Välkommen vecka 13

Välkommen v. 13 | Bilder på kvällssvullen mage i slutet av v.12
 
Kroppen: Nu börjar den andra delen av graviditetens tre delar och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Om du varit orolig känner dig kanske lite lugnare, då största risken för missfall är över. Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig. Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.
 
Bebisen: Fostret har fått lite mer fostervatten kring sig och kan röra sig mer obehindrat. Det är ungefär sex och en halv centimeter långt och väger cirka 60 gram. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Fostrets skelett har hittills varit mjukt, men håller på att bli hårt. Om man skulle röntgas nu skulle fostrets skelett också synas.

Hjärtat har slagit i många veckor. Under den tid som barnet ligger i magen har det en särskilt anpassad blodcirkulation. Hjärtat pumpar runt blodet, men det passerar i stort sett inte lungorna. Eftersom fostret inte behöver använda lungorna ännu tar blodet en genväg genom hjärtat. För att möjliggöra detta finns ett hål mellan hjärtats två förmak. När barnet föds och tar sitt första andetag trycks hålet samman.

Egna tankar från föregående vecka: Jag tycker att jag mår väldigt bra och känner mig mesta delen av tiden inte alls gravid. Det är svårt att greppa att det ligger en liten sprattlande bebis i min mage. Jag är lite känslig mot vissa starka lukter som kommer "plötsligt". Jag kan exempelvis inte spraya på mig parfym för då är det raka vägen till toaletten som gäller. Hårspray och andra dofter på jobbet kan vara väldigt jobbiga. Mina plötsliga kväljningar har varit relativt lugna vecka 12 och jag hoppas det fortsätter så. Ingen kräkning denna vecka. Kraftiga hungerskänslor som kommer väldigt fort, men inte sugen på någonting att äta, mer än köttbullar och mos. Trött, men inte alls lika trött som första graviditetsveckorna. Molande illamående näsan varje kväll. Vecka 12's höjdpunkt var att få se lilla miraklet på ultraljud, där låg h*n och vinkade så fint.

Foto: Emma Bertilsson

47
Denize - Fotograf i Spanien - Ensam morsa till E&E

Det ska bli så kul att följa den här graviditeten. Så glad för eran skull!

Svar: Tack Denize!! Fy vad glad jag blir : ) Tycker också det skall bli spännande, hihi.
Linda Blom

Mia

Så mysigt!! Det är så man längtar tillbaka. Hoppas du får en "lätt" graviditet så du kan njuta hela tiden med sparkar och hickningar :)

michaela- med syskon i magen ♥

grattis till ny vecka! för mig är det fredagar som är den magiska dagen..jo, men det känns faktiskt lika härligt varje gång man går in i en ny vecka =D
tänk vad många fina gravidbilder du kommer få till!

kram!

Svar: Åh! Fredagar : ) Perfekt start på helgen ju : ) Hihi. Först var det måndagar jag gick in i ny vecka enligt mina beräkningar, otroligt smidigt. Sedan blev jag framflyttad en dag när jag var på tidigt ultraljud. Hihi. Tänk.. Nu går man liksom in i ny vecka en helt annan dag istället. Måndagar är inte längre starten på veckan, det är tisdagar som är det nya :D Eller fredagar för din del! hihi
Linda Blom

Sara Björk

Åh mysigt! Ser så fram emot att följa er genom detta nya livsäventyr! :)

Josephinewestling - Mamma till Vira

jätte stort grattis till er! Så himla glad för er skull :)

kramar från Gävle.

Rebecca

Ett stort grattis till er :) Jag är faktiskt i exakt samma vecka som dig, så det är otroligt kul att få följa dig = ) Hoppas att allt är bra med dig iallafall, jag älskar din blogg och det är extra roligt nu tycker jag : )

Kram
Rebecca

Emma Gester

Det är så fint med graviditetsbilder, så mysigt! Förövrigt har du väldigt fina bilder i din blogg, verkligen! :)

LillaJag-

Grattis till graviditeten!!

