Att bemöta och bli bemött

 
Här är jag någon gång runt 1990, jag var i samma ålder som Selma är nu. Jag åker bakåtvänd bilbarnstol, men jag får lite lätt panik när jag ser bältesmonteringens fyra punkter. Vart är den femte liksom? Och för att inte tala saknaden av sidokollisionsskydd o.s.v. Tur forskningen gått och fortfarande går framåt.
 
Det här med att åka bakåtvänt och som förälder ansvara för att våra barn sitter så säkert det bara går i bilen är ett väldigt laddat ämne. Jag förespråkar inte detta för att trampa andra på tårna, tillrättavisa eller kritisera andra föräldrar - jag delar med mig av anledningen att upplysa och förhoppningsvis få upp ögonen på många föräldrar som faktiskt inte vet hur viktigt detta är. För så är det i många fall! Man vet inte om hur farligt och avgörande det kan vara. 
 
Jag blir bemött på väldigt olika sätt, många är extremt tacksamma för att jag sprider budskapet vidare och dom har verkligen insett varför jag gör det. Andra går direkt in i försvar och kommer med både en och tio anledningar till varför dom har bytt till framåtvänt, trots att barnet fortfarande kan sitta bakåtvänd. Jag är, som jag skrev, väldigt mån om att inte kritisera andra, för valet är deras. Men jag är även väldigt noga med att komma med konstruktiva svar till varför jag förespråkar och gör annorlunda.
 
"Alla har faktiskt inte råd att lägga många tusen på bilstolar"
Nä, visserligen är det en stor utgift och just ekonomin är en öm punkt och något känsligt att prata om. Men om man gör så att man tänker på att en bilstol har en livslängd (förutsatt att man inte krockar) på 8 år. Sprider man ut dessa tusenlappar på den tiden, och kanske även tillägger att man kan sälja stolen inom dessa åtta år till en vän eller annan bekant och väger det mot ditt barns säkerhet och liv så kanske det blir ett enklare val.
 
När det kommer till begagnat är det ingenting jag förespråkar gällande bilbarnstolar. I alla fall inte när det kommer till att köpa "av vem som helst" på blocket eller liknande, eftersom att man inte vet vad stolen varit med om. En stol skall nämligen alltid slängas/bytas ut vid en krock. Men att köpa av en kompis eller liknande, som kan garantera att stolen är i bra skick, så är det en annan sak.
 
"Men mitt barn gnäller på att det är trångt och bara skriker"
Vi får inte glömma att våra barn är väldigt mjuka i kroppen i jämförelse mot oss vuxna. Se bara till hur som sitter/ligger och vrider sig i sin lek. Det kan vara de mest märkliga ställningarna. Att sitta med böjda ben i bilen för en 4-5 åring är därmed ingenting konstigt. Och åker man långt är det ju faktiskt så att man kan planera resan med diverse benstäckare.
Till föräldrar som uppfattar det trångt om benen - säg för guds skull ingenting till barnen om det. Det är att trigga igång ett problem som troligen inte skulle finnas om du bara varit tyst.
 
"Men om man blir påkörd bakifrån då?"
Ja.. Men nu är det trots alt så att 3% av alla olyckor sker bakifrån och hela 60% sker framifrån.
 
"Mitt barn är faktiskt snart 4 år och då får man vända"
VTI som är företaget där stolar krocktestas och får sina godkännande-stämplar eller ej irriterar sig på den där åldersstämpeln som människor ältar. Likaså gör jag. JÄTTEBRA att ni andå väntar till 4 år, men har ni en 4-åring som storleksmässigt (alltså längt och även vikt) får plats i en bakåtvänd stol på marknaden så finns det ingen som helst anledning att byta. Även om vi föräldrar anser att "barnen är tillräckligt stora" så är inte en fyraårings anatomi i närheten av var som egentligen behövs för att åka framåt.
 
"Lätt för dig att säga som har ett litet barn"
Ja, visserligen är det så att jag är glad att Selma är relativt liten till längt och vikt. Men även hon kommer att växa och få det trängre i bilstolarna och jag kommer ändå inte vända henne framåt förän det inte finns något annat alternativ.
 
