När beslutsångesten slår till..

Pust! Som jag ältat dessa skor.. Jag överdriver verkligen inte. Jag har ett par Nike Lunarglide sedan innan svart/gråa leopard med rosa detaljer, dock har jag insett att dom är för stora - trots sula i. Bestämde mig för att beställa hem ett par nya i mindre storlek men så fastnade jag.. Sådär som jag gör flera gånger om. Klickade hem båda för att se dom i verkligheten och skicka tillbaka ena paret. Men ja.. Jag kunde inte bestämma mig.. Nu har båda stått hemma i flera veckor. I-landsproblem delux men det slutade iaf med två par nya löparskor, ett par får bli inomhus och ett par utomhus. Världens skönaste modell. Jag beställde från Sportamore. Ange rabattkod "ljuvasommar" så får ni också 10% rabatt på ordinarie priser.
 
Allt väl denna måndag? Våra planer är att ta det lite lugnt samt att vi skall till tandhygienisten efter lunch. Det blir spännande att se om fröken ens vill gapa. Misstänker att det mestadels kommer att handla om socker och dess påverkan på tänderna, snarare än att kolla på Selmas bissar. Vi är ju inte lika hårda med sockret nu, som när hon var 1. Men måtta och sunt förnuft som det mesta när det kommer till vår uppfostrand med S känns som en bra nivå att hålla sig på. Vi ger henne inte det "obligatoriska lördagsgodispåsen! o.s.v. Hon får smaka på något, någon gång ibland och det räcker oftast för henne utan protester.
 
Blev så otroligt irriterad när en vän med en bebis berättade om när hon var till tandläkaren med sitt äldre barn. Tandhygienisten frågade mamman om bebisen som var med (9 månader) forfarande ammades. "Ja" svarade mamman och tandhygienisten svarade "hmm.. okej". Min vän märkte att det var någoting hon menade med det och frågade "var tänkte du på?". Då sade tandhygienisten att amma ett sådant barn är detsamma som att småäta och det skadar tänderna. Herregud vad i princip det enda jag fick ur mig..
19
Catarina

Jag blev sjukt provocerad av min dotters tandhygienist som påstod att nattamningen för min 10-månaders var skadlig. Att både bvc och folktandvården rekommenderar att man slutar amma vid 1 och ger komjölk istället. Absurt! Bröstmjölk skyddar snarare tänderna och har betydligt mer övervägande positiva effekter än dess möjliga negativa effekterna för tänderna. WHO rekommenderar amning till 2 år!

Eira

GUD vilka snygga skor!!

Svar: Tack : ) ÄLSKAR dom!
Linda Blom

Anna

9 månader?! vad var det för puckad tandhygienist... undrar vad de säger om jag säger att min 2-åring fortfarande ammas då :) fast nu har jag i princip slutat amma på nätterna iaf, för både hans o min sömn. :)

Gabriella Joss, 19 år fru, toppbloggare och väntar första barnet

Alltså skorna är perfektion! så AVIS!

Svar: Jag är enig med dig :D Hihi!
Linda Blom

Jeanette

Hej Linda
Du tar så oerhört fina bilder och de är så att jag och min sambo ska gifta oss nästa sommar, tar du bröllopsfoton? Har sett att du har tagit det & dom blev jättefina, men om du gör det åt andra som du inte känner? Hoppas på ett svar :)


Svar: Åh tack snälla! Det där är ju den finaste komplimang jag kan få för mitt fotograferande, men för tillfället gör jag tyvärr inga bröllopsfotograferingar. Jag är för rädd för att misslyckas helt enkelt : ( KRAM!
Linda Blom

Junitjej

Kanonfina skor! Snygga båda två.

Anonym

Även här i Danmark så påpekas det när man går till tandhygienisten att amning inte är bra för tänderna efter 6 månader. Då ska barnet magiskt sluta och börja äta vanlig mat. Har aldrig tagit det så tungt utan ammat tills de tröttnat på de och de varit redo att sluta.

Svar: Jag gjorde desamma! Ammade tills Selma helt tappade intresset strax innan 9 månader : )
Linda Blom

Ida

I u-länder håller jag till fullo med att amning har mer positiva effekter men som tandhygienist måste jag försvar oss lite. Amningen är inte farlig för tänderna så länge de inte "småäts", som ett mellanmål eller tillägg till lunch/middag. Barn över ett behöver (i normala fall, undantag finns alltid) inte äta på natten varken välling/amning/varm mjölk. Har tyvärr sett små barn 2-3 år med massor med karies som oftast orsakats av natt ätande.

Svar: Så himla svårt det där.. Men när barnet är 9 månader och precis fått dina första 2-4 tänder. Inte skall man väl som tandhygienist ifrågasätta amningen då? Selma har aldrig ätit välling o.s.v. och det enda hon dricker kvällstid efter tandborstning är vatten. Så hennes tänder såg kanonbra ut och karies lös med sin frånvaro. Det var skönt! : )
Linda Blom

Hanna Karlsson

Vilka snygga skor. Sjuk kommentar av tandhygienisten...

Ida

Är som sagt intagsfrekvensen som är de relevanta och de gäller inte bara amningen, man får hål i tänderna av att äta knäckebröd en gång i timmen också. De kan ju lätt tyckas att de inte är nån fara med bara några enstaka tänder men nyerupterade tänder är extra mottagliga och känsliga.

