Skriv inte om saker du inte vet någonting om!

Min vän Emma länkade ett inlägg på MSN nyligen. Idag, i en av Sveriges mest lästa bloggar, kan man nämligen läsa om människor som hon kallar "Emos". Hon berättar att hon hatar dem för att "dem klär sig fult och skär sig", i samma inlägg skriver hon att hon "inte har några fördomar mot människor". Jo jag ser det jag..

Är det någonting som gör mig upprörd, är folk som ser ned på människor som skär sig. Utseendena tänker jag inte ens kommentera, för varje individ har sin fulla rätt att klä sig precis som man vill. Men detta med skärandet, har ingen människa i världen rätt att nedvärdera, om dem aldrig någonsin varit med om det, eller haft det i sin närhet. Då har man ingen som hellst aning om vad det handlar om.

Jag tycker inte på något sätt att skärandet är bra, för det är det inte. Det är fel hemskt och livsfarligt, men många människor förstår inte varför andra människor utsätter sig själva för det här. Det handlar inte om den slags uppmärksamhet som många tror. Oftast är det ett rop på hjälp, ibland är det för att bedöva den psykiska smärtan med fysisk för en stund. Detta håller givetvis inte så länge, men när man mår så dåligt, som många människor idag faktiskt gör, tragiskt nog, så är varje liten chans att koppla bort den oerhörda smärta man känner inombords värdefull.

Som sagt, jag är helt emot detta med skärandet, det är ingen lösning! Man mår inte bättre av att skära sig i det stora hela. Man förstör och utsätter sin kropp för otroligt stora risker, du utsätter dig själv för en otrolig fara. Så om någon som skadar sig själv på detta sätt läser detta; Gör det inte. Gör bara inte det.. Det finns hjälp att få, tro mig! Även om hjälpen inte alltid är nära och lätt att få, så finns den. Jag säger det av egen erfarenhet..

Och till er som beter sig på så sätt som denna tjej, jag började inlägget om: Hjälp dem istället! Tror ni att ni gör andra människor en tjänst, när ni trampar på de som redan ligger ned? Tror ni att ni är mycket till människor då? Gör någon jävla nytta istället. Jag tycker det är skrämmande att en människa som denna skall få så mycket uppmärksamhet och att så många håller med eller "tar efter", det är farligt!!

Människor som skär sig är inte "ett slags folkslag som man kan dra över en kam", vem som hellst kan må dåligt! Skall vi inte sträva efter att minska och hindra sådant? Hjälpa varandra? Inte fan skall vi trycka ned varadra på det sättet ialla fall!
68
G I L R A E N

Håller med dig ordagrant!

ia

Vem är boggeskan, måste få läsa det själv!

rebecca

Jag tyckte det var hemskt det hon skrev och jag blev ledsen av det. Nu för tiden tror alla att folk som klär sig på ett speciellt sätt och sminkar sig på ett speciellt sätt är "emos". Och emos skär sig, det säger dom absolut. Jag själv brukade skära mig, gjorde det i två år för att det dämpade den psykiska smärtan som du skriver om. I början var det ingen som visste om det, och jag försökte dölja det. Men efter ett tag så gjorde jag misstag och en person efter en annan fick reda på det. Som tur var kom jag undan med det lätt eftersom att folk menade att skär man sig utan att någon vet är det okej, men inte om man berättar det för folk. Jag blir så trött på folk som inte ser det allvarliga i att man skär sig. Det blir ett beroende och tillslut gick det för långt för mig så jag slutade. Nu har jag hemska ärr på armarna och folk frågar varför jag inte går med långärmat jämt. Då svarar jag att jag har lagt den tiden bakom mig, och jag orkar inte längre bry mig om vad folk säger och gå i långärmat för att dom inte ska undra en massa. Och jag läser flera bloggar inkl. Kissies blogg för att jag tycker att hon verkar vara en härlig person, men nu tycker jag endast illa om henne.

Förlåt för att jag skrev så långt, men det kommer upp så mycket

gamla känslor när man får höra om något sånt här.

Kram på dig.

Therese - Eira min ögonsten

Bra skrivet!!

