Välkommen vecka 31

Välkommen vecka 31 ♥ Bilder från 30+0 (v.31)
 
Kroppen: Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant och många känner att de blir tyngre. Man kan ha gått upp ungefär 8-10 kilo. Hur mycket man går upp i vikt är olika. Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.
 
Bebisen: Fostret väger runt 1800 gram. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det verkar som om det även kan börja känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.
 
Egna tankar om föregående vecka: Foglossningen var fortfarande mycket bättre än den tidigare varit och det enda som egentligen kändes jobbigt var att bli sådär trött och öm i ryggslutet som jag ofta kunde bli på kvällarna när jag haft fullt upp, använde TENS-apparaten en kväll, så skönt. Det var inga problem att sova när det kom till att vända sig och liknande, jag sov fortfarande mycket på mage. Men jag vaknade oftast varje natt och fick slå på en podd eller liknande för att kunna somna som. Jag började låna föräldrarnas badkar för en stunds avkoppling vissa kvällar och det var guld värt, bebisen tycktes känna av det på något vis för han började röra sig väldigt när jag låg i det varma vattnet. På tal om rörelserna så uppfattade jag dom vara av en helt annan karaktär och det var inte lika mycket buffar längre utan hårda kroppsdelar som putade ut lite här och var. Jag hade känt det tidigare också, men dom blev starkare och mer intensiva allt eftersom tiden gick. Så otroligt mysigt och väldigt underhållande också, vi funderade ofta på vad för typ av rörelser det verkligen var han gjorde där inne.
 
Det var väldigt tydligt att bebisen tog mer och mer plats i min mage, för att köra bil eller sitta och jobba gjorde att jag stånkade och stönade en hel del, haha. Det var något som liksom "tog emot" när jag satt framåtlutad och liknande och han protesterade genom att trycka till mina revben. I övrigt kände jag mig lite plufsig och den känslan hade jag aldrig med Selma, håret hade totalt tappat sin glans och hyn var katastrof. Påsarna under ögonen var inte att leka med och någon gravidlyster kan vi ju inte tala om, haha. Kan möjligtvis ha att göra med att jag fick veta att mina järnvärden var väldigt låga. Började även få rejäla märken på kroppen, vätska kanske? Magen stor och spänd och det var så skönt att smörja in den när det stramade om kvällarna. T.o.m. leggings kunde kännas jobbigt att ha på och det uppfattade jag heller aldrig under graviditeten med Selma. Åt väldigt mycket passionsfrukt, kiwi och liknande och var allmänt hungrig. Viktuppgången hittills låg på närmare 6kg.
16
fruborgenvik.se

Kul att följa din resa! Själv är jag i vecka 38 med vårt första och nu börjar det bli riktigt spännande =)

Svar: Förstår det! Du har magiska veckor framför dig :)
Linda Blom

Veckomagasinet Anne von Porat

Är du gravid för andra gången?

Svar: Ja det stämmer :)
Linda Blom

Sara

Åh, hade du inte vetat att det var en lillebror så hade jag verkligen satsat en peng på det. Din graviditet är såå lik min med sonen som föddes i oktober. :)

Svar: Roligt att höra :) Grsviditeten är egentligen väldigt lik min med Selma också, rent symptommässigt <3
Linda Blom

S

Du tar så himla fina magbilder Linda, vi tar också varje vecka här hemma men min sambo är inte så duktig på det som jag skulle önska, då jag är kräsen vad gäller skuggor osv :). Hur gör du för att undvika skuggor bakom dig? Vi tar alltid på kvällen så det kan ju klart göra att det blir som det blir...Är du helt självlärd vad gäller att fotografera och redigera bilder?

Svar: Tack snälla :) Jaa.. Jag är helt självlärd. Tar alltid bilderna på förmiddagen nu (iom ljuset) och använder mig av stativ och Fjärrutlösare (en liten dosa i handen). Vi har inte så mycket alternativ på lediga vita väggar här hemma egentligen, men jag försöker utnyttja ljuset så gott det går :) Inga lampor tända :)
Linda Blom

Linnea, blivande mamma

Så fint! och så kul att vi nästan är lika långt i graviditeten. Jag gick in i vecka 32 för några dagar sedan. Spännande att följa din resa!

Maja

Finns inget vackrare än gravida kvinnor. Jättefina bilder!

Ett tips till när du sedan blir så stor och inte kan göra mycket. Och för alla som älskar fina grejer men inte har råd att köpa dem. Man kan samla poäng och få jättefina märkessaker helt gratis. Jag är såld på hela idén och samlar som en tokfia just nu till en Eva Solo karaff. Här kan man läsa mer om det. http://tinyurl.com/o622tyu

Hanna Karlsson

Kul att läsa om föregående vecka. Så lustigt hur det där med känsla verkligen är något som sitter i "huvudet." Missförstå mig rätt när jag skriver så. Jag tycker du är så himla fin och själv känner du dig plufsig.....

Svar: Tack snälla! :)
Linda Blom

Petra

Vackra bilder!! :)

Fanny - 21 årig morsa

Nu börjar det dra ihop sig alltså! Så spännande, har ni något namn på prinsen ännu? :-)

Amanda

Så himla fin du är! Tråkigt att det känns jobbigt bara! :(

Svar: Nej nej, så jobbigt känns det inte : ) Men givetvis har graviditeten vissa tyngre sidor stundvis : )
Linda Blom

Angelin

Fina bilder! 😍

Marie

Kul att få följa din graviditet:) Vart hittar du informationen om din kropp och bäbisen som du lägger ut vecka för vecka? Jag har letat på nätet men hittar ingen sida som jag fastnar så där extra för.

Svar: Jag samlar ihop och sammanställer själv från bland annat familjeliv och 1177 :)
Linda Blom

Misstossequeen

Godmorgon :)
Kolla gärna in min Veckans blogg tävling :) Tävlingen avslutas om mindre än en vecka :)
Kram

Anonym

På min blogg Prematurbloggen.blogg.se kan du läsa om min pojk som föddes i vecka 34+4, vägde 1715 gram. 3 veckor senare upptäcktes ett hjärtfel. Läs om vår och lilla Melkers resa ❤️

Ida Nilsson

Herregud så snabbt tiden går.. Så himla roligt! :)

Marie Selenius

Önskar att jag var i vecka 31! Är "bara" i vecka 22, och längtar!