Kvällstankar

Det är kväll.. Eller, snarare natt. Och likt alla andra ligger jag i sängen och tänker på dagen som har gått. Ännu en händelserik sådan med en snart-2-åring. Jag brukar sakna henne ganska mycket när hon har sovit ett par timmar om kvällarna. Först är det såklart skönt att bara vara en stund efter att vi stoppat om och nattat henne.. Men sedan smyger sig saknaden som sagt på.. Märkligt det där. 

Jag fotograferar och filmar Selma en hel del om dagarna, små korta sekvenser från vardagen som är så otroligt värdefull att ha kvar. Och i just den här perioden har det hänt så mycket att jag verkligen inte har hunnit med. Ord har hon sagt länge länge, många ord. Men nu.. Nu säger hon 2, 3 och 4 ord i följd, sjunger, berättar, frågar och jag vet inte hur det gick till. Jag blir käslosam när jag sitter och ser på klippen, hör min dotter prata. Prata! Med sin ljusa och försiktiga röst.
 
Kommer man någonsin vänja sig vid att tiden rusar såhär? Att utvecklingen går så fort att man blir förvånad varje dag? Jag tror inte det. Men jag är så otroligt glad och tacksam för att vi har valt att ha henne hemma länge. Att missa mycket med henne skrämmer mig så otroligt. Att hon skall lära sig saker och jag och hennes pappa inte blir dom första att höra och se det. Det känns konstigt och ärligt talat inte alls naturligt för mig. Jag vet att det kommer gå bra och hon kommer säkerligen tycka att det är jätte roligt att leka med kompisar hela dagarna, lära sig mycket och jada jada. Men jag är förbaskat glad att vi har det här året tillsammans också och att hon inte kommer gå mer än några timmar/vecka när allting drar igång
 
Älskade skatt! Hur klyschigt det än må låta, men vad fasiken gjorde vi innan dig? Nog förstod vi att det skulle vara fantastiskt att bli föräldrar, men inte trodde vi att vi skulle få ett sådant mirakel som just DIG! Tacksamheten är enorm.

Det var ju inte länge sedan du var såhär pluttig..
 
 
24
Josefin

Jag har jätte tråkigt när dottern har somnat, vi burkar kanske kolla på en film men se till att somna snabbt för att vakna fort och få leka med dottern igen haha!

Svar: Hihi! Jag jobbar ju iaf när Selma har somnat. Antingen hemma eller så åker jag till kontoret, så jag håller mig sysselsatt. MEN jag kikar såå mycket på telefonen/klipp och tänker och saknar. Otroligt <3
Linda Blom

Milla

Jag är redan likadan med min Mollie på tre månader. Det räcker att jag duschar så saknar jag henne. Haha, men det blir väl lite bättre senare. Så länge man ammar så känns det väl som om man sitter ihop :) så fin bild på Selma, där var hon inte gammal. Kram

Svar: Nää!! Där är hon bara ett par veckor! Obegripligt <3 Kan sakna amningen ibland. Det var så mysigt!! : )
Linda Blom

Helena R

Fina tankar och man får verkligen vara glad att man har dessa underbara barn och få känna den känslan :)
Men ibland vill man stoppa tiden...

Fru Boholm

Jobbar du varje natt när hon har somnat? Är imponerad av din ork :)

Svar: Ja :) Så gott som :) Ibland till runt 1 ibland flera timmar till :) Lite sliten är jag allt om morgnarna, men det går bra. Hon sover oftast till tidigast 9. Kram!
Linda Blom

ylva

Måste bara säga att jag tycker att du är helt fantastisk! Att jobba var och varannan natt för att kunna ha er dotter hemma så länge som möjligt måste vara otroligt kämpigt ibland. Men helt fantastiskt att kunna göra så. Du skriver alltid så fint om lilla Selma. Kärleken riktigt lyser igenom dina texter. Kram.