Carro

Bra sagt!

Linda

Jag läste precis hennes inlägg innan jag gick in på din, jag blev så upprörd.

du har så rätt i allt du skrivit, förstår inte hur en människa som hon kan hålla på och skriva så, jag antar att hon är en "förebild" för unga tjejer och om dom nu tänker ta efter henne så är sverige på väg att gå åt skogen. Usch!

isabel

bra skrivet !

ia

Åh såklart.. skaffa liv kvinna!

Annika

Om man skär så är det som sagt ett rop på hjälp, även om man kanske inte förstår det själv. Jag gick in och läste inlägget, det var inte svårt att lista ut vem bloggerskan var. så kanske har jag också förutfattade meningar. Blev riktigt upprörd och jag antar att det är det hon ville. Arg tonåring verkar det som hon är. Hoppas hon får lite perspektiv på saker o ting när hon blir äldre. nej jag håller mig till ärligare och trevligare bloggar, som den här:) kram kram

anette

håller med dig

Ellen

Jäkligt bra skrivet, jag vet vem det syftas på och jag fattar inte varför man måste hålla på att döma andra människor hit och dit.. bah. Fin blogg förresten, ser proffsig ut! :)

Annika

sv: jag tycker det är hemskt att hon vill vara en sådan männsiska. Sånt beteende håller aldrig i längden. ha det bra! kram

JOSEFIN

Jag känner personer som har skärt sig, och såna som gör det än!

Och måste bara säga en sak! Att det finns inte alltid hjälp att få, när det gäller psykiska sjukdomar, låter hemsk men det är sant, man måste gå över en viss gräns för att få hjälp, skär man sig en gång får man ingen hjälp, kanske ett samtal med skolsyster, men för att få riktig hjälp måste man gå längre än så, man måste vara nära döden för att få hjälp, skära så att man miste så mkt blod att det är livshotande. Och säg inte att ja är okunnig, eller hittar på nu, för jag har hört läkare och skolsyster säga just såhär till mig och mina kompisar, rakt upp i våra ansikten när vi hade en kompis som hade anorexi, skärde sig och allt gick bara fel för henne!

Samma sak med just anorexi, även fast man vet att någon har sjukdommen har inte många kommuner råd att hjälpa före det går för långt, och dom är tvugna att lägga in.

Vi gör insamlingar för att hjälpa barn i andra länder (inget fel med det) men vi tänker inte på att vi i Sverige också har en befolkning som lider av svält, hemlöshet eller sjukdomar.

Varför finns det inte galor för insamling till Anorexi, bulemi osv, när Sverige inte själv har råd med hjälp till dessa?





Mer galor, till fördel för Sverige säger jag bara!

Sofia.

grymt dålig stil.

Marieh

Håller helt med dig!

Men däremot måste jag bara påpeka att det är inte så lätt att få hjälp som många tror. Jag har en depression och har haft fruktansvärt svårt att få läkarhjälp här i Värmland. Man måste vara tuff och stå på sig väldigt mycket för att en läkare ens ska lyssna på en här så om man är så svag och mår så dåligt så orkar man inte. Tro mig, jag om någon vet.

Men verkligen bra att du uppmärksammar detta!

S

Superbra skrivet! Håller med dig till 100% !

joanna

vill bara flika in lite snyggt att man inte kan klä sig eller "vara emo" att klä sig så som de flesta kallar emo = att klä sig fashion core.. emo är själva muskistilen och även de en förkortining:)

Anonym

äckel lily detta skrev du bara för att få uppmärksamhet

jenny Sellsve

Håller med, jag gjorde en pjäs om emos och mediasynen på dom för inte så länge sedan. Tummen upp för dig!

Perfektion by Emma

- jag är töntig och "håller med"



men jag blir rent av förbannad på en del. de där som hon gjorde stjälper mer än hjälper. nu är jag mest nyfiken på vem denna dumma människa kan vara.. kan väl inte vara så svårgissat.

