För våra barns säkerhet!


För några månader sedan kontaktade Malin Stolt mig angående en idé hon hade. Hon hade nämligen klurat på att anordna en tillställning med fokus på något annat än härliga goodiebags och vardagslyx, något som är betydligt viktigare än så. Jag nappade såklart direkt och förra helgen var det dags. Visst är det konstigt att man får lära sig barnmassage och liknande på föräldraträffarna, men man får inte lära sig HLR och liknande och hur man går tillväga ifall våra barn sätter i halsen, slutar andas eller för all del, ramlar och gör sig illa? 

Vi hade bjudit in ett helt gäng bloggande Karlstad-mammor, men i sista stund fick vi tyvärr av olika anledningar en hel massa avhopp. Vi hann nappa tag i några andra tjejer med kort varsel och såg till att dagen blev av ändå. Och om ni anar hur glad och tacksam jag är för detta.. Jag har lärt mig så mycket, fått både en och flera tankeställare gällande både brandsäkerhet och hjärt och lungräddning på barn.
 

Visste ni att man skall lägga på locket på grytan och stänga av plattan om matoljan tar eld? Absolut inte hälla på vatten över branden för då blir effekten det ni ser ovan - katastrof! Vet ni hur mycket vatten som användes ovan? EN deciliter!! Skrämmande, eller hur?


Att få information om olika brandsläckare, pulversläckare, koldioxid samt skum och framförallt att få prova andvända dom var enormt nyttigt för mig. Är det något jag är rädd och har extrem respekt för så är det eld och en av mina absolut största rädslor är att det skall börja brinna hemma. Visste ni föresten att vid en lägenhetsbrand och om branden inte startar hos just er så är det absolut säkraste att stänga in sig hemma och stänga dörren? Det finns faktiskt fall där människor försökt rädda sig själv och sina barn, men har dött av giften från röken i trapphuset.


Brandfilt! Det må se enkelt ut när en tränad hand släckte elden på den stackars dockan, men det blir väldigt många luftfickor under filten så det gäller verkigen att sluta till alla. En brandfilt och en pulversläckare borde alla ha hemma och jag blev så vansinnigt arg på mig själv för att vi, en barnfamilj(!!) inte har något av det hemma utan endast en brandvarnare (vilket såklart är bättre än inget för dom larmar ju väldigt tidigt). Men med hjälp av en brandfilt kan en liten brand enkelt släckas, innan den ställer till förödande konsekvenser. Det tar bara några minuter så är ett rum totalt övertänt. Förutom det kommer jag att se till att vi installerar brandvarnare i samtliga rum.


Efter ett antal nyttiga timmar på Karlstad räddningstjänst åkte vi vidare till min mammas jobb där vi fått låna hennes klassrum. Där mötte vi upp Madeleine som kommande 4-5 timmar skulle utbilda oss i Hjärt och lungräddning för barn och även vuxna, men fokus låg såklart på just barn. Vi är ju föräldrar och förutom att vara en bra förebild så är det faktiskt vi som ansvarar för våra barns liv. Vem är inte fruktansvärt rädd att ens barn skall sätta så allvarligt i halsen att det orsakar luftvägsstopp?
 
Det var så betryggande att få prova, fråga, utbildas och riktigt gå in på djupet i hur man skall gå tillväga, hur hårt man skall blåsa vid mun-mot-mun samt vart och hur hårt man skall trycka över bröstet på barn under ett år och barn över ett. Jag hoppas och ber för att jag aldrig någonsin behöver hamna i en situation där kunskaperna kommer komma till anvädning, men jag känner mig tryggare i min roll som mamma nu. 
 
Och hörrni? För guds skull! Häll inte giftiga medel i drickflaskor! Visst ser det gott ut ovan? Men bara en av dom innehåller saker som ett barn faktiskt kan dricka och den är flaskan till vänster innehållande äppeldryck.
 
 
Samtliga bilder i inlägget är fotograferade av Malin Stolt. Tack igen vännen för den här dagen, jag är så glad för att du föreslog det, så vi kunde få ihop detta! Vill även, precis som Malin, tipsa om SOS Alarms sagor för barn - klicka HÄR för att komma ditDe lär ut hur man ringer 112, vad som händer och lite om hur man ska göra i olika situationer där olyckan är framme. Barn är så mycket klokare än vi tror många gånger, så glöm för guds skull inte detta <3
18
Malin

familjecentralen där jag bor anordnade kurser i barnHLR där röds korset kom och vi fick träna på barndockor. Verkligen bra att gå på !!

Biggeros

Alla skulle behöva gå en sådan här kurs. Speciellt HLR. Jag har gjort det ima jag är undersköterska i grund och botten. Väldigt intressant inlägg😆😆😆

Biggeros

Alla skulle behöva gå en sådan här kurs. Speciellt HLR. Jag har gjort det ima jag är undersköterska i grund och botten. Väldigt intressant inlägg😆😆😆

Helena

när vi gick vår föräldrautbildning på familjecentralen fick vi gå en HLR-kurs för barn. Borde alla få gå.
Just brand har jag också väldigt stor respekt och rädsla för, så här hemma finns brandvarnare i alla rum. Brandfilt i köket och öppna spisen. Brandsläckare har vi tre stycken utplacerade i huset. Sen har vi larm på huset med kamera som också är brandlarm, så går larmet och det syns rök i kameran så skickas brandkåren direkt. Känns skönt! Visst att det kostar lite men så värt varenda krona. Inga pengar i världen kan ju ersätta ett liv...

