. Alldeles för stora till hennes pyytelilla, smala kropp. C var alldeles för stort på henne. B hade räckt.

what not to wear

samtidigt var hon ju bara 17 år, är man verkligen mogen att ta ett beslut om sin kropp vid den åldern? dessutom slutar brösten inte växa förrän när man är runt 22.