Michaela

Läste också det inlägget av Kissie, vanligtvis brukar jag tycka att hon är rätt skön som person..men det där var väl ganska onödigt tycker jag! =)

Perfektion by Emma

- ja nåt annat kan man väl knappast räkna med. har inte riktigt förstått vad hennes skrivande går ut på. hon är en fruktansvärt dålig skribent, fotograferar dåligt och är grymt elak mot de flesta..

Emma

Förstod direkt vilken bloggare det handlade om trots att jag inte läst hennes inlägg.. Och jag tyckte de va fruktansvärt. Jag vet att de finns de som skär sig ytligt och lätt just bara för att få små sår som syns och ger uppmärksamhet. Sen finns det såna som jag själv som faktiskt skärt sig för att orka med och andas. Jag mådde så otroligt psykiskt dåligt och jag hade ingen att vända mig till, så jag började skära mig.. Djupare och djupare just bara för att känslan av få se blod, få känna att det gjorde ont gjorde att jag faktiskt kände mig levande. Jag skar mig mer eller mindre varenda dag i 2 år och idag när jag ser tillbaka på den tiden så förstår jag inte hur jag klarade mig, varför det aldrig blev för djupt eller gick överstyr. Jag har haft tur. Det gör riktigt ont när folk skrattar åt att skära sig, säger att det är något "fjortisar" och "emos" gör för uppmärksamhet och att det bara är tramsgrejer, riktigt förbannad blir jag. Nu har jag vart skärfri i över ett år och jag är stolt över mig själv, utan hjälp eller stöd så tog jag mig ur skärande och bestämde mig för att försöka leva. Kämpar på varje dag men ärren kommer alltid finnas där för att påminna mig och för mig och alla andra som har haft det som jag så tycker jag du skrev ett riktigt bra inlägg.. Skärande är inte roligt och de är inget man ska skämta om eller ta lättsamt på.

Johanna <3

jag skärde sönder mina armar i märkeskläder och fjortis smink =D alltså finns det ingen kategori människor som gör detta :) bra skrivet linda !

Develina

Väldigt bra skrivet.

Så sant som det är sagt man kan INTE bara lägga in människor i fack.

Har man inte varit med om det eller har vänner som gjort detta så kan man inte uttala sig...



sanna

Väldigt bra skrivet! Jag kan anta vem som äger bloggen där detta har skrivits... Ska strax in och kika :P

emmaj

du har så rätt som man kan ha.

ingen vet vad de går igenom?

varför inte göra folk gladare,

då blir du gladare själv också.

Anna Phe

Precis vad jag alltid sagt! Det är så många idag som går runt som en slags allvetare, tror sig veta hur allt ska vara utan någon som helst erfarenhet, endast fördomar då man tror dig veta bara för att det brukar vara si eller så i mångas fantasi.



Många människor mår dåligt idag och kan få utlopp på precis vilket sätt som helst, inget man själv kan styra över om man verkligen är sjuklig. En frisk person kan oftast deppa ihop en längre tid och sen ta sig tillbaka medans en person som inte har det normala kontrollbehovet kan utsätta sig för det mest farliga tills det går åt skogen helt. Dessa människor behöver så mycket stöd och hjälp för att på något sätt kunna se en utväg med andras hjälp. Detta är ett mycket avancerat ämne och som du säger hjälper varken fördomar eller typer som tror sig veta saker som stänger en människas rop på hjälp ute, det är snarare patetiskt och jag tycker att fler borde lära sig att stå upp för sina medmänniskor på det sätt som man själv förväntat sig stödet om det vore än själv!! Vill vi ha en bra värld måste vi alla hjälpas åt, annars kommer inget bli bättre och då kan man inte heller klaga speciellt mycket om man inte bidrar med förbättring.



Tobias

Bra skrivet! Håller till stora delar med :)

Ellen

Riktigt bra skrivet och du har helt rätt! Hoppas att fler personer blir lika smarta som du.

Ingrid

Se filmer som just nu går på bio--- online och gratis!

Länken hittar ni på min blogg!



http://mylifeinusa.blogg.se/

puma

haha, det är ändå lite roligt att direkt när jag läst inlägget visste jag vem som skrivit det.

Det finns bara en bloggerska som är så flitig på att skriva nedsättande och rent av elaka saker om människor/en del av hennes egna läsare...



