Inte bara en tröja med vingar..

Jag köpte en tröja till Selma igår, vacker i mina ögon. Men strax efter att jag lade upp bilden på instagram dök det upp en uppdatering från en annan tjej som förlorat ett av sina tre barn. I hennes ögon är tröjan väldigt upprörande och det fick mig att se den med andra ögon. För henne sätter man inte änglavingar på ett levande barn, då ängel är något annat, vackert, men inte levande. 
 
Jag blev illa till mods. Fick ont i magen. Även om det bara handlar om en tröja, så kan något så egentligen ganska enkelt, få en stor betydelse för andra. I mitt fall handlar det inte om att vi kallar Selma för ängel, för det gör vi inte. Det ÄR hon inte. Men jag tycker att vingar är en enormt fin symbol (och det finns andra ting som har vingar också). Vi alla känner någon form av sorg, saknad och smärta efter någon där uppe, barn som vuxna och trots att jag till och med började fundera på att lämna tillbaka tröjan, för jag vill inte provocera människor som känner sig sårade av just denna typ av plagg, som känner den obeskrivliga smärtan av ett förlorat barn, så bestämde jag mig istället för att behålla den. Den får agera någon form av hyllning till alla de som fått riktiga vingar och lämnat jorden istället.
 
För att se denna tröja som "en fin tröja med vingar" kommer jag aldrig kunna göra igen. Tvärtom, kommer jag alltid ägna en tanke åt det jag skriver om här när jag ser den.
31
Anonym

måste kommentera att jag tycker det är oerhört långsökt. Såg inlägget på instagram innan du tog bort det & måste bara säga att du som bloggare måste väl om någon veta att folk blir provecerade för allt nu för tiden! Tyvärr. Man kan inte leva så.
Isf skulle barn inte kunna ha tex kakor på sina kläder för någon med anorexi kan bli illa vid sig.

Frida

måste kommentera att jag tycker det är oerhört långsökt. Såg inlägget på instagram innan du tog bort det & måste bara säga att du som bloggare måste väl om någon veta att folk blir provecerade för allt nu för tiden! Tyvärr. Man kan inte leva så.
Isf skulle barn inte kunna ha tex kakor på sina kläder för någon med anorexi kan bli illa vid sig.

Svar: Jodå! Jag är så väl medveten om att människor blir provocerad av mycket. Men jag blev förmodligen extra berörd av hennes reaktion, då det handlade om änglabarn.. :) Det är en svår sorg att hantera..
Linda Blom

Anonym

Jag tycker att det är fint hur berörd du ändå är av detta, det visar bara hur stort ditt hjärta är.
Jag tycker enormt synd om alla föräldrar som har förlorat ettt barn. Verkligen. Mitt hjärta går halvt om halvt sönder när jag tänker på det. Men det är lite löjligt att påpeka en sån här sak för det är faktiskt bara en fin tröja med vingar på.Vad man än har gått igenom så får man faktiskt titta åt andra hållet och vara tyst i en sån här situation. Varför ta glädjen från andra över ett fint klädesplagg?

M

Vilken bra tanke! Verkligen jättefint!

Anonym

Har själv en ängel i himlen & ser inga fel i Selmas tröja, jätte söt!

Josefine

Jag tänker faktiskt likadant. Såg dock din tröja och tyckte den var superfin. Men jag själv köper aldrig något med änglavingar på eller kallar mina barn änglar. Jag förknippar det också med döden. :-( men tänkte som sagt inte på det när jag såg ditt fina inköp. Kram

Anonym

Förstår hur du tänker och har själv "änglar i himlen", men personligen kan jag inte gå runt och bli påmind genom diverse symboler. Döden är en del av livet. Det gör ont, jag får sörja och bearbeta, vissa känslor mattas av, vissa blir en del av mitt väsen. Men det går inte att fly, sätta upp regler och anpassa sin tillvaro för att inte bli påmind. För dig är det en söt tröja, för andra är det något annat. Du kan inte ta ansvar för någon annans sorg. Det är upp till var och en att hantera.

