Vi har ett stort problem..

Ni vet ju att jag förespråkar bakåtvänt åkande så länge det bara går, men ber er ofta att absolut inte vända era barn framåt innan 4 års ålder, ännu hellre 5. Och får ert barn fortfarande plats vikt och längdmässigt enligt stolens rekommendationer även efter fem års ålder - låt dom sitta kvar så! Det är 5 gånger säkrare än framåtvänt åkande. Ett litet barn riskerar vid en frontalkrock i en framåtvänd stol, då nackmuskulatur och huvudets vikt i förhållande till resten av kroppen en, det må låta brutalt men påfrestningen på deras nacke blir desamma som en "intern halshuggning".
 
Men.. Vi har ett annat stort problem än att barn ofta vänds framåt alldeles för tidigt. Och det är följande siffror ett väldigt tydligt bevis på.
 
Varje dag sitter nämligen 24.000 barn bältade enbart med bilens internbälte, utan stolar, utan skydd.
 
12.000 barn varje dag färdas framför en aktiv airbag, en anordning som kan vara avgörande för oss vuxna, men rent av dödlig för barn. Faktum är att du inte behöver frontalkrocka för att den skall lösas ut, det räcker i vissa fall med en mindre smäll bakifrån och när ett barn under 140cm sitter framför en sådan explosionsliknande anordning så är det förödande!
 
Som om inte detta vore nog så är det 4000 barn varje dag här i Sverige som åker obältade!! Det kan vara stressade föräldrar påväg till förskolan, en kort sväng över parkeringen eller bara ren och skär ignorans för att man inte orkar ta fighten. Men en kraftig inbromsning och ditt barn far genom rutan. Vad som händer sedan vill nog varken ni eller jag tänka på.
 
 
Saken är den att trots att man kan tycka att sådana här saker bör vara självklara såhär 2015 så blir inte siffrorna lägre, snarare tvärtom. Och det förjävligt!! Det är vi som är ansvariga för att våra barn skall vara så skyddade som möjligt och ändå ser siffrorna ut såhär. Det var inte många veckor sedan en tvååring tragiskt gick bort i en bilolycka, obältad. Jag vet inte vad mer jag skall skriva just nu.. Jag vill mest bara göra er uppmärksamma på hur siffrorna här i Sverige ser ut och då är vi trots allt ett land som kommit väldigt långt när det gäller barnsäkerhet i bil.
 
Vad ni än gör! Informera far/mor-föräldrar och kontra med att det var en himla tur att ni inte krockade "på den tiden ni var små". Tänk inte att ni bara skall åka en kort bit och att det kan kvitta då. Låt inte stress få er att slarva med säkerheten för era barn i bilen - för en olycka kan hända precis vart och när som helst. Och ta ert viktiga och ärofyllda ansvar som förälder! Åk inte utan bilbälte och slarva inte med säkerheten för era barn!
21
s p i n d e l t j e j e n

Jag förstår inte alls. Hur sjutton kan man utsätta sina barn för sån livsfara? Blir förbannad när jag tänker på det =(

Camilla 10 barnsmamma

Det är jätteskrämmande .
Här ser vi ofta barn som står framme i vindrutan utan att sitta fast alls.
Vi bor i en liten by o många bryr sig inte.
Jag ser bara framför mig hur barnet flyger ut..
Det är hemskt ..
Mvh Camilla
www.minstorafamilj.se

Linda

Sen förr i tiden så var det inte lika höga hastighetsbegränsning, samt att bilarna inte var byggda på samma vis som nu. Så jag köper inte alls den saken när någon pratar om förr i tiden..

Mikaela

Det är läskigt att läsa om detta. Att det är så många som inte tar riskerna på allvar, jag blir mörkrädd. Du har verkligen fått mig att tänka mycket på säkerhet i bilen och det tackar jag för. Igår var vi och köpte en ny bilstol till vår Selma. En besafe modular som är godkänd enligt alla kriterier och som dessutom har extra sidokrockskydd. Den känns extremt säker och man vet att den är rätt monterad eftersom lamporna indikerar det. Nu känner jag mig trygg med båda våra tjejer där bak för de sitter säkert, bakåtvända med bra stolar monterade på rätt sätt. Tack för att du pratar om detta viktiga ämne!

Mikaela

Det är läskigt att läsa om detta. Att det är så många som inte tar riskerna på allvar, jag blir mörkrädd. Du har verkligen fått mig att tänka mycket på säkerhet i bilen och det tackar jag för. Igår var vi och köpte en ny bilstol till vår Selma. En besafe modular som är godkänd enligt alla kriterier och som dessutom har extra sidokrockskydd. Den känns extremt säker och man vet att den är rätt monterad eftersom lamporna indikerar det. Nu känner jag mig trygg med båda våra tjejer där bak för de sitter säkert, bakåtvända med bra stolar monterade på rätt sätt. Tack för att du pratar om detta viktiga ämne!