Emma

Jag håller med om allt du säger, det går såå fort! Min "bebis" fyller 4 år om en månad och känns så stor och vuxen. Jag förstår inte hur det gick till?! Jag har inte haft möjlighet att vara hemma lika länge som du, men var hemma 1.5 år och sen dess jobbat 70% så man får lite tid över att umgås på dagarna. Jag tycker du har så sunda åsikter i allt du säger och det känns roligt att höra någon som resonerar lika dant.

Det känns så tråkigt när man hör om barn som är 45-50 timmar i veckan på dagis. Jag förstår ju att vissa inte har så mycket val, men väldigt många har ett val och de väljer jobb/pengar framför tid med barnen.

Kramar

Isabell

Jag har följt dig sedan 2010 och har alltid sedan dag 1 beundrat dig! Du verkar som en sådan fantastisk och genomgod människa, jag blir så lycklig av att läsa på din blogg och glädjen du sprider här har bara blivit större. Jag själv väntar barn nu, det är väldigt tidigt i graviditeten så allt är väldigt skört och osäkert.. Men jag önskar såklart av hela mitt hjärta att den lilla får stanna kvar! Därför tänkte jag fråga dig, kan du inte skriva ett litet inlägg för oss blivande föräldrar - vad har vi att vänta oss? Jag skulle uppskatta så att läsa det från dig. Kram från Isabell

Sara ~ Candis

Känner verkligen att jag och min sambo valt rätt. Jag vill inte skicka G till förskolan alls egentligen :P men jag kommer vara hemma fram till Januari nästa år och då är han 1 år och 9 månader. Känns något skönare. Jag vill inte missa en sekund av hans utveckling och framsteg <3

Anonym

När får du och din sambo tid för varandra? Tänkte om du jobbar på kvällarna :P

Anonym

Hej! Vill inte J vara pappaledig, få lite egentid med sin dotter? Fin blogg du har. Min sons farmor och farfar bor i Karlstad så vi är ofta där, mysig stad! Strongt av dig att jobba så sent! Du har många fina tavlor, funderar på att köpa en när vi nu flyttar till hus :-)

Hanna Karlsson

Man vänjer sig aldrig vid hur fort tiden går. Mina barn är 11, 8 och 3.

Sandra

Hej Linda! Vill tacka för en härlig blogg som jag tycker mycket om att läsa. Jag tycker att det är så befriande och inspirerande att läsa om din inställning till mammalivet. Jag fick mitt första barn i oktober -13 och jag känner också en stor glädje i att få vara med henne om dagarna. Jag kommer att vara hemma med henne tills hon är 2 år och 3 mån, men hade gärna varit det längre! Jag känner igen mig i din beskrivning om att tanken på att lämna bort henne om dagarna, inte alls känns naturlig. Dels att gå miste om tid tillsammans, men också den genuina känslan av att hennes plats är med hennes föräldrar när hon är så liten. Med all respekt för att vi alla är olika och har olika förutsättningar och barn osv så är det ändå väldigt härligt att ta del av tankar från någon som resonerar lite som en själv i det avseendet. Uppfriskande! :)

s p i n d e l t j e j e n

Man säger ju att de små är ett mirakel och det är de ta mig tusan! :D <3

tommy

söt bild =)

Mel

Hej Linda!
Jag har precis gått tillbaka till att jobba 70% efter att ha varit föräldraledig i 1 1/2 år med min son. Det är många som verkar tycka att det är väldigt lång tid för att vara hemma med barn! Men själv tänker jag att det bara är en gång han är liten och det är nu.. Det är skittufft att ha börja jobba igen, jag pendlar så åker hemifrån innan sonen vaknat och kommer hem och då är det 2-3 h tills han lägger sig för natten. Det är inte alls okomplicerat att vara tillbaka i arbetslivet! Jag gör det för hans skull med samtidigt svider det i mammahjärtat och samvetet tynger att jag är borta så långa dagar från honom. Tack och lov är jag ledig på fredagar och har hela helgen familjetid. Så passa på och njut!

