Balsam metoden - speciellt för er med lockar! (repris)


En kvinna vid namn Lorraine Massey skrev en bok vid namn Curly Girl. Boken innehåller ett koncept som är väldigt simpelt: Sluta använd schampo, sluta använd produkter som torkar ut ditt hår, sluta borsta samt sluta skada ditt hår med värmeverktyg.


Många av er kommer nog tycka att det är ganska äckligt att inte använda schampo, men visste ni att schampo endast funnits i ett 40-tal år? Vanan att tvätta håret ofta är t.o.m. ännu nyare. Om du inte jobbar på ett väldigt lortigt jobb, där kemikalier och oljor förkommer, finns det egentligen ingen anledning att tvätta håret med schampo. Väljer du dock nu att prova leva utan schampo, är det viktigt att du inte använder andra produkter som innehåller: mineraloljor och silikoner. De ämnena är nämligen inte vattenlösliga och byggs därför på mer och mer så småningom, eftersom de inte tvättar bort med vatten. Enligt damen ovan är det enda du behöver: balsam och gelé.


Innan du ställer undan schampoflaskan
: schamponera noga en sista gång, så alla produkter och liknande blir urtvättade!


Det absolut viktigaste du behöver är balsam med bra ingredienser, som du kommer använda till tre saker: rengöring, utredning och fuktighetsbevarande.


♥ Skölj håret noga och massera in en klick balsam i hårbotten. Var noga med att du fördelar balsamet jämt. Massera varsamt med intensivt. När du känner att du masserat in balsamet i hela hårbotten, sköljer du ditt hår mycket noga.


♥ När du sköljt, applicerar du balsamet i längderna. Ett litet tips är att tillsätta lite olja i balsamet till längderna, det ger ytterligare fukt och glans. När du har balsamet i håret, kamma med en glestandad kam för att reda ut eventuella tovor, som lätt bildas i ett lockigt hår.


♥ Längdernas balsam kan du välja om du vill skölja noga eller lite slarvigt. Sköljer du noga, är ett litet tips att applicera ytterligare lite balsam i håret, när du klivit ur duschen. Detta skall inte sköljas ur.


Efter din dusch och applicering av balsam skall du använda en enda styling produkt:
Gelé.


♥ När ditt hår fortfarande är väldigt blött, kläm i gelé. Vattnet hjälper gelén att sprida ut sig lite mer. Gelén hjälper lockarna att "klumpa ihop sig" vilket ger ett mycket snyggare resultat, istället för att varje hårstrå skall leva sitt eget liv och ge ett tovigt resultat. Tips för dig med långt hår: kläm i gelén när du står upp och ned, detta ger lite ökad volym.


Gnugga aldrig, aldrig, aldrig håret med en handduk! Hur mycket du skall krama samt hur mycket gelé du skall använda, får du prova dig fram för. Allra helst skall håret självtorka, men du kan föna det med en diffuser (en tratt), på låg värme. Pilla och rör inte i håret, när det inte är torrt. Låt istället lockarna torka ifred, det ger snyggast resultat.


När håret torkat kommer det kännas lite stelt av gelen, då kan du klämma lite i lockarna, eventuellt med lite olja på händerna. Då kommer det stela och hårda försvinna och dina lockar kommer vara otroligt vackra.


Tänk på att håret aldrig skall kännas kladdigt, lukta illa och liknande, men att det kan ta ett par veckor innan hårbotten ställt om sig helt till ditt nya leverne.

Exempel på balsam som fungerar till detta:
- Biolage conditioning conditioner
- d:fi* d:strukt volume boosting conditioner
- Maria Nila Conditioner Sensitive
- Maria Nila Sensitive Masque Ultragentle inpackning
- Redken  Body Full conditioner

- TiGi Moisture Maniac balsam


Inspiration & bilder: lockig.se

74
Michaela

DEt låter inte som något för mig :P

Hanna

Fan vilket bra inlägg!



Jag har inte fullt så lockigt hår så att man kan kalla det lockigt, men smålockiga toppar. Hur får jag lockarna sådär snyggt som på bilden utan att sluta använda schampo. Jag tvättar håret 2 ggr i veckan, använder inpackning 1 gång i veckan.

Anonym

sv: ja visst, det ska jag göra :D jag kommer nästa måndag eller tisdag då, så tar jag med mig henne! :) hon är väääldigt busig bara så du vet :D

Josefine

Jag har faktiskt prova denhär metoden då mitt hår är otroligt lockigt, och det fungerar! även om det känns lite äckligt i början att inte använda shampoo!

mari

men vi med rakt hår då? kan vi använda nån liknande metod?

