Att börja förskolan..

Har precis lagt en stor beställning hos Next på kläder tänkta till förskolan.
 
Jaha.. Så har det alltså blivit dags. Selma har fått plats på förskolan! Vi har ansökt om 15h/vecka, trots att vi tekniskt sett (med tanke på våra båda heltidsjobb) skulle kunna ansöka om betydligt fler timmar. Men.. Jag känner mig inte redo för det. Är inte villig att släppa iväg henne längre än så ännu. I mina ögon är hon bara strax under 2,5 år, alltså väldigt liten när hon börjar och jag är fortfarande fast besluten om att hon har det bättre med mer tid tillsammans med oss än hon tillbringar på förskola. Vi vill alltid ha det så.. Oavsett vad andra säger och oavsett om "de flesta barn faktiskt är betydligt yngre". Det här är ju vi, vår familj, våra möjligheter o.s.v. 
 
Varför har vi sökt då? För att jag nu börjat bli ganska sliten av allt nattjobbande (utöver heltid hemma med Selma) att jag behöver kunna jobba lite dagtid också, kunna lägga mig tidigare om kvällarna och ja.. Jag tror ni förstår. Jag känner mig enormt splittrad och aningens ångestfylld av tanken på att någon annan skall ta hand om vår lilla tjej, men jag hoppas att hon kommer att tycka att det är roligt. Hon pratar väldigt mycket om att hennes kompisar är på förskolan, att hon minsann skall börja, vad hennes "fröken" kommer heta och vilken avdelning hon skall gå på. Jag tror inte att hon egentligen förstår innebörden av allting, men vi pratar om det på ett väldigt positivt sätt, att mamma kommer vara med först, sedan skall hon leka med sina kompisar själv en stund och så kommer mamma eller pappa och hämtar henne sedan. Men.. Först har vi sommaren och semestern kvar.
 
Förberedelserna har i alla fall börjat.. Jag införskaffar kläder tänkta att kunna ha på förskolan, inte för att hon hålls tillbaka i plaggen hon redan har, tvärtom får hon leka bäst hon vill. Men det känns ändå bra att kunna ha favoritkläderna hemma och smidiga, lättmatchade plagg på förskolan. Skulle ju aldrig köpa kläder jag inte tycker är fina, haha. Men ja. Leggings, byxor och en topp känns som bra plagg på förskolan för både Selma och förskolepersonalen. Skall införskaffa ytterkläder m.m. också samt namnlappar, sedan är vi rustade.
 
Gud.. Det känns verkligen så himla konstigt det här..
28
Sandra

Förstår din ångest inför inskolningen! Jag har ett år kvar tills jag är klar förskollärare. Skoladein vår dotter på ett årsdagen :(. Men det är vårt val och ända alternativet för vår familjen. Med två äldre syskon på 3,5 och 5,5 år och jag som pluggar hemma fick de bli så.... Jag kollar alltid matsedeln och klär barnen efter de. Såklart behåller jag dom finaste plaggen hemma....

Svar: Ja.. Det är verkligen splittrade känslor och jag hoppas att hon kommer trivas. Det känns jobbigt såhär innan.. Det gör det verkligen..
Linda Blom