Emma - mamma till Linnea

Nånstans kände jag att jag måste kommentera en här ovan om hur tråkigt det är att vissa barn får gå 45-50 timmar i veckan och att föräldrarna gör ett val där man väljer pengar framför tid med sina barn. Kanske kommenterar jag för att jag är just en av de föräldrarna. Troligtvis därför. Min dotter blir snart två år och hon går på förskolan ca 45 timmar per vecka. Det låter jättemycket, jag vet. Men alla har faktiskt inte möjligheten, rent ekonomiskt, att vara hemma längre, eller att gå ner i tid. Att ha ett heltidsarbete innebär nödvändigtvis inte bra betalt.
Min dotter älskar förskolan, hon utvecklas tillsammans med andra barn vilket ger henne förutsättningar som jag inte kan erbjuda hemma. Jag har inga nära vänner med barn och ÖF är inte ens i närheten av en så pedagogisk verksamhet som förskolan, åtminstone inte i min stad.
Jag lägger inga värderingar i vilken ålder barnen börjar på förskolan eller hur länge de går om dagarna. Man gör det som är bäst för sin egen familj.
Men det är inte tråkigt för barn att behöva gå på förskolan många timmar för att föräldrarna "väljer jobb/pengar framför tid med barnen"

Svar: Men nu skrev hon ju att hon förstår de som inte har något val, men att det FINNS som som har ett val och istället väljer karriären :) Jag tror helt och fullt på att ett barn under 3 år har det allra bäst hemma med föräldrarna (med möjlighet att träffa andra barn) - MEN med det sagt så tror jag inte att förskolan på något sätt är dålig. Tvärtom. Men Selma kommer att hinna komma in i det också så småningom :)
Linda Blom

Therése

Hej Linda! Jag började läsa din blogg precis när Selma var nyfödd eller kanske precis innan hon föddes. När jag ser dina vackra bilder på Selma när hon är jätteliten och nu så förstår jag inte heller vart tiden har tagit vägen? Har jag läst din blogg i snart två år? Känns som mer som ett par månader. Tiden går oerhört fort och vi hinner knappt stanna upp och reflektera. Vi märker det som mest på barnen omkring oss. Har själv ännu inte några barn, men är lärare och jag märker på mina elever och de andra skolbarnen hur tiden bara svischar förbi.

Det låter så underbart när du beskriver din saknad av Selma. Villkorslös kärlek!

Varma hälsningar Therése

Emma - mamma till Linnea

Ja fast hon skrev att många föräldrar som har sina barn på förskolan 45-50 timmar har ett val och att de har valt jobb/pengar framför tid med barnen. Det var just det jag reagerade på.
Jag delar inte din åsikt att barn under 3 har det bäst hemma, men med det sagt så tror jag precis som dig, att vara hemma är inte på något sätt dåligt. Tänk vad olika vi är, vilken tur :)
Jag tycker sådana här diskussioner ofta får fel fokus. Det blir som nån tävling hur länge du kan ha dina barn hemma och den har sina barn minst timmar på fsk vinner. Jag menar inte att du för en sådan diskussion, absolut inte. Men fokus hamnar lätt där vart man än diskuterar detta.

Det kommer gå alldeles utmärkt för Selma, om hon börjar nu eller om ett år :) :)

Svar: Fast vet du? Jag blir ofta bemött negativt för att vi inte väljer att sätta henne på förskola nu. "Hon skulle ju må sååå bra av det" eller "men hon skulle ju lära sig så mycket". Och! Det tvivlar jag inte på, barn lär sig säkert massor på fsk. Men det gör dom även hemma med närvarande föräldrar :) Tror inte diskussionen går åt ett eller annat håll, det finns olika sidor av den och många har starka egna åsikter. Och sedan är det upp till var och en hur man tolkar det. Vissa känner sig påhoppade utan att ens behöva göra det egentligen :)
Linda Blom

Emma

Nu måste jag ju kommentera "Emma - mamma till Linnéa". Jag förstår inte vad det är att reagera på?! Att vissa väljer karriären framför tid med barnen är ju ett faktum, jag har flera exempel på det I min närhet. Vissa har ett val och vissa har det inte, så är det ju bara. Du skriver själv att ni inte har ekonomisk möjlighet att vara hemma mer och då har ni ju inget val. Vissa väljer chefsposter med långa dagar och det medför ju att barnen får vara mycket på förskolan.

