Varför är barn ömtåligare än vuxna?

Bakåtvänt åkande så länge som möjigt vet ni redan att jag förespråkar. Likaså att det beror på påfrestningarna på barnets nacke vid en eventuell krock där resultatet av en framåtvänd stol är rent av dödliga. Jag tänkte gå in lite djupare i det här med huvud och nacke för att ge er lite mer information om varför det är så otroligt viktigt att tänka på bakåtvänt åkande.

Det är ju så att barn är betydligt ömtåligare än vi vuxna på vissa plan, en stor del är på grund av dess anatomi. En bebis eller ett litet barn har helt andra propotioner än en vuxen och jag vet att jag brukar säga det till Jimmy att det märks så tydligt att Selma mer och mer blir ett barn i sin kropp då benen blir längre o.s.v. När det kommer till barn i trafiken i kombination med anatomin så är det huvudet som är det vesäntliga. Visste ni att huvudet utgör en femtedel av en nyfödd bebis totala kroppsvikt? När det kommer till totala längden på ett spädbarn utger huvudet en fjärdedel. Det är ganska stor skillnad mot oss vuxna där huvudet utger 6% (en sextondel) av kroppens totala vikt. Se bilden nedan så kanske ni får er en tankeställare.


Att huvudet är en såpass stor del av ett litet barn innebär att det även blir tyngre att bära upp. Ni vet ju själva hur viktigt det är att stödja nacken på en nyfödd, delvis för att huvudet är så otroligt tungt, men också p.g.a. att muskulaturen är såpass svag till en början. Ju mer barnet växer, desto mer stärks nacken, men tyngden på huvudet är fortfarande enorm på ett litet barn.

När jag var på VTI i mars fick jag möjlighet att prova en specialbyggd hjälm. Tommy Pettersson som är laboratoriechef på VTI räknade ut att denna hjälm i förhållande till min vikt - visade en ettåring. Jag började nästan gråta där och då. Jag fick en helt annan verklighetsuppfattning när jag stod där med hjälmen på huvudet och skulle balansera upp den med min nacke. Att ett litet barn skall hantera den tyngden vid en olycka, i vissa fall framåtvänd i en frontalkrock, fy farao.. Tankarna flög givetvis direkt till den lilla flickan som satt där hemma, som jag har ansvar för. Lilla, oskyldiga barn..


Att huvudet på barnet är större och tyngre i förhållande till resten av kroppen innebär att kroppens tyngdpunkt sitter högre upp.Det i sin tur leder till att huvudet och nacken är det som utsätts för de största påfrestningarna vid en krock eller kraftig inbromsning. Nack och skallskador är betydligt vanligare hos barn är hos vuxna.
 
Förutom detta så är skelettet mindre utvecklat hos barn, dom har en sämre förmåga att ta upp och sprida energi vid kraftiga påfresningar. Ryggradens kotor är inte fullt uvecklade samt bäckenet är inte färdigutvecklat hos barn. Av denna anledning kan lungor, hjärta och ledband som binder ryggkotorna samt buken skadas kraftigare. Jag har tidigare skrivit att ett barn saknar ett benutskott på övre bäckenkammaren, vilket är en väldigt viktig del för att bältet skall sitta och agera korrekt. Därav är det exra viktigt att när barnet väl vuxit ur en bakåtvänd bilbarnstol, så bör dom utan några som helst undantag använda sig av bältesstolar/bälteskuddar för att kunna fördela kraften vid en krock och på det viset få hjälp att skydda buken.

Så! Barn bör alltså sitta i bakåtvända bilbarnstolar så länge det är praktiskt möjligt. Att använda bakåtvända stolar är den absolut säkraste skyddsanordning man i dag känner till och det finns ingen anledning att stirra sig blind på åldern, när barnet är i storlek med att få plats i en bakåtvänd stol. Bakåtvänt åkande minskar risken för skador med 90 procent. Det gör valet självklart för mig. Och det är ju trots allt vi vuxna som ansvarar för det viktigaste vi har - barnen!
 