Hanna Läfvenhaug

Till att börja med. Jag kan inte för mitt liv förstå hur folk kan finna en enda anledning till att kritisera dig och fin familj för att ni valt att vara hemma med er dotter! I alla tider har väl all forskning visat att bebisar och små barn mår bäst i deras föräldrars samvaro (förutsatt att förhållandet är sunt och inte involverar missbruk, övergrepp, vanvård mm). Att någon ens kommer på tanken att argumentera mot detta....
Min mamma var hemma med mig och min storebror tills jag började skolan och det var vanligare på 80-talet. Ni verkar dessutom vara en mycket social familj så de som drar till med argumentet att Selma måste få lära sig umgås med andra barn har inget att komma med.
Det låter som en ypperlig lösning att börja med 15 timmar, det blir nog lagom för både er och S.
Vår Olivia var bara nyss fyllda året när hon började föris, men jag ville börja jobba och kände att 75% (6 Tim per dag) var perfekt. Sedan ett år tillbaka har hon gått 15 Tim när jag varit hemma med lillebror. Det har varit en lyx faktiskt att få vara föräldraledig igen med henne (mycket har hänt med henne mellan 2-3 år). Lillebror kommer inte få vara med om det då vi är nöjda med två barn. Vi är lyckligt lottade ekonomiskt så jag kommer inte jobba heltid kanske någonsin utan nu i höst blir det åter 75% och det känns jättebra att kunna hämta hem dem vid 15 om dagarna.
Lycka till nu! Detta kommer bli roligt för er alla!
Så mycket fin gemenskap och fina vänner som vi fått genom föris i vår lilla by önskar jag er också.

Svar: Tack snälla för din kommentar!! : )
Linda Blom

Anonym

Varför kan inte J vara pappaledig ist?!!

Svar: Jimmy har tagit OCH tar ut pappaledigt, men eftersom att vi har möjlighet att kombinera våra jobb och han har Selma eftermiddagar/kvällar samt vissa helger och jag dagar innan Jimmy slutar så har vi valt att göra såhär. Precis som alla familjer så väljer vi att lägga upp allting så det passar OSS bäst. Inget någon annan behöver ifrågasätta med snäsiga kommentarer : )
Linda Blom

Anonym

Jag är färdig förskollärare om 6 månader och jag tycker du i detta har så sunda och bra tankar! Om jag någon dag får egna barn, så hoppas, hoppas jag att jag och min familj kan lösa det så att barnet ifråga kan vara hemma så länge som möjligt och sen gå korta dagar! Men, jag tror Selma kommer trivas jättebra de dagar hon är på förskolan och när hon är hemma, ja, då kommer ni fortsätta ha era underbart fina dagar tillsammans!

Svar: Åh! Jag hoppas verkligen verkligen det :)
Linda Blom

Nina

Sonen nu 2 år och 3 mån börjar också 15 timmar i augusti och även här har folk påtalat va har han inte börjat ännu. Jag tror det kommer bli kanon både för er och för oss, få sakna lite extra på dagarna.

Svar: Ja åh.. Så mycket märkligt och rent ut sagt elaka saker jag fått höra för att S inte går på förskolan. Men också väldigt mycket fina saker <3
Linda Blom

Marie

Att börja förskola brukar vara ett kul äventyr för de små, värre för föräldrarna 😉
Tycker alltid din dotter har så fina kläder! Vilken drömgarderob! Ofta ljusa kläder, som vita och ljusrosa. Undrar om du har tips på hur man får bort fläckar på barnkläder? Så många kläder i mina döttrars garderob har fläckar kvar efter tvätt, så vita eller ljusa kläder blir inte långvariga hos oss...

Svar: Tack snälla :) Vanish och galltvål funkar bra för det mesta, visst har vi fått slänga en del men sedan får jag nog säga att vi är ganska skonade från som "elaka" fläckarna, hihi.
Linda Blom

Nina

Fick inte med allt på det jag skrev nyss. Fina kläder, hur ser du på second hand kläder, något du köper till S? Innan vi fick sonen tänkte jag aldrig att jag skulle köpa begagnat till honom men nu har jag insett vad praktiskt det är att kombinera med både nytt och begagnat. Tack för en trevlig blogg och du verkar vara en kanon familj.

Svar: Absolut! I perioder köper jag ganska mycket på olika bloppisar, även om jag har ganska höga krav på skicket också :) NeXT är väldigt bra dock för dom har såå prisvärda plagg. Leggingsen 23:- exempelvis :)
Linda Blom

LindaViola - mamma till Svea!

Förstår att det känns jobbigt, men tycker ni har varit helt fantastiska som haft Selma hemma såpass länge. Och även om man väldigt gärna vill vara hemma så mycket som det bara går, så måste man ju se till sin egen hälsa också.

