Tankar om förlossningen i vecka 23

Tog några bilder på mig själv och magen igår, vecka 23 (22+0).
 
När Selma låg i magen fick jag väldigt mycket frågor om hur jag kände inför förlossningen. Nu bemöts jag inte alls på samma sätt, men faktum är att jag själv tänker mer på den än vad jag gjorde när jag var gravid första gången. Visst känns det väldigt långt bort fortfarande och jag är nog relativt lugn även denna gång. Däremot är det omständigheter som gör mig ganska splittrad på andra sätt.
 
När Selma kom gick det enormt fort och lite mer än 1,5 timme efter att jag fick första värken och vattnet samtidigt gick, så låg Selma på mitt bröst. Det är ett enormt snabbt förlopp och jag kände mig ganska omtumlad och chockad efteråt. Jimmy likaså. Vi hann aldrig reflektera över vad som höll på att hända och trots att det var en väldigt häftig upplevelse, så hade jag kanske önskat lite mer tid. Visst var det väldigt intensivt, smärtsamt och liknande, men det var som sagt chocken som var lite märklig att handskas med när hon kom ut. Även om lyckan och glädjen fort tog överhanden.
 
När det gäller andra förlossningen så går den i regel betydligt snabbare än första. Det finns givetvis undantag, men alla de människor, läkare, barnmorskor och liknande jag pratat med genom åren och även nu sedan jag blev gravid säger samma sak. Och det är att det går snabbare. Det gör mig lite orolig. Inte för min egen del egentligen, inte smärtan eller liknande. Utan det traumatiska som det skulle kunna innebära för vår familj om vi inte skulle hinna in till förlossningen. Jimmy tyckte att det var väldigt jobbigt även när vi var bevakade på BB senast och tanken av att han både skall ha hand om Selma och hjälpa mig är nog ganska svår för oss båda att hantera egentligen. För det är ju faktiskt så denna gång, att vi har inte bara oss själva att ta hand om. Selma skall ha barnvakt och vi kan inte lämna henne hemma och dra som vi kunde med hundarna när allting gick så fort senast. Jag vill inte att hon skall hamna i en situation som på något vis kan verka skrämmande. Att föda utan barnmorskor medför ju en risk också.. Även om allt såklart kan gå hur bra som helst.
 
Människor berättar för mig att det ju bara är att åka in direkt jag känner något, men faktum är att det var precis det vi gjorde när förlossningen drog igång med Selma. Vi ringde förlossningen direkt då det var bäck i vattnet och det kan tyda på att barnet i magen inte mår bra. Jag tog en snabb dusch med enorma värkar (för dom blev regelbundna och väldigt starka direkt) och sedan åkte vi, 6 dagar innan BF. Inte ens barnmorskorna trodde mig riktigt när dom undersökte mig en andra gång och jag var fullt öppen och krystvärkarna satt igång.
 
Det har pratats igångsättning och även där möts jag av olika reaktioner. Vissa skulle "absolut inte rekomendera det för hon eller hon har gjort en och det gjorde såååå ont". Jag är egentligen inte intresserad av att höra hur andra uppfattar situationerna, för det är ju trots allt så att smärtan hör en förlossning till och därmed något jag är beredd på. Men jag vet inte om jag är villig att riskera en hemmafödsel heller.. Det behöver ju inte vara antingen eller, men någonstans vill jag känna mig lite förberedd. Jag är medveten om att en igångsättning medför ökad risk för både sugklocka och snitt och att ett naturligt förlopp där det drar igång själv är det allra bästa rent kroppsligt för barn och mamma.
 
Jag funderar som sagt mycket och jag känner att jag nog kommer behöva rådgöra och prata med kunniga människor inför vad som komma skall. Nu i december skall jag på första BM-besöket och när jag var där sist i början av graviditeten sade hon att det här med min förlossning är något vi skall ta upp och lägga tid på. Det känns tryggt. Hade första förlossningen tagit ett par timmar och därefter halverats.. Ja.. Visst. Men när man fött sitt första barn på 1,40h och andra skall gå snabbare.. Ja.. Då är det inte så mycket spelrum att röra sig på.
 
 
 
Här kan ni läsa om mina tankar inför förlossningen med Selma i samma vecka.
66
anna

Förstår dina tankar, jag hade nog lutat mot en igångsättning om jag var i samma sits. Helst när ni har lilla Selma att tänka på också. Hoppas de går bra vilket ni än väljer! :)

Svar: Ja åh.. Jag hoppas att oavsett hur allt blir, för jag vet att det inte är upp till mig att bestämma.. Man har liksom ingen kontroll på hur allt skall gå som födeska, att allt skall gå bra! : ) Jag tror inte vi får "välja" på det viset heller.. Men det skall bli skönt att få prata och rådgöra : )
Linda Blom

Sara

Ååå Gud vad jag kände igen mig i din text! Jag födde vårt första barn i somras också 6dagar innan BF. Vi åkte in tidigt på morgonen då jag blödde. Fick information om att det nog är en såkallad teckenblödning och att jag förmodligen skulle få åka hem igen och vänta på att värkar osv skulle starta. Men när de undersökte mig var jag öppen 7cm. Därefter hände ingenting, inte ens en kännbar värk förens de tog hinnorna på mig 10timmar senare och då fick jag krystvärkar direkt och allting gick på en timma. Jag fick höra att jag var lyckligt lottad som slapp känna värkarna upp till 7cm. Men jag känner igen mig såååå mycket i det du skriver om traumatisk upplevelse. Min kropp och min psyke hann inte med när det väl startade. Chock och rädsla var bara förnamnet. Både min mormor och mamma har haft det likadant och flera utav barnen har i princip fötts på tredje kännbara värken hemma på hallgolvet eller i bilen. Jag har tänkt mycket på det här efteråt och vill absolut ha en igångsättning nästa gång för att förhoppningsvis slippa att föda hemma. Det kan man ju göra men om det skulle vara ngt vill jag helst vara i trygga händer!

