När barnet behöver vändas framåt..

Bakåtvänt åkande så länge det finns en stol på marknaden som rymmer ditt barn är ju någonting jag, som ni redan vet, förespråkar. Men.. Det kommer ju att komma en tid där barnen inte har något annat val än att vändas framåt och då är det såklart minst lika viktigt med en bra bältesstol. Det finns tyvärr ingen framåtvänd eller kobinerbar stol på marknaden idag som är plusgodkänd, detta av anledning att nacken tar för stor skada i en krock och funktioner tillräckliga för att komma upp i plustestets krav har inte lyckats tas fram hittills. Men det finns stolar som innehar otroligt bra funktioner för att skydda ditt barn.
 
BeSafe izi Up X3 Fix är en bältesstol som växer med barnet och man brukar säga att den skall funka fint till i alla fall 12 års ålder. Det är den enkla höjdjusteringen på ryggstödets båda sidor som gör att du kan anpassa stolen efter längden på ditt barn. Huvudkudden och ryggstödet rör sig individuellt från varandra vilket betyder att kollisionsskydden alltid är rätt placerade. Dessutom har den två lägen vilket gör det skönare för barnet vid sömn. Stolen kan monteras med ISOfix i kombination med trepunktsbältet alternativt att man enbart monterar den med trepunktsbältet. 
 
Men.. Det bästa med denna stolen är SIR. Nämligen "Side Impact Rotation". Detta innebär att stolen roteras bort från kollektionen och på så vis skyddar huvudet. Jag tror det är enklast om ni tittar på klippet nedan för att se hur otroligt bra den funktionen är.
 

 
20
Anna

jag har ingen fungerande bil just nu o vi ska eventuellt iväg på avslutning för öppna förskolan, in till stan. en av ledarna föreslog då att min snart tvååring ju är så lång så han kan väl åka på bilkudde! skrämmande!

Svar: Herrejävlar.. Saknar ord..
Linda Blom

Anonym

Vet du vad som gäller för att sitta framåtvänd i framsätet där airbag är inkopplad? Har haft många diskussioner med andra föräldrar då jag vägrar ha min dotter eller hennes kompisar sittande i framsätet på min bil där airbag finns. Detta gör att inga andra barn än mina egna två får plats i min bil. Min dotter är 9 år och 130 cm lång. Är jag en sjåpig mamma eller har jag helt enkelt rätt som har henne i baksätet?

Svar: Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Enligt lag ska barn sitta på kudde fram tills de är 135 cm. NTF skriver "OBS! Placera inte barn som är kortare än 140 cm på plats med aktiv krockkudde i passagerarsätet! :)
Linda Blom

Hanna

Jag var i Spanien nyss med familj och vår dotter på 4 1/2 år var också med. Då vi tänkte åka till en del kända sevärdigheter var taxi ett smidigt och billigt alternativ. Men tror du det gick att få fram en ordentlig bilbarnstol att hyra för dessa utflykter? Inte då! Istället blev man typ ifrågasatt att man ens efterfrågade detta och att "flickan kan väl sitta i ert knä" mitt i värsta storstadstrafiken!? Blev mållös! Kan säga att vi gick flera mil den resan, inte en chans att jag sätter mitt barn i bil utan stol. Tycker bara det är så sjukt hur det verkar fungera (ibland) i utlandet?! Ska man behöva ha med sig sin egna bilstol hemifrån på flyger för att bli garanterad en säker bilresa när man är på semester?

Svar: Det är ju tyvärr så.. Tack och lov kämpar VTI med att sprida kunskapen vidare även utanför Sveriges gränser.. Men det är svårt.. Går liksom inte riktigt in trots så tydliga "bevis" för varför man bör åka bakåtvänt o.s.v. Men jag hoppas det tar fart även i utlandet snart..
Linda Blom

M

Men en tolvåring behöver väll inte sitta i en bilbarnstol?

