Rutinmässigt barnmorskebesök #2 (v.28+1)

Min fina och sköna klänning från Mamalicious och magen i vecka 28+0 (29).
 
Klockan 10 befann jag mig inne hos min barnmorska för ett rutinmässigt besök igen. Det kändes väldigt skönt, med tanke på mitt synbortfall i lördags samt hur jag fick huvudvärk och kraftigt illamående i söndags. Hon tyckte att det var ganska vågat av personalen på förlossningen att inte kalla in mig för en koll i söndags.. Hon tog blodvärdet på mig, som visade sig vara för lågt, så jag har blivit kallad till att ta fler och grundligare blodprover imorgon. Blodtrycket var dock bra och bebisen var precis lika vild som han brukar.
 
SF-mått: 28
Blodtryck: 105/60
Hjärtslag: 139 slag / minut
 
När hon skulle lyssna på hjärtljuden på honom var det himla bökigt att hitta. Barnmorskan kände bebisens mjukdelar (fötter m.m.) högt upp på min vänstra sida, huvudet ned och troligtvis hade han vänt sig med ryggen in, därför var hjärtljuden lite svåra att finna. Så fort hon tryckte dopplern mot magen så protesterade han och buffade. Hon tyckte precis som jag att han verkade väldigt aktiv och med tanke på att han är precis sådan stora delar av dygnet så var det så roligt att få det bekräftat från någon som har med gravida att göra hela dagarna. Lilla busungen :)
 
Idag skickade även min barnmorska en remiss för ett Viktoria-samtal. Hon frågade om jag helst ville gå till dom eller direkt till en läkare, men iom att jag egentligen inte vet vad det innebär så känns det som att Viktoria-samtal kan vara en start. Det handlar alltså om hur vi skall gå tillväga vid den kommande förlossningen, förbereda oss inför en eventuell hemmafödsel om vi inte hinner in, prata om en igångsättning och liknande. Vi vet inte alls hur vi vill göra eller vad vi får möjlighet till. Men just nu känns en igångsättning som någonting som skulle lugna både mig och Jimmy. Oavsett om det är bättre att invänta en naturlig förlossning, så är det i vårt fall inte helt optimalt att oroa oss såhär. Det känns mycket tryggare att veta att vi förhoppningsvis kommer vara på plats. Men vi får se! Jag tror vi får mer klarhet i allting efter att ha fått prata med kunnig personal ordentligt. Jag är absolut inte rädd för smärtan, att föda eller liknande. Det är tankarna på att inte vara på "rätt" plats om det skulle ske henna, oavsett om det oftast går bra det också och man troligtvis finner sig i situationen.
13
Sofia

Jag blev igångsatt med barn nr 2. Det gick fint och blev en bra upplevelse. Många berättar om jobbiga igångsättningar så att även få höra att det finns positiva sådana tycker jag är viktigt ☺

Svar: Helt enig! :) Hörde bara mässa skrämsel innan, men efter att jag skrev om det här i bloggen så har jag fått läsa väldigt värdefulla berättelser om igångsättningar också : ) Och det är ju faktiskt så att även en naturlig förlossning kan vara väldigt jobbig : )
Linda Blom

Lisen

Vad skönt att hon tar er oro på allvar och att ni får prata om olika alternativ!! Det gjorde inte min barnmorska och det var rätt jobbigt där ett tag. Allt gick bra, barnvakt hann komma och vi hann in men den där oron var ingen höjdare...

Svar: Neej.. Det är ju just den som är det svåra att hantera tycker jag!! Oron och funderingarna :/
Linda Blom

sandrakarlsson87@gmail.com

Hej Linda!
Vår första tjej kom på under 3 h efter att vattnet hade gått (kl 17.20) och inga värkar alls. Tur för oss fick vi tid till förlossningen kl 19 (hon är sedan född 20.16) Så när jag blev gravid med tjej nr 2 så fanns oron att hon skulle födas på vägen bort till sjukhuset (5,5 mil dit). Dock blev det så att hon bestämde sig väldigt snabbt med att komma och vi hann aldrig åka iväg. När mina småvärkar började på kvällen runt 20.45 så trodde jag att det bara va förvärkar som vanligt. Men det visade sig vara riktiga värkar och när jag fattade det hade det gått ca 15 min. Hon föddes sedan i hallen runt 21.15 och ambulansen hann inte komma. Och allt gick kanon med oss alla! Det jag vill komma till är att föds barnet så snabbt så brukar allt gå jättebra och oftast är man så fokucerad att ta det lugnt och sansat! Du behöver inte vara orolig OM dom inte går med på igångsättning, utan så fort du känner av något så åk in eller tillkalla ambulans. Jag önskar er lycka till och kommer såklart fortsätta följa er resa mot 4 i familjen :)