Linda Cathrine

Ser verkligen fram emot att följa dig på resan till förlossning och som förälder! Återigen ett stort grattis!

Lucy Ewelyn ♥

Går du in i vecka 13 idag, går vi in i en ny vecka samtidigt :) Vecka 31 idag! Vänd på siffrorna ;) Nä vad töntig jag är! :P Men du, tycker det är så häftigt för min 3,5 åring var också beräknad till den 9 april enligt ultraljud! :)

A

Himla,fina bilder :)

Alicia!

Heej! Fin blogg! :)

Annie Svensson

Ååh vad roligt det ska bli att följa er denna tiden :) hoppas att du bloggar mycket om det! Hoppas att du mår bra :) det ska också bli kul att se alla bilder på när magen växer :D massor med kramar

Marie

Så mysigt med en liten mage, jättefina bilder! :)

Wysteriia

Nej men GRATTIS Linda!! :D

Svar: Tusen tack Cecilia <3
Linda Blom

Ulrika - Fotograf u.norman

Stort grattis till er! :)

Sofia´s Dressingroom

Finaste lilla magen;-) Kram kram

Denise - Gravid med nr 1 i v 23!

Mys=)

Madeleine

Så underbart fina bilder! Stort grattis åter igen till graviditeten, jag kommer följa den med spänning! :)

Hilda

Eftersom du är gravid så tänkte jag tipsa om en tjej på youtube som är gravid och gör "daily vlogs" (dvs hon lägger upp en ny video varje dag).Hon är i åttonde månaden och nästan varannan vecka gör hon en liten "pregnantsy update" där hon pratar om vilka "symtom" hon har och sånt. Hennes youtube kanal heter IstJudyslife.

Ett annat par på youtube som också göra daily vlogs är LefLoofTv och dom har precis fått sitt första barn för ca en vecka sedan.

Hilda

Itsjudyslife menade jag :-)

Soovintage - Vintage på facebook!

Fin bild!

molly

Åh så spännande!

Anna aka Schlierie

Välkommen in i den andra delen. Nu kan du slappna av lite mer och tänka lite mer positiva tankar! ^^

Fast jag vet att man ändå kommer vara orolig. Men oroliga är ju mammor så ^^

Anonym

vad tror du själv att du väntar en flicka eller pojke?
och när man kan kolla upp könet? kan man det redan på första ultraljudet eller är det för tidigt då? :)

Svar: Jag har inte den blekaste aning faktiskt. Ibland känns det som att det är en pojke och ibland säger känslan att det är en flicka.. Hihi. I vecka 18 gör man rutinultraljudet och kan då få reda på kön (om inte bebisen tokar sig och korsar benen eller liknande, hihi)
Linda Blom

Amanda -- mamma till Viggo

Åh så fantastiskt! Grattis igen!

Amanda

Jag har haft det på känn! Gud vad roligt :) Trots att jag inte känner dig sitter jag och skuttar av glädje! ÅH VAD MYSIGT! När det gått en längre stund ska jag allt gissa om det är en pojke eller flicka... Ett stort grattis!!

Liene

Så kul att du ska få barn och skapar ett inom dig:D

Sandras Nagelhörna

Åh du måste ju va superlycklig! :)

Johanna E

Vilken fin blogg! Lycka till med allt :)

Nikki

Hej Lily! Har en fråga som jag hoppas du svarar på :) åker till Thailand snart och vill köpa nya linser till min canon eos1000d, vad har du för lins/linser när du fotar? :) Med vänlig hälsning, Nikki

Svar: Mina favoritobjektiv (som jag antar att du menar) är: Canon 50mm f1,4, Canon 85mm f1,8, Sigma 30mm f1,4 : )
Linda Blom

Malin

Ska bli så kul att läsa hur du upplever graviditeten och få läsa om allt :) Jag och sambon försöker för fullt så hoppas det plussar snart.