Lin

Jag tar till mig allt du skriver som ambassadör! Men jag har en fråga - vad händer om bilen blir påkörd bakifrån?

Idag när vi var påväg hem från affären var det en bilförare som körde in i baken på vår bil (vi hade stannat iom köbildning, hon kollade i telefonen. Hatar henne för att hon kunde ha skadat mitt barn bara för att hon ville kolla IG eller dylikt). Tack och lov så var, för FÖRSTA gången, vårt barn inte med i bilen, utan hos farmor en kortis. Men det fick mig att fundera på vad som kunde ha hänt.

Svar: Hejsan! : )Men fy.. Det är verkligen livsfarligt när man inte är uppmärksam i trafiken. När det gäller en krock bakifrån så är det absolut så att barnet sitter bättre i en framåtvänd stol. Men saken är den att 60% av alla bilolyckor sker i frontalkrockar och resterande är alltså olyckor bakifrån, från sidan o.s.v. Oftast blir en krock bakifrån betydligt mildare än vid en frontalkrock tack och lov : )
Linda Blom

Anonym

Jag kör en kort strecka varje dag till dagis. Ca 450m. Men så noga att bälta alltid. Jag skapar rutinen för mitt barn och vikten av att man inte kommer någonstans utan bälte. tar själv alltid på bältet innan jag ens startar bilen. Kommer ihåg när vu lämnade BB och det va mammor som satt med sina nyfödda barn i famnen i FRAMSÄTET!! Förstår inte hur dom tänker. Dom kan inte tänka....

Josefine

Så bra skrivet!
Har en fråga, vad kommer den där smarta "klämman" ifrån som Selma har på bilden? Den som tajtar till bältet över bröstet.
Fortsätt informera och fajtas för att alla barn så åka säkert! Kram.

Svar: Det är en bälteshållare från BeSafe och kan köpas hos alla återförsäljare : )
Linda Blom

Anonym

Skrämmande siffror! Hur har man kommit fram till siffrorna? 4000 barn obältade varje dag ger mig ont i magen på riktigt :( fast det är klart min dotter åker obältad i traktorn på landsvägen flera gånger per år, men i en traktor finns det ju inte bälten (alternativet är att lämna henne ensam hemma o det är trots allt värre eftersom hon bara är tre år)

Svar: Det är NTF som lade stora pengar på en observationsundersökning som kommit fram till dessa siffror :) . Och ja.. Angående traktoråkander så är det ju väldigt farligt oavsett :)
Linda Blom

Evaasofiemariesbilder /instagram

Det är som tur att du informerar och påminner... Theo har just fått sin framåtvända stol från Besafe... En super bra stol.. MEN. Han fyller 4 om mindre än en månad, men denna text fick mig att tänka om.. Han får allt sitta trångt ett tag till ! Han väger ju mer än 18 kg dock, o de står att den bara är upp till 18 kg (Besafe izi kid x3) och de var det som fick mig att beställa en framåtvänd stol redan, men de borde kanske gå att ha honom i den ännu ett tag? Hoja. Hoppas vi aldrig behöver krocka. Usch. Delade ditt inlägg på Facebook så alla mina vänner kan läsa alla dessa rader direkt från din blogg.

Svar: Jag hade nog gjort så att jag investerade i en exempelvis BeSafe izi Plus som räcker ända upp till 25kg och aningens längre i ryggen :) barn sitter med stor fördel bakåtvänt upp till minst 5 års ålder.. Jag kämpar lite med att försöka krossa den där 4-år-så-vänder-vi-framåt som så många kör med. Även om det såklart är bra att många väntar till den åldern snarare än att vända framåt ännu tidigare :)
Linda Blom

Longevity - en blogg om hälsa

Självklarhet kan vi tycka. Det är informera och nöta in kunskap som gäller. Särskilt med såmånga olika kulturer i landet nu med olika sätt att se på säkerhet i bil.

ensekundtusentankar.blogg.se

Var tvungen att vända Milo vid 3,5 år framåt för han är så lång. Han är precis fyllda 5 år men är stor som en 7-8 åring.

ensekundtusentankar.blogg.se

Var tvungen att vända Milo vid 3,5 år framåt för han är så lång. Han är precis fyllda 5 år men är stor som en 7-8 åring.

