En blivande mammas tankar om genus

Jag misstänkte ganska tidigt, redan innan jag gick ut med graviditeten i bloggen,
att det kommer inkomma kommentarer om genus här i bloggen. Att det skulle komma såpass tidigt och innan vi ens visste könet på vårt barn trodde jag dock inte. Jag tänkte i alla fall att jag skulle skriva ett inlägg om min egen inställning till ämnet just nu, då det dagligen trillar in frågor, påhopp och diverse kommentarer om detta. Tilläggas bör att jag inte är 100% insatt i ämnet och har alltså inte forskat eller fördjupat mig i allt vad det innebär.
 
Först och främst vill jag säga att mycket av det "genus" står för är väldigt vettigt. Att ge ett barn fler möjligheter och inte forma dom eller låta dom formas utefter begränsning av leksaker, kläder m.m. Det ser och har jag alltid sett som en självklarhet. Jag kommer aldrig hindra mitt barn från att leka med bilar, leka med dockor, eller vad barnet än vill göra, oavsett kön. Spela fotboll, rida, dansa balett eller liknande. Vill vår dotter börja brottas, ja då får hon givetvis prova på detta med.

Det genus står för handlar i princip om att vi inte föds som kvinnor och män - utan att vi blir och formas till det genom samhället och dess "villkor", exempelvis bemötande, media m.m. Det håller inte jag med om. För jag tycker att vi är olika och vi skall få vara olika också. Jag känner mig som kvinna inte alls nedvärderad eller mindre värd i samhället, inte alls styrd av män. Jag är stolt över att vara den jag är! Dock är det inte denna typ av kommentarer som inkommer i min blogg utan val av kläder, färger och hur jag ställer mig till detta.
 
Ja, vår dotter kommer att få veta att hon är en flicka, hon kommer att bära klänningar, hon kommer att bära rosa och hon kommer även att bära spets  - detta utesluter dock inte allt annat! Hon kommer för oss vara en hon och inte en hen. Men för mig handlar det om så otroligt mycket mer. Det handlar inte om kläderna som hon bär, utan bemötandet från oss vuxna runtomkring. Det är upp till mig som mamma och hennes pappa att fostra henne till en empatisk, stark och trygg person och det är jag övertygad om att vi kommer kunna göra - trots att hon har "en rosa klänning" på sig. Även om vi kommer klä henne i kläder som vi tycker är fina, vackra, snygga, söta, gulliga, tuffa eller vad det nu än må vara, så kommer ingen av oss lägga tyngd i vad hon har på sig när vi bemöter henne. Hon kommer att ha en mamma som tar otroligt mycket egna initiativ, är väldigt självgående och inte ber om hjälp från "mannen i hemmet" för att kunna göra någonting. Hon kommer ha föräldrar som delar lika på det mesta, inte lever könsfördelat att kvinnan gör si och mannen gör så, att den andra tar för givet att han skall skruva möbler eller att hon skall tvätta. I vårt hem och i vår familj är ingen av oss speciellt ytliga. Visst jag tycker att det är ofantligt roligt med kläder och frisyrer, men det är ingenting jag utåt lägger fokus på, mer än som inspiration i bloggen. Men framförallt, hon kommer att växa upp i ett kärleksfullt hem där hennes mamma och pappa inte bara kommer visa sin oändilga kärlek till henne, utan sin kärlek till varandra, ömsesidig och respektfull kärlek. Det tycker jag är viktigt! Jag vill tillägga att vi skulle ha precis samma inställning om vi väntade en pojke eller om vi någon gång kommer få en pojke - vi vill såklart att han skall växa till en stark, trygg och empatisk person. Skulle det vara mindre viktigt eller lättare om vår dotter istället skulle ha varit en son? Knappast!
 
Det jag känner har gått för långt är att många gånger håller inte "ge ditt barn 100 möjligheter istället för 1". Det är okej att köpa Hello Kitty och klänningar till pojkar, men man hindrar ändå flickorna från det? Det är så mycket som fastnat i just kläder och färger. Det är okej att klä pojkar i klänning men inte flickor. Jag vet att detta inte gäller alla, det vet jag till hundratio procent! Men min uppfattning av kritiken jag fått från de som kämpar för detta är att det sker i rena påhopp och antaganden, istället för ifrågasättningar. Bara för att jag själv är en riktigt "rosa tjej" nu, så betyder det inte att jag alltid har varit det eller kommer tvinga in min dotter i ett fack där hon skall daltas med eller behandlas som en docka. För jag står fast vid att det är vi vuxna som skall tänka på hur vi bemöter barnen, varesig dom är klädda sött, tufft, neutralt, dovt eller färgglatt. Det sitter inte i kläderna i sig.
 
Jag vill tillägga att jag inte skriver detta för att skapa debatt, att älta, ifrågasätta eller liknande. Men eftersom att jag får så otroligt mycket påhopp och kritik så ville jag skriva mina egna tankar samlat på ett ställe. Det går att gå otroligt mycket djupare i det här. Hur vi kommer bemöta henne för att hon skall bli en stark individ, hur jag kommer hantera andra betydande människor i hennes liv och deras bemötande mot vår dotter, exempelvis ifrån mor och far-föäldrar till framtida förskolepersonal o.s.v. Men just nu får det räcka såhär.
120
Linnea

Ni kommer att bli fantastiska föräldrar och så länge ni själva också tror det så spelar det ingen roll vad andra tycker. Hon, Han eller Hen spelar ingen roll, det är en lyckligt lottad liten tjej där inne i magen som får så kärleksfulla och sympatiska föräldrar. Lycka till! :)

Anne

Äntligen vågar någon gå lite emot "hen-kulturen". Det är OKEJ att vara en rosa tjej, man kan vara stark ändå. Som du säger, det har gått för långt när det plötsligt INTE är okej för en tjej att ha rosa.. Både killar och tjejer ska kunna ha rosa. Samtidigt tycker jag, som du säger också, att det ÄR skillnad på tjejer och killar och det SKA få vara skillnad utan att den ena ska automatiskt vara sämre!! Lösningen är inte att ta bort allt vad könsskillnader heter.. Lösningen är att inse att BÅDA är lika mycket värda.

Matilda Holmqvist

Mycket klokt inlägg skrivet av dig! Som du skriver handlar genus inte enbart om kläder, pojkar ska kunna vara så "pojkiga" de vill, men de ska också få bära rosa om de känner för det. Samma med flickor, de ska få vara så "flickiga" de vill, men också kunna leka med bilar eller klä sig i tröjor med Spiderman på. Deras kläder ska inte påverka hur de bemöts, och jag tycker det är jättebra att du lyfter upp det - att er dotter har möjlighet att klä sig precis som hon vill och att ert fokus inte ligger i hur hon klär sig utan hur hon blir som en person.

Vill önska er ett varmt lycka till! :-)

Ida

Jätte bra skrivet! Jag håller med dig till 100% i det du säger. Det finns män och det finns kvinnor, vi är olika och har olika förutsättningar. Därför köper jag inte jag begreppet "hen" och kommer aldrig att använda det heller. Självklart ska de som vill få klä tjejer i klänningar och rosa lika så ska de som vill få klä killar i det också. Bra att du står på dig och du ska veta att likaså som de finns de som kritiserar dig och i frågarsätter så finns det minst lika många som håller med dig och beundras.

/Ida

Therese

Jag håller med dig till 100% i dessa frågor. Har själv jobbat på en förskola där vi pedagoger måste vara sådär extrema för att föräldrarna vill det. Vi får inte sjunga hon/han utan det ska vara HEN. Vi får absolut inte, säga att en tjej är söt, har fin klänning, är fin i håret osv. För då stärker vi tänker att tjejer ska vara "fina och söta" killar får däremot vara söta men inte tuffa coola osv.
Detta börjar verkligen gå över styr! Man gör barnen förvirrade när det blir för överdrivet. Låt allt komma naturligt! Det är inte naturligt att kalla en person på gatan för hen (som förvridet betyder flicka på ett språk och höna på ett annat, minn tyvärr inte vilka språk). Go Linda!!

Louisefoto

Otroligt bra skrivet :)
Ni kommer bli jätte bra Mamma o pappa de tror ja inget annat.
du skriver vädlgit bra och din blogg är så bra :)

Linda Cathrine Liljemalm

Tycker det är så bra som du skriver. Jag håller med om att hela genusdebatten har gått lite för långt när man inte får klä flickor i rosa eller pojkar i blått. Självklart är det bra att ha ett genustänk i bakgrunden i hur man behandlar och uppfostrar flickor och pojkar så att de får samma förutsättningar att utvecklas men jag tror inte det har speciellt mycket att göra med vilka kläder barnen har på sig utan mer med, som du skriver, i hur man behandlar dem. Självklart får man ha åsikter om hur föräldrar uppfostrar sina barn, men jag tycker ändå att det är upp till föräldrarna själva hur de vill göra med rosa kläder och spets. Jag tycker att man ska lita på att föräldrarna vill det bästa för sitt barn och att det också är de som känner sitt barn istället för att ta åt pekpinnen för allt som man inte tycker stämmer överrens med hur man själv hade gjort.

Vi är alla unika och det är något som vi ska sträva efter att vara.

Linnea

Jättebra blogg, välskrivna inlägg och fina bilder. Fortsätt så! :)

Veronica

Bra Linda! Jag säger bara bra bra bra, bra Linda! Precis så här jag känner för mitt eget barn, men jag hade inte kunnat förklara det mycket bättre än du gör. Du kommer att bli en fantastisk mamma, för det som krävs är kärlek och det är jag ganska säker på att du har massor utav. Lycka till med lilla pyret i magen! Det är fantastiskt med barn!

Natalie - Liten i magen <3

Så bra skrivet!! Speciellt det där med att vissa tycker att det är okej att killar bästa ros och klänning men inte att tjejer gör det. Går inte riktigt ihop! Du skriver det jag tycker också! :) vill mig son dansa balett får han det vill ha spela hockey får han det. Jag kommer utgår från mig son som person. Och han kommer vara älskad för exakt den han är oavsett<3

Anna

Jättebra skrivet! Håller helt med dig. Det har gått alldeles för långt hela denna grejen med tjejer och killar. Det är ju nästan inte okej med rosa till tjejer och blått till killar längre. Tror er lilla tjej kommer bli en fin person oavsett rosa eller inte :)

Anna

Det är helt fantastiskt att du faktiskt gett det hela en tanke!
Är en riktigt stark förespråkare för hela genustänket (blivande lärare), men för mig handlar det om att när det ska komma en brandman på besök nästkommande dag och vi inte vet kön på denna så använder vi HEN istället för att anta att vi kommer få träffa en kille som är så otroligt vanligt.

I övrigt så är det viktigt att lyfta att det kan bli så som du pratar om. Att flickor ska gullas med för att de har en spetsklänning på sig, medan en kille får rycka upp sig för att han ska va tuff, om inte kläderna säger annat.

Att vara medveten räcker gott och väl, sen måste man inte rucka på sina egna värderingar. Men att ha en tanke med sig i det hela är ofta en riktig hjälp på vägen.