Jag tror Selma kommer få det bästa av två världar när hon börjar förskolan på 15h. Lite lek med kompisar och pedagogisk verksamhet men fortfarande massa tid med sina föräldrar 😊

Evelina

Förstår din oro för att lämna Selma på förskolan, men jag är helt övertygad om att hon kommer trivas. Är själv förskollärare och älskar mitt jobb, men kunde jag skulle jag göra precis som du gör. Jobba några timmar under dagen, samtidigt som Selma får leka med vänner och sen har du massor med tid över till henne. Barnen är små en gång och man som förälder väljer/känner vad som är bäst för sitt barn, så låt inga dumma kommentarer trycka ner dig.
Kram kram

Emily

Har för mig att jag har läst i något tidigare inlägg att du och din sambo knappt har tagit ut några föräldradagar. Varför väljer ni inte att han tar ut föräldradagar istället för att Selma ska börja på förskola? 😊

Magdalena

Haha jag kommer ihåg när jag började skolan, då tyckte jag såååå synd om alla som inte hade gått på dagis innan:) Eftersom där hade jag ju träffat alla mina kompisar som jag nu gick i samma klass som och det var ju jätteskönt att redan känna ett gäng! Och jag älskade verkligen dagis! Men vad vet jag, dom andra kanske tyckte lika synd om mig också som hade varit tvungen att gå på dagis i 4 år:)

Lina

Hej Linda!
Jag har läst din blogg sedan du väntade Selma, men inte kommenterat tidigare. Jag tycker att du verkar vara en helt fantastisk mamma och person! Jag själv har inga egna barn ännu, men när den dagen kommer, vilket jag hoppas att den gör, så är du en stor förebild!
Jag hoppas verkligen att Selma kommer trivas på förskolan, även om det känns jobbigt.
Tack Linda för att du delar med dig av ditt liv, trots alla elaka kommentarer som du tyvärr måste utstå...
Hoppas ni får en fin semester och att inskolningen på förskolan går bra! Kram :)

Svar: Tack snälla för din otroligt varma och fina kommentar!! <3
Linda Blom

Jennifers.nu - Fotograf & mamma tack vare IVF

Låter ju toppen att ni kan ha hemma Selma på det sättet :) folk är bara avundsjuka som påpekar annat.

ida

Hejsan, jag är lite nybörjare på next. Hur gör man när man beställer därifrån är det krångligt. Med betalning osv, hur mkt ligger frakten på? Kan du inte berätta lite om next i ett inlägg?

Ann-Sofie

Jag tycker ni resonerar så bra! Klart att ni är bäst för Selma även om hon såklart kommer få det bra på förskolan. Men jag önskar att fler tänkte som er och prioriterade sina barn framför sig själva!

Diana (La Madre)

Sååå fina kläder!!

Bintu Malm Fraser

Hon kommer säkert tycka att det är jätte roligt. De tycker de flesta barn. Men visst är det bra att ni haft henne hemma så "länge" och att hon får börja med 15 timmar. Jag tror stenhårt på att små barn mår bäst av att spendera mycket tid med sina föräldrar. Jag jobbar själv inom förskolan och har verkligen ångest för att sätta mitt första barn där :-/ Jag vet att det kommer gå bra men jag tror mig veta att det inte är det bästa och har tyvärr inte möjlighet att han honom hemma riktigt lika länge som er.
Hur som helst så hoppas jag att det går bra för er lilla på förskolan! :-)

Lisen

Förstår dig, tyckte att det var jättejobbigt sonens första veckor på förskolan men det är mycket bättre nu när jag ser att han trivs 😊 Jag har en fråga; är kanske dåligt påläst men jag blir så frågande när du och andra skriver att ni sökt en 15h-plats. Jag trodde att 15h gällde för syskon eller den allmänna förskolan från 3 år och utöver det så sökte man en plats helt enkelt oavsett vilka tider barnen har? Jag som har gått och varit lite irriterad över att vi som tog av föä-dagar och gick ner i tid för att sonen inte skulle gå alla dagar och kortare dagar får betala lika mycket som två heltidsarbetande (beroende på lön såklart) kanske hade helt fel? Nu har han en syskonplats men tills Det är dags för lillasyster vore det ju bra att veta vad som gäller och på kommunens hemsida hittar jag inget om nån 15h-plats...

