Besafe izi kid i-Size

Efter önsemål kommer här fler bilder och mer information om Selmas ena stol Besafe izi kid i-Size. Vi har även en Besafe izi Plus till henne men iom mitt ambassadörsskap fick vi även möjlighet att prova denna modell också. Om ni önskar kan jag göra ett jämförelseinlägg mellan de två stolarna också - för och nackdelar, likheter och skillnader? Bara hojta till i sådana fall!
 
Hur som haver.. Besafe izi kid i-Size alltså! En av de första godkända stolarna enligt det nya reglementet (UN r 129) som jag skrev om härBeSafe iZi Kid i-Size monteras bakåtvänd med ISOfix och är godkänd upp till 105 cm. Bilbarnstolen har längre bälte och huvudstöd som går att justera längre upp plus att ny konstruktion ger bättre plats för benen. Stolen har tre lutningslägen, den mest tillbakalutade faktiskt, vilket är toppen när barnet är litet. Bilstolen har en enormt bra funktion som gör att den piper om stolen inte är rätt monterad!
 
Fördelarna är många! Den tar betydligt mindre plats i bilen iom att den monteras med just ISOfix, vi kunde flytta bak framsätet i vår lilla V50 en bra bit bakåt när vi bytte stol. Givetvis att den är lätt att montera och därmed flytta på. Sedan vill jag tillägga att Selma inte en enda gång "tappat huvudet" när hon sover i bilen. (Stolen kan ställas i 3 lägen). Alltså att huvudet faller framåt och därmed i ett mer utsatt läge vid en eventuell krock.
 
Nackdelen skulle vara att ISOfix-monteringen gör att den är godkänd upp till 18kg istället för 25kg, men viktigt att tänka på här jämförelsevis med andra stolar är att den är just godkänd för i-Size och därmed genomgått enormt mycket hårdare tester. Drömmen är ju att man kommer på ett sätt att slå ihop dessa på något vis.. IsoFIX, i-Size OCH bakåtvänt till ännu höre viktklass.
 
Det är så viktitgt att tänka på att när barnet vuxit ur en stol med de viktförhållandena så byter man till en annan bakåtvänd stol som klarar högre vikt - det är först när alla stolar på marknaden är för små som man inte har något annat val än att välja en framåtvänd. Det har inte med ålder att göra, inte att det verkar som att "barnet har det lite trångt om benen". Och har man ett barn som längd och viktmässigt enligt någon stols anvisningar fortfarande kan åka bakåt så finns det ingen anledning att byta till framåtvänt. Barn är så mjuka i kroppen till skillnad mot oss vuxna och i många fall är det vi föräldrar som frågar "är det trångt" innan barnet ens reflekterat över det. När det kommer till ekonomiska frågor så är det givetvis väldigt känsligt och individuellt. När vi köpte stol valde vi en rymlig och stor direkt av den anledningen, trots relativt liten bil. För när allt kommer omkring ekonomi vs. Säkerhet? Ganska självklart val :) Men ja, bilstolar ÄR dyrt!
 
Lite info.. Vi har en Volvo V50, vilket är en ganska liten kombi. Selma är 83cm lång och väger strax över 10kg.
 
15
Malin

Bra att du uppmärksammar detta. Men det ÄR krångligare att åka bakåtvänt länge om man har stora barn! (Jag har en sexåring som också var väldigt lång) Min nyss fyllda treåring är 104 cm och väger 17.7 kg. Vi har två bilar och jag har en ganska liten bil utan Isofix. Jag har inte möjlighet att ha honom fram pga airbag och jag har tyvärr inte råd att byta bil. Det är supersvårt att hitta en stol som både får plats i bilen och som han får plats i med benen. Framplatsen går helt bort nu med sätet helt framskjutet. Klart han sitter med böjda ben, det får man ju räkna med, men med vinterstövlar fick jag trycka ner honom ;)

Jag vet att man ska åka bakåt länge, men det är inte "bara" för alla rent ekonomiskt att byta stolar och montera Isofix osv... Och det måste man vara lite ödmjuk inför tycker jag! Det är dyrt ock krångligt också!

Svar: Givetvis :) men om det är så att man rent ekonomiskt inte kan, så kan man ju vara smart att välja en rymligaste stolen på en gång - det gjorde vi! Jag förstår givetvis att det är krångligare för ett större barn och det är som jag skriver, när det inte finns något val längre så är man ju så "illa tvungen" stt byta till framåtvänd :) när det kommer till ekonomi vs. Säkerhet känns valet för mig självklart :)
Linda Blom

MAlin

Ja det är klart man väljer säkerhet om man kan. Och det är inte menat som kritik så klart, men det låter så lätt ibland, att bara byta stolar och åka bakåtvänt till 5 år minst =)


Svar: "Väljer säkerhet om man kan"? :) egentligen är det ju självklart och enkelt! Och det är långt ifrån alla föräldrar som går på rekommendationerna om att barnen bör åka bakåtvända och det finns otaliga exempel på små barn som åker framåtvända eller inte ens sitter fastspända!! :) därför är detta så viktigt att sprida.
Linda Blom

Anonym

Jag vill jättegärna att du gör ett jämförelseinlägg om stolarna! 😊 jag sitter nämligen precis nu och väljer mellan dessa två. Har en dotter på 9 mån som är ca 70 cm lång och väger omkring 7,5 kg. vad är för och nackdelarna med ISO fix? Med vänlig hälsning, Hanna ☺️

Svar: Då kommer jag att göra ett jämförelse-inlägg :)
Linda Blom

Mielo

Bra och informativt inlägg! Och vad söt hon är er lilla tjej :)

www.henniska.blogg.se

Svar: Tack snälla :)
Linda Blom

Anonym

Vi planerar att börja försöka skaffa barn snart och behöver köpa ny bil. Vi har tittat mycket på V50:n och känner att den passar vår budget.