Sara Björk

Himla bra skrivet =) Genusdebatten har gått föööör långt när man får skit för att man har rosa på tjejer och vice versa.
INte klokt ju. Däremot fick jag höra från en tant på affären, vilken fin pojke du har. Tack sa jag, fast det är en Molly :) Till svar fick jag:
Varför klär du henne som en kille?? och så gick hon.
Paff blev jag.
Till saken var att Molly hade grön jacka grå mössa och gråa byxor på sig.

Helena

Bra skrivet. Alltså jag fasar för den dagen jag blir gravid. Missförstå mig rätt, inte för själva barnet givetvis men för ALLA andra (som jag märkt av inte bara här, utan andra bloggar, vänner, familj osv) som ska LÄGGA SIG I SÅ FÖRBANNAD. "Nej men den där vagnen är dålig, min son klämde sig" - "Aa men köp inte för mycket små kläder hon kommer ändå spy ner allt" - "Oj, en bröstpump, vilket dåligt köp det kommer inte fungera" - "VA, ska din 1-års dotter sova borta, det skulle inte jag gjort" - "Ska bebisen verkligen sova med er? Det är inte bra!!" Osv, osv, osv. Alltså, kan folk bara inte sköta sig själva? Självklart kan man komma med tips men jag hatar besserwisser attityden som lyser igenom extra mycket när det kommer till barn. Folks principer över hur man är en bra mamma... tröttsamt som sagt. Och då är jag ändå inte gravid/har barn än..

Stort lycka till med allt! Du kommer bli en fantastisk mamma :)

Camilla ♥ BF13

Mycket bra skrivet!

Ann-Helen

Så himla bra skrivet och jag håller med dig till 110% i den här frågan! Själv väntar vi en liten pojk och jag tror också på att man genom att visa kärlek och respekt för varandra på hemmaplan, och där både mamma och pappa gör allt, så visar man mer om vad som är viktigt i livet. Och i sin tur bidrar detta till en stark och trygg liten varelse, vare pojken har klänning eller är pojkigt klädd.

Sarah

fin blogg och myssig =)

MissJeni - mamma till Lucas ♥

Bra skrivet! Håller helt med, det är alldeles för mycket fokus på vad man "får" och "inte får" ge till en tjej eller kille. Låt dom vara barn, individer och göra precis det dom vill.

johanna

Så bra skrivet! :)

Monica-Gravid med nr 1

Så himla bra skrivet!! Jag AVSKYR begreppen "hen" och kommer aldrig använda det. Varför skulle det vara fel att klä sin tjej i klänning, rosa & spets för? Hon blir ju inte en svag & osäker person för det. En tjej är en tjej och en kille är en kille. Så har det varit i alla tider. Tror nog barnen blir förvirrade av allt det där till slut.

Miss M

Kun de varit jag som skrivit det där! =) Håller med till fullo. Genusdebatten har gått för långt, man tittar på skitsaker rent ut sagt! Det finns ingen hen, utan vi hr två kön, hon & han och jag uppfostrar min tjej till att blir stolt över att hon är just det, en tjej =)

Matilda

Sjukt bra skrivet!
Go Linda! Ni kommer bli grymt bra föräldrar och jag kommer stolt klä min tjej i rosa och spets! Lika som jag klädde min son i sjönansdress och gubbhatt !!
Många kramar till dej!

Pia

Otroligt bra skrivet Linda, jag håller med dej till fullo.

Cajsa

Heja heja dig. Jag är lite i samma sits fast 1,5 år tidigare hihi. Min tjej blev precis ett och hon fick spis docka vagn osv och hon älskar det. Ska jag då ta bort det? Nej! När hon är hos sina pojkkompisar leker hon med deras "killsaker". Då tycker hon det är skoj. Jag är för att flickor och pojkar är olika. Min Majken har massa rött och rosa för jag tycker det är fint och hon är fin i det. Så igen! Superbra skrivit!

Hanna, gravid i v 36.

Jättebra skrivet =)
Jag håller helt med dig angående detta! :)

Elin

Förstår verkligen inte varför folk som inte ens känner dig och din fästman ska hålla på och lägga sig i och bråka om hur ni tänkt uppfostra er dotter. Folk är verkligen underliga.
Toppenbra inlägg av dig Linda, jag gillar ditt tänk och blir glad att du står på dig och inte låter pessimisterna trycka ner dig :) keep it up! Kramar!

Vanessa&klaudia

´bra blogg ,hjälp oss vad vi ska blogga om !
http://mongoos.blogg.se/2013/january/vad-vill-ni-att-vi-ska-blogga-mycket-om.html#comment

-kram ! :)

marycaroline.blogg.se

Jättebra skrivet! :)

Emmelie- Mamma till Ebba och Hugo

Bra skrivet, jag håller med dig fullt ut!

Amalia<3

Så himla bra skrivet! jag är ny på din blogg men tycker att den är jättebra trots att jag är yngre. hoppas att allt är bra!
kram

S a n d r a

Bra skrivit! Jag älskar rosa och hoppas att jag en dag får en dotter att handla massa rosa oh spets till ;D våga vara flicka! Eller?

Nena: Foto - DIY - Livsstil

Bra skrivet!

Jag älskar rosa och spets, klänningar, hästar och dans men jag är också uppfödd tekniknörd och mitt allra största intresse är att bygga event och fotografera eSport (esportphoto.com - dataspel på proffessionel nivå). Så att man blir "tjejig" för att man har rosa klänning med spets, det är bara skitsnack! :)

Josephinewestling - Mamma till Vira - syskon på väg

bra skrivet Linda!!

När jag väntade dottern så visste jag inte vad det var för kön. och då blev det kläder som passade båda. Hade jag vetat kön hade jag absolut köpt "tjej/kill" kläder.

När hon kom ut blev det många klänningar och rosa osv. gulligull mm..

Nu när hon är 2½ så väljer hon själv vad hon ska ha på sig. hon hämtar själv från garderoben och det blir som hon vill ha det. men det är ändå jag som köpt kläderna. hon älskar bilar osv. men även dockor. hon tycker det är coolt med cars som tatueringat och på tröjor.

låna tröja från dagis en gång å de va nå "kill tryck" å det var jätte kul.
men hon älskar oxå "tjej tryck"..

JAG tycker det är så töntigt när folk hoppas på och tycker att man inte ska klä barnen som tjej eller kille. DET ÄR JU DET VI ÄR!!! sen får dom välja själv när dom kan. Men är dom ett litet barn som inte kan prata eller så. så väljer ju mamman och pappan..

Nu väntar vi andra barnet och vet inte heller kön denna gång så lika svårt att köpa kläder igen..

Ta inte åt dig!!
KRAM KRAM

Hanna

Har själv en dotter och har brottats med samma sak. Håller med dig till 100%!!

Li

Kloka tankar som jag helt håller med om! Kram till er alla tre <3

Yohannas.se

Vår tjej har ENORMT starka åsikter och en fast vilja, det kan jag lova. Å hon har haft mkt rosa ända sedan hon föddes, och så fort man haft något blått på henne så har det varit "is it a boy?" (i Thailand), osv.. DRYGT big time, faktiskt. Jag vill gärna visa att hon är en flicka - för att hon ÄR en flicka. Å jag är stolt över henne för att hon är min dotter, inte att hon tillhör ett visst kön. Jag är lika stolt över min son, och de får samma uppfostran! (eller kommer få - han är ju en bebis än bara.. haha..) Härligt att du står på dig, och du är en klok tjej. Men bara såååååååååååååå sorgligt att folk hoppar på dej, det fattar jag inte bara. Antagligen för att folk retar sig på en populär blogg som är väldigt kvinnlig?

Hanna Karlsson

Så himla bra skrivet. Jag håller med till 100%.

Lina

Jättebra skrivet! (:

Anna

Bra skrivet! :)

Julia

Fint skrivet. Tycker hela snacket om genus grejen har blivit en för stor sak. Känns som att ju mer man förstorar det och försöker rätta sig efter det, ju mer fel blir det. Precis som du säger, en kille får använda klänning men inte tjej, att dra det så långt, då blir det fel i mina ögon. Jag tycker att sålänge barnen får välja själva så är det huvudsaken. Alltså varken klä en flicka i klänning "för att det ska vara så" eller en pojke i klänning "för att det går emot samhället". Så det viktigaste tycker jag är att visa sitt barn att allt är ok, det finns inga fel val och att det är barnets val. Man behöver liksom inte alls dra in hela genusgrejen i det. Bara lära sitt barn att hur hen än väljer så är det ok.

Annster

Precis! Kunde inte hålla med dig mera :)
Så trött på människors överdrifter hela tiden. Antingen är det för mycket eller för lite. Lika trött på ordet hen. Varför inte bara stå för den man är istället för att förneka det. Sen har väll alla rätt och göra, tänka, känna som det vill utöver.

Caroline Elisabeth

Jag förstår inte hur man ORKAR och tar sig RÄTTEN att lägga sig i andra människors liv, vad det än gäller. Låt andra få göra precis som dom vill, jag lovar och vet att ert barn kommer överösas med kärlek och trygghet och få en jättebra uppväxt utan massa pekpinnar från andra här och där. Denna genusdebatten börjar gå över styr.. det sitter väl för tusan inte i kläder, hår eller prylar!?

Jättebra skrivet Linda!!
Kramar! <3

Cissi

Men kolla nu på dina kommentarer. Alla ba' GUD så bra skrivet.
Efter 38 kommentarer har inte en enda sagt emot.
Tror du inte att det speglar samhället rätt bra?
Tror du inte att det är just DÄRFÖR som det är direkt nödvändigt att betrakta genus som viktigt?
För att den åsikten du är av nu, den har de allra flesta.
För att vi VET att kvinnor särbehandlas, klappas på huvudet och betalas sämre lön för samma arbete. Ändå tycker majoriteten att genus handlar om rosa kläder och skulle det råka hamna en docka i lillebrors paket så kanske han blir gay.
Linda, du är en klok tjej. Think deeper.

Svar: Jag har aldrig sagt att jag tycker att genus är oviktigt, för jag håller med om mycket av det genus står för, och det skrev jag. Att ge barnet fler möjligheter och inte fostra utefter begränsningar. Det är vad detta inlägg handlar om. Som jag även skrev i detta inlägg så ligger de flesta av kommentarerna jag får i just val av kläder. Och som jag avslutade med så kan man gå otroligt mycket djupare i detta. Enligt mig sitter inte allting i kläderna och det är vad jag vill få fram till människor som tycks tro detta. Den bilden har jag fått av de kommentarer som droppar in här ialla fall.Jag försökte även få fram att bara för att vi kommer låta vår lilla tjej använda rosa klänningar, så betyder det inte att vi automatiskt utesluter allt annat. För det kommer vi inte göra! Är inte det att ge barnet valmöjligheter?

Bara för att de flesta här skriver att dom håller med mig, betyder det inte att jag håller med exakt vad allt dom skriver. Eller hur? : )
Linda Blom

Johanna

Kunde inte sagt det bättre själv! Fortsätt med det du gör och tack för att du fortsätter inspirera på alla håll och kanter. Vare sig det gäller genus, kläder, inredning eller hår. Du är en toppentjej!