Junitjej

Så roligt för Selma att börja på förskolan!! Vad mycket hon kommer att vara med om som hon vill berätta när ni hämtar henne. Jag förstår att du blir trött på nattarbetet.

M

Förstår att det känns kluvet men kan du inte försöka tänka såhär: Selma har haft lyxen att vara hemma länge och kommer fortfarande att mest vara med sina föräldrar, vilket såklart är jättebra. MEN, det handlar ju inte bara om Selma. Du måste få sova, träna, vara med Jimmy osv för att du ska må bra. En mamma som inte orkar är ingen bra mamma och Selma kommer inte tacka dig för att du sliter ut dig totalt. Då har hon det bättre på förskolan några timmar och du kan hinna med. Hon kommer trivas jättebra, helt säkert!

Nathalie

Det kommer säkert bli jättebra när ni kommer in i era rutiner =) Förstår ångesten, hade också den när min dotter började (13 månader gammal). Men när jag såg hur hon trivdes kändes allt så mycket lättare :)

Therese Hedeblom

Hej! :) Förstår att det känns märkligt och lite jobbigt! Våndas lite till den dagen Leia börjar, ska ansöka om plats när hon fyller två, vilket är snart :S Men det verkar ju som att Selma kommer få en fin och sund övergång från att vara hemma med er till att börja förskolan :) Är övertygad om att det kommer gå jättebra! <3 Kram på er!

Sarah

Fint kollage :)

Anonym

Oh känner igen mig totalt ! Har haft turen att mamma har kunnat ta hand om lill killen och att vi har kunnat kombinerat jobb med kväll /natt/dag så att han ska få vara länge hemma. Han är 2,6 år gammal och turen är att han snart får ett syskon om fyra månader så han får vara hemma ( har seperationsångest att vara borta från honom ) kobbar själv på förskolan o var inte redo att släppa iväg honom ! Tänker bästa år hihi !! Set kommer gå bra för Selma och dig !! Kram

Anonym

Oh känner igen mig totalt ! Har haft turen att mamma har kunnat ta hand om lill killen och att vi har kunnat kombinerat jobb med kväll /natt/dag så att han ska få vara länge hemma. Han är 2,6 år gammal och turen är att han snart får ett syskon om fyra månader så han får vara hemma ( har seperationsångest att vara borta från honom ) kobbar själv på förskolan o var inte redo att släppa iväg honom ! Tänker bästa år hihi !! Set kommer gå bra för Selma och dig !! Kram

Pernilla Friberg

Jag måste bara säga tack!
om fler föräldrar resonerade som du (ni) så hade vi haft lyckligare barn.
jag jobbar på förskola och har sett det mesta, barn som är på plats tidigast och får gå hem sist, kläder som inte får lekas i och kläder som inte namnas...
Sen har ju barnen roligt när dom är på plats och det ger dom ett försprång innan de börjar i skolan.
Men det viktigaste är erat tänk angående tiden, så jag hoppas att du kan "smitta" av dig till andra föräldrar:-)

Svar: Tack snälla för dina varma ord! Betyder mycket :)
Linda Blom

Ellinor

Det är första gången jag läser din blogg och blev såld direkt! Och det här inlägget var ju pricken över i:et. Jag jobbar som förskollärare och önskar att fler föräldrar skulle tänka som dig. Det viktigaste för barnet är att få tillbringa tid med sina föräldrar, vilket Semla verkligen har fått göra. Semla kommer få det toppen på förskolan men jag förstår att det är jobbigt för er! :)

Svar: Åh men tack snälla!!! Vad glad jag blir <3
Linda Blom