Välkommen vecka 17

Välkommen vecka 17 ♥ Bilder från 16+1 (v.17)
 
Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Vissa börjar känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna.
 
Bebisen: Ditt barn är 11-12cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150g. Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.

Egna tankar från föregående vecka: Jag började vecka 16 med två dagar av enorma kräkattacker. Efter middagen på måndagen så sprang jag direkt från bordet och in på toaletten och tömde totalt! Det var faktiskt riktigt obehagligt att allt som jag en kvart tidigare ätit kom upp tillbaka igen. Huvudvärken höll i sig och tröttheten likaså, men däremellan mådde jag väldigt bra måste jag säga. Foglossningen var lite olika från dag till dag beroende på hur mycket jag burit och hur mycket jag vilat. Betydligt bättre när jag tagit det lugnt.. Väntade fortfarande på tydliga sprattelliknande känslor och ibland tyckte jag mig ha känt något men det är identisk med vanligt bubbel i magen så jag var så himla osäker på vad som var vad. Trött som sagt och vissa kvällar somnade jag redan 17:30, men sov väldigt oroligt och vaknade flera gånger per natt. Ibland behövde jag kissa, ibland var det svårt att somna om och ibland somnade jag om direkt. Oavsett blev sömnen störd och jag tror det blev lite av en ond cirkel gällande min trötthet då, dålig sömn = ännu mer trött o.s.v. Kände väldigt mycket på den mysiga magen och på morgnarna var det som allra mysigast att känna på den stenhårda bulan som syntes så tydligt när jag låg ned. Ofta pratade jag och Selma om bebisen på morgnarna och hon ställde mycket frågor, pratade till magen och kände på den. Hur mysigt som helst! Jag börjar längta efter att få börja handla till bebisen, men har undvikit det hittills.. Egentligen bara för att jag i ärlighetens namn vill veta vad det är först, aja baja, jag vet. Men av någon anledning känns det roligare i tanken att handla om vi vet vad det är för filur, inte nödvändigtvis p.g.a. av valet av kläder, utan för att det känns aningens mer greppbart.
 
8
Anonym

Nej självklart går det ju inte köpa nåt innan du vet könet, eftersom minsta pinal till barnet måste vara rosa/blå..

Svar: Jag visste att den kommentaren skulle komma ; ) Nej! Så är det verkligen inte och jag tycker att du kan ta och läsa mitt inlägg om mina tankar om genus m.m. innan du dömer mig: http://lindablom.se/2015/june/det-har-med-genus-2.html
Linda Blom

Nina

Vi har som sagt oxå bf 1/4 och jag väntar med att köpa jag med. Mest för att "veta" vad som behövs och skulle jag få en tjej så vill jag ha några klänningar så enkelt är det. Förstår dina tankar helt även om det inte egentligen handlar om rosa eller blått utan man vill förbereda sig lite mentalt på könet..

sandra

Vi var på RUL i fredags och fick veta att vår lilla Selma ska få en lillebror <3 vet vad du menar med klädinköp, vi har också väntat med det tills vi vet lite mer vem som gömmer sig därinne

Therése

riktigt roligt att följa din blogg då jag har bf bara några dagar efter dig. Perfekt att hinna läsa vad som väntar för kroppen och vad som händer med lilla filuren några dagar i förväg med andra ord:)

Längtar till RUL nu, även om vi inte kommer ta reda på kön så kommer det kännas mer verkligt att kunna börja handla lite smått efter det!

Anonym

Vi ville också veta könet då vi kände att det skulle bli lättare för storasyster att förstå. Hon pratar om lillebror hela tiden. Lycka till 💝

Svar: Ja det är lite så vi känner också.. För Selma pratar väldigt mycket om det.. :)
Linda Blom

Marie

Har Selma sagt vad det är för nåt i magen? Om hon sagt att hon tror det är lillasyster eller lillebror? ALLA mina kompisars barn har haft rätt om bebisens kön, likaså vår dotter. Hon var 2,5 år när lillebror föddes och hon sa lillebror från första början...och jaaa,det var en lillebror :)

Vilken underbar tid ni har framför er, svinjobbig periodvis också men såååå rolig!

Jesse

Bara för att jag är okunnig men nyfiken. På vecka 16 så står det att barnet är ungefär 16 cm lång o på vecka 17 står det 11-12 centimeter. Jag har precis kommit hem från jobb och är övertrött. Av någon anledning blev jag nyfiken på bebis längd i texterna. Haha
Fantastiskt att följa din graviditet, längtar så efter barn själv :)

Svar: Tänker mig att skillnaden är att dom mäter från huvud till rumpa samt huvud till fot :)
Linda Blom

Sara

Apropå ditt genusinlägg du länkade till anonym ovan.. Vill tipsa om en fantastisk bok som jag tycker att ALLA som någonsin kommer träffa ett barn borde läsa, nämligen Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Den tar med så mycket viktiga saker som man som förälder/vuxen förmodligen inte tänker på när man kommunicerar och bemöter barn. http://www.olika.nu/kop-vara-bocker/butik/ge-ditt-barn-100-mojligheter-istallet-for-2/ Spana in boken, den som inte gjort det! Genus är som sagt SÅ MYCKET mer än kläder.