Josefine

Jättemånga balsam som man köper på ica som inte inehåller det som slutar på -cone osv, fungerar också, t.ex naturelles balsam, för dom som inte har råd med dom som finns hos frisörerna =)

Bella

Vilka snygga lockar hon fick den 17:nde dagen. Inte lika frissigt som på första bilden.

MICHAELA D

toppen tips! :D

bara en fråga, hur fungerar det om man duschar på kvällen och sedan sover på håret. Mina lockar blir alltid jättefula och det är en omöjligthet att ha det utsläppt. Har du något tips på hur man får tillbaka lockarna då?

TESS

Ska man använda den här metoden om man har rakt hår också?

Emmi - you know u like it ;)

hon hade ju riktigt fint hår det sista där :)

Frida

Jag skulle vilja testa detta! Jag tycker att jag får extremt fett hår. Tvättar det ca två gånger i veckan och redan efter andra dagen kan jag märka att det börjar bli fett... Väldigt jobbigt! Funkar detta för alla hårtyper? Och kan du säga ett billigt och bra balsam för detta? Jätte bra inlägg! Kram!

Amanda

Kan du ge tips om vad man ska använda för slags shampo/silvershampo, balsam, hårinpackning, värmeskydd och annat man ska tänka på när man slingar håret från mörkt till blondt? :)

Emma Josephina

ouch. Finns det inga billiga märken som är bra? :S

JENNIE



åå va bra, tack för tipset! jag har jättelockigt och långt hår. ska prova:)

Dixi

Gud vilket underbart tips!!! :D

Anonym

Jag har vart medlem på lockigt.se ett bra tag nu. Mitt hår har aldrig sett så fint ut som nu. Inget uttorkande schampo som förstör.

Men det är supernoga att tvätta med ett sista schampo som tar bort silikoner mm. Annars funkar det inte....

Det är en frisör som har lockigt.se sidan. En kanonsida!!

nellie

vad coolt , det hade jag ingen aning om att man kunde göra ;)

Veronica

Ja men det verkar vara svårt för dom flesta med "små" chihuahuaor att få dem att öka i vikt. Vet att både Janni och Lotta haft svårt med det. Båda mina ligger runt 3 kg. Melvin hoppar mellan 2,9-3 kg och Oliver hoppar mellan 2,8-2,9.



Vem ligger inte hellre och glassar i solen? ;P



Hahahaha, skriker? Melvin kan också göra det, men det händer inte så ofta. Försök få med det på videoklipp ;) Det vill jag höra.!

S

Bra inlägg, det tror jag att jag ska testa, inte för att jag har megalockigt hår, men ändå. Håret kanske mår bra av det? :)

Lucia

jag tonar ju mitt hår annars skulle jag testat :)

FridaOhlin

Videoinlägg och nya skorna!



fridaerikaborgohlin.blogg.se

Zarah-Lou

Vilka balsam kan du rekomendera som inte innehåller silikoner eller mineraloljor?



Hade varit perfekt som en "del 2" på detta inlägg! :D

erica

verkar ju superbra! :) vart otroligt snygga lockar!

Frida

Vilken underbar blogg du har!

och jag gillar dina tips, funderar starkt på att köpa shampoot o balsamet i ett inlägg lite längre ner.

du var riktigt snäll som visade kissie en riktig kanin också.

vill du veta en hemlighet?

Jag tror hon är sjukt avundsjuk på ditt hår. Haha!

Jennie

Bra tipsat :)

Jennifer

Jag har provat och det fungerar verkligen men pga. av mitt nuvarande jobb så kör jag inte no poo metoden längre..



MEN du glömde en väldigt viktig detalj!!! Schampot man använder sista gången ska även det vara UTAN silikoner och skit som skadar.. meningen är att man ska tvätta ur allt det en sista gång innan man börjar med balsam.

Johanna

Gäller denna metoden för alla hårtyper?

Linn

Vad intressant! det blev jag genast sugen på att prova...Men, hur gör man om man ibland vill ha rakt hår? För som lockig känns det ofta befriande att gå runt med rakt nyplattat hår istället! Tack för en bra blogg! Kram

LINDEROTH

Häftigt :) har du något speciellt tips MOT fet hårbotten?

Sandra

Kan du sluta och skriva så jävla mycket reklam om allting? Och förreste, när du skriver om frisörprodukter behöver du ju faktist inte kopiera rakt av. Är så jävla trött på dina fucking inlägg!

Lisa Walker

Det här måste jag bara prova! Men det får bli efter sommaren :) Men alltså om man kolla på bilderna längst upp, blir det verkligen ett sådant resultat!? lite skeptisk är jag nog allt.

Zarah-Lou

hehe, sorry!

