Detta visste ni kanske inte om bälteskuddar..

När man färdas i fordon som har bälte, skall man enligt svensk lag använda detta. Man skall inte färdas varken utan bälte, eller på en plats som saknar bälte. Barn som är kortare än 135cm skall använda babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde antingen tillsammans med, eller istället för det interna trepunktsbältet i bilen. Förutom detta finns rekommendationer om att barn bör sitta i bakåtvända stolar så länge det är möjligt och därefter använda bältesstol och bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Dessa rekomendationer är framtagna i samarbete mellan fordonstillverkare, bilbarnstolstillverkare, försäkringsbolag, Autoliv, Vägverket (numera Trafikverket), Bilprovningen, VTI och NTF.  
 
Svenska rekommendationer säger också att barn som är kortare än 140 cm inte ska sitta på en plats som är utrustad med en icke avstängd passagerarkrockkudde. Enligt lag får inte barn färdas i en bakåtvänd skyddsanordning i ett passagerarsäte på en plats med krockkudde framför passagerarsätet, om inte krockkudden har satts ur funktion. (källa: VTI).
 
Men! Visste ni att en av dom viktiga funktionerna med bältesstol och bälteskudde är att det håller midjebältet på plats? På oss vuxna finns en ganska otrolig sak, nämligen att våra höftben är aningens "krokformade" och håller därmed bältet på plats vid en eventuell krock. På barn är inte häftbenen färdigväxta och då hjälper "krokarna" på bältesstolen eller bälteskudden midjebältet på plats istället. Sätter man ett barn med trepunktsbältet utan någon stol/kudde åker bältet upp över magen och kan därmed förstöra otroligt mycket på insidan av ett barn. Detta berättade Tommy Pettersson på VTI för mig när jag var där på utbildning i mars och jag blev så enormt illa tillmods av tanken på vad bältet, som trots allt är en otroligt viktig skyddsanordning och livräddare, kan skada mycket om man inte använder det på rätt sätt.
 
 
Tänk på det när ni sätter era, i era ögon stora barn, på en plats utan bälteskudde eller stol. Det finns en anledning till varför rekomendationerna på bältesstol och bälteskudde säger 10-12 år : )
 
Bältesstolarna på bilden kommer från BeSafe och jag skrev om dom i föregående inlägg i denna kategori.
 
15
Frida

Det hade jag verkligen ingen aning om! Trodde bälteskuddar var till bara för höjdens skull. Toppen att du informerar 👍🏼

Svar: Det är tyvärr många som tror att det är enda anledningen :)
Linda Blom

Camilla 33 år och 10 barnsmamma

Det hade jag verkligen ingen aning om o då trodde man att man visste det mesta,blir att kika på några bälsteskuddar nu då..:-D
Tack för infon..
Mvh camilla

Svar: Glädjer mig att jag kunde lära något :)
Linda Blom

Jessica

Jag älskar dina inlägg Linda om barnsäkerhet i bil! Tack vare DIG så har jag tänkt till mycket när stol nr 2 ska inhandlas till sonen (trots att han än så länge bara är 4 månader). Blir mörkrädd själv när man ser hur de placerar barnen i bilen. Det kommer bli en Isofix stol och en upp till 25 kg så vi har stolar så sonen kan åka bakåtvänd så länge dom möjligt! Är även på den stora sonen som är nio snart att han kommer få ha sin bältesstol ett bra tag till. Stort tack igen Linda för att du delar med dig av ditt brinnande intresse och kunskap, sluta inte med det! / Jessica, en trogen läsare!

Svar: Åh tack! Det är sådant som gör att jag fortsätter sprida detta! Jag får bekräftat att människor faktiskt tar till sig!! :) Kram!
Linda Blom

Anonym

Bildkällor tack!

Svar: Bildkällor tack?
Linda Blom

Julia

Oh, tack för info!! :)

Anonym

Du Linda jag har en fråga till dig! Vi har en besafe izi plus och en britax hi-way. Nu när det börjar bli varmt ute så blir min son helt genomsvett och pisseblöt när vi åkt i izi plusstolen. Antar att det blir så på grund av att han sitter så kompakt eller är de kanske tyget som blir varmt lätt. Finns det något att göra åt de? Någon dyna eller liknande man kan lägga i?
Upplever det bara i denna stolen vilket är så tråkigt så jag älskar deb men samtidigt är det inte kul att plocka ut en dyblöt unge..

Frida Lundqvist

Hur är det med vändbara bilstolar som har fempunktsbälte? Får dem använda fempunktsbältet eller måste dem använda bilens trepunktsbälte när man vänder framåt?

Emeli

Tack för all toppeninformation om bilstolar!
Hade ingen aning om det här, superbra att du informerar!! :)

Och till dig anonym som frågar om dyna eller liknande: det finns! sök på Aeromoov. :)

Anonym

Ja, var har du tagit bilderna? Bildkälla = var du kopierat bilderna ifrån.

Svar: Men snälla du! Jag har ju länkat bilden på bäckenet och skrivit/länkat att bilstolarna kommer från Besafe?
Linda Blom

Sabina

Jättebra med all info om bilstolar!!

Svar: Glad att du tycker det : )
Linda Blom

Cecilia Blom Hesselgren

Jättebra att du uppmärksammar andra på denna viktiga fråga. Det råder en stor okunskap bland föräldrar om bälteskuddar. Samma slutsats kom vi fram till i vår enkät. Resultatet hittar du här: http://www.bilprovningen.se/bilprovningen/press--nyheter/pressmeddelanden/2013-09-03-kunskapsbrist-medfor-att-barn-i-bil-fardas-osakert-i-onodan.html

/Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef Bilprovningen

Anonym

Hej! Vad kostar en fotografering?

Svar: Det är olika :)
Linda Blom

Anna

Tack för bra inlägg. Som jag förstått det spelar det dock ingen roll om man har sådan bältesstol du har på bilden eller en kudde. Att det viktigaste är att de har krokarna så att bältet fästes rätt. Vad har du fått för uppfattning av det?

Svar: Det är givetvis bättre med bältesstol med tanke på kollisionsskydd o.s.v. Men att bälteskudden är bättre än att barnet sitter utan : )
Linda Blom

Anonym

Hej Linda. Har besafe de säkraste bilstolarna idag? Storasyster åker i en besafe izi plus och nu ska småsyskonen (tvillingar) få nya stolar och alla säger att vi måste skaffa britax för de tar mindre plats. Vi har en volvo V70. Funderar på om man får plats med 3 besafe stolar. Jag vet inget om britax men jag vill att mina barn ska åka så säkert som det bara går. Finns det någon besafe stol som tar mindre plats än storasysters stol som är väldigt stor?

Tack för en bra blogg :)

Svar: Den enda nackdelen med just besafe är att dom tar stor plats :) I övrigt är jag helt tokig i deras stolar! Så himla bra!! Men givetvis finns det andra säkra stolar på marknaden, så testa dig fram med hjälp av återförsäljare och provmontera :)
Linda Blom

Anonym

Jag skrev fel, storasyster har en besafe izi kid x3. Den är ganska stor :(