Svar: Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Enligt lag ska barn sitta på kudde fram tills de är 135 cm :)
Linda Blom

Frida

Jag känner till en tjej som har ett barn på ca 1 och ett halvt år som redan har sitt barn sittandes framåtvänd.. När någon ifrågasatte detta sa hon bara "ja de har vi och det fungerar jättebra!". visst det är upp till var och en hur man gör men jag tycker verkligen det låter så farligt att ha ett så pass litet barn redan sitta framåtvänd 😔

Svar: Det är tyvärr förenat med livsfara.. Det må gå bra så länge man inte krockar, men smäller det, och då i så lite som 50-60km/h så är det kört det den lilla ömtåliga nacken :(
Linda Blom

Monica

Detta med rätt bilbarnstol är såååå viktigt! Det skulle man tala mer om i media! Tycker det är kanon att du tar upp detta! Och extra glad blev jag att du visade vad som kan vara bra när barnen är för stora för den bakåtvända.
Jag tycker de flesta föräldrar tänker mycket på säkerheten men så finns det vissa som inte gör det och dessa måste vi nå ut till. Jag har haft någon diskussion med en pappa som inte tyckte man behövde barnstol till barnen. Skrämmande! Visst förr hade man inte dessa kraven men vi ska vara glada att utvecklingen går framåt så att vi kan skydda våra barn på allra bästa sätt. Och utvecklingen fortsätter!!

Sanna

Den bältesstolen är nog mycket bra vid krock, vi har den och är nöjda MEN, nackstödet är så stort att barnet måste luta huvudet framåt för att kunna se något ut överhuvudtaget, och vid en krock är det ju inte jättebra att redan sitta med nacken framåtlutad, eller?

Sandra

Som Hanna skriver är det ju rent av fruktansvärt hur barnsäkerhet i bil inte existerar utomlands. Tyvärr har jag erfarenhet av att det är svårt att få en ordentlig bilbarnstol till små barn även i svenska taxibilar. Vi var på besök i Helsingborg och hade förbokat taxi från och till flygplatsen och samtidigt talat om vikten av att vår som behöver en ordentlig bilbarnstol. Dem frågade om ålder på sonen som då var 11 månader. I ena bilen möts vi av en framåtvänd bältesstol och i nästa bil en bälteskudde... Det kändes fruktansvärt att åka med sonen så osäkert. I bilen på väg hem hittade vi ett babyskydd i bakluckan (slitet och trasigt med delar som var av) som vi lät sonen åka i istället för kudden. "Bättre än inget" ska man ju inte behöva tänka.

Anonym

Du som är noga med allt detta... Att köra bil samtidigt som du filmar medan Selma sjunger... Det är ju livsfarligt!! Och jo man såg bilen rörde sig.

Svar: Vem har sagt att jag som körde filmade Selma? Det finns ett passagerarsäte man kan sitta i och smygfilma diskret ifrån också :) Jag skall inte behöva skriva "filmat av blabla sittandes bla bla" för att slippa bli kritiserad. Så himla fegt av dig att gå in anonymt på min blogg när du lika gärna skulle kunna skriva det här och stå för vem du är direkt på instagram. Ibland förundras jag av er feglortar :)
Linda Blom

Linda Cathrine Liljemalm

Är så otroligt glad att du tar upp detta och skriver ordentligt om det. Kommer definitivt gå tillbaka till dessa inlägg när jag själv får barn.

Svar: Åh vad glad jag blir!! Det är därför, för att man lättare skall hitta, som jag gjort en egen kategori :)
Linda Blom

Anonym

Haha du är också en LORT Linda. Herregud att man lnte kan få säga sin åsikt utan att du grinar

Svar: Krävs mer än så för att jag skall grina :) Jag besvarade en fråga som du ställde?
Linda Blom

Anonym

Jag tycker också att det är viktigt med bakåtvänd så länge det går. Fattar inte folk vad en olycka innebär???

Anonym

Svara på en fråga genom att skriva feglort. Nåja:) ha en bra kväll

Svar: Oj : ) Det verkade ta hårt.. Jag tycker att du skall läsa mitt svar en gång till så kanske du ser att det var med glimten i ögat att jag förundras över er "feglortar" som känner att ni bara måste ställa mig mot väggen, men inte törs stå för vilka ni är : )
Linda Blom

angelicasvarld.blogg.se

Jag har tre barn, 9,10 och 11 år endast 9-åringen sitter på kudde...att dom skulle kunna sitta skönt på kudde eller i barnstol upp till 12 år är omöjligt! Min nu 10-åring var 140 lång redan vid 8 års ålder... 9 åringen är nu 140 jag funderar starkt på att ta bort hans stol då han sitter dåligt i den... Så 12 år är nog mera undantag än regel i detta fall...