Grattis till graviditeten och stort lycka till! // Sara

Pia

Jag föder också rekordsnabbt ät som ett asplöv efter, kroppen får en chock tror jag. Blev igångsatt med nr 2 och hej va fort de gick och en toppen förlossning blev de utan komplikationer för varken mor eller son ☺ Lycka till när de är dax

Svar: Härligt att höra att det gått så bra för dig! : ) Jag var också sååå skakis efteråt och dessutom med en bruten svanskota.. Vi får se hur allt går denna gång, men det är skönt att höra om igångsättningar som gått smidigt. För det är så många som "inte rekomenderar det för hon eller hon har gjort en och det BLÄÄÄ" typ.. Ja du förstår..
Linda Blom

Nathalie Karlsson

Oj vilken snabb förlossning med Selma. En igångsättning kanske vore skönt för er för att ni ska hinna in och få känna ett lugn med nästa förlossning. Som sagt en förlossning i sig gör ju ont om man blir igångsatt eller inte. Hoppas ni och barnmorskan kommer fram till något bra som passar er :)

Emily

Nu har jag bara haft igångsättningar med mina på grund av oro och det har gått hur bra som helst. Jag kände mig trygg och barnen var noga bevakade under hela tiden. Visst att det gjorde ont men vilken förlossning gör inte ont? Jag tror att det är viktigt att du gör som du känner och lyssna på din magkänsla.

Svar: Det är just det där med bevakningen som jag känner vore skönt med en igångsättning. Att vi är på rätt plats då liksom.. : ) Tack för att du delade med dig! Har bara fått massa skrämsel berättat hittills : )
Linda Blom

Anonym

För mig 3h med första och 1 h med nr 2. Hade satsat på igångsättning helt klart, var också orolig över att inte hinna in i tid.

Cilla

Födde mitt första barn "naturligt" dagen efter utsatt datum, lillasyster väntade dock i magen 16 dagar så de blev igångsättning. MEN jag tycker inte alls de gjorde mycket mer ont än min första förlossning? Alla varnade mig med, men som sagt så tyckte jag inte att de var någon större skillnad!

S

Vilken bm har du? (Gick själv på gripen). De brukar vara empatiska så hoppas det löser sig! Jag var öppen med minimal livmodertapp redan innan andra fl drog igång så de sa att jag skulle åka in på stört när det började (2:a fl). Sen tog det ändå 16 timmar och första tog bara nån timme från värkstart, helskumt men skönt att inte föda hemma som jag var rädd för. Jag förstår din rädsla <3

Malin-mamma till Arvid & Lucas(+liten)

Åh jag förstår precis vad du menar! Jag ska ha mintrea ett par veckor efter dig! Förra gången fick jag två veckor för tidigt hemma i hallen. Minns att det kändes precis som de förverkar jag haft till och från i tre månader innan och sen plötsligt small det till... <så hur i hela friden ska man veta när det är dags att åka, kanske ska tillägga att vi hat ca 1,5 timme till förlossningen också. Men ut kommer dom ju och det var inget särskilt traumatiskt att föda hemma egentligen när man faktiskt förstod att det var tvunget att bli så!! kram

LindaViola - mamma till Svea!

Jag blev igångsatt med Svea för att jag gått över så länge, och blir gärna igångsatt igen. Förlossningen gick smidigt och snabbt (själva förlossningen tog 3h och hon är ute 12h efter igångsättningen började).

Det var skönt att de hade koll på mig hela tiden och denna gång känns det lite läskigt inför att förlossningen kanske kan starta av sig själv. Hur gör man då? En igångsättning kan jag ju nu.. Även om det hade varit väldigt skönt att få ut bebis innan storasysters födelsedag (samma BF) 😊

LindaViola - mamma till Svea!

Jag blev igångsatt med Svea för att jag gått över så länge, och blir gärna igångsatt igen. Förlossningen gick smidigt och snabbt (själva förlossningen tog 3h och hon är ute 12h efter igångsättningen började).

Det var skönt att de hade koll på mig hela tiden och denna gång känns det lite läskigt inför att förlossningen kanske kan starta av sig själv. Hur gör man då? En igångsättning kan jag ju nu.. Även om det hade varit väldigt skönt att få ut bebis innan storasysters födelsedag (samma BF) 😊

Svar: Haha! Ja vår lillebror är beräknad dagen efter Selmas födelsedag. Så blir det ingen igångsättning så kan han lika gärna komma på hennes dag <3 Häftigt!!
Linda Blom

Victoria

Var öppen 9 cm med mitt första barn när vi kom in. Mitt andra så började det med värkar som inte ve alltför smärtsamma, åkte in - var då 4 cm öppen fick stanna och sen sa det pang. Öppnade mig från 4-10 på 45 minuter o krystvärkarna kom direkt efter.
Jag skulle rekommendera dig att ta det som det kommer, det går aldrig att förutspå hur just din andra förlossningen kommer gå. Kanske tar 1 timme eller 5 timmar? Oftast går det fortare men inte alltid till 100 %. Du får som sagt göra folk beredda 3 veckor innan bf för att snabbt kunna lämna Selma och åka in. Bor barnvakt nära? Det positiva som är andra gångern man föder barn är att Du känner när det verkligen är dags att åka in o du känner när en värk är "lätt" och när den tar i 👍🏼☺️ Stressa inte upp dig utan häng med kroppen, kommer gå jätte bra e jag säker på!