Svar: Det ligger något i det du skriver. Att man inte kan vara alla människor tillags hela tiden, hur gärna jag än skulle vilja vara det.. Men det var svårt att inte bli berörd när jag såg hennes sorg så tydligt..
Linda Blom

Mira

Hej!
I detta nu pågår ett folkmord av palestinier. Det kanske kan kännas att det inte finns någonting vi kan göra åt det, men det är fel. Vi kan använda våra röster för att få till en förändring, men det krävs att vi hjälps åt.
Min vän har formulerat ett mail som hon har skrickat till de olika riksdagspartierna + regeringen. Ett mail som uppmanar till bojkott av israeliska varor. Vill du hjälpa till? Gå in på min blogg och följ instruktionerna.
Tack!
http://miramalin.wordpress.com/2014/07/18/palestina-3/

Anonym

Hej
Så söt tröja.. Reagerade inte alls så, jag älskar änglavingar så som många småflickor i alla möjliga vingar.. Jag födde en flicka innan jul som blev en ängel och fick en av de finaste dikterna uppläst av min syster...

Vid himmelens grind där blåser en vindfrån närmaste stjärna så sval mot din kind.
Vid himmelens port står tofflor på rad när barfota änglar går på molnpromenad.
I himmelens salar väggarna blå.
Där leker vår herre tittut med de små.

Kram

Svar: Fantastisk dikt! Ett stycke ut den har jag gjort en tavla av och givit min vän som förlorade sin son förra året :)

Beklagar verkligen det du gått igenom med din änglaflicka! Stor kram!
Linda Blom

Nathalie, mamma till Alissa och Elize

Super fin tröja, alldeles underbar i mina ögon!Får man fråga vart den är köpt? Skulle vilja ha en likadan till min stora lilla tjej <3

Kram

Svar: Kommer från Lindex :)
Linda Blom

Jenny Gunnarson Photography

Jättesöt!!

Jag är fotograf i Stockholm, följ mig som toppbloggare på Finest! :)

Elin och Lovelin

Och här började denna mamma gråta. Dels för den smärta alla mammor och pappor som varit tvungna att säga farväl vill sitt älskade och efterlängtade och dels för den omtanke du visar genom att göra för henne en jobbig tröja till en hyllning. Vackert och snällt!

http://saraelinrebecca.blogg.se/

Svar: Kram fina du!!
Linda Blom

Anonym

Tycker det är tråkigt att man inte kan glädjas med andra och vara glad att du har din dotter i livet. Ser bara ditt val av tröja som ett tecken på att du har god smak. Precis som signaturen skriver är det oerhört långsökt att anmärka på ditt val av tröja. Ska man då börja anmärka på alla människor som valt att ha döskallar på sina kläder. Har själv varit med om personliga förluster. Ibland har jag och andra använt kläder som tillhört den som dött. Ser inget knepigt med det. Har man själv upplevt en svår förlust så borde man önska att andra människor slipper uppleva det samma. Så var glad för tröjan för den är fin och liknar ingen tröja jag sett tidigare. Det är kul med kläder :).

Svar: Jag vet inte om det handlar om det egentligen, utan kanske snarare atthon blir påmind om saknaden efter sin pojke. Hur som helst blev jag så illa berörd att jag till en början nästan skämdes för att jag köpt den. Men jag inser ju nu i efterhand att jag inte har någon anledning att göra det :)
Linda Blom

Christina

Och för mig handlar vingar inte alls om döda barn. Tror inte alls att de blir änglar utan något annat. Däremot tror jag på det att varje barn har en skyddsängel vid sin sida och med en änglavingartröja blir det en skyddsängelpåminnelse.
Tack för din fina och inspirerande blogg.

Svar: Också ett fint sätt att se den på!! Som en skyddsängel <3 Tack för din fina kommentar :)
Linda Blom

Hanna Karlsson

Jag tänker inte heller så. Riktigt fin tröja. Den vill jag att Ida ska ha.

livet med Asperger och kronisk smärta

man kan ju inte riktigt anpassa sig till alla. Alla symboliserar olika prylar med olika saker. någon kanske symboliserar nått annat med just döden.

Tröjan är fin ialf:)

livet med Asperger och kronisk smärta

man kan ju inte riktigt anpassa sig till alla. Alla symboliserar olika prylar med olika saker. någon kanske symboliserar nått annat med just döden.