Jag läste denna balsammetod sist du skrev den (så jag läste den inte nu), missade totalt tipsen. Sorry! ;D

Frida

tack själv, för en härlig blogg!

:)

god natt!

Kim

svar; Nej, det är en Engelsk sida så det är ingen tull heller :) Beställde schampoo, balsam och ett leave in från Redken för 360 kronor. Bara leave in:et kostar så mycket i Sverige. Har beställt därifrån tre gånger och leveransen är bara 3-5 dagar, för bra för att vara sant nästan :)

Rebecca Utan RÄkor

Låter skitbra. Men jag skulle nog aldrig klara det

Olga

Hur ofta ska man då balsamera?

Jag plattar mitt hår (som är ganska kort) varje gång jag har duschat (vilket jag gör varje dag, både mitt hår och min hy är jätte torrt!

Tack för en bra blogg :)

Alexandra Nilsson

haha MEN GUD ÄR DU SERIÖS?! Låt mig vara, move on! I get it, lite spännande att en kändis som jag skriver till dig men stay the fuck out of my way,



och ja din HÄST du ser förtäskig ut!

Förvirrade morsan

Jag har en fråga, men jag vet ju inte om du har nåt bra svar... Men jag chansar ;D Mitt hår har blivit väldigt torrt och "knasigt" sen jag fick barn. Det är torrt och samtidigt tungs om man säger så. I vanliga fall har jag sk. glashår och jag undrar om du vet nåt sätt att hjälpa håret på traven lite med att komma tillbaka?

Alexandra

har du något tips på något lite billigare balsam som man kan använda?

och vilket shampoo man ska använda innan man slutar med det? :)

Anonym

Jätte bra inlägg! När jag använder balsam så blir mitt hår fettigt och går runt och känner mig äcklig. Haha. Så jag kan bara använda schampoo.

Berii_

Detta var myyycket intressant för oss som har lockigt hår! :)

Mamma Jessica

Om man nu upplever håret fett, hur ska man göra då då? Då blir det väl inte bättre med balsam utan känns ännu mera fett? Jag vet inte, men jag brukar bara ha shampoo i hårbotten och resten balsam? Funkar det också? ;)

lena

Hej så trevligt det såg ut med lockarna ska prova det...vad tror du om jag som medelålders skulle utbilda mej till frisör...är faktiskt sugen på det..klipper och färgar och stylar osv hela falmiljen och vänner

PETRA AKA SHORTY

scary!

Victoria

Intressant inlägg tycker jag. Det där kanske man borde testa någon gång :)

nina

jag har lite blandat hår, typ vågigt/lockigt och väldigt tunnt, så håret blir jätte lätt smutsigt. så om ja slutar med schampoo kommer de inte bara se grisigt ut då ?

Johanna

OJ äntligen en frisör som fattat det här med balsam metoden! För visst e du frisör??? Jag har lockigt hår och använt mig av den här metoden i några månader! Fast jag använder jessicurls produkter i håret efter tvätten. Mitt hår har aldrig vart finare!! :)

Emelie

Inga budgetbalsam som funkar? Typ sunsilk eller något liknande

Elin [ n e v n a r i e n ]

Gud vilket vacker hår det blev tillslut :O

Johanna, gravid i vecka 35

Nått att prova på redan ikväll kanske? :)

tessan

Jäkligt bra tips vill jag säga!

Hur ofta ska man "tvätta" håret om man kör den metoden?

Tack för en bra blogg!



Tessan

http://samuelsen.blogg.se/

ANNAANNA

Jag har kört med "Balsammetoden" i snart ett år och för mej fungerar det jättebra. Man måste vara mycket noga med att välja et balsam som inte innehåller SLS/SLE eller annat starkt uttorkande.

Mitt lockiga hår och min känsliga hårbotten tycker jättemycket om att slippa shampoo.



Jo, många som kör balsammetoden använder inga stylingprodukter alls, jag brukar spara lite balsam i längderna om jag vill ha mer "stadga".

En annan grej som jag vet att många kör med men som jag inte provat själv är glidmedlet Klick från Apoteket som tydligen är en jättebra ersättning för geleér å sånt.



Monty

Mitt hår blir fett och platt när jag inte tvättar det så jag föredrar nog schampoot.

Annars använder jag inga konstiga produkter elr hårinpackningar särskilt ofta.

Jag avskyr att tvätta ur hårspray t.ex.

Det blir så stel o konstigt...

Emelie

Wow, vilken skillnad det var på hennes hår på bara 6 dagar! Detta ska jag verkligen pröva då mitt hår ser likadant ut som bild 1...

Jen

Undra om hårbotten ser fet ut eller om det ser bra ut i hårbotten också.