Det är därför jag inte läser hennes blogg, utan din blogg.

Moa

håller med! alla får vara hur de vill!

Katja

trist när människor yttrar sig om saker de inte vet!

Mia

Kommer ihåg själv den tiden jag skärde mig, satt 5 timmar på nätterna och bara skärde mig :) Har fortfarande behovet av att skära mig, som om det vore en drog. Men i dagens läge så kan jag "tygla" mig själv att inte göra det, även fast jag skulle vilja göra det :)

AnnaIda

Kunde inte sagt det bättre själv!

Det är verkligen ett rop på hjälp och alla skyltar inte med sina sår och ärr, därför kan man verkligen inte dra alla över en kam och säga att det handlar om uppmärksamhet.

ida

Den stackars tösen (som skrev inlägget) är bara rädd och vet inte vad hon ska göra, då tar hon till orden som inte är så fina..

Hon förstår inte egentligen vad det handlar om att försöka ropa på hjälp eller be om uppmärksamhet eftersom hon tyvärr har för mycket uppmärksamhet riktat mot sig...

Tråkigt nog..

Men är man född på pidestal å inte vet nåt om riktiga världen så är det tyvärr så..

Jannike

Bra inlägg! Självskadebeteende är ett problem som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och har skrivit en b-uppsats och ska nu skriva en c-uppsats om det. Det är väldigt intressant, men väldigt väldigt skrämmande också.

Johanna

Det är inte alls svårt att lista ut vem som skrivit inlägget för jag tror bara det finns en bloggerska som kan kläcka ur sig så jäkla dumma saker, och vara så tvetydig.



Men det hör till saker att "emo" är en klädstil. Bara för någon klär sig "emo" så kan man inte dra paralellen arr människan skär sig för det behöver inte alls vara fallet. Och bara för man skär sig, behöver man inte klä sig något annorlunda än skribenten till inlägget, Blondinbella eller mig.



Det är så himla synd att den tjejen lever på att provocera, för helt ärligt, så verkar hon inte anväbda särskillt många hjärnceller, när hon ALDRIG tänker längre än vad hennes näsa räcker.

Nathalie

Det finns faktiskt dom som skär sig enbart för uppmärksamheten, som gör det för dom tycker det är coolt. Jag tycker att det är förjävligt att folk får skära sig, att man inte gör nåt i skolorna eller i hemmen, jag menar jag har sett ett flertal ungdommar som går runt och visar att dom skär sig men ingen bryr sig. Men dom som gör det för att det är coolt, dom är bara töntiga och omogna! Men självklart bör dom som gör det för att dom mår dåligt få hjälp.

Anonym

bra skrivet..!! håller med många av komentarerna, de är inte de lättaste att få hjälp, beror vart man bor och hur mycket man själv orkar kämpa för att få hjälp, många som är okunnig inom detta område så de är inte de lättste att få hjälp, rätt hjälp! jag känner en man som skar sig med skalpel som han tog från sjukhuset och skar sig med, och jag kan säga att han har inte dom vackraste ärren och han åkte in och ut från sjukhus,många gånger va han nära att stryka med, idag mår han bra för han fick rätt hjälp men de tog många år, 5-6 år innan han fick rätt hjälp.. så klanka inte ner på dom som mår psykiskt! inget dom väljar att må dåligt!!

Tessi

Jag led av självskadebeteende i många år men sen började jag i dbt och nu skär jag mig inta längre. Jag föreläser faktiskt om självskadebeteende. Många tror man kan säga åt en person att sluta skada sig, men vad människor tyvärr inte förstår är att det är som en drog. man blir beroende och kan inte komma ur det utan professionell hjälp. Ha en bra dag :)

madelene

Håller med dig till 98 procent, bra skrivet! Många läsare eller inte, man skriver inte sånt om andra människor. Det finns så mycket anledningar, precis som du säger - man vet inte vad dom gått igenom tidigare.