Svar: Ja! Fast med tanke på att mina värkar aldrig var lätta med Selma utan började som starka och regelbundna direkt så.. Det är just detta som jag kommer att behöva prata igenom ordentligt. Mina föräldrar är redan medvetna om att dom får ta Selma och hundarna, problemet är ju bara om förlossningen faktiskt går snabbare denna gång så är den tiden man behöver barnvakten på ganska avgörande på huruvida vi kommer hinna in och liknande. Ta med Selma till förlossningen och skifta där eller hur allting nu blir. Kan man få någon form av mental förberedelse och därmed känna sig lugn så är jag helt klart FÖR det. Inte bara för min skull, utan för alla inblandade, speciellt Selma. Med förlossningen med Selma så gjorde jag precis som du säger.. Bara följde med och lyssnade på kroppen. Men jag hade aldrig någon som helst lätt verk utan det sade PANG och vi fick åka direkt.. Sedan gick det i ett och jag hade knappt någon paus mellan värkarna ens : )
Linda Blom

Martina

Är i samma situation. 5 h från första känning till han var ute och nu med andra barnet kommer jag ha inbokade tider för kontroller i slutet och eventuellt använda igångsättning om kroppen är redo.

Svar: Ja det låter verkligen som här.. Med undantag för att min var aningens kortare. Vi får se hur allt ter sig helt enkelt.. Men det känns skönt att det verkar som att min BM ändå tar mig på allvar. Jag hoppas på att möta andra förstående människor genom resten av graviditeten och eventuella samtal också :)
Linda Blom

Elin

Åh jag förstår dina tankar så väl Linda! Vill egentligen bara säga det o berätta att jag blev igångsatt med mitt andra barn och det gick hur bra som helst både för mig o min älskade son! Det var så skönt att ha hunnit ordna med barnvakt till storasyster, få sitt rum på förlossningen, ha barnmorskor som hade koll på mig o bebisen, ha packat väskan innan (vilket jag inte hade gjort med mitt första barn - hon valde att titta ut två o en halv vecka tidigt) o allt detta dessutom i lugn o ro! För mig var igångsättningen toppen och jag har inget negativt att säga om det. Hur det än blir för dig så hoppas o tror jag att allt kommer att gå jättebra!

Svar: Exakt som här alltså.. Jimmy sprang och packade min väska medans jag duschade av mig fostervatten och liknande innan vi åkte direkt. Jag kan bli lite provocerad av att få höra att "dom rekomenderar mig si eller så, lyssna på kroppen, åk in direkt" och allt vad det är.. För jag vet ju det.. Det var ju precis det vi gjorde med Selma.. Men nu är det lite annat som skall roddas med och framförallt kanske mitt psyke skulle kännas lugnare om jag har aningens mer kontroll. Sedan kan ju förlossningen dra igång ännu tidigare.. Men det får man väl isf ta då. Tack för att du delade med dig!! : )
Linda Blom

Lisen

Vad skönt att din barnmorska vill lägga tid på att prata igenom förlossningen. Jag var orolig inför min andra förlossning eftersom första gick snabbt, han kom två veckor tidigt och det som du säger är det här med att få barnvakt på plats, hinna in i tid och få till detta utan att skrämma eller stressa storasyskonet helst ju. Min barnmorska viftade bort min oro med ett "och den här gången kan det ta 13h och gå 10 dagar över tiden". Hjälpte mig noll eftersom ett sånt scenario inte var vad jag var orolig för utan en förlossning hemma med en livrädd son och panikartad pappa alt föda i bilen. Jag läste iaf på mycket om vad man skulle tänka på vid förlossning hemma/i bil och förberedde mig bäst jag kunde. Det gick snabbare nu andra gången (och hon kom 3v tidigt) men jag förvarades av en blödning vilket gjorde att jag tjatade om mig på förlossningen. Jag hade ju inga verkar så medan vi väntade på min mamma satt jag med sonen i knät och mös av en sista fika som ensambarn/enbarnsmamma. När vi kommit in brakade det loss efter en halvtimme och sen dundrade tåget över mig och hon låg på mitt bröst efter en konstant värk på 30 min. Men det gick bra för oss och det gick bra för storebror!

Jag förstår ändå din oro och hoppas att du får det stöd du behöver av din bm! Och att det känns bra vilket beslut ni än kommer fram till

Svar: Tack snälla! Vad skönt att det gick så bra för dig!! Jag tror det är lite ovissheten som gör att jag funderar så mycket nu också. Vet jag att jag blir igångsatt, eller bara får vänta ut allting, så kan jag förbereda mig på antingen eller. Det är just det med att J är väldigt väldigt ängslig också.. Han fick lämna förlossningsrummet två gånger. Jag själv var hur lugn som helst genom förlossningen med Selma.. Men jag är inte säker på att jag kommer vara det denna gång om allt drar igång hemma, för nu vet jag ju hur snabbt det verkligen kan gå.. Det är inget man förbereds på liksom.. Vi fick alltid höra att det tar lång tid som förstföderska och att man kommer känna när det är dags. Jimmy hade t.o.m. frågat vår barnmorska på sista mötet och frågat "men hur vet man att det verkligen är dags?" och hon klappade honom på axeln och sade skämtsamt "tro mig, du märker, det är inte som på film att vattnet går och man får åka direkt vet du". Och det var ju exakt så det blev för oss någon vecka senare..
Linda Blom

Anonym

Blev igångsatt med nr.3 p.g.a tidigare snabba förlossningar, o det är helt klart min bästa förlossning. Hela förlossningen tog 50 minuter från att jag började känna lite värkar o allt gick bra. Så skönt att vara på rätt ställe o slippa oroa sig att föda hemma eller i bilen som jag var så nära att göra med nr. 2. Lycka till!

