Hur hittar jag rätt kamera?


Jag säger en sak - Tack gud för vänner!
Detta med vilken kamera jag skall införskaffa mig har varit ett problem i flera månader. Just för att jag inte vetat vilken modell, har jag gått och dragit mig från att köpa en. Nu har en god vän till mig, som är fotograf, gett mig möjligheten att få provfota med bl.a. kamerorna ovanför. Jag tror det är bättre att göra det än att enbart läsa sig till informationen om kamerorna. Jag kanske trivs mycket bättre med en Nikon D80 än en Canon eos 450D trots att de är 2MPixlar mindre i den.

Äh, ni fattar! Det skall ialla fall bli jätte spännande att få prova de olika kamerorna och få rådfråga en expert lite under tiden jag fotar.

EDIT: När jag skrev jämförelsen med MPixlar, menade jag inte att jag utgår från dem, utan att jag utgår från vilken kamera och de bilder jag tycker känns och blir bäst.
53
Linda

Jag har själv en Canon EOS 450D och den är verkligen superbra. Jag ångrar inte en sekund att jag satsade på Canon före Nikon. Min svägerska har en Nikon, men jag tycker inte alls att det är samma sak att fota med den, då menyerna och sådant är sämre utformade än på en Canon enligt mig. Men du ska absolut inte gå efter hur många megapixlar en kamera har, det har inget med bildkvalitén att göra så länge du inte ska göra några enorma förstoringar av dina bilder. Men jag rekommenderar som sagt Canon före Nikon, och EOS 450D är en pärla!

Jennie (ANG3L)

Jag kan ju säga att Nikon D40 är jättebra, har själv en sån :)



(Följ gärna min blogg med bloglovin.com)

EMME

Jag har en Nikon D60, och den är grym! :D

guzmania

Jag har en Nikon D80,det är min första systemkamera och jag är super nöjd...

guzmania

Jag har en Nikon D80 med 18-70obj. ,det är min första systemkamera och jag är super nöjd...

Ellinor & Engla

Jag använder Canon 350D. )Den har utgått men en liknande modell är 400D ) jag tycker min kamera jättebra. Anledningen till att det blev just Canon var för att kunna nyttja min brors alla objektiv. Har dock en kompis som använder Nikon och hon är helfrälst på den så det handlar nog mest om att trivas med kameran, i slutändan så spelar det inte så stor roll om den ena har någon flashig funktion som den andra inte har, iaf så länge man håller sig på hobbynivå.. Så har du möjligheten så kläm och känn på kamerorna och testa vilken modell du trivs med.. som är lättmanövrerad och som ligger bra i handen. Det är det som räknas i slutändan.. :)

MATILDA

det är allt annat som gör en kamera, inte megapixlarna :) hihi

Josefine

Själv har jag haft en Nikon D50 nu i lite mer än två år och jag tycker den är underbar. Skulle i och för sig vilja uppgradera mig till en bättre, men det kostar ju. Jag har provat både Nikon och Canon systemkameror och jag tycker överlägset mer om Nikon än Canon. Men det kan ju vara en smaksak. Men en rekommendation från mig är att du ska välja en Nikon. Det är inte jättestora skillnader på modellerna, men vill du kunna filma kan du köra på en Nikon D90. Med en D80 får du bäst bildkvalitét.

linnea

"canon kan nikon" ;)

elin

det är alltid tävling mellan nikon och canon. hemma fotar jag med en canon eos 400d och i skolan fotar jag med en nikon d40/d40x. canon väger mer och är en klumpigare kamera, nikon är mindre och lättare. canon är också oftast dyrare än nikon. men vikten och priset ger reslutat. kör på en canon!

Fredrik *Frisören

det är verkligen en svår värld!

sandra

Jag tycker du kan börja med den D80 eftersom du inte är riktig fotograf? Jag tänkte mer på att nikon D450 är mer avancerad?.. min mamma är fotograf och hon har "bara" Nikon D200 :) lycka till!

Albin

d60 nikon

cornelia

Läs om min spännande dag!=) Och gör mig på bättre humör med att berätta hur du haft det!Kram

Elina L

Jag har själv en Nikon D60 och tkr att det är en alldeles utmärkt kamera.

bella

hej! jag har en d60 och jag är väldigt nöjd! den kostar runt femtusen och är alldeles perfekt! kolla gärna in min blogg för att se lite bilder jag tagit med den. gott nytt år!

Valpen

En kamera skall ligga så perfekt i handen så du kan ta tusen bilder utan att bli trött..



..köp en nikon.

