Jag ber er läsare om kloka råd!

Jag har svarat Linda redan, men har valt att lägga ut denna kommentar för att fråga er, mina alltid lika kloka läsare. Visst är det väl (tyvärr) så att killen har rätten till att sälja hunden, när det är han som står som ägare? Laglig rätt, men moraliskt är en annan femma.. Vad gäller inom sambolagen?

Så sötnosar, svara gärna och försök hjälpa tjejen ovan. Jag kan bara tänka mig frustrationen och känslan av rädsla att bli av med sig hund - mot sin vilja. Usch.. Blä!
31
Caroline

Jag tror tyvärr också att det är den som står på pappret som har "rätt" att göra vad den vill med hunden. Och skulle man försöka skriva över den på henne, så behöver man med all säkerhet killens godkännande.. Riktigt tråkig situation! :( Min kompis va i samma sits, hon ville så gärna ha kvar hunden men han stod på pappret och ville också (men hade varken tid eller kunskapen) att ha kvar hunden.. Det va en jäkla tvist men dom beslutade sig sedan att göra det som va bäst för hunden, att placera om den! Fy.. Hoppas det löser sig!

Emma

Står killen som ensam ägare utav hunden har hon tyvärr inget val än att betala den summan som "svinet" begär. Om det inte går att prata vett med honom och göra upp en avtalsplan eller något så finns det nog inte så mycket mer att göra :/

Anonym

Hon kan gå genom sambo lagen allt delas lika eller köps ut för halva inköpspriset

Angelica

Det är tragiskt när folk inte tänker ordentligt när de skaffar hund. Man ska ha ett stabilt förhållande när man skaffar hund tillsammans.



Jag förstår att han vill ha pengarna tillbaka, de har bara haft valpen i fem veckor och det står att hon haft valpen mest under den tiden. Men det är ju inte det bästa för valpen. Jag tror inte att han har rätt att sälja hunden, allt man har köpt gemensamt är väl bådas men sen kan inte hon bara "få" hans del av hunden om inte han vill det.



Kan de inte göra upp en avbetalningsplan?

Cherie Mårtensson - Mamma till Emma

Det stämmer nog att han har rätt att sälja hunden tyvärr...

Sabina

Det är precis som du skriver att han har rätt lagligt men moraliskt så är han lite tragisk.

Tycker dock att han var lite fare med att hon får köpa upp hunden dvs betala summan som han hade kostat på sig. Det som är synd är att han har så bråttom med att få in pengarna bara annars hade det nog kunnat lösa sig ganska bra..



Man måste alltid vara noga med att båda skriver på papper när man köper något tillsammans.

Det man kan göra när man köper hund är att skriva ett avtal sinsemellan eftersom när man köper hund så är det bara en som får bara registrerad som ägare, tyvärr.

Petra

Som det redan är skrevet, så har han rätten att göra vad han vill då han står som ensam ägare på papperna. Köper man en hund tillsammans, och lägger pengar på den tillsammans, så ska man alltid se till att bägge står med på pappret.



Tråkigt att han nu inte kan vara med tillmötesgående och göra upp ett avtal med henne om en ev. avbet.

Marie

Mänsklighet är tydligen inget man föds med..! tjejen har mitt stöd!

Kattis

Det är väl självklart att hon ska köpa ut hunden om hon ska ha den? Det är inte ens moraliskt fel.

Ami

Det man kan göra är att ta kontakt med uppfödaren och se om dom är villiga att hjälpa till. Det ligger oftast i uppfödarens intresse att valpen ska ha det så bra som möjligt.Men som alla redan pekat på, han får göra precis vad han vill sålänge han står som ensam ägare :/ Hoppas det löser sig!

Eva

Usch vilken hemsk situation, blir stressad av att bara läsa. Vet inte riktigt hur det fungerar med sambolagen men förhoppningsvis kanske han kan gå med på en avbetalning?

Anonym

Han har lagen på sin sida och kan sälja hunden. Personen i fråga här får se detta som en lärdom. Tyvärr.

Maria

http://www.alltomhundar.com/hundforum/viewtopic.php?f=1&t=50531&st=0&sk=t&sd=a&hilit=sambo Hittade denna länk, kanske kan vara till någon nytta, de verkar i alla fall diskutera samma fråga där =). Lycka till, jag hoppas verkligen innerligt att tjejen får behålla sin hund!

Svar till Kattis: Men eftersom att hon redan har betalat hälften av summan när de köpte hunden är det ju inte direkt moraliskt rätt att hon skall behöva betala hela summan nu när de inte är tillsammans längre... Bitter över separationen eller vad..