Det vore kul att få läsa om du skriver en egen notering längst ner efter ''kroppen'' och ''bebisen'', hur du själv upplever osv :) KRAM

Svar: Bra tips!! Hur kunde jag glömma detta? : )
Linda Blom

Moa

Har du något bra tips till en "nybörjar" fotograf? :)

sofia

Fan fan fan! Jag är jätte glad för er skull men varför ska alla bloggare och alla andra bli gravida nu för?! Jag kan inte vara glad och mår bara skit av att läsa om all lycka som förklara. jag vet om den lyckan men jag vet också om den förjävliga olyckan efter man fått reda på att ens barn har dött. yes jag har råkat ut för missfall, va visserligen "bara" i månad 8 men jävligt jobbigt. men jag är glad för er skull men kan inte känna glädjen jag kände förut när andra fått ett plus.
Nej du har ingen aning och vem jag är eftersom jag inte kommenterar men jag har följt dig sen början.
Kramar och ALL lycka till er!

Elin

Hej Linda! Stort grattis igen! Känner igen det där med de plötsliga hungerkänslor som kommer. Jag är själv gravid och jobbar i butik och i samband med de plötsliga hungerkänslorna blev jag illamående. Jag försökte att ha med mig nån smörgås eller nått annat som jag kunde slänga i mig för att underlätta. Nu är jag i v15, 16 på torsdag, och mår mycket bättre och klarar mig utan smörgåsen. :) Hoppas det släpper för dig också snart!

helena

Har du mycket finnar nu när du är gravid? Jag har fått massor :(

Svar: Jag har fått sämre hy, men inte massa finnar : )
Linda Blom

Kristin

Verkligen underbara bilder! Fint motiv och väldigt bra tagna.

Som jag har skrivit förut så ska det bli riktigt spännande att följa din graviditet. Jag älskar att göra det, det stiller liksom min "hunger" efter det eller vad jag nu ska säga. Jag är inte riktigt i det stadiet i livet då jag är redo för familjelivet men istället älskar jag att följa andra på det här viset och bara få små glimtar och njuta av det :).

Lisa

Åhhh... Grattis till er Linda! Har följt din blogg sen urminnes tider känns det som. När jag läste att du var gravid tårades ögonen( av glädje tårar såklart!), det känns ju som om man känner dig när man läst din blogg så länge:) All lycka till er!

Svar: TACK snälla <3
Linda Blom

Mandy & River - I väntan på liten nr2.

Fina bilder :) Och grattis till den magiska veckan :)

Svar: Tack: )
Linda Blom

Anonym

Hur många barn vill du ha? :)
Du är så fin och jag är helt säker på att du kommer få ett underbart barn, njut nu av graviditeten. Det är en fin sak!!
Många kramar till dig

Svar: Har alltid sagt att jag vill ha 3 barn, men vi får se. Hoppas på att allt går bra med den här lilla skatten och att h*n kommer ut frisk och kry i april. Vi börjar så : )
Linda Blom

Louise

Stort grattis till graviditeten! Skönt när man kommit förbi v12 och kan dela med sig av sin hemlighet till alla nära och kära :) all lycka

Jeanette♥

Fin mage♥

Sofia

Hej igen! Jag hoppas att du inte tog illa vid dig med min kommentar. Jag va bara väldigt ledsen.
Jag önskar er v.e.r.k.l.i.g.e.n all lycka!

ida - fashion is my life

Grattis till bebben! :)

Rangelica

Min mage var større i v13 enn i v20... den var svullen i början.. senn väntade jag på at få en riktig gravidmage- men den kom aldri.. første gong non fråga min om jag var gravid var i 7 mnd!! Lykke til med graviditeten.. Rolig at du er så duktig på at fota- det kommer de at vare glad for senn.. Jag fotade lite, men inte nog.. Jag ångrar også i efterhand på at jag inte gorde noen video-recordings...

Zalina - Olivias mamma och gravid

Stort grattis till er! Vad roligt att ni väntar smått :-) vi väntar vårt andra barn i mitten av mars, så jag förstår er glädje! Vi var också på ultraljud nyligen för att jag började blöda men det var ingen fara och det var lika mäktigt den här gången och se pyret som bor i min mage!

Emelie

Otroligt vacker blus ! Vart är en ifrån om man får fråga ? :) Kram