Sofi

Jag använder aldrig shampoo, varför liksom? Lönt att sätta shampoo och sen balsam/conditioner nej så lång tid har man inte för duschen. Jag använder endast balsam/conditioner till håret. Shampoo gör mitt hår torrt och spretigt.

Ha en bra dag,

Kram

Linnea

Men gud så bra! Jag har precis permanentat mig men vet inte riktigt hur jag ska sköta håret. Ska absolut testa denna metoden :)

Djuprengörande ikväll, sen aldrig mer, haha!



Men alltså, ska man använda vanlig gelé, eller någon särskild?



Tack för tipset!

Lockig

Bra "sista-schampoo": coop x-tra (innehåller sulfater men inga silkoner etc.)



Bra tvättbalsam: coop x-tra (litet kraftigare) eller Änglamark sensible (litet lättare balsam).



Styling: exempelvis Wella Shockwaves (röd tub)eller Klick från apoteket (glidmedel, men ingredienserna gör det till en jättebra stylingprodukt bla. pga glycerinet).



Viktigt att tänka på: 1) använd inga produkter med silikoner, paraffin etc. (kolla listan på lockig.se).

2) använd inte hårborste utan kamma håret med bredtandad kam när det är vått och har balsam i

3) gnid inte håret torrt med frottehandduk utan använd kökshanduk och krama ur vattnet.



På lockig.se finns det massor med jättebra info - läs!

märtha

hej vore tacksam för svar! Kan man använda hårspray och platta håret fast man använder denna metoden? :D svara gärna på min mejl :)

christina

Hej Linda!

Fungerar detta med Loreal Absolut Repair cream-balsam??

tuva

men usch!

vadå "Om du inte jobbar på ett väldigt lortigt jobb, där kemikalier och oljor förkommer, finns det egentligen ingen anledning att tvätta håret med schampo"? klart att det finns! man svettas ju dagligen, det får man inte bort med balsam, och så får man i smuts i håret dagligen när man går på stan och så, får avgaser i håret. det här var på riktigt äckligt, och jag tycker det är synd att du får med andra också.

Bella

ska påbörja kuren alldeles strax! haha :)

Josephine

Åh, det här har jag velat höra länge! Men vilket av dessa rekommenderar du som bäst för riktigt lockigt hår? :)

June

Jag skrev om det här i min blogg idag. Kollade sen runt på lite hårbloggar för att se vad andra skriver. Kul att fler sprider budskapet! :)

malin

woho, tur att jag kollade detta för jag har något extremt lockigt/vågigt hår :)

men jag använder schampoo & balsamet från TREsemmé tror du inte det funkar lika bra? :)

ehrelle

Hej Linda! Super inlägg. Då jag har sånt hår! (ser ut precis som så till höger.. redan.) Men dock, jag vill MINSKA volymen. Jag vill kunna ha mitt lockiga hår, men det känns inte vackert då jag har jättevolym av mig själv, och långt hår. Detta är ett problem för mig. Mycket stort problem. Kan mejla en bild på hur det ser ut efter jag tvättat det osv, då det torkat osv osv. Skulle VERKLIGEN behöva hjälp! Ingen frisör har hittills "velat" hjälpa mig.



Kram. <3

victoria

det lät awsome , jag ska lätt prova !! men får man använda torrschampoo ?

Linda Jönsson

Hejsan! Enormt bra inlägg! Det är bara en sak jag undrar; mitt hår kan man inte kalla lockigt, men det böjer sig i topparna, & man kan säga att det är på gränsen till att locka sig. Så nu undrar jag att om jag testar balsammetoden, får jag också lockar då? Jag skulle bli väldigt tacksam för svar. ♥

Yohanna

De där lät lite intressant :) Säker på att det fungerar?

Cecilia

tänk vad mycket pengar man skulle spara på schampo.. Får nog testa det dära :)

Evelina

Hej jag har väldigt lockigt hår och jag hade tänkt prova detta, men vad är det för märke på gelén och vad heter den?:)



Kram

Sara

Är det bara jag som tycker dag 6 ser bättre ut än dag 17??

sofie

Måste bara säga att det inte är bra för ALLA med lockar.. Jag testade BM i 6 månader och mitt hår gick av.. Det ser ut som skit efter BM och har tappat all sin kvalite :( Så nu återstår en ennu längre kamp till att få håret att nå till svanken för min del..

maria

BM är absolut det bästa jag börjat med för mitt hår. Det spelar ingen roll om man har lockigt eller rakt hår, SLUTA använda en massa skitprodukter som innehåller en massa hemska kemikalier och cencerogena ämnen och hormonstörande ämnen!