Har jag fel?

Emma - mamma till Linnea

Linda, du har nog rätt. Jag upplever det nog som så utifrån min situation medan du upplever det annorlunda utifrån din situation :)
Och till den andra Emma :) du har också rätt, men jag uppfattade det på ett helt annat sätt. Jag uppfattade det som att de flesta väljer jobb framför tid med sina barn. Kanske en feltolkning. Visst finns det vissa som väljer att ha en chefspost som medför längre dagar för barnen på fsk. Men jag tycker personligen inte att det är tråkigt att barn får vara mycket på fsk, i allmänhet alltså. :)

Anonym

Verkar inte finnas några pappor som varit hemma? Jättefint att kunna vara hemma med sitt barn så länge som möjligt, synd bara att det inte är under jämställda förhållanden. Så mycket sämre för vi kvinnors arbetsförhållanden, löner och status i arbetslivet. För att inte tala om pensionen. Det är så mycket "jag har valt" hit och dit bland många hemmamammor generellt tycker jag. Var finns papporna? Om man tänkt ha sitt barn hemma i 2-3 år, kan det inte vara trevligt/väldigt viktigt för pappan och barnets relation att dela denna tid med mamman? Hör skyller många på ekonomiska skäl men jag tror att Vill man så kan man. Och de flesta vill ju det bästa för sina barn.

Svar: Pensionen är verkligen skit samma i vårt fall! Tiden då barnen är små är SÅÅÅ kort och därför "förlorar" jag hellre pengar - men är med Selma, än att tänka på att jag vill ha mer i pension när jag blir äldre. Är det verkligen viktigt om man förlorat tid man inte kan ta igen med sina barn om man där och då haft möjligheten? Nu är ju inte jag någon hemma-mamma utan jobbar heltid precis som min sambo gör. Skillnaden är att jag kan vara hemma med Selma dagtid när han jobbar och när jag åker iväg och jobbar har han många eftermiddagar/kvällar med Selma. Han plockar ut föräldraledighet i form av längre somrar och jular exempelvis. Även om människor inte tycker att vi delar upp föräldraledigheten jämställt - så lever vi ett väldigt jämställt liv hemma och jag blir rent ut sagt irriterad när människor hela tiden skall lägga sig i andras val. I VÅR familj är det här alldeles perfekt - jag är egenföretagare som inte plockat ut en enda föräldradag hittills och tro det eller ej. Jimmy och Selma har en helt fantastisk relation dom också : )
Linda Blom

Ingunn

Så B R A at Selma får lov til å være hjemme så lenge! Det har ingen hast å komme i barnehage; tenk hvor mange år barna skal være i ulike institusjoner. Kos deg sammen med henne, du! Hilsen mamma til 2-åring og førskolelærer :-)

Anonym

Jag menade inte att Du är en hemmamamma utan syftade till de som brukar skriva när sånt här (om att ha sina barn hemma) kommer upp. Jag tycker somsagt det är fint att välja att ha sina barn hemma om man kan ekonomiskt osv, det jag menade var att det är trist att det Oftast sker under extremt ojämställda förhållanden, med en pappa som är hemma 17-18 varje dag, har tagit ut 2 månader av föräldraledigheten när barnet är 2 år osv. Tråkigt för kvinnors situation i stort, och för oss som är jävligt less på att behandlas som bara En mamma när man söker jobb, trots utbildning i botten. "Hon kommer ändå vara hemma med alla barn, så vi anställer den där mannen istället". Tråkigt men det existerar, i Många yrken.

Charlotte

Hoppas på att få uppleva detta snart. Tycker det är jättebra att låta barnen få vara hemma "länge" arbetar som förskollärare och barnen är väldigt små när de skolas in vid 1 års ålder. Men tyvärr kan inte alla föräldrar vara hemma längre. Men om man kan så ska man passa på att vara det. Jag hoppas att vi i alla fall ska kunna vara hemma 1,5 år den dagen det är dags.