Anonym

Har ni gjort kub denna gång? Var? Du var på en provat klinik i Örebro med Selma? Vad hette den. Måste hitta ett alternativ nu när värmland inte erbjuder kub.

Svar: Med Selma gjorde vi KUB i Karlstad, men vi åkte på ett extra inbokat ultraljud i Örebro i vecka 25, för att dubbelkolla kön och kolla så hon mådde bra. Denna gång kommer vi också göra KUB, men i Linköping : )
Linda Blom

Anonym

Vi ska få gå HLR via BVC, det är jag väldigt tacksam för. :)

Anonym

Brandsläkaren ska man alltid ha i sovrummet! För man ska kunna ta sig ur rummet och kunna rädda barnen.
Givetvis bra att ha i fler rum, men på dagtid upptäcker man branden snabbare!

s p i n d e l t j e j e n

Ett till PS - låt inte de små barnen leka med tidningar eller reklamblad. Det fastnar och blir som pappersmassa i halsen och går inte att få upp ens på sjukhuset med Magills Tång eller liknande instrument <3

Therese

Jätte viktig kunskap det där, skulle vilja gå på hjärt och lugn räddning. Var så längesen jag gjorde det. Brand har jag gjort ett antal ggr. Men man kan inte gå på sådant för ofta! Bra inlägg igen! :)

Stina-Lee

Otroligt viktigt! Vi blev lovade en HLR-utbildning genom BVC för länge sedan men det blev tyvärr aldrig något med den. Bra initiativ och du, grattis igen min fina vän till lilla fröet i magen. <3

Svar: Verkligen viktigt!! Vi pratade också i vår mammagrupp om att dra ihop och bekosta själva! Men det blev aldrig av.. Nu efter detta är jag lättad men också irriterad på mig själv att jag inte gjort det tidigare.. :) Tack finaste finaste du!! Tänkt kontakta dig flera gånger under dessa veckor <3
Linda Blom

Sandra

Tycker detta är ett väldigt viktigt ämne att ta upp och sprida vidare. Bra gjort! :)
De flesta har ju fått ha brandövning/HLR osv i skolan. Hur mycket av allt det ni fick lära er på utbildningen var nytt för dig/er?
Kram

Svar: Jag fick lära mig både i grundskolan och gymnasiet, men saken är ju den att dom förändrar reglerna vart 5:e år och allt jag fått lära mig tidigare var för vuxen. Det är ju lite annorlunda med barn.. Så mycket vad faktiskt nytt! :) Antal kompressioner/munblås osv :)
Linda Blom

Anna Myrén

Jag är så ledsen att jag missade detta! Att Julia ska sätta i halsen har alltid varit min stora skräck o jag hade så gärna lärt mig mer om detta!

Elin

Trots att en lär sig om detta i skolan tror jag att det är supernyttigt att uppdatera sig om det även senare i livet :) Jag känner själv att jag kanske hade behövt gå på något liknande...

Emmelie - Mamma till två, nykär, ssk-student

De är jätteviktigt! Jag läser till ssk och är förvånad att barn-hlr är något frivilligt. Jag kommer självklart välja att lära mig hur man gör även för barn. Att lära ut HLR för vuxna är mer och mer vanligt, men barnen glöms alltid bort.

Hanna

Hej Linda!
Har en fundering som jag bara är nyfiken över hur ni valt att ta ställning till. Vad säger ni angående dina tatueringar till Selma? :)

Jag själv är bara 21 och inga barn än men däremot några små tatueringar. Så är helt enkelt bara nyfiken på hur ni valt att förklara det för Selma för jag har själv funderat över hur jag kommer berätta det för mina små i framtiden.

Stor kram på er och grattis till lillen i magen! <3

Svar: Selma ser dom väldigt sällan och varken jag eller hon lägger någon fokus på dom. Jag tror hon frågat en gång vad "mamma har där" varpå jag bara svarade att mamma har målat där för länge sedan, men det gör man bara när man är vuxen typ :)
Både jag och Jimmy är tatuerade och känner inte att det är ngt värt att prata om när hon är så liten :) Kommer hon att vilja tatuera sig när hon blir äldre kommer jag vara noga med att hon skall vara myndig, tänka igenom det ordentligt och inte göra ngt spontant. I övrigt är det helt upp till henne :)
Linda Blom

H

Ser dumt ut när du ler på varje bild, trots allvaret!!!

Dixi Wonderland

Att inte slänga vatten på olja känns som en ren självklarhet men så känner man kanske kring allt som man redan vet sen tidigare. Vi hade brandövningar i lågstadiet och de sitter kvar än idag. Har även en brandsläckare i hallen i våran lilla 1:a. Man kan absolut inte vara för säker, speciellt när de kommer till bränder. Otroligt bra att ni valde att göra en sån här dag! Önskar att man flitigare hade brandövningar/livräddning i skolor och på arbetsplatser. Tycker många slarvar med det tyvärr :(

Melinda

Vilken bra kurs! Alla behöver gå en sådan och även om man gjort det för något år sedan behöver man alltid färska upp minnet.