Svar: Blir väldigt lättad av att läsa detta faktiskt.. Skönt att höra från fler som är/varit i samma situation och tankar och upplevt en igångsättning som positiv : )
Linda Blom

Jannika Navjord

Med mitt första barn tåg förlossningen två timmar, med mitt andra tog det 46 min från början till slut. Födde i inskrivningsrummet. Det var det mest intensiva jag upplevt i hela mitt liv. Va hade bestämt med en vän att han skulle köra oss till bb och sonen till mormor,på nått sätt funkade det. Nummer tre tog en evighet kändes det, vattnet gick och vi åkte in snabbt men sen tog det tio timmar innan nått hände,jag han se hur det såg ut göra mej i ordning prata med folk sen gick det extremt fort när det väl började.Nummer fyra var likadan som nummer tre. Så man vet ju aldrig liksom. Nu väntar jag ju en sladdis och det var 10år sedan förra förlossningen men jag föredrar när detgår undan tror jag, vill ha det avklarat liksom. Haralltid känt mej helt trygg med tanken på att föda men inte denna gång nu har jag nästan panik...Det blir som det blir och på något sätt kommer det att lösa sej till det bästa det är jag säker på.Lycka till

Sanna

Jag gjorde en igångsättning med nr 4a nu. Å de gick jättesmidigt trots att hon var stor (4660). Den gick snabbare än de alla andra 3. Det kommer gååå bra bara du känner dig trygg i hur planen ser ut om de så väl är igpngsättning som icke! Å i värsta fall finns i alla fall ambulans ☺

linda

Jag jobbar på en förlossnings avdelning och vi har då och då mammor som kommer in med mannen och sitt barn . Om det är så att bebisen hinner komma innan en barnvakt hinner komma så har papporna stått precis utanför med barn nummer 1 om mamman skriker eller det blir en hetsig situation.
Man kan ju åka till förlossningen och ta med sig Selma. Ringa så barnvakt kör samtidigt tex :-)
Allting brukar ordna sig :-)

Frida - mamma & hälsa

Min andra förlossning tog längre tid men de trodde det skulle gå fort. så de var chokade när hon väl var ute. De kommer gå bra, denna gången är ni nog lite mer förberedda och inte lika nervösa.
Ha en bra tisdag:)

Svar: Var dock inte alls nervös inför förlossningen med Selma, men desto mer tänker och funderar jag på denna : )
Linda Blom

Anonym

Jag har blivit igångsatt visserligen 6 dagar övertiden men va inte alls moget.. det var smidigt då har dom koll hela tiden på mamma och barn😊 jag födde igångsatt på lustgas och det gjorde ont men som du sa att föda barn gör ont.. skulle lätt kunna bli igångsatt igen, var smidigt. Även om jag fick en spinkteruptur och knäckt svanskota. Denna för att hans hjärtljud hade gått ner och dom snabbat på honom😊 Detta va mitt första men med andra ännu smidigare, då vet man ju lite mer ungefär när den kommer 😊 för oss tog det visserligen 48 h innan han va ute från att dom började, så gick segt. Men så lär ju inte du få det. Lycka till och gör det som känns rätt för dig☺

Svar: Jag knäckte också svanskotan under förlossningen med Selma, SMÄRTA, och har fortfarande problem ibland. Och hann bara få lustgas med henne också, den tyckte jag var toppen : ) Vi får se hur allt blir.. Men jag hoppas verkligen att det kommer gå bra.. : )
Linda Blom

Elin

Jag hade en liknande förlossning som dig, hade aldrig en förvärk eller ngt känning förren det satt igång på riktigt. (även om det inte gick såå snabbt som för dig.) 5 timmar var det aktiva förloppet. Och alla sa till mig att det går fortare med andra och mycket riktigt så gjorde det de. Öppnade mig 2-10 cm på 20 min och sen 27 min krystvärkar så 47 minuter var vi inne på förlossningen innan lillasyster kom. Var inlagd med hf så vart igångsatt så vet inte om det påverkade att det gick så snabbt men har inget negativt att säga om det även om jag inte alls var mogen.

Svar: Tack snälla för att du delar med dig!! :)
Linda Blom

Cecilia

Jag förstår din oro! Vårt andra barn föddes oplanerat hemma i badrummet två veckor innan BF efter en snabb förlossning. Allt gick superbra och min man fick förlösa mig -men vi ville inte att det skulle hända igen! Nu när jag väntade tredje barnet hade vi "förlossningsplanering" tillsammans med en förlossningsläkare ett par månader innan BF (efter rekommendation av vår barnmorska). Då kom vi överens om att jag skulle gå på kontroller 2-3 gånger per vecka för att se om läget var gynsammt läge för igångsättning. Detta gjordes från 2,5 vecka innan BF. Jag hann gå på tre kontroller som inte visade mer än att tappen börjat mjukna och öppna sig något, så vi beslutade att avvakta igångsättning och fortsätta kontrollerna. Dagen efter sista kontrollen gick vattnet och lillebror föddes ett par timmar senare. Vi hann fixa barnvakt till tjejerna och åka in (tar ca en timme till BB), viket vi är glada för! Nu sitter jag med min snart 4 veckor gamla son på bröstet...

Läkaren skrev även in i min journal att man inte skulle hänvisa oss till annan förlossningsavdelning utan ta emot oss direkt när vi ringde in, samt att det var jag som fick avgöra om och när en igångsättning skulle ske. Det gjorde att jag fick en liten känsla av kontroll och trygghet. Det kanske kan vara ett alternativ för dig med ett liknande upplägg? Lycka till!

Anonym

Jag som inte ens är i planeringen av tvåan har liknande tankar som du inför en möjlig kommande förlossning. Mitt vatten gick och jag fick starka täta värkar direkt. 1,5 h senare var vi på förlossningen och jag var helt öppen. Dock så gick det inte längre då barnet låg felvänd och hade "fastnat" så det blev alutsnitt. Funderar ibland på om det hade blivit en hemmaförlossning annars.. om det blir ett barn till vill jag typ bo bredvid sjukhuset. Förstår absolut att du funderar kring igångsättning, det hade jag med gjort i din situation. Väger man igångsättning mot eventuell hemmaförlossning och trauma är det inte ett konstigt resonemang alls. Hoppas att du har en bra barmorkska

ylva

Råkade skicka innan jag skrivit klart. Hoppas att du har en bra barnmorska att resonera med. Kram!