Tröjan är fin ialf:)

Christel

Hej Linda
Jag har hittat musikbläckfisken som jag frågade dig om :)

ExklusivaMoi

Som fröken blom skrev "I hennes ögon är tröjan väldigt upprörande..." och för just DEN personen är det med ett starkt anledning! Alla hanterar liknande situationer på olika sett och det som en annan tycker är "simpelt", lätt, "bara" kan beröras och betyda mycket mycket starkare hos en annan. Därför så ser JAG inte att hennes reaktion är långsökt som en anonym skrev här!!

Vissa tycker här att den personen ska titta åt den andra håller... men om det är så att hon just ligger i sin sorgearbete!?! I den fasen som gör att man har inget annat en sin sorg i fokus?? Sorgen har fyra faser: chock-, reaktions-, bearbetnings- och nyorienteringsfasen...

Ett bra inlägg den här gången... både fröken bloms aggerande och den personens reaktion, via den här texten, fick iaf mig att tänka till + se i olika vinklar =) JAAA i största allmänhet så mår det ibland bra av att TÄNKA TILL innan. Små saker bli stora saker, särskilt i denna digitala värld vi lever i, på gott å ont...

Svar: Bra kommentar!! :)
Linda Blom

Anonym

Jag förstår hur du tänker. Förstår att ordet ängel har en väldigt stark innebörd för många. Och att man endast vill kalla någon för en ängel om den inte längre finns kvar hos oss här i jordelivet.

Men själv ser jag också ordet ängel, som någon väldigt vacker och fin själ. Jag förknippar även ordet ängel med de människor som jag tycker ger mer än vad dom tar. För i mina ögon är en ängel någon som vill alla väl och ser till så att alla kan få det så bra som möjligt. Jag tycker det är något väldigt fint att kalla någon för en ängel.

sedan är det inte bara änglar som har vingar. Fåglar har också vingar. vingar är frihet för mig.

Men som sagt förstår absolut vad du känner och tänker kring ordet, efter du fick veta vad som hänt mamman.

Kram

Amanda

Fast jag måste ju bara påpeka! När jag skrev inlägget om tröjan, så anmärkte jag inte på Lindas val av kläder till Selma. Utan tröjan i sig. Jag såg den på Lindex hemsida och inte på instagram ( till att börja med). Så mitt inlägg handlade ju inte om Lindas inlägg om tröjan, utan om tröjan!

Svar: Försökte göra det klart i texten också :) <3
Linda Blom

An

Hittar den inte på deras hemsida. Är den ny?

Anonym

Jag har själv en lite ängel i himlen och kan förstå personens känslor kring tröjan. Det viktigaste i denna diskussionen tycker jag är förståelse för andra människor, att vi är olika och att våra tankegångar därmed är olika.
Gillar din fina tanke som du avslutar ditt inlägg med 💕

Jenny

Jag blir upprörd över hur den mamman kan vräka sin sorg över ditt val av tröja, det fattar jag bara inte :( jag tror tyvärr inte på gud eller nåt sånt men förstår varför man känner trygghet av att se sitt barn som en ängel i himmeln.. Jag kan också lida med de som förlorat sina barn och har full förståelse att allting runt omkring en kan påverka en negativt men jag tycker inte man ska döma sina medmänniskor för sin egen sorg bara för en tröja!

Jag förstår du blir berörd av hennes historia, du är också en mamma men du ska faktist få lov att gilla och älska dina val och klä din dotter i vad som helst som du gillar!

Jag är inte ute efter att göra någon ledsen om någon tar illa vid sig av vad jag skrev, jag blev väl lite berörd av detta också men kanske inte av samma anledning!