"Jag älskar mitt barn lika mycket, fast hen åker framåtvänt"
Det här handlar inte om huruvida man älskar sitt barn eller ej eller att den som har dyrast stol älskar sitt barn mest och det är otroligt viktigt att komma ihåg. Det är ingen tävling om det! Finns massor av stolar på marknaden som är säkra, plusgodkända o.s.v. Jag fokuserar på vikten av bakåtvänt åkande och hur avgörande det kan vara vid en krock. Klart jag förstår att alla föräldrar älskar sina barn : )
 
 
Visste ni att man kan likna kraften på ett treårings nacke vid en krock (framåtvänd stol) i 50km/h med att hänga en 150-200kg tyngd i en snara runt halsen och hissa upp barnet i fötterna? Läs mer om krocktester, se klipp och liknande här. Tveka inte att fråga om ni undrar över någonting.
38
Mia

Hej!

Håller verkligen med om allt du skriver, och tänker låta min grabb sitta bakåtvänd så länge det bara går.

Du skrev om att många tycker det är dyrt, och då vill jag tipsa om att försäkringsbolaget IF hyr ut bilbarnstolar, för en kostnad runt 100kr per månad, och jag tror inte man behöver ha försäkringar där.
Vi hyr och det är jättesmidigt, man bara hör av sig till dem när man måste byta stol, och så kommer nästa storlek hem och man skickar tillbaka den förra kostnadsfritt, och man behöver heller inte göra rent den. Sista stolen behåller man :)
Det är Besafe stolar.

Kram Mia

Svar: Vet att en vän till mig gör det :) tack för tips!
Linda Blom

Frida

Fantastiskt att du sprider detta! Vi hade tänkt köpa framåtvänd stol åt stora tjejen nu när hon fyller 4 men efter att du skrev att de ska åka bakåtvända till 25kg och att åldern inte spelar roll så köpte vi en ny bakåtvänd stol istället! De som går i försvarsställning är antagligen de som vet att deras barn hade kunnat sitta säkrare...

Svar: Åh vad glad jag blir att ni fann värdefull information hos mig!! :)
Linda Blom

Jennie

Min dotter är fyra år och nyligen när lillebror behövde byta ut babyskyddet så funderade jag på att han skulle få ta systers och så skulle vi köpa en framåtvända till henne. Men efter dina blogginlägg och speciellt efter jag sett filmen som jämför en krock med en bakåtvänd och en framåtvänd så ändrade vi oss snabbt här hemma. Så nu sitter båda bakåtvända i baksätet och min dotter får sitta så tills hon är minst 5år ☺️ Tack för all bra information som gett oss, jag har försökt för den vidare till min vänner med barn då jag vet att många inte vet om riskera mm 😘

Svar: Ååååh vad glad jag blir!! : ) Helt rätt beslut tycker jag : )
Linda Blom

Laura

Jag tycker det är fantastiskt bra att du upplyser om detta :)
En sak som jag funderat över är när bebisen är så pass liten att man sitter bak hos den. Ska bebisen vara bakom föraren eller bakom det omma framsätet?

Svar: Det spelar ingen roll, fördelen att ha bebisen på passagerarsidan är väl att den stolen inte flyttas fram och tillbaka som förarsätet gör då det är olika som kör :) Selma är två nu och vi sitter fortfarande en förälder bal med henne när hela familjen åker, hon uppskattar sällskapet och man hör mycket bättre vad hon säger än när vi sitter fram :)
Linda Blom

Anonym

Jag tycker att det är superbra att du informerar om det här, Det är tyvärr så mycket som man inte tänker på och då är det perfekt att kunna läsa 😊

Jag har en liten grabb på ca 2 månder

Hanna

Råkade skicka kommentaren innan jag var klar 😜

Jag har som sagt en lite grabb på ca 2 månder, han åker i babyskydd nu, men när kan man byta till en större stol? Jag har honom i framsätet när jag åker själv (med airbagen avstängd såklart) men när pappan är med åker någon av oss bak med honom, är det bättre att ha honom bak även om jag åker själv? Tänker säkerhets mässigt för hans skull?

Svar: Ur säkerhetssynpunkt är det säkrare att ha barnen bak :) När det kommer till att byta stol så tycker jag att du skall göra det när han är stadig nog att sitta med stöd. Det finns stolar som funkar från 0kg :) exempelvis besafe izi plus :)
Linda Blom

Malin

Jag undrar m du vet vad som är viktigast, åldern på barnet, eller storleken? Min treåring är stor som en 4 1/2-åring i längd o vikt... har han samma nackmuskler som en sådan då, eller kommer det även med ålder... Om du förstår hur jag menar =)

Han kommer i alla fall fp klämma in sig ett tag till men våra vänner har vänt sin 4 1/2-åring och jag undrar man kan likställa dessa barn.