Hur upplever du den som familjebil? Hur är baggageutrymmet, etc?

Svar: Jag tycker att den har funkat bra hittills. Funkar helt klart om man har en liten vagn och ett barn, men kanske inte mer än så :) Då hade jag hellre valt V70 :)
Linda Blom

Anonym

http://www.if.se/web/se/privat/radochtips/bilbarnstol/pages/default.aspx
Behöver inte vara dyrt. Vi är helnöjda med att hyra från IF, alltid samma kostnad och stolen "växer" med barnet. En riktig födel är att man får en ny stol kostnadsfritt om man varit med i en krock (stolarna kan ha fått osynliga skador som kan vara avgörande om olyckan är framme igen) vi fick vår nya inom några dagar! Rekommenderas!

Camilla

Jag funderar på att skaffa en besafe izi plus till dottern i med att den går upp till 25 kg men gör gärna en jämförelse med de båda bilbarnstolarna om du vill och hinner:)

Caroline

Superviktigt det du skriver! När det var dags att lägga undan babyskyddet stod vi och velade mellan just dessa två, plus och i size. Vår dotter är drygt 1 år och är 82 cm lång och väger 13 kg. Det var väl just pga av detta som det fick bli plus.

Verkligen synd att den bara gör upp till 18 kg men så kändes den även väldigt kort. Vår dotter provsatt isize i affären och den kändes inte mycket längre än vårt babyskydd?! Men jag håller med dig, drömmen är en besafe isize med högre viktklass.

Nu tänkt jag på om det skulle bli ett litet syskon i samma viktklass och längd ;) skulle du våga välja isize istället för plus?

Ett jämförelseinlägg hade varit toppen! Vi har haft vår besafe sen i somras, först i v50n, sjukt trångt, men sen när vi bytte till V70 blev det något bättre! Är nöjd med den, ombonad, ergonomisk, bra med magnetfästena. Minus är att bältena är för smala, de tvinnar sig väldigt lätt, något irriterande när man har en otålig tjej som helst inte vill bli fastspänd!

Blev en lång kommentar med detta är något som engagerar mig :)

emiliesbeauty

Aw så söt!

Rebecca

Här är ett bra klipp som verkligen får en att inse hur viktigt det är att barnet/barnen sitter bakåtvända

https://www.youtube.com/watch?v=X53VY_4nn0g

Svar: Ja! Det är enorm skillnad! Jag var med under riktiga krocktester på VTI och i "bara" 50km/h är det enorm kraft i kollisionen..
Linda Blom

Alexandra

Såå viktigt ämne! Vår 3 åring är redan 107 cm så för oss har det blivit en britax two-way. Av den enkla anledningen att den har längst rygg och då kan hon sitta i den längre! Hon har redan haft en Brio bakåtvänd innan och det var självklart för oss att välja en ny bakåtvänd. TuR är så väger hon bara 17 kg så så där har hon växtmån! :)

Sandra

Min dotter fyllde 5 idag, är 117 cm lång och väger 21 kg. Hon ryms fortfarande bakåtvänd i vår Britax TwoWay! Självklart är det lite plats för benen men det har hon _aldrig_ nämnt själv. TwoWay är långt ifrån en modern och högteknologisk stol men är den enda bakåtvända hon ryms i - det gör valet rätt enkelt.

Linda

Oj, bara till 105 cm?? Då behöver man ju köpa ytterligare en stol om man ska kunna ha barnet bakåt länge! Då tror jag istället konsekvensen blir att många vänder framåt när denna stolen blir för liten. Jag menar, min son var 102 cm på sin 2,5-årskontroll! I en Britax rymdes mina barn till 4,5 år, trots att de är långa för sin ålder.

Undrar varför de gjort den så låg i ryggen? Sen förstår jag inte varför de barn som inte är så långa sitter bakåtvända till minst 5 år? Men de kan de ju inte göra i en stol som man växer ur redan vid 105 cm?

Sara Damberg

Jag har en maxi cosi mobi (nr2). Hur ser den ut med säkerheten?! Enl där vi beställde den skulle den va en bland de bästa. Vad vet du om denna stol?!

Svar: Hej :)Alltså, jag är ju ingen expert när det kommer till modeller på
Bilbarnstolar. Men Maxi cosin håller ju upp till 25kg iaf. Men den är inte plusgodkänd va? Givetvis är det en säker stol :)
Linda Blom

Anna

vad lutad hon sitter? går det att ändra lutning på den stolen? det gör det på maxi-cosin jag har men britaxen som mamma köpte sitter sonen nästan rakt upp = obekvämt när han sover. trist :/

Svar: Om du läser texten så ser du att den går att ställa i tre olika lägen :)
Linda Blom