Ann-Sofie

Jag själv har hållt på med att skära mig i flera års tid (men inte längre). Jag gjorde det enbart för att jag faktiskt mådde bättre efteråt. kroppen frigjorde endorfiner och jag blev lugn för en stund. Jag gjorde det aldrig för att få uppmärksamhet eftersom jag valde ställen där ingen någonsin skulle kunna se såren. Nu i efterhand vet jag att det inte är någon lösning alls på något.

Samtidigt var jag realist under mitt skärande. Jag hade en slags dödslängtan men jag valde skärandet istället för värre grejjor. Det är väldigt sällsynt att man förblöder och dör genom att skära sig. Men det kan vara farligt på andra sätt, det kan bli ett hemskt beroende. Vilket det blev för mig.



Jag är glad att du tog upp det här, var inne på hennes blogg senast idag faktiskt.

Nicole

Så jävla bra sagt. Ska också skriva ett inlägg om det här ämnet samt länka till dig, om det går bra? Har också egen erfarenhet av det här ämnet.

Emma Josephina

You go girl!

Smart som vanligt! Och bloggerskan-som-vi-inte-nämner-vid-namn har med sitt inlägg bevisat att hon har fördomar och därmed säger emot sig själv.

erica

Riktigt bra skrivet!

Anonym

Tror inte riktigt att det var så Kissie menade. Eftersom att du inte gillar henne så tolkar du saker på ett sätt som hon egentligen inte menar.. så tror jag iaf...

Rebecka

Väldigt bra skrivet.

Jag hoppas bloggerskan som skrev det läser detta inlägget och SKÄMS! ;)

Hanna

Håller med dej till fullo! Riktigt bra skrivet som många redan sagt. Detta var nog det bästa blogginlägg jag läst på länge!

Alexandra Nilsson

snyft snyft ;)

marie

Bra skrivit..

MEN, att säga att det inte är bra att skära sig. Det vet alla som skär sig, att det inte är bra. Men det är ett sätt att slippa det som gör ont.



Visst vet vi att det är fel, att det kan gå fel, även om man inte vill det. Det hjälper inte i längden, men för stunden och det känns faktiskt enklare efteråt. Trots att man får ångest över att man varit så dum IGEN. Men det är ett sätt att döva smärtan när man inte vet vad man ska ta sig till..



Kram

ida

åh, jag håller med dig till 100%

Mikaela

men gud va bra skrivet, vilken blogg handlar det om?

Anonym

"de här me skärandet ar ingen rätt o sga nått nervärderande om..bla bla" "ja är helt emot de" de knns som du inte vet vad du tycker egentligen, utan bara vill vara emot henne, varför läser ens du hennes blogg? herregud..varför skriiva inlägg på din blogg där du tydligt visar att du inte tycker om vissa?

theres

words! håller med dig helt och hållet

isabelle

Bra skrivet! Jag har en kompis som skar sig förut. Det var hemskt att se alla nya såren på armarna, när hon bortförklarade sig med att hennes katt rev henne. Men jag förstod ju att det inte var så.. Till slut erkände hon, så jag fanns där för henne och stöttade henne, jag gick inte runt om kallade henne "jävla emo" som en del gjorde... Man måste finnas där för en vän hur svårt den än har det.

erika

håller helt och hållet med dig!

Micaela

Jag tyckte att det var otroligt bra skrivet av dig !

Har själv försökt uttrycka mig om detta i åratal men du satte verkligen ord på känslor. Grymt bra !

Lisett

Detta är ju ett ämne som aldrig kommer få ro, som det verkar just idag. Men man kan väl bara hoppas på att det lugnar ner sig någon gång.

Jag får höra dett ai stort sett varje dag, men det är ju ingen idé att lägga värde på det länge.

Visst jag kan ta det när det är folk som säger det rakt ut, speciellt när det är folk omkring för det ända de vill är ju att verka 'tuffa'. Så är det på våran skola iallafall. Men när folk sitter och skriver(inlägg) om det så blir jag bara irriterad. Det är ju så onödigt och ta upp det om man bara vill konstatera det nu denna svårgissade bloggerska gör. Visst man får ta upp det i diskussion, det har jag inget emot.