Emelie

Min förstfödda tog 5 timmar från första värken till gan var ute. Född i v 35+2. Med andra blev jag igångsatt pga havandeskapsförgiftning. Den tog två timmar från första värken. Med detta vill jag säga att jag var rädd inför igångsättning, har hört så mkt. Men det var inga problem, var i trygga händer och det gick snabbt!

Maria

Hade också en rekordsnabb förlossning med ettan (46 minuter hann vi vara på BB). Kände som ni att det var stressigt inför andra gången då man måste ha barnvakt och vi har cirka 40 minuters körväg till BB. Så vi körde på igångsättning. Tyckte inte att det gjorde mer ont än första gången och det gick relativt snabbt (6,5 timme från första dosen, 30 minuter efter att jag kände av värkarna...)

bokforingskonsult södermalm

Lycka till med födseln tycker du har en fin mammakropp iaf!

Linda Cathrine Liljemalm

Ni ska helt klart göra det som känns bäst för er och vad ni tror passar er. Jag tror också att det är bäst att se vilka alternativ som finns tillsammans med barnmorska och annan kunnig person som kan lägga bort egna erfarenheter av skräckexempel och se mer till vetenskapen och att ni sen gör det som känns bäst för just er. Lycka till!

Svar: Tack!! Det är precis så jag känner :)
Linda Blom

Katarina

Både fött normalt och blivit igångsatt och visst var normal förlossning (modet nu finns något som heter normal) enklare men igångsättning kändes tryggare eftersom de hade extra övervakning på mig och barnet från första början.
Vi har en dotter på snart 2åring (1,5 när lillasyster föddes) och jag var också orolig då förlossningen gått fort...

Sandra Andrejev

Tänkte också så mycket mer inför andra förlossningen, men kändes lättare med för man visste hur man vill att det skulle vara. Jag har blivit igångsatt båda mina ( ett val jag själv gjort) och har gått super bra men är så klart olika. Jag hade vissa saker jag var orolig för och tog upp det tidigt och fick jättebra stöd extra kontroller samtal med förlossningen innan etc. Så tvekar inte på att du kommer få bra hjälp av kunnig personal. :)

så avis på en till förlossning inte på att vara gravid :)

A M

Åh vad fina bilder, hoppas att allt går bra! :D

Maria

Jag blev igångsatt, dock för att jag gick över tiden så mycket. Men jag är verkligen jättenöjd med det, mitt vatten gick men värkarna kom aldrig igång och därför blev jag igångsatt och jag var väldigt förlossningsrädd från början men det försvann helt när jag visste att jag var på plats på sjukhuset och att barnmorskan skulle kunna hålla koll när jag väl skulle börja få mina värkar. Jag valde dessutom epidural och det gick också så himla smidigt att få eftersom att de hade ständig koll på mig. Helt enkelt supernöjd med igångsättningen!

Anonym

Ja vad du än gör så åk in i tid, det går snabbt med andra barnet, själv är jag glad att jag överhuvudtaget hann in till förlossningen! 1 timme hemma med handterbara verkar sen sa det bara PANG så blev det intensivt som bara attan, in i ilfart till sjukhuset och väl framme kom hon med vattnet blott 10 min efter att vi parkerat! 😱😱😱

Carro

Jag födde tvåan hemma i badrummet med min dåvarande sambo som "barnmorska". Hann inte ens fixa barnvakt till dottern, så hon var också med. När jag var gravid med trean slutade hon sparka i magen fem veckor före beräknad förlossning, så det blev urakut snitt. Hann inte fixa barnvakt då heller, så båda de andra barnen fick följa med till sjukhuset och en undersköterska passade dem medan jag födde. Allt löser sig :)

Jennifers.nu - Fotograf & mamma tack vare IVF

Förstår att du tänker mycket på detta. Skönt att barnmorskan tycker att ni ska lägga tid på att prata om det och komma fram till något bra tillslut :) lita på din magkänsla och inte på vad alla andra säger om sin egna förlossning eller sin kompis kompis kompis förlossning...

Anonym

Jag fick mitt andra barn för 5månader sedan och storebror blev 3år i somras. Med storebror gick allt väldigt fort och smärtlindring hann inte ta. Sen hände det lite andra saker under denna tid vilket gjorde att jag var orolig inför lillebror som skulle komma. Jag gick hos en aurorabarnmorska så vi pratade igenom allt och vad jag skulle känna va bättre till denna gång.
Jag fick en igångsättning 2 veckor innan BF då hann jag få bedövning, vi hann känna av läget och inse att nu är det dags och att vi verkligen hann vara på förlossningen. Jag fick gelé 10:45 och kl 11 är värkarna igång sen kopplade dom in Eda 14 sen va det lugnt, jag kunde gå runt lite, äta och dricka. 18:20 går vattnet och 18:25 krystar jag tre gånger (avsvimmad, glömde andas) 18:28 är lillebror ute. Kan absolut rekommendera igångsättning just för att man hinner planera med syskon, göra en ordentlig avlämning hos släkt och berätta vad som kommer hända. Vi hann känna oss lugna och uppleva förlossningen denna gång.

Anonym

jag blev igång satt med nr 2.va som förlossning med nr 1.förutom att jag va där innan utan värkar. gick super bra.får du en igångsättning så är de faktiskt inga konstigheter.fick gel. sen tog dom vattnet ca 24 tim efter.sen blev de bebis.!!