Mia - mamma till Ebba

Så otroligt tråkigt att du får utstå påhopp och kritik! Föräldraskap är verkligen ett ämne som väcker känslor och som människor har mycket åsikter om. Phu! Jag tror att alla föräldrar vill sitt barns bästa och handlar efter det och du har ju verkligen tänkt till kring detta. Som du skriver tycker jag att bemötandet är det viktigaste. Jag och min man bemöter vår dotter på samma sätt oavsett klädsel (så klart). De som jag själv la märket till när vi fick barn var att inte omgivningen alltid gjorde samma sak (släkt, grannar, personal på förskola, vårdpersonal mm), vilket jag blev riktigt ledsen över. Detta gjorde att jag faktiskt blev betydligt mer medveten om tex kläder. Vår dotter har absolut klänningar och rosa osv, men inte i samma utsträckning längre. Dock brukar jag få förklara mig lika mycket om jag sätter på min dotter tex blåa, tuffa kläder. "Varför kan det inte få synas att det är en flicka" eller "Hon är väl ingen pojke heller" kan man få höra istället... Aldrig har jag behövt förklara mig så mycket som efter att jag blivit mamma. :)

Therese

Hej!

Fasen vad bra skrivet!! Önskar fler tänkte så här, det är inget fel på barnen och deras tänkande utan dom vuxna som daltande om skitordet Hen och dess märkliga betydelse som verkligen har spårat ur!

Äckligt att Hen-debatten ens existerar. Iaf enligt mig.

Oliwia

Använder du dig av snapchat appen? :)

Paula

Jag har håller helt med dig! Jag har BF 8 maj nästan exakt en månad efter dig och vet inte könet på den där inne. Vi har köpt lite av varje i klädväg än så länge mest färger som gult, rött, vitt och beige som (enligt mig) ska funka på båda kön. Men kommer det komma ut en liten tjej ja då tänker jag klä henne i klänningar, spets och rosa och kommer det en pojke ja då får han body i blått med bilar och jag ser inget fel med det! Jag tror på att barnen präglas mer av sin uppfostran, sina föräldrar och sin omgivning än va de har på sig. Även fast det såklart också spelar roll. Tycker det är så FEL när vissa klär sina söner i klänning med Hello Kitty medan döttrarna får ha tröja med dödskallar och jeans och absolut inte klänning.

Jacqueline

Jätte bra skrivit!! :-)

Tess

Du borde verkligen läsa på mer
för det du inte håller med om bygger helt på missförstånd och okunskap från din sida
och låter som att du har "gått på" skitsnacket som går om genus, könsroller och Hen.
för du säger emot något som inte ens stämmer.
det är lite synd!

Tess

Du borde verkligen läsa på mer
för det du inte håller med om bygger helt på missförstånd och okunskap från din sida
och låter som att du har "gått på" skitsnacket som går om genus, könsroller och Hen.
för du säger emot något som inte ens stämmer.
det är lite synd!

Svar: Som jag skrev så är jag inte helt insatt i allt vad genus innebär och att det går att fördjupa sig något otroligt i just ämnet genus. Det jag bemötte med detta inlägg är alltså kommentarerna jag får om KLÄDER och liknande till vår framtida dotter. Jag vet så väl att det handlar om mer än så och det skriver jag även i inlägget. Jag vet att det bl.a. handlar om hur "samhället" bemöter flickor i klänning på ett sätt, medans en kille i tuffa kläder blir bemött på ett helt annat sätt. Att det daltas och fjantas med en flicka i prinsessklänning, medans en pojke i tuffare kläder bara skall rycka upp sig lite vid ett fall eller liknande. Att ämnet är SÅ mycket större vet jag så väl, men det är ingenting jag hunnit forska och läsa riktigt djupt i.
Jag skrev dock utifrån VÅRA åsikter som blivande föräldrar och bemötte den kritik och ifrågasättningar som JAG fått här i bloggen och den tyngden ligger alltså på kläderna i sig. Och jag kan bara tala utifrån mig själv och jag bemöter barn på precis samma sätt, varesig det är en pojke eller flicka och så kommer jag även bemöta vårt/våra barn, varesig det är endast en dotter, flera flickor eller både pojkar och flickor.
Linda Blom

Sabina

Hej Linda. Måste bara dela med mig utav en undersökning som jag fått hört talas om. Allt detta prat om hen och att man sätts vid födsel sätts i ett fack utefter om man är flicka lr pojke och formas efter det. Det skall ha gjorts en undersökning som visar på att det inte spelar någon roll om man låter en pojke vara klädd rosa och leka med dockor, han kommer ändå att leka med dem på ett annat sätt än vad en flicka gör. Samma sak gäller hur flickor leker med bilar och "pojkleksaker" de uppför sig på ett annat sätt. Pojkar och flickor ÄR annorlunda vi är utav två olika kön och nej vi är inte en människa uppbyggda på samma sätt som sedan efter födsel formas. Hen är ett bra ord att använda i vissa sammanhang men idag missbrukas ordet. Som du skriver så handlar det om hur man väljer att bemöta sitt barn och vikten av att ge sitt barn en trygg uppväxt till en trygg och stark individ. Barn utvecklas olika och en pojke som växer upp i blått och bland bilar kan även han komma hem en afton i klänning och höga klackar.

maria

Jag skulle vilja tipsa om att läsa det här:

http://hanapee.com/blog/2012/09/10/ett-enkelt-inlagg-om-genus-feminism-och-jamstalldhet/

inlägget av HanaPee. enkelt, och sammanfattat om genus! Hennes blogg öppnar mina ögon heeeela tiden om saker i samhället som jar aldrig ens reflekterat över:)

Jenny

Wow, okej, vilken fruktansvärd okunskap. Du känner dig som kvinna inte mindre värd än män i det här samhället, och det är ju verkligen jättebra. Men faktum är att du är det, du kommer både att tjäna mindre pengar än män runt omkring dig, och ha mindre makt (mindre att säga till om) än dessa män. Du säger att du inte "håller med om" att genus inte är något biologiskt. Det är helt okej, men det är fortfarande fakta. Att säga att du inte håller med om att könsroller präglas in genom uppfostran (såväl från samhälle som föräldrar) är ungefär som att säga att du inte håller med om att jorden snurrar runt solen. Det är irrelevant, för genus är nämligen också en vetenskap. Du säger att du skulle behandla dina barn lika oavsett kön, men du har ju redan gjort val, enbart baserade på ditt barns kön! Du har valt färger, modeller på kläder, saker som ska se söta ut. Vad tror du att de valen baserar sig på? Kan det måhända vara normer, Linda? Och vad säger att du inte kommer att fortsätta styras av normer i uppfostran av ditt barn, OM du inte ifrågasätter ens de mest basala grejerna? GenusVETENSKAPEN handlar självklart inte om rosa och blått, utan helt enkelt om jämställdhet. Men varför särbehandla överhuvudtaget? Varför skilja ett barn från ett annat? Speciellt när det, som sagt, inte finns några biologiska begränsningar. Kvinnor och män kan ha precis samma roller. Det har visats genom omfattande forskning världen över. Jag rekommenderar dig att läsa på lite ändå. (Vill du ha boktips får du mer än gärna maila.) Att uttala sig om något man så uppenbart inte vet någonting om är såväl meningslöst som (faktiskt) lite pinsamt. Framförallt bidrar det till att sprida felaktiga föreställningar om ämnet, att någon som inte är insatt tar sig rätten att deklarera vad som är på vilket vis.

Svar: Som jag skrev i början av detta inlägg så är jag inte hundra procent insatt ännu, jag är ganska ny inom just detta och som jag även skrev så är jag mycket FÖR det som genus står för. Exempelvis att ge barnen fler möjligheter,
Jag vet att genus inte enbart handlar om rosa och blått, jag vet att det är så mycket mer än så. Men jag bemötte den kritik som trillat in i form av kommentarer i min blogg där "genusfantasterna" lägger ALL fokus på att jag köper kläder med spets eller klänningar till vår dotter. (Det är alltså ett ganska ytligt inlägg om mina åsikter när det kommer till val av kläder, inte ett inlägg där alla mina åsikter om genus i sig kommer fram). Men för mig (som jag också skrivit i inlägget) så betyder inte klänningar och rosa att jag utesluter allt annat. Det finns alltfrån helt "könsneutralt" till blå/svarta hängselbyxor med stjärnor i hennes garderob. Vitt, svart, beige, grönt, rosa, lila - you name it!

Jag hävdar att jag inte bemöter en pojke i "tuffa" kläder på ett annat sätt än en flicka i klänning. Likaså kommer jag bemöta mitt barn och även ett (förhoppningsvis) kommande barn, varesig det skulle vara en son eller dotter. Jag föstår inte vart "särbehandlingen" kommer ifrån i detta fall - min dotter har inte ens fötts än!! Det är JAG och jag kan bara börja med att se utifrån mig själv.Jag vill inte lägga fokus på kläder eller leksaker. Jag vill lära henne att allting är okej och att hon får bli precis den hon vill vara. Ingen kommer att stå bakom hennes val mer än jag. Men jag står fast vid att spets och rosa klänningar inte hindrar henne från det.

När det kommer till jämnställdhet så är det självklart att jag är FÖR det. Det är självklart att jag vill att vi skall ha samma villkol som män, det är självklart att jag vill att vi skall ha samma rättigheter och liknande. Men som jag skrev i detta inlägg så lever jag och vår dotters pappa otroligt jämnställt här hemma - där börjar vi!

Jag är inte så vrång att jag har "bestämt" mig för en åsikt och sedan vägrar ta till mig andra synsätt. Jag är öppen för kommentarer som din och jag läser mer och mer inom detta ämnet. Men även om man står för och håller med i mycket som genus innebär, så håller jag inte med i allt. För enligt mig utesluter inte det ena, det andra. Allting behöver inte vara svart eller vitt.
Linda Blom

Gravid och hälsoblogg

Mycket vettiga tankar! Jag tror inte att man kan styra barnet ändå, min son leker helst med bilar, apor, hästar och älskar glitter/paljetter (det sistnämnda hade jag dock gärna sett mer av i mer än bara rosa/klänningar på kläder). Jag köper också klänningar och "söta" kläder till lilltösen i magen, men kommer givetvis blanda dom med sonens gamla kläder. Jag brukar tänka att kläderna ska vara praktiska och fina, inte i första hand genus.

michaela- med syskon i magen

jag är omåttligt trött på att man inte kan få göra som man vill. att man får skit för att man klär sitt barn i rosa eller att det hela tiden ska vara motstånd till genus och dom som tycker det är viktigt. kan man inte få göra som man vill? måste vi hela tiden smutskasta och trycka ner varndras åsikter och värderingar?
jag är i mycket en "genusmamma" köper alla sorts leksaker..lika mycket dockor som bilar till min son. tänker på vad jag klär honom i. ofta mycket färg och "snälla och glada" plagg just för att jag vill att folk ska bemöta honom på just det viset. hade jag klätt honom i mörka tuffa kläder hela tiden hade han fått en annan självbild då folk skulle bemött honom på ett tuffare sätt (precis som jag om han varit en tjej, klätt henne i lite tuffare kläder ibland för att hon inte hela tiden ska få höra hur sööööööööt hon är ;). så jo. jag tycker kläder är viktigt och jag tycker variation är viktigt, precis som du skriver!
jag håller tummarna för att du i fortsättningen ska få göra och klä ditt barn precis som du vill. DU vet bäst!

kramar.