Svar: Jag förstår det : ) Att det handlar om det där med att småäta överlag. Men jag tycker som sagt att det är helt galet att det skall börja pekas redan flera månader innan barnet fyller ett år : )
Linda Blom

JohannaM

Hej! Fina skor! Det där med amning ska skada tänderna har jag aldrig hört. Har ammat tre barn o de har aldrig haft hål! Men tänkte fråga dig om du har lust o ta kort på tre systrar ( mina tre flickor ålder 17,11 & 8)?? Ha en go kväll!

Svar: Hej : )Maila om du är intresserad av fotograferin : )
kontakt@lindablom.se
Linda Blom

Sandra

Grymt snygga skor, båda två ! Smart att ha både till inne o ute :) Hur går det med träning för dig ? :) Själv har jag ett klippkort på simhallen som jag köpte tidigt i våras men blivit liggande oanvänt, haha ! Promenader o cykelturer är lockande iaf när vädret är bra.. En veckas regn här har inte varit så motiverande xD

Lina

Är själv tandhygienist och precis som Ida skriver är det inte om barnet ammas utan hur barnet ammas som är det avgörande. Jag förespråkar amning och har inget emot barn som ammas länge så länge de ammas på rätt sätt utan risk för karies.

Det Catarina ovan skriver stämmer dock inte! Bröstmjölk är oerhört sött och är absolut skadligt för tänderna, precis som vilket livsmedel som helst som innehåller kolhydrater. Jag har tyvärr mött flertalet barn med karies som blivit långtidsammade och då handlar det för det mesta om barn som får ligga vid bröstet hela natten. Inte sällan har de bra vanor för övrigt vilket gör att vi lätt kan koppla kariesangreppen till amningen.

Jag tycker att det är bra att det lyfts redan vid tidig ålder för att skapa en medvetenhet hos föräldrarna men det handlar ju också om på vilket sätt det sägs. Det handlar inte om att ifrågasätta eller påpeka som du skriver till Ida (om du frågar mig och många andra tandhygienister med mig) men tydligen verkar tandhygienisten ovan som din vän mötte inte vara ett föredöme och det är bara att beklaga. Nötter finns inom alla yrkeskårer tyvärr och tyvärr är det även dessa man kommer ihåg.

Svar: Såklart det är så : ) Precis som det finns de frisörer som inte gör sitt jobb så att säga : ) Jag klandrar ingen, men jag blev väldigt ställd av bemötandet som min vän fick, otroligt dömande och det var inte ens den lilla bebisen som var där utan storasyskonet. Jag förstår ju givetvis, kanske än mer nu, på vilket sätt som menas med att vara skadligt. Men samtidigt är en liten bebis på nio månader ganska annorlunda mot en 1,5-2åring som ammas. Ur flera avseenden - däribland att tänderna är betydligt fler vanligtvis och likaså rutiner, kost och sömn förhoppningsvis : )
Sedan skall jag vara ärlig och säga att jag inte hade en aning om att amning kunde vara SÅ skadligt för tänderna som jag fått berättat här. Och jag känner mig så himla splittrad till hela grejen. Uppenbarligen säger ju BVC (som säger amma amma amma så mycket och ofta du vill) och tandvården helt olika saker : ) Men allting såg bra ut i Selmas lilla mun och det är jag glad för : )
Linda Blom

Nicole

Vilka fina skor! sådana vill jag också ha. De verkar inte finnas inne på Sportamore längre? Hittar varken den ljusrosa eller mörkrosa..slut kanske :(

Svar: Dom kanske är slut :(
Linda Blom

Elisabeth

Vad heter modellen på dessa skor du köpt?

Svar: Lunarglide :)
Linda Blom

Anonym

Även här i Danmark så påpekas det när man går till tandhygienisten att amning inte är bra för tänderna efter 6 månader. Då ska barnet magiskt sluta och börja äta vanlig mat. Har aldrig tagit det så tungt utan ammat tills de tröttnat på de och de varit redo att sluta.

Lina

Jag förstår att man blir förvirrad som förälder när vi inom tandvården säger en sak och BVC en annan. Önskar att vi var lite mera sammansvetsade där men tyvärr känns det som att det blir mycket "vi mot dom" för att vi ser på amningen på olika sätt. Och du har helt rätt i att det är skillnad på en 9 månaders och en 1,5-2-åring. En 9 månaders har i många fall inte ens fått några tänder och då är ju kariesrisken = noll. Jättetråkigt med det bemötande (eller brist på) din vän fick vara med om..
Härligt att allt såg så bra ut i Selmas mun :-) Det är ett kvitto på sunda vanor!!

Louise Worm Due

GUD VILKA SNYGGA SKOR !! :D

tycker din blogg är jätte bra :)
du får gärna kika in på min blogg och kollar, har precis startat den och den kommer handla om mode, resor jag gör och bara allmänt om min vardag..

Ann-Sofie

Hm amning alltså. Varför sluta med bröstmjölk och ge komjölk? Jag förstår inte. Vi dricker för mycket komjölk i Sverige. Jag fattar inte. Då borde ju bröstmjölken vara betydligt mycket bättre även om den även är söt.

Min kompis fick en pik hos tandläkaren att hennes barn skulle äta mackor istället för frukt. Hallå. Frukt är bättre näringsmässigt än en jäkla macka. Kan tillägga att det inte var något fel på hans tänder alls.