Anonym

Med första va jag öppen 2 cm när vi kom till fl, Lowa kom drygt 4 timmar senare. Räknades väl som hyffsat snabbt även om det va långt ifrån så snsbbt som din förlossning. Va lite orolig när sndra skulle födas, vi har 5 mil till förlossningen, men tänkte att det kommer gå bra. Ringde in efter en timme med känningar som inte gjorde så ont men ändå regelbundna, de bad oss komma. Packa, lämna storasyster och åka 5 mil med mer och mer intensiva värkar. Gjorde inget annat än höll emot sista biten och på plats kom de med bår och hämta mig efter att de hört nån stånka på parkeringen.. Alma kom minuter senare! :) häftigt men lite chockande!
Jag är övertygad om att en igångsättning skulle gå jättebra för er. Alla skräckhistorier kring igångsättning tror jag med är bland förstföderskor, där har ju många ett långt och smärtsamt förlopp trots "naturlig" start. Nu har dun kropp gjort det här en gång, den vet vad den ska göra! Lycka till! :)

Malin

Min dotter kom nästan lika snabbt som din.
Nu är jag inte gravid igen, men OM jag skulle bli det så har vi planerat det hela redan haha.
Vi ska ha handdukar, vatten o filtar i bilen nån vecka innan.
Har en timme till förlossningen tyvärr..
Farmor får springa ut o ta imot dottern (hon bor på väg till fl) så får vi se om bebus kommer i bilen eller om vi hinner fram.

Heléna

Det behöver ju inte vara så att det går fortare men jag förstår din rädsla, med tredje tyckte barnmorskan att jag skulle tälta på parkeringen ;) Jag drömde hela tiden att jag skulle föda hemma, i stallet, i bilen etc, men vi hann in och efter 28 min var hon född. Men det har tagit väldigt olika tid för mina 5 barn och inte fortare och fortare, barn nr 2 gick fortast.

Caroline

Blev igångsatt med första tio dagar innan bf och har bara positivt att säga om det. Tog 16 h från första värk och födde med tens som enda smärtlindring. Väldigt odramatiskt och något som jag gärna skulle göra om, speciellt om jag var i din sits. Andra barnet startade av sig själv och gick jättefort, hann bara vara tio min på förlossningen. Blir det fler barn kommer jag nog önska igångsättning.

Linda

Skönt att du verkar ha en bra barnmorska som du kan prata om dina tankar med :) Är själv gravid i v35 med andra barnet och har valt denna gång att inte lyssna så mycket på vad alla andra säger. Fick höra med första barnet att det var så vanligt att man gick över tiden med första barnet och du märker någon dag innan när det börjar bli dags. Blev lite chockad när vattnet gick och värkarna kom från ingenstans redan i v37+2. Har lite komplikationer denna gång så jag måste in på en gång, har dock turen att både min och sambons familj bor ca 3 km bort så förhoppningsvis hinner dom hit fort när det är dags :) Hoppas verkligen att allt går bra för er även denna gång oavsett om det blir igångsättning eller inte :)

Pernilla

Min igångsättning med andra barnen gick som en dans på rosor! Under två timmar och så avslappnat med "tidsbokad" förlossning. Lycka till!

Louise

Jag förstår dig!! Födde första barnet på 4h (inte i närheten av din raketförlossning dock) och det gick fort men hann med.. Tvåan tog 2h och skulle vi få ett tredje skulle jag nog överväga igångsättning lite innan bf pga snabba förlossningar men också av vikten.. Storasyster vägde 4640 på bf+4, lillebror 4910 på bf+2. Inte en skråma efter lillebror och knappt något med första heller men ändå, hur stort kan man föda liksom? Jag är inte stor själv (normalviktig, ca 63kg och 174 lång, båda barnen är numera långsmala) Känns som man i mitt landsting får kriga väldigt för att få hjälp men med lillebror hade jag en igångsättningstid 7/1 7:30, men kom in till förlossningen kl 6:15 då det dragit igång av sig själv :) där började allt dra igång och han är född 8:21 <3

Anonym

Jag var orolig inför förlossningen med nr 2. Så 2 dagar innan BF köpte jag och läste Föda Utan Rädsla av Susanna Heli. ..den jag mig en mental styrka och jag hade en fin förlossning tack vare den nu i november.

Svar: Fast det är inte just förlossningen i den bemärkelsen, utan innan och vart det kommer bli av. Hemma eller på BB liksom.. Kommer vi hinna in o.s.v. Överlag är jag bara förväntansfull inför mötet med vår pojke.
Linda Blom

s p i n d e l t j e j e n

Hoppas att ni hittar någon plan för hur ni ska göra som känns bra och trygg :)
Min förlossning var rena skräckupplevelsen. Sattes igång och efter 24 timmar akutsnittades jag (long story) så den här gången blir det ett planerat snitt (i januari). Är inte sugen på att snittas heller men vill absolut inte gå igenom samma sak igen. Och där säger alla att "Men det behöver ju inte bli så igen". Och nääää det gör det ju inte, men man vet ju aldrig heller?
Håller tummen för att ni har en bra plan och att det inte går superfort den här gången.
Möter många på jobbet som både fött hemma och på vägen in och det blir lite chockat så klart!
Kram C

Angélica

Hej Linda!
Jag har lite samma funderingar som du trots att jag nog försökt ignorera dom fram tills nu, v.21.
Ettan kom 6h efter första värk varav ca 2h på förlossningen. Inga konstigheter mer än att barnmorskorna rådde mig att komma in tidigare vid en eventuell nästa gång. Han är född på BF.
Tvåan sa det bara pang med, från ingenstans. 6 dagar innan BF och med en sambo på jobb i Norge.
Det tog 2h innan han föddes i bilen på väg in till förlossningen.
Jag ringde FL direkt när jag kände igen smärtan och trots att jag fick andas genom varje värk tyckte dom jag skulle stanna hemma ett tag till.
Allt gick ju bra men precis som du skriver så är det fler att ta hänsyn till nu när vi har två pojkar.

Barnmorskorna jag pratat med nu har nästan tvingat mig att åka in med detsamma denna gång och ju mer jag tänker på förlossningen desto mer tankar snurrar. Jag har ställt in mig på övertid och lång förlossning då det känns enklare så. Men i ärlighetens namn sä skrämmer det mig nog mer än jag vill erkänna.