Dixi Wonderland - Hemmafru vid 22 års ålder

Usch jag vill inte ens veta hur mycket skit jag kommer få ta när jag och min sambo väl gift oss och skaffat oss vårat första barn med tanke på att jag ej jobbar.


När jag var liten var jag mer som en pojk än flicka. min favoritfärg var blå och helt ärligt så blev jag inte flickig förän jag träffade min sambo vid 17 års ålder och blev helt besatt av rosa och Hello Kitty haha.

Det känns som att folk låter utseendet påverka för mycket, just detta med rosa och klänningar som du skriver. Det viktigaste är att man lär sitt barn rätt från fel och att barnet får se mycket kärlek mellan sina föräldrar samt får mycket kärlek.

Du verkar vara otroligt mogen och en väldigt fin person Linda. Kan ju inte uttala mig så mycket om din sambo haha men ni kommer bli grymma föräldrar!

Emma

Väldigt bra skrivet Linda. Jag håller med dig helt och fullt. Att vi är olika då vi är två helt olika kön finns det igen tvekan om och varför kan vi inte få vara det också?!? Att pracka på ett barn en identitet är en helt annan diskussion tycker jag också. Självklart är det viktigaste för oss som blivande mammor att ge sitt barn all kärlek man kan och stärka det i sin väg i livet, hur än denna väg kommer att se ut för just våra barn!!

Kajsa

Intressant att du tar upp ämnet, jag som studerar genus på universitetet har såklart massor av åsikter, men dem besparar jag dig.

Det jag bara vill säga är att genus är någonting som omringar oss hela tiden, vare sig vi vill eller inte. Det går inte att sätta punkt när det gäller detta ämne, det måste ständigt diskuteras och ventileras. Tänk hur Sverige skulle se ut utan oss "genusfantaster", då skulle det inte finnas kvinnlig rösträtt eller föräldraförsäkring.

Lycka till i ditt föräldraskap, jag tror på dig. Du verkar vara en stark kvinna.

zandra

Herregud! Jag är så trött på att läsa att man får en massa påhopp från folk om genus. Man får väl tycka och tänka som man vill!? Jag är också stolt över att vara kvinna och ja jag kommer tjäna mindre men vad ska jag göra? Önska att jag va kille? Nej! Jag är tjej,jag kan bära klänning och jag kan föda barn! Det sistnämda hade jag inte kunnat vara utan. Jag har en dotter och ja allt hon har är typ rosa eller tjejfärger. Men det klart hon leker med bilar om hon vill och jag hindrar inte henne. Och likadant som Linda skriver så får hon göra och bli vad hon vill när hon blir stor. Vill hon bli pilot,militär eller elektriker så go for it. Men nu är hon två och hennes värld är fortfarande liten och hon vet inte vad hon vill men än vad hon vill ha till frukost kanske så varför kan man inte få göra som man vill då? Blev bara så arg på Jennys inlägg här.
Linda jag älskar din blogg och läsaer varje dag! Ändra inte på dig bara för att andra tycker olika. :)

ANNA

Äh det här med genusprat är ju så tröttsamt, det klart man ska få klä sin dotter i rosa eller spets utan att behöva försvara sig för det! Jag är stolt över att vara tjej och skulle inte villa byta för en sekund. Det är väl upp till oss själva om vi vill bli behandlade olika eller inte. Vem vet jag kanske är lite "gammaldags" i mitt tankesätt men tro f*n att det finns fler killar som är tex byggarbetare än tjejer, vi ÄR olika och det är inget jag vill försöka ändra på!

Lina

Hej!
Var med och tävla om ett presentkort på Joli! Mer info om tävlingen finns inne på http://jolii.blogg.se !
Direktlänk : http://jolii.blogg.se/2013/january/vinn-ett-presentkort.html
Ha en riktigt bra dag! Kram!

Mli - Husägare & blivande mamma ♥

Jättebra skrivet Linda :) Håller med om alla dina åsikter i texten. Har själv tagit upp detta i min blogg och dessa extrema genustänkande hoppade på direkt, tyvärr med personangrepp och elak kritik.

Jag fick inte uttala mig "Tuffa grabben" i bloggen då jag köpte jeans och en snygg tröja. "Dom" påstår att i detta fall grabben, får begränsningar och krav på sig att vara tuff, att han inte kan gå sin egna väg för då blir vi som föräldrar besvikna, det är ju "tuff" vi uppfostrat han som. Finns ingen punkt i detta ämne och det var så mycket hemskt som skrev i min blogg angående detta, förstår inte hur "dom" tänker och tycker det helt gått över styr.

Lycka till som mamma iaf, har ingen somhelsta tvivel på att du inte kommer ge styrka till barn (oavsett om hon har rosa klänning..) Hör ni så sjukt? Ni skapar skillnader snarare än likheter.

kram.

Jouline♡

Mycket klokt inlägg Linda! Själv väljer jag och inte yttra mig om just detta. Men de enda jag vill säga är att du köper precis vad du vill till din dotter, för det är din dotter och ingen annans. Ibland kan jag bara bli så trött på vissa människor. Har man inget snällt att säga så säg ingenting alls! Kram på dig Linda

Anonym

Det är bevisat att man inte föds som kvinna eller man i sinnet utan det är uppväxten och bemötandet från samhället och nära och kära som gör att man blir på ett visst sätt.

Pernilla

Hej jag väntar också en liten flicka 7 maj. Jag har läst din blogg ända sen jag hittade den. Du har en superfin blogg, verkligen proffsig. Vi ska inte bry oss om andras åsikter om vårat föräldrarskap. Våra flickor kommer att få så bra förutsättningar som möjligt för ett bra liv oavsett hur vi klär dom. Stå på dig och lycka till med allt :)

Alva

Du har missuppfattat exakt allt vad genus handlar om. Grattis till att tro vad alla kritiker påstår. Varför inte läsa böcker om ämnet, för det har du uppenbart inte gjort.

Svar: Som jag skrev så är jag inte hundra procent insatt i ämnet, men otroligt intresserad. Jag bemötte alltså den kritik och påhopp som kommit in här i bloggen - och det handla om våra val av kläder till vår dotter. Vilket, som jag skrivit bland kommentarerna, resulterade i ett relativt ytligt inlägg som alltså nosar på EN del i det här med genus.
Vem har sagt att jag inte försöker sätta mig in i detta mer? Att jag tar upp ämnet bör väl vara ett tecken på att det intresserar mig? Det här är MINA tankar om den kritik som inkommit. Inte något någon annan människa tuttat i mig. Jag tycker jag varit tydlig med att uttrycka att man kan gå så otroligt mycket djupare i detta samt att det handlar om mycket mer i inlägget. Men det blundas det uppenbarligen för.
Linda Blom

Sandra

Skit i vad alla andra tycker. De har ändå ingenting med hur du väljer att uppfostra ditt barn att göra. Människor tycker så himla mycket idag och tvekar inte att hacka på någon som är av en annan åsikt än den de själva har. Du ska inte behöva försvara dig över huvud taget. Kör på bara!

Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

''Det handlar inte om kläderna som hon bär, utan bemötandet från oss vuxna runtomkring.''JA LINDA, precis så. Det handlar om bemötandet. Men varför handlar då genus så ofta om just kläder och färger då, tänker du kanske?

Jo. Kläder och färger påverkar nämligen hur människor uppfattar oss.

Och hur vi blir uppfattade stärker förväntningarna och förväntningarna i sin tur påverkar hur vi bemöts. Hur vi bemöts påverkar i tur vår självbild och vår personliget. (precis som du själv är medveten om)

Detta gäller speciellt för barn som inte har kunskap eller erfarenhet att kunna tänka kritiskt. Och ni kommer inte låta henne växa upp i ett vaccum, hon kommer ju interagera med andra människor, andra barn, ta del av vår kultur genom böcker, tidningar, media, tv, filmer, sagor osv osv.

Så, by all means, klä din unge precis som du vill, men var medveten om att hur hon ser ut också kommer att påverka hur folk förhåller sig till henne. Kanske kommer hon, i sina söta klänningar, få mycket uppmärksamhet för sitt yttre.... hur påverkar det då hennes självbild? osv.

kram
Natashja Blomberg

förresten: Har du läst "ge ditt barn 100 möjligheter istället för 1"?

Svar: Jag är som sagt relativt "ny" inom det här ämnet, men verkligen intresserad och blir mer och mer intresserad. Läst några böcker har jag inte gjort ännu, men kommer garanterat göra.
Hur som helst! Det här med bemötandet från omvärlden (vilket jag nämde i slutet på detta inlägg) är jag väl medveten om. Just därför har vi inte bara begränsa oss till det här med spets och "diverse lullull" men vi kommer heller inte utesluta det. För jag känner att det inte behöver vara svart eller vitt, utan man kan kombinera det. Jag själv bemöter inte barn på ett visst sätt p.g.a. kläderna dom bär och absolut inte olika beroende på kön.

Det här inlägget kan uppfattas som ganska ytligt, eftersom att jag här besvarar den kritik som kommit in i bloggen. Det är inte konstuktiva kommentarer och ifrågasättningar som droppar in - utan rena påhopp hurvida vi kommer att välja att klä vår dotter. ENDAST detta. Endast debatten om kläderna i sig och det är jag så ofantligt trött på.

För när allting kommer omkring så är det ingen som känner oss, vet hur vi tänker eller ser hur vi lever hemma. Och jag tycker att det är en väldigt bra start att bara ta till sig det här med genus, veta att det existerar, att det påverkar och inte blunda och tycka att allting är bajs "för det är klart som fan att tjejer skall ha rosa och killar skall ha blått". För som jag även nämde i inlägget så av det jag vet och är medveten om, så är mycket självklart för mig, även om jag inte håller med i allting.
Linda Blom

Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa

Du skriver väldigt vettigt tycker jag! Självklart ska barnet, oavsett flicka eller pojke, få ha på sig vad som helst. En flicka ska kunna ha rosa och en pojke blått, och vice versa.

Det som är viktigt att ha i åtanke är dock att barnens kläder påverkar hur andra kommer att bemöta dem. Om du klär din dotter i spetsklänning och rosett på huvet, kommer andra (vare sig du vill det eller inte) bemöta henne med gulligull. Vice versa med pojke.

Det är just detta som gör att jag (som genushäxa hehehe) vill vara försiktigt med att klä mina barn "stereotypt". För oavsett hur noga jag är med att låta mitt barn göra allt dom vill, kommer andra att begränsa hen (ja hen passar att använda här istället för han/hon) genom att förutsätta vissa saker utifrån kön. För att försvåra för folk att försöka mata in min unge i en könsroll, kommer jag därför ofta klä ungen på så sätt att den inte skriker "här är en flicka, behandla henne därefter!".

Inte för att jag tycker att det är nåt fel att tjejer har rosa. Älskar själv den färgen och har hela mitt sovrum inrett i det, och kommer absolut inte förbjuda ungen om hon själv vill ha det sen.

Jag vill vara en motvikt till det samhället generellt visar är okej för pojkar och flickor, så att mina barn ska se att det finns flera vägar att gå. Det blir mer ofarligt att sätta på min treåriga son en rosa mössa och leda honom in i gulligull-bemötande, för så många andra delar skriker ut att pojkars roll är att va tuffa. Då är det bra med lite balansering. Men en rosa mössa på en flicka bidrar inte till balansering - det ökar endast på den traditionella gulligull-synen på flickor.