Svar: Det är svårt det där! Anatomins utvecklingen kommer ju med åren såatt säga och bara för att barnet är stort så är inte muskler m.m. Redo "snabbare". Gå inte på ålder utan stolek dock! Låt honom sitta bakåtvänd till det inte finns några stolar som funkar längre :)
Linda Blom

Jennifer

Jag tycker att det är jättebra att du informerar! Vår stora fick byta till framåtvänd när han var fyra år, eftersom det då var dags för lillebror att byta till större stol. Så lillebror fick alltså storebrors bakåtvända stol. Hade jag vetat det jag vet idag, mycket tack vare dig, hade jag inte gjort det. Storebror rymdes nämligen fortfarande bra i den bakåtvända. Men man tänkte ju att det var skönare för honom, han skulle få känna sig stor osv osv. Dumt nog, men lillebror kommer helt klart få sitta bakåtvänd tills det absolut inte går längre och skulle det dyka upp ett litet syskon innan dess får hen en ny stol, egen bakåtvänd stol :)

Svar: Det är av bland annat den anledningen jag sprider detta :) För det är ju faktiskt så att många inte vet :) Glad att jag kunnat lära dig något :) kram!
Linda Blom

Kattis

Jag tror att många går i försvarsställning för att de ofta bemöts med onödiga kommentarer som likställer det (framåtvänd barnstol) med barnmisshandel. Säger inte att du bemöter dom på det sättet men vet att andra gör det (har sett det i ditt kommentarsfält på instagram bland annat) och då tänder man nog till lätt även på rent informativa kommentarer, om du förstår hur jag menar. Man är liksom van vid att bli kritiserad och pallar inte det.

Svar: Oj.. Jag har inte sett några kommentarer hos mig att det skulle vara förlikat med barnmisshandel? Men som jag skrivit så är detta inte för att kritisera utan för att upplysa :)
Linda Blom

Anonym

Vår son blir 18 år och myndig i höst och åker fortfarande bakåtvänt, är det för tidigt att vända stolen än tror du?

Svar: Att vara ironisk och skämta om något som är såhär viktigt ser inte jag det roliga i :)
Linda Blom

Anonym

Har du ens utbildning inom detta område? Något att visa upp?

Svar: Jag har fått utbildning ja! :) Du kan klicka på länken för denna kategori så får du se min utbildningsdag samt krocktester på VTI, men jag har fortfarande mycket kvar att lära och KOMMER gå fler och djupare utbildningar. Hur som helst är allt jag skriver fakta från diverse forskning :)
Linda Blom

Monica

Vilket kanonbra inlägg!!!!! Detta är superviktigt!

Har man sett filmerna om skillnaden med att åka framåt och bakåt så borde ingen ändra tidigare än nödvändigt!
Vi var tvungna att vända tidigare pga att han vägde för mycket. Jag mådde jättedåligt över det.
Hade jag haft en fyraåring som klarade av gränserna för vad stolen klarar så hade jag fortsatt låta mitt barn åka bakåtvänt så länge som möjligt!

Och visst förstår jag att kostnaden kan vara stor men är det något man ska satsa pengar på så är de en bra barnstol! Säkerhet före allt! Det finns så mycket annat som man tror att man måste ha som man kan slopa för att istället satsa på en säker stol!







Svar: Håller helt med dig! Förstår att det måste vara jobbigt när man blir så illa tvungen att vända framåt, fast man egentligen varken vågar eller vill :) kram!
Linda Blom

Anonym

Jag skulle vilja att detta sätts som krav när man åker bil med barn upp till 6-7års åldern att ha dem bakåtvänt. Om detta inte görs så tycker jag polisen ska sätta böter för och få föräldrar och förstå hur viktigt detta är, tycker det är superbra att du tar upp detta! Detta skall inte sticka under stolen med !

Svar: Jag önskade också att det fanns lagar på bakåtvänt till högre ålder :)
Linda Blom

Åsa

Jag blir så trött.... HUR kan någon ta det som ett påhopp av att du informerar kring detta? Varför finns det alltid dem som ska hitta fel i allt? Är så sjukt imponerad över hur ni bloggare orkar. Världens största kram, fortsätt vara den du är och göra det du gör, du gör det bra!