Alma

Kolla upp sambolagen!

Emma

När jag och mitt ex gjorde slut ringde jag jordbruksverket och sa att jag ville skriva till exet som ägare på hunden. Detta pga att vi skulle ha samma rätt till hunden även efter separationen. (jag stod som ensam ägare, men han hade betalat hunden)Till svar fick jag att det bara kan stå en ägare på hunden, men att mitt ex hade exakt lika stor äganderätt eftersom vi köpt den medan vi bodde ihop och hade haft hunden tillsammans. Vem som betalat hunden spelade ingen roll. Så tipset är att kolla upp jordbruksverkets hemsida, eller att kontakta dem för vidare hjälp.

Sandra

Jag säger samma som några andra - SAMBOLAGEN!!! Kolla upp vad den säger exakt när det kommer till husdjur! Diskuterade denna lag för bara någon vecka sen med en vän som läser till Jurist. Enligt sambolagen måste man dela lika på allt som man han köpt som man båda ska använda/ha glädje av. Te.x. Om jag har helt själv köpt en soffa (mitt namn står på kvitto osv.) till vårt hem, har min sambo rätt till "halva" den, eftersom jag köpte den till oss båda, till vårt hem. Men köpte min sambo t.ex. en dyr elgitarr så kan jag inte begära att få "halva" gitarren, eftersom tanken aldrig var att jag skulle använda den (jag kan ju inte spela gitarr). Antar att det är lite som om man köpte i privat bruk eller så. Kan tänka mig att det är lite det samma med hunden. De köpte den tillsammans och tanken var att de skulle ta hand om den tillsammans, även om hans namn står på kontraktet. Fast kolla upp detta som sagt, för det kan ju vara lite speciellt när det kommer till djur...

kim

en hund räknas som en sak, han står som ägare på papperna alltså är hunden hans! sen att man är så jävla dum och skaffar hund med någon annan ja då kan jag bara säga skyll dig själv och jag hoppas för lille hundens skull att den får ett bra och livslångt hem och liv.

Lily [ L i n d a . B l o m ]

Kim: Fast nu är vi ju inte vad som fått dom att göra slut, så jag tycker inte att vi skall döma henne.

linaa vikken pina

Han står på papprena han äger hunden. Tyvärr.

o att hon då ska behöva betala halva hunden för att få den är nog mest rätt. Synd att d ska gå så fort bara. Om han bara kunde låta henne spara ihop dem o låta henne behålla valpen. Trist om hunden redan ska få befara ännu en familj i så tidig ålder:/

Elin

Tråkigt måste jag börja med att säga. :/



Men är det han som står på hunden och dom emellan inte skrivit något avtal om vad som skall hända hunden om dom gör slut så är det dock han som äger hunden och har rätt att göra vad han vill, men i detta fall är han dock snäll och låter henne endast betala den delen han har lagt ut på hunden då dom köpte den. Eftersom det nog inte finns papper om att hon har betalat halva hunden så skulle han igentligen kunna kräva pengar för hela hunden men han är snäll och inte gör det. Så tyvärr finns inget annat att göra, utan antingen köpa hunden eller sälja den, tråkigt nog. Förstår att det är jobbigt för henne men det är så viktigt att man tänker sig för när man köper saker tillsammans sådär. Hon kan ju prata med han och fråga om hon får ha en avbetalning på hunden.



Hoppas det löser sig, sådant är verkligen inte roligt och lyckligast för hunden är ju om den får stanna hos henne!!

Charlotte

Enligt vad jag vet säger sambolagen "Det som har införskaffats under samboförhållandet ska vid separation delas lika" så då borde han inte bara kunna sälja hunden hur Jan vill.

Lomina

Saken är ju att hon har ju ändå betalt 7500:- för hunden. De som sålde hunden kanske vet hur det ligger till? Att hon har minst lika stor rätt till hunden. Kolla med kenneln är mitt tips! De kanske kan stå som "vittnen" för hennes vinning om det skulle gå så långt!

Emma

Sambolagen gäller INTE.



För att sambolagen skall gälla så måste det vara bohaget som det handlar om. Dvs prylar man köpt till det GEMENSAMMA HEMMET där båda är skrivna (möbler, textilier, dekoration osv... materiella ting alltså). Det är alltså inte som när man är gifta då man delar allt, även det man hade innan man var gift.