Oavsett vad du kommer fram till gällande kläder och genus, all lycka till med föräldraskapet! Det går att vara en fantastisk förälder utan att vara genusmedveten (det va ju mina föräldrar och kolla va bra det blev hehe) men det kan ju va kul att ta reda på vad genus egentligen handlar om :)

Svar: Vad skönt det är att det faktiskt finns de som är insatta som läser mitt inlägg utan att klassa mig som en "anti-genus-person". För det du skriver är egentligen det jag försökt få fram, att alla skall ha rätten att klä sig och sina barn i det dom vill. Det ena utesluter ju absolut inte det andra. Vår dotter kommer säkerligen ha en "söt klänning" ena dagen, för att andra dagen ha en mer neutral klädsel.
Att vi föräldrar ser till att bemöta henne som person och inte för kläderna i sig, känner jag är en väldigt bra början. Att hon växer upp i ett hem där vi inte ens tänker på vad som är jämnställt eller inte utan bara lever självklart utifrån de förutsättningarna. Det bara ÄR så här hemma. Vi hjälps åt - i allt!

Jag kan bara utifrån mig själv säga att jag inte behandlar en person utefter kläderna den har på sig. Jag ser förbi detta.. Och jag skulle önska att alla kunde göra det. Men så är jag medveten om att inte fallet är. Det jag känner att jag kan göra är att ge vårt barn en stadig och sund grund. Precis som jag fick när jag växte upp. För som du säger så går det att vara en bra förälder utan att leva hundra procent efter genustänket. Men jag stannar upp, funderar och tar till mig mycket av just detta. För mycket är självklart till mig, vi vill uppmuntra henne till att bli den person hon VILL vara. Även om jag inte kommer att följa allt vad genus-tänket står för, så suger jag åt mig mycket utav det.
Linda Blom

Amanda

Jag är nog lite mer insatt i genus än dig så jag ska försöka förklara lite grejer så du slipper påhopp om okunnighet i fortsättningen. Inget illa menat med kommentaren så du vet, om du vill komma med svar eller så så får du gärna svara i min blogg med:)

"Det genus står för handlar i princip om att vi inte föds som kvinnor och män"
Fel. Att vi föds som kvinnor el. män är ju sant(med undataget för de som är livs levande Hen - och ja, det finns sådana,titta nyhetsmorgon).
Det man menar är att bara för du är kille behöver du inte vara STARK, gilla bilar, bli kåt hejdlöst, och bara för du är tjej behöver du inte gilla spets och klänningar - det där är nåt vi blir uppfostrad till. Ifall man skulle kunna höra vad bebisar tänkte så är jag säker på att alla stereo-typer kring män och kvinnor vore som bortblåsta. Vi föder upp åsikter, har inget med man och kvinna att göra. T.x.e som att barn vid 2-3 år åldern automatiskt tror att blonda barbies är godare än brunetter, och att de hellre leker med ljusa dockor än mörka, det visar också att våra inskränkta åsikter för av sig så pass tidigt, att vi visar att vitt är högre än mörkt. Likaså med alla stereotyper.


"Ja, vår dotter kommer att få veta att hon är en flicka"
Inget emot genus. Klart hon ska få veta sitt kön?

"hon kommer att bära klänningar, hon kommer att bära rosa och hon kommer även att bära spets"
Inget emot genus.

"Det jag känner har gått för långt är att många gånger håller inte "ge ditt barn 100 möjligheter istället för 1". Det är okej att köpa Hello Kitty och klänningar till pojkar, men man hindrar ändå flickorna från det? Det är så mycket som fastnat i just kläder och färger. Det är okej att klä pojkar i klänning men inte flickor. Jag vet att detta inte gäller alla, det vet jag till hundratio procent!"

Men du kan inte dra alla över en kam, de flesta feminister jag vet gör inte alls så. Men de klär inte BARA killarna i blått och tjejerna i rosa, utan bägge delarna. För även om du säker det som om de vore no harm att klä sina döttrar i rosa klänningar så kan det påverka extremt mycket. Jag har en killkompis, hans pappa pratade jämt om att han skulle bli en stor stark man, klädde han alltid i pojkiga kläder och gav honom bara kill leksaker. Det slutade med att han tyckte att det var nåt fel på honom eftersom han tyckte att det var mycket roligare att leka med tjejleksaker, och mycket roligare med rosa än blått. Nu idag är han såklart som han själv vill, dansar balett, har både "kill och tjej"kläder och gör exakt vad han vill, men under tonåren kände han sig väldigt formad av hur samhället tyckte att en kille skulle vara. Så tänk på det, hälften hälften, hälften klänningar och hälften annat om du förstår.

Det är småsaker genus står för. Om du tänker efter så kommer du märka på t.x.e dagis hur personalen så mycket oftare pratar mer utredande med tjejer än killar, för att man tror att killarna inte orkar lyssna länge och såklart - om vi uppfostrer dem så, såklart killar blir rastlösa! Såklart killar taffsar i högstadiet om de blir uppfostrade med samhällstänket att det är mer ok för en kille att tafsa för det visar ju att han är kär i tjejen osv. Förstår du?:)

Det är så oerhört viktigt med genus för det är bara ren sanning att vi som tjejer är under män, både när det gäller lön men också krav vi har på oss. Det är fortfr ojämn ställt i 75% av hemmen i Sverige, vilket visar att vi borde utrota det här med feminint och manligt, och istället klä sig i vad tusan man vill!

Amanda

Till Monica:
"Jag AVSKYR begreppen "hen" och kommer aldrig använda det."
Varför? Du använder väl ordet "syskon"? Syster,Broder,Syskon. Han,hon,hen. Du ska ju inte byta ut Hen mot han/hon, du använder det som en komplettering.

"Varför skulle det vara fel att klä sin tjej i klänning, rosa & spets för?"
Ingen har sagt det, det är fel att BARA klä ungen i det.

"En tjej är en tjej och en kille är en kille. Så har det varit i alla tider."
Ja, alla säger så, men vad menas egentligen med det?

ellie

Riktigt bra skrivet av dig! Jag tycker att det inte spelar någon roll vad vi har för kläder utan hur vi är som personer. Det är inte kläderna som förändrar synsättet utan det är tänket i varje person. Det är inte kläderna i sig som skapar ett orättvist samhälle mellan kvinnor och män. Sen är vi olika biologiskt och det kommer vi alltid att vara och jag tycker att man ska veta om man är en tjej eller kille och inte en hen eftersom vi är olika kroppsligt. Som jag skrivit tidigare så är det inte det som gör att tjejer inte har lika mycket makt i samhället utan det är i våra huvuden, våra tankar och åsikter.
Ja hoppas du fatta :)

Mifi - Mamma med två små

Jag förstår hur du tänker. Meningen med genus ska ju inte vara att nedvärdera det traditionellt kvinnliga utan göra alla egenskaper/beteenden/kläder/känslouttryck osv tillgängliga för alla, oavsett kön.

Vi vill ju att barn ska få vara fysiska i sin lek, lära sig leda en grupp, lyssna på sig själva och bejaka sina egna behov.
De ska också få leka lugna rollekar, pyssla, måla, kunna samarbet med andra och känna in andras behov.

Problemet som jag ser omkring mig är att många, troligen helt omedvetet, uppmuntrar sina söner i den ena riktningen och sina döttrar i den andra. Ofta handlar det om små saker, vad som bekräftas i leken och hur de talar till barnen.

Folk jag knappt känner kommenterar mina barn och tillskriver dem egenskaper de inte har, enbart beroende på kön. Det bemötande de får kommer såklart att bidra till deras uppfattnig om hur en kille/tjej ska vara/leka/klä sig.

Jag som förälder försöker motverka det genom att se till att de har tillgång till till alla roller i leken, att båda ska få uttrycka både traditionellt "tjejiga" och "killiga" beteenden utan att jag "rättar" dem. Jag försöker även klä dem i alla regnbågens färger för att det ska bli lite svårare för andra att kategorisera dem och tillskriva dem egenskaper utefter sina egna föreställningar och tjejigt/killigt.

Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

Linda, jag märker att du har en väldigt öppen inställning. En annan sak som jag tänkte på¨är dte här att du säger att vi är olika, män och kvinnor alltså. Och ja, det är det ju ingen tvekan om att vi är men jag tror att du redan är medveten om att olikheterna till stor del beror på att vi fostras och bemöts olika (då är det ju ganska självklart att man utvecklas olika) och inte på egentliga biologiska faktorer. (fast är biologi egentligen en ursäkt? Är det inte snarare ett argument FÖR genus? För om män är si och kvinnor är så, borde vi inte jobba lite extra mycket med att ge männen lite av så och kvinnorna lite av si? Inte för att vi ska bli kloner, utan för att bredda möjligheterna. Många tror att vi genusmedvetna är ute efter likformighet men det ärju tvärtom, med mer val och möjligheter för BÅDA könen så ökar mångfalden, den minskar inte. :-)

Men tillbaka till ''män och kvinnor är olika''. Redan där sätter man tonen. För hur vi bemöter varandra kommer ju ur hur vi uppfattar varandra. Och om vi redan har föreställningen att ''män är si'' och ''kvinnor är så'' så kommer man, omedvetet eller ej, bemöta män och kvinnor (pojkar och flickor) olika. Oavsett om man vill eller ej.

Men fortsätt diskutera, om inte här så i ditt eget huvud. Läs runt, tala med andra som kan och vet,kanske bli medlem i nån facebookgrupp?

Och slutligen, föräldraskapet står och faller inte med genusmedvetenhet. Det blir folk av andras ungar också. Och man kan vara en minst lika bra förälder oavsett hur medveten man är. Men medvetenhet är ju alltid bra eftersom att det jämnar ut oddsen lite mer. :-)

Svar: Jag menade givetvis det biologiska olikheterna när jag skrev att vi är olika, vi kvinnor och män, det må ha varit lite illa uttryckt när jag inte fördjupade mig något vidare i det utan riktade detta inlägg just på kläder till vår dotter. Men att vi människor är olika ser inte jag som något typiskt manligt och kvinnligt heller, utan det finns ju lika mycket olikheter hos oss kvinnor. Sedan tycker jag är det är bedrövligt att kvinnor skall underskattas och underbetalas för samma jobb o.s.v. Det är klart att det inte skall vara på det sättet! Men jag KÄNNER mig inte mindre värd än en man i samhället och det är helt ärligt. Kanske för att jag tar mig för såpass mycket själv, utan hjälp från någon annan. Att jag ger mig fan på och går min egen väg..
Jag kanske blundar lite för hur det är runtom ibland, det erkänner jag, eller inte blundar, men kanske inte tänker på det på så sätt alltid, då jag själv lever i ett så självklart jämnställt hem. Vi delar lika - på ALLT. Och jag gör så mycket enligt normen "manliga saker" hemma utan att ens tänka på det. Det är så självklart att vi hjälps åt och varken jag eller Jimmy ser saker som manligt eller kvinnligt.

Att han får lyfta upp den tunga byrån som jag själv byggt ihop, ser jag inte att han kan göra för att han är man, utan för att jag är en klen, lat och otränad jäkel och han är motsatsen : )
Linda Blom

LindaViola - mamma till två!