Svar: Ja.. Jag vet faktiskt inte. Men det är trist.. Jag kommer dock fortsätta förespråka det för uppenbarligen har det öppnat ögonen på några iaf <3
Linda Blom

Hanna L

Kanonbra skrivit! Håller helt med om ALLT. Vår treåring åker superbra i sin BeSafe Izi Plus och vi är maxat nöjda med den stolen!

Svar: Vi har en izi plus också, selmas första bakåtvända. SomDock inte sitter i just nu då vi har en annan också. Men sååååå nöjd med båda besafe-stolarna :)
Linda Blom

Anonym

Hej Linda! Jag skrev nyss en kommentar men den försvann tror jag. Vet du någon bra bakåtvänd stol som är lätt att ta med sig och lätt att fästa i bilen. Vi har en utomlandsresa som väntar och vi kommer åka lite bil. Med vänlig hälsning, Ida

Svar: Beror på om bilarna har isofix : ) Har dom det är besafe izi kid i-size samt besafe izi x1 i-size sjukt lätta att montera. Dock ganska tunga : )
Linda Blom

Anonym

Jag har en son som är extremt åksjuk. Extremt. Det enda som över huvudtaget hjälper är att sitta framåtvänd. Vi har testat allt, varit på barnkliniken, diskuterat med läkare och BVC. Fått åksjukemedicin utskriven. Sjösjukearmband. De två sistnämnda hjälper, dock bara när han sitter framåt. Vi har köpt den säkraste framåtvända stol vi hittat efter att läst på massor, samt kör så lite vi kan med honom. Mitt dåliga samvete håller på att kväva mig, men jag vet inte längre vad vi ska göra. Han är tre år.

Svar: Jag ställde den frågan till Tommy på VTI när vi var där i mars, då fler hade illamående barn och han tyckte fortfarande att åka bakåt var att föredra och sedan undvika bil så gott det går. Detta är ju endast av anledningen att vid en eventuell krock så för inte barn whiplash-skador m.m. Som oss vuxna utan deras nackskador leder oftast till döden och därför bör dom sitta bakåtvända så länge det går.
Linda Blom

Anonym

Hej! Undrar om det är bättre att en 4 åring på 19 kg åker bättre bakåtvänd MEN i en gammal stol än att man vänder barnet framåt i en mycket nyare stol?

Svar: Tycker inte du skall välja något av det :) En ny bakåtvänd bör ni isf skaffa. Man säger att bilbarnstolar har en livslängd på ca 8 år :)
Linda Blom

Annster

Viktigt och bra inlägg! :)

Anonym

Då får vi helt enkelt stanna hemma ute på landet till han är 5-6 år då han kräker varje km tills han tönt magen helt.

Svar: Det är inte så jag menar, men jag berättade vad rekommendationerna från VTI var och då sade dom att illamående och kräkningar är att föredra än att riskera stora skador/döden : ) Sedan är det upp till varje förälder att avgöra : )
Linda Blom

Kattis

Nej jag förstår att du bara menar att informera och det tycker jag är BRA såklart! Det blir lite mer lättillgängligt när man hittar informationen i en blogg och inte behöver leta upp den på tillexempel försäljarnas egna sidor. Kan va svårt dels att hitta och dels att förstå då. Så alla tummar upp till att du tar upp det. Jag är dock typ 99% säker på att det var i något kommentarsfält hos dig jag såg kommentarer om att det var barnmisshandel (håller inte dig skyldig till kommentaren alltså, menar bara att jag sett den). Och då tänker jag att om man är van att bemötas med såna kommentarer så kn även rent informativa kommentarer tolkas som attacker som man sedan försvarar sig mot. Det kan vara en del i hur de bemöter dig när du informerar liksom.

Moa

Vår dotter är 4,5 år. 20kg och 110 cm.
Nu ska lillebror få ny stol (byta från babyskydd) och vi ska köpa ny till tjejen. Känns ju onödigt med en bakåtvänd till på ett sätt, men samtidigt får hon plats bakåt. Antar att du tycker ny bakåtvänd, men tex NTF säger ok att vända från 4 men helst 5?

Svar: I mina ögon inte alls onödigt eftersom att det är säkrast att åka bakåtvänt så länge det bara går : ) För mig hade det varit solklart att köpa en ny bakåtvänd : )
Linda Blom

Välkommen till min värld

Jo, fast det är ju enkelt av ngn VTI-person att säga att det är att föredra en unge som kräks eller att man ska undvika bilåkning...vi vände vårt ena barn när han var 3år...vi kan inte undvika bilåkning och jag är kör mkt ensam med barnen så att ha en unge som kräks och gallskriker är inte ngt bättre alternativ då man tappar koncentrationen på bilkörningen...och att inte köra bil, nej...för oss funkar inte det!