Så onödigt av henne iaf, men vi vet ju varför hon gör detta, men ja nu ska jag inte prata mer och henne. Tycker det var superbra skrivet av dig!

Rebecca

Fan vad bra skrivet!

Jag blev så jävla förbannad när jag läste det på hennes blogg.

adde

Det var verkligen dumt skrivet. En annna sak är,bara för några säkr sig betyder det inte att alla emos skär sig. Att man vill skära sig kan vilken människa göra, det kvitar vilken livs stil, religion eller kultur han/hon har eller kommer ifrån.

Marina

Tror inte det var riktigt så hon menade..

Visst det finns människor som verkligen är psykiskt sjuka och skär sig för att de mår dåligt.

Men själva grejen med emos är att det är många som inte mår dåligt, utan skär sig för att det är ett "mode" jag vet många som har varit emos som skärt sig för att det "ingår" i deras livsstil, egentligen mår de inte alls dåligt!

De skär sig för att det är coolt!

Man måste må extremt dåligt för att skära sig, och även sådana människor har jag träffat, och det är en jävla skillnad på emos, och psykiskt störda människor..

Det är nog Du som inte förstår.

Anonym

Jag antog att det var något skumt, eftersom du inte länkade till bloggen som skrev om emos. Tur att någon här i kommentatorsfältet droppade hennes namn, så jag kunde läsa inlägget själv.

Shit vad du tar saker ur sitt sammanhang. Tro mig, det är riktigt få emos som faktiskt skär sig själva. JAG VET. För övrigt så var hon bara arg eftersom emosarna hade drygat mot henne. De hatar henne för att hon är fjortis, och hon hatar dom för att dom är emos. De sitter och skrattar åt henne, och hon gör detsamma.

Jag tycker det är riktigt komiskt att folk faktiskt tror på fullt allvar att emos skär sig själva. Det är riktigt riktigt komiskt.

Anonym

Fast i och för sig... Folk lär redan ha skrivit vad jag nyss skrev, men du godkänner det säkert bara inte, bara för att det ska verka som att du gör något bra.

Upprörd!

Jag brukar i vanliga fall inte läsa hennes blogg men när nån av kommetarerna nämnde upp hennes namn gick jag in på hennes blogg och ville läsa det inlägget. Jag vill bara säga att det var ganska omoget av henne, okej de kanske var lite retliga av sig men inte behövde hon bitcha sig tillbaks lixom. Hon kunde bara ha vänt på klacken och gått vidare och låtsas som ingenting. Jag menar, hennes blogg är ju helt blåst om jag måste säga det, det handlar bara om smink,kläder,blonderat hår m.m

Inga viktiga inlägg att skriva om! Om jag var så känd som henne och fick massor med läsare så skulle jag åtminstone börja skriva viktiga inlägg som alla borde veta o lära sig av. Men visst hennes "fans" som har följt med hennes blogg har ju blivit så beroende av henne att de tkr samma sak som henne.



Jag är varken emo,fjortis,bimbo m.m men jag är mig själv o jag har en kille som är emo som jag älskar men han sitter iaf inte o mår dåligt o skär sig själv,nej han mår toppen han.

sofia

jag skär mig(tyvärr) och gör allt för att sluta men de går inte så bra..

alla säger att dom stöttar mig till 100 och att jag får hjälp och massa men de dom säger är bara "men sluta skära dig bara!" "sluta visa dina ärr sofia!" tror dom jag orkar bry mig om att inte visa dom längre..i söndags skar jag mig..19cm lång..så jag skulle jätte gärna vilja få hjälp av dig..för du hade väl gjort de själv om jag fatta rätt? justde! jag blir kallad emo barn av en kille i 9an själv går jag i 8an..han vet inte om att jag skär mig men jag är inte alltid glad precis så ja..

Sandra

Bra skrivet!

Fick tårar i ögonen när jag läste detta inlägg. Jag började skära mig när jag var 11-12 år, jag har så många gånger fått hela kommentarer för att jag skurit mig och jag blir så arg på det.

Idag är dett ett år sedan jag skar mig senast, ibland hr jag saknat det men låtit bli då jag vet att det bara känns bra för en liten stund.



Kram Sandra