Jag håller med dig till fullo! Tycker hela debatten om genus har blivit väldigt oseriös då det många gånger känns som att det inte är okej att vara "flickig" längre, utan flickor skall vara mer neutrala, pojkar läggs det inte så stor vikt vid vill jag nästan påstå då det mest känns som att flickor inte skall leka med dockor, bära rosa, klänning eller spets.

Men håller med dig, män och kvinnor är olika men vi skall fortfarande ges samma förutsättningar. Det har inte att göra med hur vi ser ut eller vad vi bär för kläder!

Amanda

Hej och hallå! Jag är mamma till två pojkar. Jag klär dem inte i klänning. Ibland i rosa. Jag är välutbildad, höginkomstagande (tjänar mer än dubbelt så mycket som min man) och vet en del om genus. Jag får ofta, ofta OFTA höra hur söta mina pojkar är. För det är dom. Barn är söta. Det spelar ingen roll vad de har på sej, de är söta ändå. Inga klänningar, inga rosetter, ingen spets...men ändå får de höra att de är söta.

Och när det gäller löner...självklart skall lika arbete ge samma lön, men man kan inte jämföra män och kvinnor rakt av. Kvinnor väljer ofta arbeten/yrken som betalar mindre.

mathilda

vilken söt klnning! var är den i från? skulle vilja ha en till min dotter ^¨

Svar: Köpte den på Lindex rea : )
Linda Blom

Klokare bestyr | Med liten i famnen ♥

Jag tycker helt ärligt att det är löjligt att du ska behöva känna att du måste förklara dig om detta!

Genus eller inte, vi är som du skrev alla olika redan från början - flicka som pojke - och utifrån våra personligheter gör vi de val vi gör.

Nej fyfan det här är en debatt som gått på tok för långt och det är SÅ tjatigt. Lev ert liv så som ni vill leva och gör de val som känns rätt för ER! Att fokusera på genus och allt vad det nu innebär (känns som en religion...) är ju som att låta samhället styra i alla fall tycker jag.


STÅ PÅ DIG!

amanda

Du gör som du vill med ditt barn ingen kan bestämma hur ni vill uppfostra henne :)

men jag tycker faktiskt att det är häftigt och utmanande när kitty juhtbring(stavning?) klär sin dotter så man nästan tror hon är kille... då tänker man hur otroligt mycket färger och kläder gör i bemötandet barnet får från omgivningen... men jag vet inte om jag som ändå är intresserad av genus och som pedagog med en läroplan att följa är så "stark" att jag inte skulle klä min dotter flickigt eller min som i klänning.... hur man än väljer att göra med sitt barn är det viktigt att tänka till kring ämnet, sen tänker alla olika och så är det... :)

Maria

Hen-reformen tycker jag visserligen är bra, men så himla överdriven. Bara för att flickor inte ska förknippas med den rosa färgen t.ex. behöver det ju inte betyda att vi ska förbjuda den. Skönt med någon som skriver om genus utan att attackera alla som gör "fel" !

Z A N D R E A S värld - Fästmö och mamma till dottern Joline!

vem fan klär sin son i klänning men inte sin dotter? HUR DUMT? hahah men shit vart är världen på vääääg????

TantMango

Detdär om kvinnor och män är lika eller olika kommer alla aldrig komma överens om. Och det spelar ingen roll! Poängen med genustänk är att alla ska ha samma möjligheter. Få chansen, uppmuntran och möjligheten att leka med olika leksaker, testa olika kläder, pröva olika intressen osv. Det är därför min dotter har både dockor och traktorer bl.a. och jag klär henne bara någon gång ibland i klänning eller rosa. För så fort jag gör det får hon mer kommentarer kring sitt utseende. Om att hon är söt, fin osv. Hon kan få de kommentararna ofta nog ändå. Och jag vill inte att hon ska få femtioelva komplex för sitt utseende så som alla andra kvinnor jag vet har. Jag försöker kalla henne andra bra saker som stark, smart, tuff osv. För det behöver hon också höra. Hon är fantastisk och jag vill att hon ska veta att hon är så mycket mer än bara sitt utseende. Att hon kan göra vad hon vill, och att hon alltid är bra.

Cicci

Sjukt bra skrivet!!! Bra Linda!
Är så trött på allt genusprat, och att det är så "fel" att klä tjejer i rosa och killar i blått.. jag älskar rosa klänningarr, jag ÄLSKADE att leka med barbie, leka med klippdockor och rita kläder, men jag älskade också blått! Jag älskade att leka med lego och bilar och jag älskade att leka med min bästa kompis som var en pojk!
Inge problem och jag är en jäkligt självständig kvinna idag!!

Så! Precis som du skriver så handlar det om hur man bemöter sitt barn inte vad man har för kläder! :)

Igen, Bra Linda!!

P

Till er som skriver ”men kvinnor och män ÄR ju olika” tror ni själva att det är ett bra argument? Ja kvinnor och män har vissa biologiska skillnader, vem är det ens som säger emot det? Säger ni likadant vid diskussioner om rasism? ”Ja svarta och vita människor ska behandlas olika för vi ÄR ju olika, det ser ju vem som helst att vi har olika hudfärg. ”

Ina den Fina

Mm. Alla tycker vi olika men det är så att samhället påverkar oss och framför allt media...Intressant att höra dina tankar och även alla andras tankar genom kommentarer. Men jag tror att om fler och fler sätter sig in i frågan och frångår att flickor är söta och pojkar tuffa och slutar sätta barn i fack så kommer vi leva i en mycket bättre värld. Öppna bara ögonen. Kram från Ystad

Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa

"vem fan klär sin son i klänning men inte sin dotter? HUR DUMT? hahah men shit vart är världen på vääääg????"

Kan det inte va lika dumt att klä bara sin dotter i klänning då? Eller hur menar du?

Förr i tiden hade pojkar klänning kan jag säga. Här är en bild på president Roosevelt i klänning, till exempel: http://moralfjant.blogg.se/2012/december/nar-pojkar-hade-klanning.html

Z A N D R E A S värld - Mamma till Joline

Jag menar att varför inte klä BÅDA i klänning isåfall om det ska vara så jävla svårt. Seriöst. Klänning som klänning, flicka som flicka, pojke som pojke varför göra det så förbannat jävla komplicerat och invecklat???

Emelie

Grymt skrivit!! Jag hade inte skrivit det bättre själv! :-) fattar inte hur folk orkar lägga ned sån otrolig stor energi på funderingar och tankar om detta..

Freja

Stackars ditt barn. Du är ju så omedveten och inskränkt att man bara vill spy. Fattar du inte att du är förtryckt av manliga normer och strukturer. Patriarkatet vill att tjejer ska underordna sig själva och vara män till lags. Det är precis en sån som du är och som din dotter kommer bli om du inte omedelbart kommer till feministisk insikt. Tusentals feministiska kvinnor har kämpat i hundratals år för att befria kvinnor från mäns förtryck och våld. Män är ondskan på jorden och måste bekämpas. Annars kan kvinnor aldrig bli fria. Det är sådana som du som förstör för oss god och frihetskämpande feministiska kvinnor.

Kadri

Jag har aldrig förstått varför kvinnor ska ge en blivande mamma dålig självförtroende och ktritisera sättet de klär eller uppfostrar sina barn. Och allt detta innan hon ens har fött sitt barn. Hur kan man skriva att hon blir dålig mamma eller att hon klär sin dotter fel. Hur kan man göra så ? Varje mamma gör det de tror är bäst för sitt barn och att hela tiden klanka ner på mammor och få de o tvivla i sig själv är aldrig bra. Fråga vilken BVC sköterska som helst så säger de samma sak. unga mammor är så sönder kritiserade både med negativa kommentarer(facebook o bloggar mm) och alla dessa jag vet bäst råd. Till slut vet inte de unga föräldrarna vad som är rätt o fel och tvivlar i vartenda liten sak och ringer till BVS så snart ungen hostar 2 gånger eller inte går på sitt ett års dag.
Varje förälder klär sina barn efter sitt eget smak. Gillar mamman gulligt så köper mamman de kläder, gillar man vintage så klär man efter det. Det kommer tid barnet har egen vilja o klär varteftersom. Jag är en kvinna och växte upp utan klänningar o rosa lull lull(hade typ 2 klänningar tror ja under hela min uppväxt).Men så snart jag började tjäna egna pengar började jag köpa allt blommigt o rosa. Det skulle vara hemskt om mina döttrar ville ha rosa prinsessklänningar och jag skulle neka de på någon jämställhets namn eller påpeka genus.
Om jag skulle vara du Linda skulle jag inte ta åt mig alla dessa negativa kommentarer de skriver om saker du köper till ditt barn. Jag vet att det är svårt speciellt för dig som har en så stor blogg o inte ta åt sig allt negativt som skrivs i kommentarfältet.
Lycka till med graviditeten.

Tove Jansson

Jag vet att du kan väldigt lite nu men.. Det blir bara pinsamt när du säger "hon ska minsann veta att hon är flicka" Ja, det kommer mina framtida ungar också att veta! Genus HANDLAR INTE om att ta bort kön, det handlar om att VIDGA könsrollerna och förstå hur mycket de faktiskt påverkar oss, även om vi inte alltid reflekterar över det.

Varför rakar du benen? Armhålorna? Varför? En sådan klassisk grej, som, hade det endast handlat om att "hår var äckligt" hade alla män gjort det också. Visst, mer män rakar sig, det är ett steg mot att vidga rollerna, som exempel.

Du skriver "Det genus står för handlar i princip om att vi inte föds som kvinnor och män - utan att vi blir och formas till det genom samhället och dess "villkor", exempelvis bemötande, media m.m. Det håller inte jag med om. För jag tycker att vi är olika och vi skall få vara olika också. Jag känner mig som kvinna inte alls nedvärderad eller mindre värd i samhället, inte alls styrd av män. Jag är stolt över att vara den jag är!"

Nej självklart känner du dig inte nedvärderad som individ, det gör inte jag heller. Men. Det är viktigt att se de STRUKTURER som finns i samhället som ställer till det för många kvinnor. Ta läraryrket som exempel. Jag ska själv bli lärare och har studerat läraryrkets historia på universitetet. En sak var mycket tydlig. Så fort det blev accepterat för kvinnor att undervisa, och de började undervisa sjönk statusen, sjönk lönerna. Detta hänger kvar än idag, många många kvinnodominerade yrken har lägre status, lön, och kvinnor generellt har lägre lön.

Kvinnor förväntas vara hemma med barnen och en man som är hemma med barnen mer än kvinnan, fråga dig hur han bemöts av sina kollegor? Fråga dig hur en man som säger "åh vad roligt det ska bli att köpa inredning till huset och planera vårt bröllop" skulle bemötas. "HA! GAYYYY" skulle säkerligen höras från ett bås.

GenusMEDVETENHET är nyckelordet. Hoppas du hittar dina glasögon.