Dock ett bra inlägg- det finns säkert många som vänder på bilstolen trots att det funkar att ha barnen bakvända och förhoppningsvis läser de och vänder tillbaka stolen! Mina andra barn satt bakåt tills de hade uppnått viktkravet!

Hanna Karlsson

Jag tycker det är bra att du skriver om det här. Ida är tre½ och åker fortfarande bakåtvänd. Hon klagar inte över att åka bakåtvänd så hon kommer få göra det ett tag till.

Hanna Karlsson

Jag tycker det är bra att du skriver om det här. Ida är tre½ och åker fortfarande bakåtvänd. Hon klagar inte över att åka bakåtvänd så hon kommer få göra det ett tag till.

Hanna Karlsson

PS: Länken fungerar inte.

Linn

Är precis som du väldigt noga med säkerhet i bilen och har även jag fått höra många ursäkter och kommentarer. Som att jag var taskig som hade min nu 4,5-åriga dotter bakåtvänd innan hon ens hade fyllt fyra, för att hon satt trångt med benen, något som hon själv aldrig ens hade reflekterat över. Nu har jag blivit tvungen att vända henne framåt, men då har jag kollat tester och köpt en stol som har fått toppbetyg i säkerhetstester och har isofix, som också var viktigt för mig. Men då gnäller folk i min närhet på att jag har köpt en för dyr stol i stället. För mig finns det inte för dyrt när det kommer till säkerhet... Kan ju tillägga att jag är student och ensamstående med två barn och har det inte speciellt gott ställt, men tycker att man får prioritera sina pengar.
Hursomhelst. Toppenbra att du skriver mycket om säkerhet i bilen! Min erfarenhet är att de flesta är väldigt okunniga i detta.

Veronica

Tack för all bra info du delger! Jag har lärt mig mycket från dina inlägg som jag inte vetat om. Min dotter har precis fyllt 1.. I mammagruppen har vi pratat om just detta där vissa sagt saker om trång och vikt. Då har jag visat och spridit din info vilket gjort att alla nu är överens om att de ska sitta bakåtvänt ut i det längsta 👍🏻

Svar: Det glädjer mig verkligen!! : )
Linda Blom

Linda

Jag har ofta fått höra att barn är åksjuka och MÅSTE vändas framåt, samt att jag inte vet hur det är att ha ett åksjukt barn (när jag poängterar att det är livsfarligt att vända små barn framåt). Men nu har jag fått ett åksjukt barn. Lösning: invirad i handdukar. Hellre kräks än bruten nacke. I alla kurvor och rondeller kör jag långsamt (alla bilister bakom mig blir galna förmodligen). Sen köpte jag den bilbarnsstol med den högsta rygg jag kunde hitta, och då var det Britax!

Sen säger alla att de inte får plats längre. Redan vid fyra, typ. Jag känner inga barn som är längre än min son. Då borde ett normallångt barn sitta bakåt till 6-7 år? Jag har dock aldrig hört talas om någon som sitter bakåtvänd vid 6 års ålder.

Sen sitter två av mina skolbarn i framåtvänd bilbarnsstol med huvudstöd (som man kan ha upp till 145 cm). Jag tror att alla barnens kompisar jag kör hem inte sitter i sådana längre. För alla klagar när jag sätter mina barns kompisar i dem. De säger att de bara har kudde hemma.

Jag ser många småttingar som sitter framåtvända redan på förskolan :-( Då talar vid om 2-åringar...

Johanna

Att man inte har råd är ju världens löjligaste ursäkt, det finns faktiskt stolar att köpa på avbetalning hos länsförsäkringar och då betalar man bara 55kr/månad i 36 månader. Så har vi valt att göra för att slippa att just lägga flerna tusenlappar åt gången.

Dixi Wonderland

Jag förstår verkligen inte hur du orkar med allt negativt du får Linda och ska jag vara ärlig så förstår vad inte hur vissa orkar leta fel hos dig precis hela tiden. Känns som att du ofta får människor som bara klagar på dig hela tiden.

Du har varit med i många år så jag hoppas du lärt dig att stänga av och inte ta åt dig, tycker bara det är så fruktansvärt tråkigt att många alltid måste leta fel.