Vill ni läsa fler av mina inlägg gällande barnsäkerhet i bil kan ni klicka här.
9
Camilla

Bra inlägg och jag fick faktiskt en tår i ögat när du provade den hjälmen. Ja det är så viktigt att skydda våra barn!

Svar: Det var sååå himla känslosamt och jag liksom fnissade till en början och sedan blev jag så illa berörd. Tänkte så mycket på Selma..
Linda Blom

Emilia

Jag tycker att du är underbar, Linda, som engagerar dig i ett sånt viktigt område. Stå på dig och fortsätt trots att det dyker upp elaka kommentarer här och där. Det är ett område som inte kan tjatas ut, det är ju livsviktigt. Jag kan inte förstå de personer som tycker att det t.ex. blir för dyrt att köpa ny stol och behålla barnet bakåtvänt, utan istället tänker rent ekonomiskt och riskerar liv.
Jag har inga barn själv, ännu, men jag är glad att jag får lära mig allt detta redan i förväg även om det för mig alltid varit självklart att barn ska sitta bakåtvända lääänge. Nu kan jag de rätta argumenten bakom det dessutom!
Du är en förebild och en inspirerande person!

Svar: Åh tack snälla! Jag är jätte jätte glad om jag kan hjälpa till ❤️
Linda Blom

alexandra

Såg en bekant till mig, som har en son som är 1,5 år. Hon har han framåtvänd med bilens egna säkerhetsbälte?! Jag känner inte henne väl, mest ytligt. Pratat några få gånger, fotat hennes familj. Men HUR ska jag kunna berätta för henne? Jag tror hon är helt ovetande om hur farligt det är, annars hade hon ALDRIG haft han så. Men vet inte hur jag ska säga det utan att hon ska ta illa upp...

Anonym

Min son fyller fem i augusti och han åker forfarande baklänges. Jag hoppas HAB kan glra det i minst två år till.

Linda

Hej! Bra skrivit! Det finns ett litet problem till när barnen blir äldre. När barnen blir 135 cm är det ingen som inte ens använder bilkudde. Man bör absolut ha framåtvänd bilbarnsstol upp till MINST 145 cm. Men det är ju nästan ingen som har det, inte ens i förskoleklass. Det kommer du kanske märka när ditt barn blir äldre, och du ska köra kompisar. ALLA säger att de vuxit ur bilbarnsstol för LÄNGE sen. Då talar jag om 6-åringar... Det önskar jag att du kunde skriva om också. Vid 135 cm är det vanligt att föräldrarna inte använder varken bilbarnsstol eller kudde. Jag blev SÅ förvånad när jag insåg detta. /kram

Svar: Det har jag redan gjort! :) kolla alla mina inlägg i denna kategori så:http://lindablom.se/category/barnsakerhet-i-bil.html
Linda Blom

Linda

Hej! Jag hittade dina inlägg :-) Och har även tagit mig friheten att dela det på min Facebooksida, då jag vet många som struntar i bältesstolen efter 6 års ålder. Eller, ja, de flesta med barn i lågstadieåldern. :-( Jag vet, jag har tre barn på lågstadiet föregående läsår.

Linda

Hej igen! Jag undrar om du vet om det finns någon bältesstol som är ovanligt lång i ryggen? Min 8-åring är 145 cm, så jag har problemet att axlarna tar i huvudstödet. Jag har Britax bältesstolar till barnen.

Tess

Håller med dig! Mitt barn åker fortfarande bakåtvänt. Efter att han fyllt 5 år nu i augusti så ska han få en bältesstol som har rygg- och nackstöd och få vända sig framåt. Jag har fått höra att vi är larviga, överbeskyddande och har "konstiga" idéer. Så otroligt tröttsamt! Längdmässigt så har mitt barn kunnat ha och behövt bakåtvänt. Nu är han precis på gränsen för att växa om bilbarnstolen så det är därför vi räknar med att han nog kan vända sig lagom till födelsedagen. Har märkt att en del "tävlar" i att ha sina barn framåt tidigast för att de tycker det är ett tecken på att barnen är mogna och stora snabbast. Mitt barn är inte mer "omoget" bara för att han åker bakåt fortfarande. Förstår mig inte på en del...