ALLT utanför bohaget kräver andra former av avtal mellan 2 parter. Ex, köper man en bil gemensamt skall man se till att man gör ett avtal mellan varandra, med vittnen. Gör man inte det får man skylla sig själv för då har man ingen laglig rätt till bilen trots att man kanske betalat halva.



Står den ene personen på hyreskontraktet till ens gemensamma bostad får den som inte står på kontraktet flytta osv. osv.



Dvs, de skulle ha skrivit ett kontrakt när de köpte hunden att den som t.ex vill ha den får köpa den av den andre parten osv. Eller att den inte får säljas utan att båda samtycker...



Det är något att tänka på för alla när man väljer att köpa saker tillsammans! Tänk er noga för!!

Hanna

Min mamma driver en kennel och vet att när hon säljer sina valpar vid 8 veckors ålder finns det en ruta att kryssa i angående återköp ja/nej, (tror det heter återköpningsrätt eller något i den stilen) och då är det uppfödaren som har första tjing om man har kryssat i rutan oavsett om man lagt ut den via blocket eller hur man nu gör, dock kanske det inte hjälper henne att få tillbaka sin hund, men han kanske inte kan sälja den då? jag vet inte..

Lovisa

Jag skulle gjort allt som stod i min makt för att kunna behålla hunden. Låna pengar av föräldrar/vänner/släktingar, gör en avbetalningsplan på två, tre månader med exet, lev på nudlar. Sälj det som säljas kan, länsa spargrisen. Alltså 7500 kr är inte omöjligt mycket pengar?

Säger även som några andra har sagt, VARFÖR skaffa hund tillsammans om man inte är i ett stabilare förhållande än så?

Linda- som bad om hjälp

Tack till alla som har tagigt sig tid att komma på lösningar och ta reda på hur lagen ställer sig i detta! : )

Kan säga med glädje att den lilla valpen är hos min vän. Och där stannar den.

Har tyvärr inget svar på hur dom löste detta.

Men somsagt TACK!

Och tack till Linda, underbara du!

Marie

Finns nog inte så mycket att göra. Han har ju lagen på sin sida. Hon får försöka prata vett i honom och kanske lösa det med nån typ av avbetalning på några månader så att han får sina pengar .. Tråkigt.. :(

Annster

Vilken hemskt situation :/

Emma (jurist)

Sambolagen gäller inte i detta fall, det handlar snarare om samäganderätt till hunden. Det vill säga att de äger hunden med en hälft var. Den ene kan således "lösa ut" den andre med sin betalda del, eftersom de betalade hälften var. Tjejen i fråga kan alltså lösa ut honom med 3750 kr. Ägarregistreringen i sin tur bevisar inte heller vem som är den rättmätige ägaren.

CAMIE

Till "Emma (jurist)": Om inte ägarregistreringen bevisar vem som är den rätte ägaren varför då ha ett sådant papper? Det låter skumt...



Om inte hon finns på något av papprena så finns ju inga bevis för att hon ens betalat något på hunden och då lär ju han tyvärr ha rätt att sälja hunden. Men har hon betalat halva kostnaden ska hon bara behöva köpa hunden för resterande kostnad, alltså den del han betalade.



Men jag måste hålla med om att man inte skaffar hund ihop med någon om man inte är i ett stabilt förhållande, det är oansvarigt. Och har hon inte råd att köpa tillbaka hunden hur har hon då råd att ens ha den?! Försäkringar och foder är inte gratis... Veterinärskostnader kan bli riktigt dyra och man vet aldrig när man behöver besöka djursjukhuset.

Sofia

Det kan föreligga dold samäganderätt (dold eftersom hon inte står på kontraktet). HD pekar på några punkter som tyder på att sådan rätt kan föreligga:



1. Part 1 har köpt egendom i sitt namn, men för båda parters gemensamma bruk (Notera att SamboL inte gäller, den omfattar endast gemensam bostad och bohag, 3 § SamboL).

2. Part 2 har möjliggjort eller i vart fall underlättat förvärvet genom ett ekonomiskt tillskott.

3. Part 1 har insett att det ekonomiska tillskottet var i önskan om att bli samägare, alltså att det inte rörde sig om ett lån eller liknande.



Ägarregistreringen väger tungt i en tvist för att bevisa vem som är ägare, men det utesluter alltså inte samäganderätt. Viktigt att komma ihåg är att sådan rätt inte på något sätt ger part 2 skydd mot part 1:s borgenärer vid ev. utmätning. Det är alltså en mycket stor fördel om det kompletteras med vidare avtal.



Hur som, så var det otrolig tur att det löste sig! Mycket tråkigt om en voffsing kommer i kläm i en separation..