Jag är född 90 och när jag var liten så hade jag inte ens barnstol. Jag åkte i framsätet utan bilbälte. Jag uppskattar såna här inlägg även fast jag själv inte planerar att skaffa barn men jag tycker det är en viktig information som ska spridas! :)

Anonym

Har du skaffat en bugaboo?

Svar: Nej : )
Linda Blom

Josse

"Glad att Selma är liten till längd och vikt" var nog det jag allra mest reagerade på i detta inlägg vad har det med diskussionen att göra om det nu är så att ALLA kan få plats så länge i en stol? Att lägga fram det som en fördel i ett inlägg där du skriver om bilbarnstolar ? Lika konstigt som att folk skriver "lätt för dig att säga som har ett litet barn".
Sen reagerar jag på att du både skriver att "alla föräldrar gör som de vill" samtidigt som du hurrar över vissa kommentarer som stödjer det du tycker ?
Jag brukar inte reagera negativt men att prata som en "expert" när man har ett barn och gått en kurs känns lite overkill det är så otroligt sponsrat detta så jag reagerar !

Jag vände ena sonen runt 3 för han kräktes så fort vi lämnade utfarten här, vi behövde åka bil någon gång i veckan iallafall annars åkte vi mest buss.
Andra sonen sitter bakåt (är bara 2 1/2) men är inte åksjuk och där har jag inga planer att vända. Precis som de andra med åksjukt barn skrev så rekommenderade läkaren oss att antingen åka buss och då vi behövde ta bil skulle vi vända framåt då han ansåg att medicinering inte är lämpligt så ofta som vi skulle behövt det. Det går inte att utgå bara från dig hela tiden !

Svar: Givetvis underlättar det att ha ett litet barn! Detta betyder ju, om hon fortsätter i samma kurva, att hon kommer kunna sitta bakåtvänd betydligt längre än dom barnen som TYVÄRR växer ur även de största stolarna, oavsett ålder. Hur gärna vi än vill, så finns inte bakåtvända stolar i oändlig storlek och NÅGON gång kommer alla barn att växa ur den bakåtvända. Att jag "hurrar" för att föräldrar satsar på att ha sina barn bakåtvända så länge dom bara går är väl knappast något märkligt? Jag förespråkar ju bakåtvänt åkande! Men jag kritiserar aldrig de föräldrar som väljer att göra annorlunda, stor skillnad.Detta inlägg är inte sponsrat, inte på något vis! Och jag vet inte vart du får det ifrån ens. Jag brinner för barnsäkerhet i bil och sprider det jag anser vara viktigt. Väljer du att tolka mitt inlägg på det viset du gör så är det helt upp till dig. Jag har aldrig någonsin kallat mig själv en expert, jag har skrivit att jag har mycket att lära. Men jag har kunskap och jag brinner för ämnet.
Linda Blom

Emma

Jag kan inte säga något mer än stt jag instämmer! Vår äldsta dotter blir 5 i slutet av sommaren och sitter fortfarande bakåtvänd. Hon är dock den enda som gör det i vår bekantskapskrets där det även finns yngre barn. Jag delar ju dina tankar och åsikter fullt ut och kommer inte vända förrän det är ett måste. En sak som däremot gör mig ledsen är när hennes kompisar ständigt frågar henne varför hon sitter i en bilstol för bebisar. Man ser hur ledsen hon blir. Önskar att fler tänkte på säkerhet före tankarna kring att deras barn är "före" eller mer "mogna" bara för att de sitter framåtvända!!

Svar: Åh.. Jag vet! : ( Det är ju det där som är så dumt och jag tror att vi föräldrar har en stor del i att berätta för våra barn att "nuuu är du en stor kille/tjej när du har en nyyyy bilstol" tyvärr : (
Linda Blom

Robex Lundgren

söt bild

Kvartettmamman

På ljuva 80-talet så åkte vissa barn bak i bagaget på små stolar som var vända bakåt, och de hade fötterna vid bagageluckan *Hemskt* Tänk om de blivit påkörda bakifrån. Som sagt, utvecklingen går framåt, dock går bilar tyvärr fortare nu än förr också.

Kvartettmamman

Det värsta är i dagens bilar är att det knappt inte får plats en bakåtvänd stol i ett säte om man sitter 5 i en bil och en vuxen sitter fram. Tror det är därför många vänder sina barn tidigare än vad de bör.

Denise - Mamma till Stella

Så himla bra att du sprider detta Linda!! :)

Svar: Vad roligt att du tycker det : )
Linda Blom