Svar: Låter lite som förlossningen med Selma :) Vattnet gick utan någon som helst förvarning och värkarna kom samtidigt - 1 timme och 40 minuter senare ligger hon på mitt bröst. Vi åkte in 15-20 minuter efter att allting drog igång.. Jag är ju så väl medveten om att även OM det skulle bli igångsättning så KAN det dra igång tidigare. Men det skall bli skönt att få prata med någon som kan förbereda oss på de olika alternativen. Har flera i min närhet som fött hemma och det gått bra också, men.. Ja.. Det är inte vad jag önskar helt enkelt :)
Linda Blom

Heléna

Molly var oxå helt vild i magen, aldrig stilla, likadant när hon kom ut =)

Fanny - 21 årig morsa

Åh vad skönt att du blev tagen på allvar och att du får prata med någon. Jag hade heller inte önskat att föda hemma utan hade valt en igångsättning för att vara säker (förhoppningsvis!)

Får man välja igångsättning eller måste det finnas särskilda skäl? :-)
Stor kram och lycka till!

Svar: Jag vet faktiskt inte hur det är :) Tar verkligen inte för givet att vi skulle få en igångsättning, även om vi då har speciella skäl. I vissa landsting har jag förstått att kvinnor får igångsättning efter raketförlossningar, men här i Värmland tycks dom hårda med det mesta. Så vi får se vart allt slutar. Känns bara bra att vi skall få prata och eventuellt känna oss lugnare :)
Linda Blom

Maria

Jag fick frågan om jag ville bli igångsatt med min senaste förlossning. Lilla I var liten i växten och vid sista kontrollen hos BM hade hon inte vuxit alls. Så för att jag och min man skulle känna att vi fick kontroll över vad hon verkligen fick i sig, så valde vi igångsättning. Det gick hur bra som helst! De tog hål på hinnorna och det blev intensivt, men absolut ingen skräckupplevelse!
Vad ni än väljer så tror jag att det kommer gå bra, men jag tänkte att ni kunde få en liten positiv glimt av en igångsättning. Många har inte jättebra upplevelser av det, tyvärr, men vår förlossning var magisk! Kram

Svar: Det är just det där intensiva som många beskriver som det VÄRSTA dom upplevt m.m. :) Men det var ju precis vad min förlossning med Selma var iom att allt gick så fort.. Så det skrämmer mig inte alls.. Känner bara att jag önskar lite, precis som ni, kontroll :) Så vi får se! Härligt att höra att ni fick en så fin upplevelse :)
Linda Blom

Anonym

Herregud vad du måste ha det tufft hela tiden med synbortfall, huvudvärk, foglossning etc...lite tråkigt att läsa hur du påpekar något negativt var eviga dag och sen kontrar med "oavsett hur jobbigt eller påfrestande det kan vara är det så himla magiskt!"- just den frasen känns som att du skriver bara för att få klaga lite. Gaaaaah älskar din blogg för övrigt men fan, tagga ner på allt klagande!!

Svar: Jag beskriver min graviditet vecka för vecka och kommer fortsätta så! Om du inte klarar av att läsa om mina upplevelser och hur jag känner och mår så skall jag ge dig ett tips :) Sluta läs! Jag skriver detta av anledningen att kunna gå tillbaka och minnas själv, precis som jag gjorde med Selma, då vore det väl märkligt att skriva på ett sätt som jag tror att ANDRA vill läsa om MIN graviditet? :)
Linda Blom

Natta Victorias'

Hej! Vilken fin och spännande blogg. Kika gärna in hos mig, så får du ha en toppen dag! :) Kram

Anonym

Äh, den som tycker att du klagar har bara en negativ inställning och läser in samma negativitet hos alla andra. Det är stor skillnad på att klaga och att, precis som du säger, dokumentera vad som händer under graviditeten.