Svar: Det var inte riktigt på det viset. Hon gjorde en egen uppdatering efter min och jag kände mig träffad och berörd av det hon skrev :)
Linda Blom

Anette

Jättefin tröja och jag tror nog att jag ska köpa en till min minsta lilla tjej också :)

Jag kan delvis hålla med den änglamamman men inte så att man ska kommentera det till nån annan som vill ha en fin tröja med vingar på. Jag är själv änglamamma till en pojke som heter Elias. Det enda jag reagerar starkt på inombords är när folk kallar sina barn för sina änglar. Då kan jag känna att barn som lever här och nu är inga änglar. De lever och är små underbara mirakel, men inga änglar för de är inte döda. Men å andra sidan skulle jag aldrig komma på tanken att kommentera nån som säger/ skriver änglar om sina levande barn för det är ju deras uppfattning. Jag har min och andra har sin.
Efter att vi förlorade Elias och han blev en ängel så är det egentligen bara döskallar jag känt obehag för på barn. Döskallarna påminner mig om döden och det var oerhört starkt tiden efter Elias. Nu har jag två pojkar på 6 år och 3 år och de vill ju såklart ha döskallar även om jag inte jag gillar det. De får ha döskallar på sina kläder nu för jag ska inte styra deras smak oavsett hur jag känner. Nu har det också gått 4½ år sen Elias blev en ängel och med tiden klarar man mer också.
Kanske den mamma som skrev till dig ganska nyligen förlorat sitt barn? Då tänker man inte klart och kan reagera på ett sätt som man inte gör i vanliga fall.
Jag tycker du ska ha den fina tröja med vingar på till Selma för den är jättefin! Och jag som änglamamma funderar även på att köpa den till vår lilla Wilma =)

Anonym

Vi har tre döttrar - två på jorden och en i himlen. Vingar är för mig en symbol för våra förlorade barn där uppe men jag skulle inte ta illa vid mig av en tröja. Men den här mamman kanske mist sitt barn nyss? För mig var det 3år sedan så de oläkbara såren är inte lika stora längre. Däremot kräks jag lite när folk kallar sina levande barn för änglar...

Anonym

Vi har tre döttrar - två på jorden och en i himlen. Vingar är för mig en symbol för våra förlorade barn där uppe men jag skulle inte ta illa vid mig av en tröja. Men den här mamman kanske mist sitt barn nyss? För mig var det 3år sedan så de oläkbara såren är inte lika stora längre. Däremot kräks jag lite när folk kallar sina levande barn för änglar...

Leona

Jag förlorade min son för knappt tre månader sedan och för min del så tar jag inte illa upp ifall jag ser något barn som har vingar på sina kläder. Men såklart så är det ju olika hur man tänker och relaterar till olika saker. Jag ser inte min son som en ängel och gillar inte riktigt begreppet änglabarn, för jag tänker ifall det skulle finnas någon himmel eller Gud, så skulle han låta min son vara här nere hos oss inte borta från oss. Om det är något som fått mig att ifrågasätta min tro på Gud, himmeln och livet efter detta så är det när min son dog.

Svar: Kära du! Jag var in på din blogg och kunde inte hålla tårarna borta! Jag beklagar verkligen.. Så orättvist!!!!
Linda Blom

Anonym

Gud så snygg, måste ha en :D

Lena

Otroligt fint gjort!
Vi förlorade vår dotter för 5 år sedan och jag reagerar varje gång någon kallar sitt barn för ängel.
Folk som lägger upp bilder på sina små nyfödda på facebook och en kommentar " Min lilla ängel" får det att knyta sig i magen på mig.

Jag skulle förmodligen inte reagera så på tröjan men skulle aldrig heller köpa en till vårt kommande barn eftersom jag ser vingarna som något till den döda.

Att du faktiskt reagerar som du gjort visar på ett stort hjärta med mycket empati. Det är inte tröjan i sig det handlar om, det handlar om hur du bemött en okänd människas känslor som du förmodligen aldrig kommer att möta.

Det krävs mycket för en sådan handling.
De människor som sitter här och kommenterar att det är onödigt gjort har säkerligen aldrig varit i den situationen där något så litet som två vingar kan få ögonen att fyllas av tårar.

Tack Linda för din storhet i detta!

natasha

fint gjort utav dig och även fint att dela med dig av amandas reaktion. Är ju själv änglamamma och täbker alltid på det lilla minsta. men det som faktiskt upprör mest är dom som kallas sina barn änglar ... kan få hela kroppen att vrida sig. Tröjan är så himla fin, inte alls provocerande ... men det startar tankar på en förälder som förlorat barn. Jag hade aldrig kunnat sätta det på mitt barn för det hade påmint mig för mycket helt enkelt.

Kram!