Lisett

nikon d40 är den jag har, och jag är nöjd med den eftersom det är en bra nybörjarkamera, och jag inte har behov av en ''bättre'' kamera i dagsläget. :)

Göteborgsflikka <3

Jag har Nikon d60,den är perfekt,och tar skitfina bilder! :) >3333

hur har dagen varit ? :P

joanna

baah vill meeeed ha en NIKON D 80! har en Nikon D60 nu, D80 är tyvär påtok för dyr.. och fatta mig inte fel! min D60 är typ min käraste ägodel och åker ingenstans utan den:) den är även helt udnerbar då de gr huur bra som hälst att fota springande hundar/hästar/barn.. ja..allt som rör sig helt enkelt^^ och de blir ändå skit bra! men klart att man alltid vill utvecklas ett steg;)

Emma

Jag har en Canon EOD 40D å är suuuupernöjd med den :)



Skulle behöva din hjälp. Hur gör man med bloggportalen? Är medlem å har försökt lagt in den där koden, me tydlige vart det inte rätt.... :(

Junitjej

Jag rekommenderar Nikon!!

malin

Nikon d60!

Louise

Jag har köpt en sony a300 och tycker den funkar superbra. Om du ska köpa en billigare kamera är det bättre att satsa på en sony eller annat märke, canon och nikon satsar nämligen på de dyrare modellerna.

Anna

En Canon tycker jag enligt eget tycke är en bättre kamera. Kvalitetsmässigt och funktionsmässigt. Jag har haft båda, och jag tycker att Canon sitter som ett smäck :) Satsa på Eos540D, EN UNDERBARING :D



Jag har aldrig kommenterat hos dig även att jag har läst i ca 1 år, kanske va dags nu :) Du rockar tjejen !

Gabbi

Jag har en canon eos 450D och jag kan starkt rekomendera den! :)

amanda

jag har bara ett tips: gå inte så mycket på recensioner och andras tycke och tänk när det gäller val av märke. (speciellt om du väljer mellan canon och nikon). vem du än frågar, får du helt olika svar! detta är nämligen en smaksak då vissa fastnar för nikons menyer, grepp osv, medan andra fastnr för canon. så där kan du endast känna dig fram!



tidigare år har alltid canon varit störst och ansetts som bäst när det kommer till systermkameror. men med åren så har nu nikon snappat igen och är nu minst lika bra. däremot så har canon ett större utbud av objektiv då dem som sagt har varit störst på systemkameror tidigare. men för den sakens skull har inte nikon ett dåligt utbud dom heller!



jag själv har en nikon D80. Köpte den i somras, då jag föll direkt. jag älskar att den är lite tyngre än D40 och D60, och därmed känns mer rejäl och mindre plastig. att du har en snabbmeny på ovansidan är också en finess jag älskar! med denna kamera har jag växt fort, och nu går jag inte en meter utan den :-)



men som sagt! val av kamera är inget man bör fråga andra ägare om. det är helt en smaksak! känn på dem och testa dig fram :) däremot kan jag rekomendera att hellre lägga på ett par tusenlappar för en lite bättre kamera när du ändå köper en. (då hellre nikon D80 eller D90 än D40 och D60 osv osv..) utvecklingen stiger snabbt! och även om D40n till exempel, är en bra kamera för en billig peng, så går den inte längre att jämföra med de nyare kamerorna.



kram på dig! :-)

Zarah Galore

EEEEEK!!!! Jag fick hem min nya Canon EOS 450D IDAG!!!! Jag är lyckligast!! :D

Hoppas du hittar en du blir nöjd med, jag är så GRYMT JÄVLA nöjd efter bara ett par timmar!!

Nu ska jag försöka hänga lite mer hos morsans hyresvärd, hon är nämligen Gotlands största fotograf. ;)

Buu | Bloggare & Bloggdesigner

CANON är det absolut bästa märket tycker jag. Jag skulle gå för canon 450d

maria

megapixlarna spelar inte så stor roll :) jag ska också köpa en systemkamera har ja tänkt mig :)

Marie ~ Williams Mamma ♥

då jag själv fotar med systemkamera så skulle jag inte välja nån av dom möjligtvis Nikon D80 isf, men annars tycker jag att du ska kolla in Sony oxå..

Patricia

Jag skulle ha valt nikon d60 eller d40 om jag var i samma sits för dom förklarar alla funktioner osv medan de lite mer avancerade är en hel djungel om man inte har gått en hel del kurser osv. Har själv ägt en d40 i snart ett halvår och jag har fortfarande inte lärt mig alla funktioner :). Jätte bra att du kan få möjligheten att testa de olika, dom har ju även riktiga kameror uppsatta hos vissa affärer och då har dom ju huuur många som helst :D media markt här i gbg har en hel vägg med olika systemkameror, lycka till med att hitta en :)!

Helen

bloggerskan nevnarien tipsade mig om canon eos 1000d tror jag det var. Ett relativt lätt kamera även för nybörjare inom systemkamera användning. Fråga henne om tips vet ja! Men jag har ännu inte gjort slag i saken och köpt mig en. Får bli snart! :) Lycka till i djungeln av kameror. :)

/Helen

sandra

jag tkr att du ska köpa en Nikon D40, för den är suuperbra, inte för att jag vet nått om dom andra men D40 är något att rekomendera! :)

Liisa

Jag har en Sony A300. Den är riktigt bra! :)



Du kan se den i min meny om du undrar hur den ser ut ;)

majan

Jag har en Nikon D80 som jag är väldigt nöjd med. Bilderna blir jätte bra och kameran är skön att hålla i, man får ett bra grepp.