Svar: Det är verkligen ingen omöjlighet. Tänk på att allting jag skriver är av välmening och av rekommendationer efter mängder av tester. Faktum är det att stolarna/bälteskuddarna har en annan viktig funktion också. Men den kan jag skriva djupare om i ett annat inlägg : )
Linda Blom

Moa

Varför skriver de själv att stolen passar barn från 4 år?

Svar: Eftersom att alla rekommendationer säger att man BÖR åka bakåtvänd till 4 års ålder (men VTI som tagit fram plusgodkännande, krocktestar alla stolar m.m. rekommenderar snarare att man skall åka baklänges upp till man inte längre får plats i en sådan stol. Jag håller med dom). Så det är väl snarare så att dom själva använder den åldern i sin beskrivning för att man absolut inte bör vända innan 4 : )
Linda Blom

Moa

Izi kid X3 är ju bara godkänd till 18kg, det vägde min dotter innan 4 års ålder. Hur gör man då?

Svar: Köper en bakåtvänd stol där barnet får plats vikt och längdmässigt : )
Linda Blom

angelicasvarld.blogg.se

Självklart tar jag allt med välmening! Håller med dig fullt ut att barnen ska sitta bakvänt så länge dom får plats och att dom ska sitta i stol framåtvänd så länge det går...men till 12 är en omöjlighet då alla våra tre är för långa...

tycker att det är bra att du skriver om detta - tror alla behöver denna "utbildning" ;-)

Svar: Era barn må vara långa, men det finns tvärtom korta tolvåringar också : ) Själv hade jag t.o.m. kunnat sitta bakåtvänd vid 7-8 års ålder då jag inte ens hade passerat 20kg då och var en liten tjej : ) Jag vill sprida viktig information, uppmärksamma. Och sedan är det upp till varje person att göra vad dom vill med infon <3
Linda Blom

Linda

Det är ingen omöjlighet för en 12-åring att sitta i en bältesstol om man är under 145-150 cm. Dock är min 10-åring lika lång som en 12-åring. Minst. Han har tyvärr vuxit ur sin bältesstol, (axlarna kom mot huvudstödet) men han har fortfarande bälteskudde.

Det verkar inte vara så vanligt att 8-åringar sitter i bältesstol. Min dotter är ca 145 cm lång och hon sitter i bältesstol. Hon klagar på att alla hennes kompisar slipper. Det intressanta är att hennes kompisar är säkert 1-2 dm kortare än henne. Jag får reda på att de inte har bältesstol eftersom jag placerar kompisarna på det säkraste stället i bilen, och då säger samtliga att de inte har sådana längre för att de vuxit ur dem :-( Vilket de inte har när de bara är runt 130 cm långa. Så hur tänker ni föräldrar när ni tar bort bältesstolen före barnen vuxit ur dem??

Där har du en fördel Linda, med ett kort barn :-) Mina är så långa... Jag ska ta bort bältesstolen på de andra när axlarna inte får plats längre... Min 10-åring är 155 cm, men han har fortfarande kudde, jag tycker bältet sitter bättre. Han vet inget annat, att det kan vara bekvämare...

Linda

Tillägg: Jag förstår kommentarerna från "AngelicasVärld. Det är omöjligt att sitta i bältesstol när man uppnår 145-150 cm. Men min dotter är 145 cm och får plats. Tyvärr är hon bara 8 år och snart växer ur den :-( Men jag undrar en sak: VARFÖR talar alla om åldrar? Ta bort åldrarna, börja tala om längd och vikt istället. För många föräldrar tror att korta tioåringar inte behöver bältesstolar bara för att de är just 10 år.

Sätt tillbaka era barn i bältesstolar om de är under 145-150 cm!! Nu!! :-) Glöm inte även att sätta tillbaka era barn på bilkuddar om de inte är över 155 cm. Minst. Min 10-åring är 155 cm, sitter jättebra på kudde... Konstigt att mina barn sitter så länge, trots att det inte är många som slår mina barns längder!

Svar: Precis det jag försöker sprida! :)
Linda Blom

Ronda

Det är inte bra att ha bältesstol när du är lång för då kommer du för nära sätet framför och slår huvudet i det vid hård inbromsning.

Svar: Stämmer dock inte alls : )
Linda Blom