Välkommen vecka 22

Välkommen vecka 22 ♥ Bilder från 21+0  (v.22)
 
Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.
 
Bebisen: Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Fostret har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Forskning har visat att synen börjar utvecklas redan i slutet på första trimestern, och att den nu börjar fungera. Vikten har ökat till 450 gram, längden till 27 centimeter. Fram till ungefär mitten av graviditeten växer foster ganska lika. Det är därför ultraljudsundersökningen som ger ett ungefärligt förlossningsdatum görs före vecka tjugo. Efter det börjar de individuella skillnaderna synas tydligare. Vissa barn ska bli långa och smala, andra kortare. Fostrets vikt påverkas dessutom av vad kvinnan äter under sin graviditet och hur hon lever.
 
Egna tankar om föregående vecka: Nu har magen verkligen tagit fart och jag tycker nog att den börjar komma till samma storlek som i samma vecka med Selma. Naveln blir grundare och grundare och jag kan känna mig lite torr och stram i huden över magen, så jag antar att det är för att det växer i en himla fart just nu. Smörjer då magen bara för att det är så himla skönt när det strama dämpas lite. Jag tror att lillebror är en lugnare bebis i magen än vad storasyster var, jag känner honom vilken tid som helst under dagarna, men oftast är det korta sekvenser och ibland kan jag komma på mig själv att inte ha känt honom alls vissa dagar. Kvällarna däremot är han alltid aktiv. Foglossningen har varit väldigt överkomlig rent vardagsmässigt, men när jag går låser det sig ordentligt i bäckenet och det gör himla ont. Likaså när jag bär tungt, lyfter Selma eller liknande. Men jag har inga problem att ta mig upp ur sängen eller vända mig om nätterna i alla fall och ärligt talat sover jag fortfarande på mage. Halsbrännan blir rejäl, men galieve hjälper fortfarande jättefort, så det är verkligen överkomligt. Sömnen är verkligen sisådär och jag vaknar minst en gång varje natt, känner mig sällan utvilad när jag vaknar m.m. Men ändå njuter jag till fullo av att vara gravid. Det är en magisk resa och jag är så tacksam för att få uppleva det här igen. Jag funderar mycket på hur han ser ut, hur han kommer vara, hur allting kommer bli.
7
Anonym

Måste få tipsa om omeprazol mot halsbränna! Jag käkade en tablett var tredje dag och halsbrännan försvann då helt😊

Svar: Jag åt det sista tiden, regelbundet, när jag var gravid med Selma. För då tilltog halsbrännan och jag fick akutvård för dom trodde att det var hjärtat först. Tryck föe bröstet och andnöd m.m. Men det visade sig som sagt vara halsbränna och dom skrev ut just omeprazol till mig. Men däremot avrådde dom det nu när det går så bra med mildare varianter av medicinering. Så får vi se om det bli samma dilemma som sist, eller om jag faktiskt klarar mig såhär : ) Vore skönt att slippa!
Linda Blom

My

Åh, vad spännande att få följa din resa! :)

Svar: Tack : ) Vad roligt att höra!
Linda Blom

s p i n d e l t j e j e n

Men storebror sov jag på mage till vecka 31 utan problem. Nu är jag i vecka 31 imorgon och sover fortfarande "halvt" på mage - bylsar upp magen och ena benet på en kudde ;)

Michaela

Precis som någon skrev här ovan, så sover faktiskt även jag lite halvt på magen. Med en kudde under ena benet så är det så skönt att "tippa fram" lite ;) Vecka 38 imorgon!
Kram på dig

Elin Söderholm

Så himla fin du är Linda!

Josefine

Så fin :)

Ida Nilsson

Du är värd att njuta till fullo! Att vänta barn är ju så fantastiskt, på alla sätt och vis!