Vänliga Hälsningar, Tove

Svar: Men jag skrev ju inte på det sättet du hävdar nu! Jag skrev inte att hon "MINSANN" skall få veta att hon är en flicka. Jag skrev inte heller att jag kommer klä henne i "flickkläder för att hon är en flicka". Jag skrev att jag kommer att klä henne i det - OCKSÅ! Men att klänningar och rosa som jag kommer välja, inte utesluter allt annat - som jag också kommer att välja : )

När det kommer till rakning så har det ingenting med att jag är kvinna att göra. Jag gör det för att jag vill känna mig fräsch och det gör jag bättre utan hår. Klyschigt säger vissa. Men vet du vad? Jag är inte den enda här hemma som rakar armhålorna.
Linda Blom

tove

Jag vet att du kan väldigt lite nu men.. Det blir bara pinsamt när du säger "hon ska minsann veta att hon är flicka" Ja, det kommer mina framtida ungar också att veta! Genus HANDLAR INTE om att ta bort kön, det handlar om att VIDGA könsrollerna och förstå hur mycket de faktiskt påverkar oss, även om vi inte alltid reflekterar över det.

Varför rakar du benen? Armhålorna? Varför? En sådan klassisk grej, som, hade det endast handlat om att "hår var äckligt" hade alla män gjort det också. Visst, mer män rakar sig, det är ett steg mot att vidga rollerna, som exempel.

Du skriver "Det genus står för handlar i princip om att vi inte föds som kvinnor och män - utan att vi blir och formas till det genom samhället och dess "villkor", exempelvis bemötande, media m.m. Det håller inte jag med om. För jag tycker att vi är olika och vi skall få vara olika också. Jag känner mig som kvinna inte alls nedvärderad eller mindre värd i samhället, inte alls styrd av män. Jag är stolt över att vara den jag är!"

Nej självklart känner du dig inte nedvärderad som individ, det gör inte jag heller. Men. Det är viktigt att se de STRUKTURER som finns i samhället som ställer till det för många kvinnor. Ta läraryrket som exempel. Jag ska själv bli lärare och har studerat läraryrkets historia på universitetet. En sak var mycket tydlig. Så fort det blev accepterat för kvinnor att undervisa, och de började undervisa sjönk statusen, sjönk lönerna. Detta hänger kvar än idag, många många kvinnodominerade yrken har lägre status, lön, och kvinnor generellt har lägre lön.

Kvinnor förväntas vara hemma med barnen och en man som är hemma med barnen mer än kvinnan, fråga dig hur han bemöts av sina kollegor? Fråga dig hur en man som säger "åh vad roligt det ska bli att köpa inredning till huset och planera vårt bröllop" skulle bemötas. "HA! GAYYYY" skulle säkerligen höras från ett bås.

GenusMEDVETENHET är nyckelordet. Hoppas du hittar dina glasögon.


Vänliga Hälsningar, Tove

Emma

Ärligt talat, vem fan bryr sig om genus hit och dit? Låt henne vara gravid ifred och låt henne köpa och tycka och skriva vad hon vill. Män tjänar mer, man ska vara hen, man skall inte vara nöjd bla bla. Jag må vara oinsatt, men inte mår jag dåligt av att läsa lindas åsikter eller veta att en snubbe tjänar mer än mig. Gör något vettigt istället! Lycka till med livet Linda :)

Evelina

Kan inte alla få göra som dom vill? Jag har en liten son som är 9 månader, han har pojkkläder heter Olle och vi har tapetserat hans rum grönt! Ni kommer bli fina föräldrar och du har grymt bra smak på kläder, färger och inredning! Jag gillar din blogg och du ger mig inspiration.
Stort lycka till!

Matilda

Jag förstår inte varför tongångarna måste vara så himla negativa här i kommentarsfältet. ALLA kan inte veta allt till en början och ALLA börjar på noll någon gång. Om Linda inte vet allt om genus ännu så behöver man inte vara elak mot henne och säga "Stackars ditt barn. Du är ju så omedveten och inskränkt att man bara vill spy. Fattar du inte att du är förtryckt av manliga normer och strukturer." En sån kommentar skulle åtminstone inte få mig att vilja lära mig mer om genus, snarare tvärtom. Jag skulle få en bild av att de som pratar om genus är negativa j*vlar som jag inte vill ha något att göra med. De flesta av dem är ju egentligen inte det, så det är trist att sprida en negativ bild av det (som vissa kommentatorer tyvärr gör).
Försök uppmuntra istället, ge tips och för en dialog - i det långa loppet tror jag att det ger betydligt mycket mer än att slänga ur sig en massa skit som vissa här gör.

Starkt ändå av dig Linda att bemöta kommentarerna så pass positivt som du verkar göra! Lycka till med allt! :-)

Signe

Oj, blir nästan mörkrädd av kommentarerna på detta inlägg.

Emma skriver:
"men inte mår jag dåligt av att läsa lindas åsikter eller veta att en snubbe tjänar mer än mig. Gör något vettigt istället!"

Denna kommentar gjorde mig rätt mållös- vill så gärna tro att den är ett skämt. Emma, kryp fram från stenen du bott under de senaste hundra åren!

S u s a n n e ✿ F o r s

Jag tänker väldigt likt dig i det här. :)

Ebba Molin

Jättebra skrivet, har samma tänk som du vad det gällen genustänket.

alexandra

Jag tycker du talar emot dig själv. Inget illa menat, utan antar att de flesta som är "lite" insatta tänker som du - utan att inse feltänket.

Om du tänker klä din dotter i klänning - och allt annat. Vad finns det att försvara? För om du inte kommer behandla din (just nu påhittade) son annorlunda (som du själv skrev) så kommer du ju klä honom i klänning och allt annat med. Det vill säga - alla möjligheter. Som du skrev att du är för?(:

Det är ingen kritik, utan... bara att du är ju på rätt spår, men du verkar ha trasslat in dig lite. Eller så är du på fel spår om du planerar att uppfostra "son" och "dotter", vad du tror, lika - fast utan de allra första grunderna som lekvänliga kläder och hur de kommer bli sedda av allmänheten.

(Margaret Maud har skrivit om en undersökning - leta om den! Den berättar om stammar i Afrika som har helt tvärtomvända könsroller än vad vi har i Sverige - det vill säga vetenskap om att biologiska skillnader i huvudet mellan kön är trams!)

Svar: Anledningen är att jag bemötte den kritik som kommit här i bloggen. Jag har köpt mycket kläder, visat upp lite, och det som visats upp har stuckit i ögonen på folk. För det jag visat upp råkar vara "söta plagg". Snabbt klassas jag som en ytlig morsa som kommer placera min dotter i ett fack och behandla och utsmycka henne likt en docka.
Sedan har jag ju faktiskt aldrig skrivit att jag inte skulle klä min son i "tjejkläder". Han kommer ju att få ärva mängder av sin syster om det nu skulle visa sig att han kom till världen : )
Linda Blom

alexandra

Jag förstår det! Men jag tror att alla som kritiserar dig (med genusglasögonen på) skulle bli nöjda med det svaret. :) "Jag gillar rosa/svart/randigt och mina BARN ska ha det på sig - även min son."
Kritiken är synd, men ändå det enda sättet att få folk i omvärlden att tänka till (det är, förhoppningsvis, ofta menat väl och inte som endast negativt laddad kritik. Annars borde personerna lära om!)

För ja, jag älskar superhjältar och (påhittade) barn kommer ha det på sig 24/7 tills de skaffar en egen åsikt, och jag tycker att kort hår kan se lite elakt ut och långt hår är opraktiskt vid lek så Barnen kommer ha något liknande på huvudet. Och du gillar rosa klänningar som Barn kommer ha på sig, förhoppningsvis!

Ingen feminist (som inte är extrem - extrema politiska åsikter brukar ju alltid spåra lite) ser ju ner på specifika plagg/färger utan bara på att man begränsar dessa till ett kön bara.


Äsch, blev ett superlångt inlägg igen men ja, hoppas du förstår vad jag menar och inte blir skrämd inför detta nästa gång! Och om du får en son - som ärver din dotters klänningar, så (om inte utvecklingen går framåt) kommer du nog få mycket mer skrämmande kritik, men du verkar kunna bemöta det bra så det klarar du nog fint.:)

Svar: Att jag fokuserade på "flickor" är ju för att det är vad vi väntar nu och också vad jag får kritik för. Att det är EXTRA VIKTIGT att tänka till när det kommer till flickor o.s.v. Vilket jag personligen inte alls förstår, det är väl minst lika viktigt att ens son blir en stark, trygg och empatisk individ liksom.
Hur som helst : ) Många har redan fått en bild av hurdan jag är och hur jag tänker, genom att se bilder, design och min stil här på min blogg. Dom tror att jag är helt och hållet anti allt som har med genus att göra och ser ENDAST de fluff-grejer jag köpt till vårt barn. Därför känner jag väl att det inte är någon idé att diskutera, dessutom känner jag att jag inte har tillräckligt mycket erfarenhet att göra det heller. Herregud, vår dotter har inte ns kommit till världen ännu : )

Tack ialla fall för att det finns sådana som dig som ifrågasätter, delger din egen erfarenhet - utan att på något sätt skriva att jag kommer att förstöra livet för vårt/våra kommande barn.
Linda Blom

esterii

Hurra för hon och han!

Felicia

Jag är en av "genusfantasterna" du skriver om ovan. Jag tycker att genus är superviktigt, därför läser jag på om det. Men jag orkar inte skriva ett jättelångt inlägg, det har flera ovan gjort mycket bra. Men jag tänker såhär. Om du nu gillar "söta" klänningar, spets, rosa etc etc kommer du att klä din eventuellt framtida son i det? Om nej - varför inte? Det är ju det du gillar bäst? Om ja - bra! Då är du åtminstone konsekvent i vad du gillar och klär inte dina barn efter vilket kön de bär. (Och nej, hen är ingenting man skulle använda på en "hon" eller en "han". Det används som ett SUBSTITUT.)

Svar: Hade du läst inlägget jag skrev efter detta så har jag lagt till lite saker som inte finns med i detta inlägg och som misstolkats : ) Sedan kan du även läsa fler kommentarer i detta inlägg, för där har jag svarat på liknande frågor som du ställer : )
Linda Blom

Herre min gud.

Freja, du som skriver "Män är ondskan på jorden och måste bekämpas." Hur fan resonerar du egentligen? Jag är också feminist, men jag skäms nästan över att säga det när jag läser din kommentar.

Malin

Att börja fundera, resonera och diskutera är ett startskott till ökad medvetenhet. Du skriver själv att du inte är så insatt men du har börjat fundera. Det är bra! Mitt intresse för ämnet växte när jag blev med barn. Fick reda på att det var en pojke på första UL. På andra UL ändrade de sig och sa att det var en flicka. Det väckte konstiga tankar och känslor inom oss båda och därefter har jag tänkt mycket på genus och jämställdhet.

Idag har jag jämt ett par genusglasögon på näsan. Ibland förvånas jag av mig själv. Ibland tycker jag själv att jag är knäpp med mitt genustänk men jag ser också att det behövs! Väldigt mycket!

Pojken som blev flicka föddes som pojke och det är han som är min inspiration i genustänket.

Malin

Att börja fundera, resonera och diskutera är ett startskott till ökad medvetenhet. Du skriver själv att du inte är så insatt men du har börjat fundera. Det är bra! Mitt intresse för ämnet växte när jag blev med barn. Fick reda på att det var en pojke på första UL. På andra UL ändrade de sig och sa att det var en flicka. Det väckte konstiga tankar och känslor inom oss båda och därefter har jag tänkt mycket på genus och jämställdhet.