Svar: Tack snälla :) Det är lite så jag känner också faktiskt :)
Linda Blom

Hanna

Jag födde vår dotter den 17 dec med en sedan länge planerad igångsättning och jag är sååå tacksam för det. Hade också en väldigt snabb förlossning med storasyster så vi var också nervösa. Vet att många har negativa erfarenheter av igångsättning men våra upplevelser är bara positiva, det kunde inte gått bättre. Hoppas ni hittar ett sätt som lugnar er båda och som känns bra!

Emelie

Jag blev igångsatt i vecka 37+0 pga havandeskapsförgiftning. Kan säga att det var himla skönt att redan vara på plats när allt drog igång. Dottern föddes vecka 37+3. Var lite segt med igångsättningen då jag inte kände något förens 6 timmar innan hon föddes men jag har bara positiva saker att säga om igångsättning. Jag hade hört att det kunde vara riktigt jobbigt att bli igångsatt men jag tyckte det var skönt för man var på plats och dom hade stenkoll på både mig och bebis. Första dagen fick jag cytotec och efter varje tog dom ctg. Andra dagen satte dom in en ballong som jag helt ärligt inte tyckte var något vidare men den gjorde sitt jobb och när den trillat ut gick slemproppen. Sedan tredje dagen fick jag maxdos med cytotec hela dagen och det var inte förens runt 22 på kvällen jag började få lite molvärk. Klockan 12 på natten var det etablerade värkar och kl 06.05 på morgonen föddes min dotter!
Hoppas ni kommer fram till vad som passar er och så skönt att dom verkligen lyssnar på er oro! Jag funderar en hel del till min nästa förlossning tycker det var så himla bra att bli igångsatt! Men det får vi ta då! Stor kram och lycka till! :)

Emelie

Jag blev igångsatt i vecka 37+0 pga havandeskapsförgiftning. Kan säga att det var himla skönt att redan vara på plats när allt drog igång. Dottern föddes vecka 37+3. Var lite segt med igångsättningen då jag inte kände något förens 6 timmar innan hon föddes men jag har bara positiva saker att säga om igångsättning. Jag hade hört att det kunde vara riktigt jobbigt att bli igångsatt men jag tyckte det var skönt för man var på plats och dom hade stenkoll på både mig och bebis. Första dagen fick jag cytotec och efter varje tog dom ctg. Andra dagen satte dom in en ballong som jag helt ärligt inte tyckte var något vidare men den gjorde sitt jobb och när den trillat ut gick slemproppen. Sedan tredje dagen fick jag maxdos med cytotec hela dagen och det var inte förens runt 22 på kvällen jag började få lite molvärk. Klockan 12 på natten var det etablerade värkar och kl 06.05 på morgonen föddes min dotter!
Hoppas ni kommer fram till vad som passar er och så skönt att dom verkligen lyssnar på er oro! Jag funderar en hel del till min nästa förlossning tycker det var så himla bra att bli igångsatt! Men det får vi ta då! Stor kram och lycka till! :)

Emelie

Jag blev igångsatt i vecka 37+0 pga havandeskapsförgiftning. Kan säga att det var himla skönt att redan vara på plats när allt drog igång. Dottern föddes vecka 37+3. Var lite segt med igångsättningen då jag inte kände något förens 6 timmar innan hon föddes men jag har bara positiva saker att säga om igångsättning. Jag hade hört att det kunde vara riktigt jobbigt att bli igångsatt men jag tyckte det var skönt för man var på plats och dom hade stenkoll på både mig och bebis. Första dagen fick jag cytotec och efter varje tog dom ctg. Andra dagen satte dom in en ballong som jag helt ärligt inte tyckte var något vidare men den gjorde sitt jobb och när den trillat ut gick slemproppen. Sedan tredje dagen fick jag maxdos med cytotec hela dagen och det var inte förens runt 22 på kvällen jag började få lite molvärk. Klockan 12 på natten var det etablerade värkar och kl 06.05 på morgonen föddes min dotter!
Hoppas ni kommer fram till vad som passar er och så skönt att dom verkligen lyssnar på er oro! Jag funderar en hel del till min nästa förlossning tycker det var så himla bra att bli igångsatt! Men det får vi ta då! Stor kram och lycka till! :)