Kram och grattis till lillebror i magen! :)

Tvillingmorsan

Fina vän ♡

Jannica

Fast jag känner när jag läser din text och kommentarer, att du bara vill höra det positiva med igångsättning? Du blir glad och tackar när någon skriver positivt om igångsättning men du vill inte veta av erfarenheter som är negativa? Det finns två sidor och jag tror inte att de som berättar sina negativa erfarenheter gör det för att jävlas med dig? Eller skrämmas?

Svar: Nej absolut inte! : ) Problemet är ju bara att jag fått höra SÅ många negativa historier redan och därför tackar jag och säger att det är skönt att läsa bland kommentarerna här om att det faktiskt finns dom som upplevt det positivt också : ) Innan detta inlägg har jag inte hört något bra om det. Det är bara förstföderskor eller för all del, omföderskor som klart och tydligt uttrycker att deras förlossning minsann var HEMSK p.g.a. igångsättningen och att dom ALDRIG skulle rekomendera det för det tar si och så lång tid och det gör sååååå ooooont. Jag funderar mycket på om det verkligen beror på igångsättningen eller om det beror på förlossningen överlag.. För jag vet ju att det gör ont att föda barn liksom : )
Linda Blom

Anonym

6 barn , 5 igångsättningar pga att första kom så fort ...
Alla igångsättningar har börjat med hål på hinnorna sen har det tagit ca 3 timmar sen har barnen föds ...
Barn nr 1 tog 23 min från första känning till hon var ute ... Otroligt nog var vi redan på sjukhuset pga av en annan sak ... Så jag födde mitt barn på akutmottagningen :-)

Nina

Jag vill gärna tävla om en ny spjällsäng då våran gått sönder i flytten. Till den skulle jag vilja ha boxarna i rosa harlequin mönster

Sannas mammablogg - Gravid med ett syskon

Åh, förstår dina tankar och det är inte lätt. Tänk om man visste i förväg när bebisen hade tänkt att komma ut, det hade varit lite smidigare då haha :-) Jag tror det kommer gå bra för dig och vad skönt att barnmorskan uppmärksammar din förlossning med Selma. Kram

Anonym

Jag har blivit igångsatt 2 ggr, först efter det att vattnet gick men inget mer hände, sen efter jag gått 15 dagar över tiden. Båda gångern har gått bra! Snabba förlossningar, inte särskilt ont. Och skönt att vara på plats och slippa bilresa under värkar. Tummen upp för igångsättning från mig! (Även om jag i grunden vet att det medför ökade risker, så det är väl ändå inte att rekommendera "i onödan")

J

Jag förstår att du funderar mycket! Min första förlossning startade med att vattnet gick och 1 timme senare började värkarna. Totalt tog de 4 1/2 timme från första värk till sonen var ute. Min andra förlossning hade jag lite mens liknade smärta runt 23 tiden men trodde inte de var värkarna som hade startat men helt plötsligt vid 01.30 tiden blev de intensivt och jag visste att de var pågång. Ligger i sängen och skriver med min svägerska på messenger och hon säger till mig att verkligen åka in haha. 02.12 är jag inskriven på förlossningen och 02.32 har jag dottern på mitt bröst! Herregud jag var också i lite chock när jag verkligen förstod att jag kunde lika gärna ha fött hemma om jag bara väntat i 20 min! Kram och lycka till :)

Lisa

Hej Linda! Ville bara flika in om igångsättning. Jag hade en väldigt tuff graviditet med många sjukhusbesök och enorm smärta som resulterade i att min lever höll på att kollapsa. Jag blev igångsatt tre veckor innan beräknat och jag hade världens finaste förlossning. Som vilken förlossning som helst kan ju göra mer eller mindre ont. Men att det skulle göra mer ont för att man just blir igångsatt? Jag kände faktiskt en väldigt stor trygghet till att veta att inom 1-3 dygn att vi skulle bli föräldrar. Jag är däremot orolig att nästa gång jag får barn att jag inte ska bli igångsatt ☺️. Gör vad som blir och känns bäst för er. kram

Milllans

Hej Linda, jag blir lite provocerad av de som skriver att Selma kan följa med in på BB eller vänta med Jimmy utanför dörren. Jag tycker inte alls att det är en miljö för ett litet barn. Om det är så att ni inte får bokat någon tid för igångsättning då kanske din mamma/pappa/vän kan bo hemma hos er veckan innan eller något? Om ni vet att ni inte får någon tid - ja, då tror jag att ni löser något som passar er.

Angående igångsättning så blev jag igångsatt och allt som allt tog det nästan tre dygn. Såklart jättejobbigt att ha fullt värkarbete utan att öppna sig men så himla farligt var det inte. Jag klarade mig galant på lite lustgas en halvtimme sen körde jag på när det väl drog igång. Jag tror att mycket handlar om inställning också. Innan jag hann få upp Mollie på bröstet så sa jag direkt att det här vill jag göra 100 gånger till. Barnmorskorna och sambon trodde inte att jag var riktigt klok :)

Svar: Problemet är ju att mamma och pappa jobbar också :) Jag vill inte begära att någon av dom skall vara hemma för att jag kanske kan föda barn :D hihi. Vi för se hur allt blir helt enkelt :) Jag ser fram emot förlossningen också <3
Linda Blom

Angelica

Mig har de rekommenderat att inte försöka åka in själva. De har bett nig förbereda så jag har allt jag kan behöva för att föda hemma och att vi ringer ambulans så får vi se om de kan hinna få in mig eller inte. De beräknar att det tar absolut max 3h vilket iofs är hyfsad tid men son och hundar ska lämnas till vakt, maken ska hinna hem om han är på arbetet och vi har minst 50 minuter till förlossningen. I februari med allt vad det vädret kan bjuda på, plus att har vi riktig otur hamnar vi i köerna in till Sthlm om det sker på morgonen. Jag är dessutom andra barnet och föddes på 31 minuter vilket de har med i sin beräkning. Jag sattes igång sist och det var verkligen en helt fantastisk förlossning så jag kommer försöka få igenom en denna gång också :)

Svar: Jag tror jag kommer känna mig lugnare sedan när jag fått prata lite med de kunniga. Just nu går jag ju bara och funderar på det själv liksom.. Med vetskapen om att alla barnmorskor och liknande både skämtat och informerar om att det går snabbare nästa gång. Egentligen är jag nog inte stressad eller rädd.. Jag känner bara att jag vill ha lite mer saker klart för mig, för jag vet ju att oavsett så kan man inte planera en förlossning :)
Linda Blom

Anonym

Igpngsättning hade jag övervägt...