Idag har jag jämt ett par genusglasögon på näsan. Ibland förvånas jag av mig själv. Ibland tycker jag själv att jag är knäpp med mitt genustänk men jag ser också att det behövs! Väldigt mycket!

Pojken som blev flicka föddes som pojke och det är han som är min inspiration i genustänket.

Linnea

Herregud vad folk retar upp sig på detta ämne. Att det finns två olika kön. Kan man inte bara acceptera att alla är olika (och förtjänar att bli behandlade med samma respekt), men att individens egenskaper bör vara det enda som räknas, inte könet. Alla borde dessutom få klä sig och sina barn i vilka färger de vill utan att alla runt omkring ska lägga sig i.

Jag tycker att ni ska klä ert barn i kläder ni tycker är fina (tills barnet är stort nog att ha en åsikt själv) och skita i vad alla andra tycker. Är helt övertygad om att ni kommer bli bra föräldrar :)

Therese

Stå på dig Linda!!! Jättebra inlägg, förstår inte varför så många misstolkar dig...eller så vill folk bara klaga på något!

Emma - 20 år och nybliven mamma

Att läsa bland kommentarerna här gör mig oerhört irriterad.
Om vuxna människor ute i samhället bemöter barn olika beroende på vad barnen har på sig... Vad är det som behöver förändras? De vuxna och deras bemötande eller vad barnen har på sig? Vad är det egentliga problemet? Ska vi alla klä oss likadant/vara likadana för att undvika att bli bemötta på olika sätt? Eller ska vi lära oss att bemöta alla människor på ett likvärdigt sätt oavsett kön och oavsett klädsel?

Caroline :)

Heja heja Linda! Håll fast vid vad du tycker och låt inte alla negativa människor påverka dig! Jag tror (efter vad jag läst under de två senaste åren i din blogg) att du kommer bli en toppen mamma! :)

Anonym

Ska man kalla ett barn för hen så kan man lika gärna kalla barnet för det. Det är precis lika opersonligt båda två.

Ellen

Alla som tror att genusmedvetenhet handlar om förbud är helt ärligt rätt puckade och bevisligen helt oinsatta i hur normer och förväntningar reglerar människors handlingsutrymme (ibland tom genom rättsväsendet för den som inte visste). Men grattis till er, alltid skönt att ha skygglappar!

Magic

Vi ÄR olika. Vad är nästa genusgrej, att killar ska FÖDA BARN också. Hur nu det skulle gå till?
Hur man än försöker kan man bara göra sitt bästa och låta barnet välja själva. Man kan aldrig göra en kille och en tjej lika, men dock kan man jobba för att de ska uppfostras lika starka i sin vilja vad de vill och kan göra. Jag har själv en flicka som ville ha rosa (det hade inte jag själv) som liten, växte upp till en tonåring med BARA svart och går nu och köper både klänningar bland flickkläderna och tröjor bland killkläderna till sig själv.
Min andra flicka har en stor fascination för rosa nu men jag vet inte hur hon tänker när hon blir äldre. Sen har jag en pojke som älskar dockor. Så detta skitsnack om att kläder ska vara något om genus är befängt. Det är hur man uppfostrar dom och inte dessa överdrivna om att kläderna skulle ha något med saken att göra. Skulle jag förbjuda klänning till min dotter och istället sätta den på pojken då. Låter helsjukt i mina ögon. Stackars barn. Mina barn går nu på en förskola där jag hittade min son leka med en liten tjej med dockor. Vilket jag bara tyckte var gulligt. Skulle de tagit ut flickan därifrån och låtit min son bara vara kvar, allt detta är ju helomvänt.
Man gör inte detta till HEN, utan till omvända könsroller.
Linda, äntligen har någon i bloggvärlden sagt något som låter vettigt om detta.

Alexandra

Svar till freja: "Stackars ditt barn. Du är ju så omedveten och inskränkt att man bara vill spy. Fattar du inte att du är förtryckt av manliga normer och strukturer. Patriarkatet vill att tjejer ska underordna sig själva och vara män till lags. Det är precis en sån som du är och som din dotter kommer bli om du inte omedelbart kommer till feministisk insikt. Tusentals feministiska kvinnor har kämpat i hundratals år för att befria kvinnor från mäns förtryck och våld. Män är ondskan på jorden och måste bekämpas. Annars kan kvinnor aldrig bli fria. Det är sådana som du som förstör för oss god och frihetskämpande feministiska kvinnor."

ursäkta mig men vilken tidsålder lever du i? Jag kan bli vad fan jag vill och jag är kvinna. Jag arbetar på ett ställe där man får lön efter prestation, var ser du förtrycket i detta? Är inte kvinnor fria att göra som dom vill i sverige??? Har vi inte frihet?

Alexandra

Svar till freja: "Stackars ditt barn. Du är ju så omedveten och inskränkt att man bara vill spy. Fattar du inte att du är förtryckt av manliga normer och strukturer. Patriarkatet vill att tjejer ska underordna sig själva och vara män till lags. Det är precis en sån som du är och som din dotter kommer bli om du inte omedelbart kommer till feministisk insikt. Tusentals feministiska kvinnor har kämpat i hundratals år för att befria kvinnor från mäns förtryck och våld. Män är ondskan på jorden och måste bekämpas. Annars kan kvinnor aldrig bli fria. Det är sådana som du som förstör för oss god och frihetskämpande feministiska kvinnor."

ursäkta mig men vilken tidsålder lever du i? Jag kan bli vad fan jag vill och jag är kvinna. Jag arbetar på ett ställe där man får lön efter prestation, var ser du förtrycket i detta? Är inte kvinnor fria att göra som dom vill i sverige??? Har vi inte frihet? Vem är du att döma hur en person väljer att uppfostra sitt barn? Det är väl inte frihet att som kvinna känna sig tvungen att bete sig som en man för att bli accepterad av alla dessa feminister som säger sig vara så förtryckta. Pratar vi om kvinnor i ex mellanöstern som blir slagna och tvingas in i giftermål vid tolv års ålder kan vi prata om kvinnoförtryck. Att börja svamla om att könet inte har betydelse och hen hit hen dit är så fruktansvärt löjligt i det sammanhanget. Koncentrera all er undertryckta ilska på sådana frågor istället så fortsätter nog samhället utvecklas utan er ska ni se.

--

Men, hon kommer bemötas på ett sätt som får henne att i redan tidig ålder inse att ytan är allt. Det är hemskt. Du säger att du inte känner att din könsroll förtrycks, men om jag inte uppfattar det fel handlar din blogg om väldigt ytliga ting, och ditt arbete handlar om att göra andra fina. Kvinnor är uppväxta med att skönhet är viktigast, du ska se ut på ett visst sätt som behagar andra. Du skall vara ljuv och vacker, och du ska handla därefter. Din dotter kommer att växa och se upp till dig och din fästman (?), och vad jag har sett så är du en typiskt stereotyp. Söt och behaglig, gillar att baka och pyssla. Arbetar med att göra andra fina. Hon kommer att se upp till det, och troligtvis tro att det är så man SKA vara. Ytligt.

Självklart ser jag bara det du väljer att lägga ut och jag gissar på att det är en väldigt låg procent av ditt liv. Men, det är detta du ger en bild av. Ytlighet.

Svar: Hemma hos oss är inte yta allt, långt ifrån. Vad spelar det för roll om min blogg även innehåller ytliga ting? Den speglar inte hundra procent av mig och mitt liv och jag väljer här att fokusera på det lite mer ytliga av den anledningen att jag inte vill gå in alldeles för privat inför tusentals människor varje dag, det är väl inte helt obegripligt? Något den speglar ännu mindre är mig som förälder.
Jag arbetar först och främst i en salong/butik där vi säljer hårprodukter. Jag är utbildad frisör, men arbetar alltså i butiken då jag valt att inte stå som frisör. Sedan är det knappast min enda syssla. För övrigt är väl frisöryrket otroligt mycket mer än bara ytlighet? Det har väl mycket praktiska anledningar också, eller hur?

Jag tänker inte ens försvara mig, för det du snackar om är saker du tror att du vet, när du egentligen inte vet någonting alls. Du kan inte ens stå för ditt namn, din mailadress eller liknande, utan lämnar en anonym kommentar med förutfattade meningar. Vi lever så jämställt här hemma så du anar inte och du kommer aldrig få se det heller. Intresse för bak och pyssel är knappast någon negativ egenskap hos en blivande mamma, snarare tvärtom, där jag, om vår dotter vill, kommer att inkludera henne. DET är nyttigt att då sitta och greja, pyssla och få vara kreativ.
Linda Blom

J

Nu har jag inte läst kommentararna utan bara inlägget men ville bara säga riktigt bra skrivet!

Annika

Jättebra skrivet! Lycka till!

Roxanna

Påhoppet om förskolepersonalen är ju bara sjukt. I nåns kommentar stod det att pedagogerna inte pratar med pojkar/flickor på samma sätt. Otroligt oprofessionella pedagoger då må jag säga!!!! Blir arg när folk säger med okunskap att förskolepersonalen gör skildringar. VI ÄR OLIKA!! Barn är oöika, vuxna är olika - vi ALLA är olika!

Visst är det lustigt att när man säger det DU sagt så hoppar de där genus-människorna på en på ett halvt aggressivt sätt. Nä, jag håller med dig Linda! Vill din dotter klä sig i blått, svart och enbart leka med bilar och dinosaurier (vem som nu sagt att det ska va pojkigt ;)) så lär hon garanterat få göra det. Förlvrigt, vad har folk för rätt att lägga sig i DINA tankar och uppfostran? Nä. Get your own life - alla ni som vill vara en HEN. Själv kommer jag alltid va en HON.

Förövrigt, är det inte lustigt att det ofta är FLICKOR som är så provocerande och ska förändras? Vi ska bli "starka", "modiga" och allt det där. VEM HAR SAGT ATT MAN BLIR MESIG OCH SVAG FÖR ATT MAN BÄR ROSA KLÄNNINGAR OCH GLITTRIGA SKOR? Det är samhällets fel i så fall. Herregud, blir upprörd som fasen för denna egentligen patetiska diskussion. Alla ska få göra som dom vill! Vill din flicka bli en pojke - så kan hon fantastiskt nog bli det när hon är äldre.

Nä, kör ditt egna race. Jag ÄLSKAR klänningar, glitter och spets! Och det kommer varken göra henne mindre värd, göra henne svag eller omodig. För om det är det folk tror man blir av att bära klänning. Ja, då är det nog dags för DOM att börja tänka om. Stor kram till dig Linda :)

JUNITJEJ

Det är väl då tur att du väntar en flicka, så du får chansen att köpa spetsar och mycket rosa. Undra hur du hade hanterat situationen om det blivit en pojke.

Svar: Jaså? Du skall börja igen? Tror du att jag skaffar barn för att jag skall klä dom i vissa kläder? Du har uppenbarligen inte läst texten ens.. "Hanterat situationen om det blev en pojke?" På samma sätt som nu när vi väntar en flicka. För oss spelar inte könet den minsta roll och du är på riktigt dum i huvudet som ens försöker provocera mig såhär. Kan du förstå att jag är trött på dig och dina idiotier? Jag har blockat TVÅ ip-adresser från dig, men du lyckas tydligen börja igen ändå.
Linda Blom