Svar: Självklart finns det undantag och barn som är mycket större än genomsnittet. Men det är väldigt ovanligt att man behöver vända såpass tidigt :)
Linda Blom

Anna

du som har kontakter inom detta o kanske kan påverka... kan de inte göra stolarna längre?! min son som är 2,5 kommer inte kunna sitta i den tills han är 4-6 år, ingen chans. och vi har även den längsta stolen i en annan bil o det är nästan lika illa där. min kompis fick vända sin son redan vid 3 års ålder för att den längsta stolen var för kort! :O :(

Svar: Hur lång är han nu? Tro mig! Dom gör allt dom kan för att tillverka stolar som räcker så högt upp i ålder och storlek som möjligt. Men det finns ett problem till - alltför stora stolar köper inte folk, för dom är inte villiga att offra för mycket plats i bilen. Och där är alltså nästa problem. Bilarna görs inte med tillräckligt med utrymme.
Linda Blom

Anna

gissar att han är ca 100 cm nu. för min del skulle jag gärna "offra utrymme" i bilen hellre än att offra att mitt barn måste sitta framåt för tidigt.

Svar: Helt enig med dig! Men jag hoppas att utvecklingen fortsätter gå framåt och att vi snart är där. Än kan han ju sitta bakåtvänd utan problem, så var tacksam så länge det varar. Kanske pausar han i tillväxt m.m. Under perioder och kan sitta längre än du tror.
Linda Blom

Anonym

Hej Linda! Jag har följt din blogg länge och har själv tre barn! Jag är som du supernoga med säkerhet i bil. Aldrig tjocka jackor eller overall i bilen, som man så ofta ser. Jag får ofta kommentarer om att mina barn är för lättklädda. Vi har precis vändt på äldsta barnet, 4,5år, pga platsbrist i bilen. Men det tar emot!
Till minstingen har jag nu sytt en smart filt, så även hon kan åka utan overall i babyskyddet! Du kanske redan sett dem men vill ändå tipsa dig nu när ni väntar en lillebror!
Jag kan gärna maila dig en bild på den om du vill! Maila mig så skickar jag en bild!

Lycka till med allt och fortsätt stå på dig ang bilsäkerheten!
Kram/Sophie

Anonym

Hej Linda! Jag har följt din blogg länge och har själv tre barn! Jag är som du supernoga med säkerhet i bil. Aldrig tjocka jackor eller overall i bilen, som man så ofta ser. Jag får ofta kommentarer om att mina barn är för lättklädda. Vi har precis vändt på äldsta barnet, 4,5år, pga platsbrist i bilen. Men det tar emot!
Till minstingen har jag nu sytt en smart filt, så även hon kan åka utan overall i babyskyddet! Du kanske redan sett dem men vill ändå tipsa dig nu när ni väntar en lillebror!
Jag kan gärna maila dig en bild på den om du vill! Maila mig så skickar jag en bild!

Lycka till med allt och fortsätt stå på dig ang bilsäkerheten!
Kram/Sophie

Svar: Heej :) Tack snälla! Men lillebror kommer i april och till nästa vinter har vi bytt till bakåtvänd bilbarnstol (förutsatt att allt går bra såklart). Kram kram :)
Linda Blom

Emelie

Viktigt ämne! Jag hade så sent som denna vecka ganska exakt den diskussionen med min mamma om att hämta hem en liten gosse utan bilbarnstol. Självklart blev det inget av men det var exakt det där "du ska veta förr i tiden"-argumentet som kom fram.

Och en sak till är ju att även om man själv anser sig vara en fena i trafiken så finns det ju alltid folk runt omkring som kör som idioter/rattfyllerister osv. Man kan aldrig vara "för" säker.

Jomelhanna

Jag berättade senast idag för min sambo vikten med bakåtvänd bilbarnstol och fick ett "Jaha, jag hade ingen aning" tillbaka.
Vi kör bakåtvänt tills stolen är helt urvuxen, längd eller vikt :)
Hur mår du idag annars?

Hanna Karlsson

Bra att du skriver om det och påminner!

Tess

Vårt barn kom över längdgränsen lagom till sin 5-årsdag så han satt bakåtvänd hela tiden tills dess. Fick höra av en del att vi var larviga och överbeskyddande. En del började säga detta redan när han var 3 år. Förstår inte varför en del till och med har barnen obältade...? Hur stressad man än är så är väl barnen det viktigaste? Jag kommer hellre 5 minuter sent till en grej än riskerar något.

Svar: Helt enig med dig! Och kan man egentligen vara FÖR överbeskyddande när det kommer till barnens säkerhet? Nä.. Helt klart inte om du frågar mig :)
Linda Blom