Har provat att fota lite med Canon, då min bror ha en sån. Den gillade jag inte alls, tyckte den kändes väldigt plastig, nästan som en leksakskamera.

DENISE

Jag har d40 och jag är inte så jättenöjd men jag tror att det kan ha att göra med objektivet, vill ha ett då man kan gå närmare och sådär.. jag skulle nog hellre vilja ha en canon eos 400d, min kompis har det och den är superbra! ;D

Emma

Satsa på D80 eller 450D direkt istället för att ta nån lägre modell och att du sen kanske måste byta upp dig efter ett tag och lägga ut ännu mer pengar. Jag själv köpte Nikons D80 för nån vecka sen och jag är frälst! ")

Mickan

köp en nikon d80 :D

Nani

Skulle vara roligt om du kunde skriva ett inlägg om vad du tyckte om varje kamera du testade? :)

Veronica

Jag har canon eos 1000d :) Den kan jag i vilket fall rekomendera! :)

Lina

Okej, det är första gången jag besöker din blogg och så såg jag detta om vilken kamera du funderar på.



Jag har läst några utav kommentarerna, och som vanligt tycker alla olika.

Men ett tips är att titta på vad som finns till kameran t.ex. objektiv osv.

Det är bra att du har provfotograferat och känt på kamerorna med. Jag har själv en Nikon D80. Den är verkligen min bebis^ haha!

Min kompis har den Canon 450D; I don't like it.



Vad som fick mig att bestämma mig;

Jag tycker nikons kameror känns mindre plastiga och har mycket bättre grepp för handen. Knappar och sådant gillar jag mycket mer. Dessutom tycker jag att färgerna blir bättre i Nikon än i Canon.



Men självklart ska man ju känna efter vad som passar en bäst själv.



Oj, det blev kanske lite långt!

Jaja, lycka till i kameradjungeln:) Man kan hålla på och väga fram och tillbaka hur länge som helst.

Emelie

Haka inte upp dig på pixlar bara! det är ändå inte kameran som gör fotografen.. det får man aldrig glömma(bilden sitter i fotografens bildseende)! :)pluggar själv till professionell fotograf på Kulturama och av egen erfarenhet är en D80 ett utmärkt val om det skulle bli din första systemkamera :) har själv haft en och den har jag tagit fantastiska bilder med!

Men som sagt.. att jämföra pixlar är bara löjligt..

victoria.

skulle satsa på nikon d60 om jag var du :) den är kanon om du inte har haft en systemkamera innan då den är lätt att lära sig och har inte en massa knepiga extrafunktioner. dessutom är nikon det ledande märket inom systemkameror, i det långa loppet slår den canon med hästlängder.



objektivet har också större betydelse än själva kameran. satsa på en lite billigare kamera och köp ett eller flera riktigt bra objektiv istället för kitobjektivet, det tjänar du nog på :)



och håller med tidigare talare om att du inte ska haka upp dig på hur många pixlar den har för det spelar ingen större roll. :)



lycka till med kameraköpet!

Yoji

Jag har en D80 och trivs bra med den. Skulle dock vilja ha en fullsensorkamera! :)

emma - emmahall.blogg.se -

D80:n är bra. Har haft den lite mer än ett år och är helnöjd.

Jakob, Fotoblogg

Jag tycker helt klart att du ska följa vad du själv tycker. Du ska ta den du själv tycker ligger bäst i handen! Man får inte glömma att det är personen bakom kameran som gör bilden, kameran är endast ditt verktyg för att fånga den. :)

Men sen ska du såklart fråga dig fram likaså, men gå då till den fotoaffär du tänkt dig, helst en som är inriktad och insatta i kameravärlden osv. :) Rådfråga, förklara vad du ska använda kameran till och vad du i huvudsak fotograferar. :) Hoppas jag var till någon hjälp! Lycka till! :)

angelica

jag använder mig av nikon d40X och den e super bra, kolla in min fotoblogg. :)

lovisa

det kanske kan vara svårt att få tag på en d80. jag köpte den allra sista på Siba i Karlstad innan nyår och där kommer de inte få in några fler överhuvudtaget eftersom d90'n lanseras i januari (?).

Nalllii

Det spelar ingen roll hur många pixlar dt är :P, Jag använder en Canon eos 450D & den funkar jätte bra :D

Canon har enklare menyer också ;)

Denice

Jag har Nikon D60, den är jättebra! :)

Jennifer

Jag är lite seg men..

Jag har en Nikon D60 och den är verkligen superbra! Jag har prövat på D80 också, och har inte märkt nån skillnad, förutom att man ser motivet i displayen, som på en vanlig digitalkamera. Har även testat Canon Eos 400D, och den kändes plastig. Så jag tycker du ska satsa på en Nikon D60 eller en Nikon D80, nu har ju Nikon D80 gått ner så mycket i pris med pga att den ska gå ur sortimentet. Så passa på!

Hanna

jag har en Nikon D60 oh den är ass bra !!!!!!! du kommer inte ångra dig! :D