BeSafe iZi Kid X1 i-Size - En världsnyhet!

De flesta av er vet redan att jag är ambassadör för BeSafe, en möjlighet som jag fick i början av året och som jag absolut inte ville tacka nej till. Inte bara för att jag sedan innan var en väldigt nöjd BeSafe-kund, utan för att jag skulle få möjlighet att utbilda mig inom barnsäkerhet i bil. För mig handlar det inte bara om att sprida hur bra jag tycker att BeSafe är - för det gjorde jag redan innan. Men för mig handlar det om att dom står för någonting som är så otroligt viktigt och det är att våra barn skall åka så säkert som möjligt i våra bilar. Inte genom att bara marknadsföra sina stolar - utan för att sprida otroligt viktig fakta överlag, oberoende av vilket märke på stol man väljer. Ni kan läsa mer om detta i denna kategori.
 
Men! I detta inlägg kommer jag att fokusera på en sak, en världsnyhet faktiskt och en nylansering hos just BeSafe. När jag var på VTI och fick en första utbildning och rejäl insikt i just vikten av bakåtvänt åkande, så fick vi ta del av något som just då var sekretess. Det var nämligen så att dom höll på att lansera och testa en stol med en helt ny funktion. Nämligen justerbara ISOfix-armar. Många som väljer bort just stolar med den funktionen är för att dom tycker att det blir "för trångt" iom att en vanlig ISOfix-monterad stol sitter där den sitter utan möjlighet till att flytta bak den eller liknande för mer benutrymme.
 
 
Detta har BeSafe tagit till sig och utvecklat. Visserligen är det en ju en ISOfix stol och därmed räcker den till 18kg som alla andra stolar med liknande montering. Men då BeSafe izi kid X1 i-size är både godkänd inom reglementet I-size (vilket flyttar fokus från vikt till längd) OCH dessutom, till skillnad mot bland annat izi kid i-size (vilket vi har just nu) även är PLUSGODKÄND. Det här är en hårt testad stol och någon säkrare och mer testad stol finner vi nog inte i dagsläget. Vi kommer att uppdatera Selmas stol (och hennes mormor och morfar kommer ta över den nuvarande) och ser verkligen fram emot att dels installera den i bilen (i-size reglerna gör det löjligt enkelt med sina visuella indikationer på stolen). Läs mer om Besafe izi kid X1 i-size här.
 
Om ni inte har riktigt grepp om vikten av plusgodkänd samt i-size innebär kan ni läsa mina inlägg om det HÄR och HÄR
 
Jag har skrivit det förut och jag säger det igen. Men det är faktiskt så att det är bevisat att bakåtvänt åkande är det säkraste sättet så länge som det bara går och även om vi föräldrar (som i många fall är dom som reagerar på "det trånga benutrymmet" snarare än barnen och därmed genom kommentarer och frågeställningar till barnet gör det uppmärksamt på att "mamma säger ju att det är trångt så då är det nog det". Glöm inte att barnen är MJUKA i kroppen). Många föräldrar tänker att "oj, nu är hen 4 år, dags att vända framåt" när barnet tekniskt sett kan sitta i en bakåtvänd stol ganska länge till. Jag vill verkligen rekomendera er att SLUTA tänka på ålder när det kommer till bakåtvänt åkande vs. framåtvänt - se till barnets storlek istället. När det inte längre finns någon stol på marknaden som ditt barn kan åka bakåtvänt i - då finns det tyvärr inget annat alternativ än att vända framåt. Men har du ett barn som oavsett om hen är 4 eller 6 år fortfarande får plats i en bakåtvänd stol - VÄND INTE! Klagomål, sura miner, böjda ben m.m. i förhållande till en knäckt nacke - för mig är valet enkelt : )
 
Undra vilken färg man skall välja enna gång då..?
6
Karro

Barnsäkerhetsinläggen är bland mina favoriter! :) Har inget eget ännu, men vi har precis börjat försöka och jag har alltid intresserat mig för just bbarnsäkerhet.

Jag läste att 18-kilosgränsen egentligen är en "påhittad" gräns som de kom fram till när det var nytt. Och att den ska tas bort så att det är vad stolen klarar av som kommer vara styrande. Det bör med andra ord om det stämmer snart finnas stolar med ISOfix upp till 25 kg (och kanske ännu tyngre?) :)

Jolin

Hej Linda, först vill jag bara tacka för all den givande informationen kring bilbarnstolar samt din fina blogg om ditt och din familjs liv. En liten fundering jag har kring just bilbarnstol. Vår dotter fyller 4 år i höst och hon sitter bakåtvänd. Hon är en lång och storväxt tjej, men vi vill inte (och hon har inga bekymmer med att sitta bakåtvänd). Nu kanske du redan skrivit om detta och då får du gärna hänvisa till det inlägget, men finns det en stol som är upp till 25 kg (gärna mer) och som vi kan ha henne bakåtvänd i baksätet? Tacksam för tips då vi antagligen ska köpa ny stol. Hälsningar Jolin

Svar: Absolut! : ) Det finns många bältesmonterade stolar som funkar upp till 25kg. Besafe izi plus exempelvis : ) Spana på den!
Linda Blom

Anna

flytta bak för mer benutrymme? en bältesmonterad stol måste ju sitta enligt markeringen på stolen, den får man ju inte sätta på något annat ställe, hur menar du?

en annan fråga. är inte besafes stolar korta i ryggen? jag tyckte när vi provade bilstolar att de var ganska små? om barnen ska kunna sitta bakåt länge måste ju tillverkarna tänka på att göra stolarna tillräckligt långa så att inte långa barn växer ur dem på längden långt innan de nått viktgränsen. även mer plats för benen bör de ju tänka på. för barnet alltså.

Svar: Nej. Man kan variera vår izi plus en aning, luta den lite och flytta bak lite för extra benutrymme. Och som jag skrev i detta inlägg så har ju besafe gjort funktionen justerbara Isofix-armar av just den anledningen - att kunna få mer benutrymme än tidigare! - För barnet! :)
Känns som att du är väldigt kritisk till varje inlägg jag lägger ut som handlar om barnsäkerhet och bilstolar? :) Du ifrågasätter allt jag skriver iaf :)
Linda Blom

E

Jag gillar verkligen de här inläggen! Är själv gravid nu för första gången och tack vare dig finns det inga frågetecken för min del om barnsäkerhet i bil :)

Svar: Men vad glad jag blir!!! :) Precis mitt mål :)
Linda Blom

Jolin

Tack för ditt tips! Ny stol beställd :)

Svar: Kul!! :) hoppas du blir nöjd!! :)
Linda Blom

Josefine

Hej Linda! Vi har precis köpt denna stolen, men ser på din bilder att du har fått frontbygeln/bågen hela vägen in.. Hur har du gjort..? Jag lyckas bara få in de där två stängerna en liten bit, och trodde det skulle vara så, men har nu förstått att de ska in hela vägen. Vet att det är ett gammalt inlägg, så jag hoppas du ser detta ändå! =)