Marielle

Mitt första barn födde jag naturligt en dag före BF, men lillasyster valde däremot att vänta, så 14 dagar efter BF så blev jag igångsatt med cytotec och på 15e dagen är hon född. Att bli igångsatt upplevde jag inte alls som mer smärtande än första förlossningen. Det kändes tryggt att vara under bevakning och jag har inget negativt att säga om igångsättning.
Lycka till med det som komma ska, oavsett vilket alternativ det blir :-)

Jannica

Tack för svar på kommentar, det fick mig att tänka en gång till hur du tänker. Jag hade turen med andra barnet att förlossningen startade PÅ förlossningen, var inne för kontroll av vattenavgång, där och då startade allt och gick väldigt fort. Önskar dig lycka till hur du än väljer att göra. Jag fortsätter läsa din blogg, lämnar en kommentar då & då, aldrig för att vara elak, ibland håller jag med dig och ibland ifrågasätter jag =).

Linda

Mitt första barn kom på den beräknade dagen och förlossningen tog 7 timmar från första värken. Mitt andra barn kom också på beräknad dag och han kom på 20 min efter första värken. Han är född i en ambulans på väg in till förlossningen. Det var lite chockartat. Nu väntar vi barn nummer tre (i början av maj) och tredje barnet säger dom är antingen en blandning mellan 1:an och 2:an eller exakt lika snabb som 2:an. Så jag är lite bekymrad över den kommande förlossningen (vi har 1,5 mil in till förlossningen). Även om jag vet att jag klarar en snabb förlossning, utan någon form av bedövning, så är det ändå "trevligare" när man har lite mer tid på sig.

Charlotte

Har för mig att du är på Charlottamottagningen va? Prata med dom- bästa barnmorskorna! Jag hade Ingalill men var hos Katarina också ngn gång och även hos Charlotte - bästa!

Jag tror att när du rådfrågar dem, förklarar hur du känner och pratar kring det så kommer allt klarna för dig och du kommer hitta ett sätt som gör att du känner dig trygg!

Svar: Går inte på Charlottamottagningen nu dock, eftersom vi lyckades själva och inte behövde utredning. Dom har stopp för nya gravida utöver det.. Men ja! Ingalill, Katarina och Charlotta var helt fantastiska att ha och göra med förra graviditeten :)
Men har en underbar barnmorska denna gången också och skall till henne om ett par veckor. Vi har redan pratat lite, men kommer såklart fördjupa oss i detta :)
Linda Blom

Anna

Gud vilken snabb förlossning! Själv fick jag kämpa i 43 timmar innan dottern tillslut behagade titta ut. Pjuh!

J.

Åh jag kan verkligen känna igen mig i det du skriver! Jag har en liten skatt på snart 2 år men vill väl så småningom ha ett syskon. Han föddes med en "störtförlossning", dvs snabbt förlopp. Hann inte med någon bedövning och precis som du säger trodde knappt barnmorskan på en när de undersökte och man var öppen 10 cm... Jag började dock blöda mkt och fick åka in på op (gissningsvis för att jag blev så arg på bm som inte samarbetade med mig och tryckte ut honom i ett svep, hehe).
Så nästa gång (vilket jag verkligen hoppas det blir) så tänker jag ta kejsarsnitt. Och precis som du säger är det sista man vill höra olika hemska historier, men jag försöker tänka att det känns rätt för MIG. Så får alla andra tycka precis vad de vill. Jag tänker precis som du att jag vill ha lite "kontroll" och jag vill ju faktiskt må bra för mina barns skull (inte riskera något med ytterligare en sådan förlossning) så som sagt... Följ ditt hjärta och försök att inte ta in vad alla andra säger!
En igångsättning kanske är det bästa för just Dig <3 Det kan bara Du veta.
Kram

Svar: Tack snälla! : ) Ja jag skall verkligen försöka tänka igenom detta ordentligt tillsammans med min barnmorska och jag är säker på att vi kommer att komma fram till något som passar mig och min familj : )
Linda Blom

Anonym

Åh vad jag känner igen mig!
Med Juni hade jag planerat snitt pga rädsla. Med Olle ville jag prova föda vanligt och räknades då som förstföderska. Jag hade mycket förvärkar från vecka 20, så i vecka 38 fick jag en sovdos på sjukhuset för att få sova ordentligt en natt. TUR var det, för plötsligt på natten vaknar jag av att vattnet går, och jag får väldigt kraftiga värkar. Ingen tror mig, och jag får inte ens komma in på ett förlossningsrum. Allt var kaos, och jag minns knappt något från förlossningen, och min sambo tyckte allt var kaos! Från att vattnet gick, tills att Olle var ute så tog det ca 1 h (jag öppnades 3-10 cm på 5 minuter!). Helt galet! Jag vill ha fler barn men är livrädd att föda hemma med två barn. Så jag kommer absolut överväga igpngsättning. Att föda så snabbt som jag, och även du gjorde, är ju väldigt likt en igpngsättning eftersom man får så täta starka värkar. Stort lycka till med lillebror ❤️ Syskon är helt fantastiskt! Vi har nästan tre år mellan Juni och Olle, och jag älskade att hon var så närvarande under hela graviditeten 💕 Kram Caroline