Fredagstankar och ett fynd inför hösten

Fyndade dessa snygga gammelrosa sneakers från Leaf till Selma förra veckan, fortfarande på rea bland tusentals artiklar HÄR, deras stora sommarrea är dessutom igång med start idag*. Blir perfekta i höst.
 
Hej på er!
Herregud.. Skulle jag se mig själv utifrån om dagarna just nu så skulle jag förmodligen skratta. Men att befinna sig mitt i det är inte fullt lika underhållande. Vardagskaos kallas det visst.. Jag är helt slut faktiskt.. Det är ett någon form av krig uppe i treåringens hjärna och vilja, känslor och allt som hör till löper amok. Det går jätte bra när vi är iväg och hittar på saker, oavsett vad det är. Men på hemmaplan är det skrik och tårar varvat med skratt och stoj. Och en hel massa testande när det kommer till mig och vad som händer om hon gör/säger olika saker. Det kvittar hur pedagosisk jag än försöker vara, avleda, förklara eller i vissa fall även bli arg. Det går in genom ena örat och ut genom andra.. Om det ens går in..? Jag vill inte kalla det trots, för jag vet att hon inte gör det av illvilja. Men hon testar som sagt allt och lite till.
 
Förra fredagen var vi hos Frida, Martin och Milton. Vi har sagt till så många gånger att man inte skall hoppa i säng eller soffa eftersom att man kan göra sig illa. När jag sitter och ammar Colin, Jimmy och Frida grejade med maten och Martin var inne i ett rum med barnen så hör vi en hög smäll till följd av Selmas gråt. Mycket riktigt hade dom hoppat i sängen varpå hon flyger baklänges och slår huvudet i en plåttunna. Jimmy springer in och när sedan min blick möter hans så inser jag att det inte var helt hundra. Mycket riktigt. Selma hade slagit upp ett blödande jack i bakhuvudet och det rann rejält. Frida och Jimmy tog hand om Selma medans jag ringde 1177 som rådde oss att åka in till akuten. Dom tänkte limma såret först, men lät bli då det tack och lov inte blivit fullt så djupt att dom trodde att det skulle läka av sig själv. Vi fick åka hem ganska fort igen. Det var första gången hon verkligen gjorde sig illa..
 
Vi pratar mycket om det här som hände, men likt tusan får jag säga till henne sjuttioåtta gånger på en dag att hon inte skall gå/hoppa i soffan. Jag tror hon säger varför det dubbla antalet gånger när jag säger till henne om diverse saker och ärligt talat så känner jag mig som en papegoja om dagarna. Jag upprepar samma sak hela tiden. Jag har ju sagt det många gånger att jag aldrig uppfattat det speciellt jobbigt att vara mamma, men den här perioden som Selma befunnit sig i länge nu är verkligen en prövning. Jag skulle aldrig byta bort det, men satan i gatan vad jobbigt det kan vara!
 
Jag skrev på instagram tidigare idag, efter att Selma tog morgon 3 inatt och vägrade somna om (yepp, varför var den ständiga frågan när jag försökte förklara att det är natten, alla sover nu, det är mörkt, mamma är trött o.s.v.) att ibland känns det som att jag samlar energi hos vår lilla bebispojke som bara är sådär allmänt tillfreds med livet hela tiden, för att förbruka energin på hans storasyster och allt som händer i hennes lilla kropp. Den lilla lilla kroppen som pendlar mellan att vara stor och fortfarande väldigt liten.
 
*affiliatelänkar
24
Anonym

Försök o bara ta bort henne utan att säga något. Ni har säkert provat men på min snart 3 åring funkar det bättre än att tjata o va en "papegoja" kram!

Svar: Tro mig! Det gör vi också.. Bara bryter situationen liksom.. Men det hjälper liksom inte hur vi än gör just nu. Gällande tjatet så är det mest att det känns som att jag upprepar mig hela dagarna, det är inte så att jag tjatar och tjatar i just situationen vi befinner oss i. Menar mest att det går på repeat med det mesta överlag, haha. Kan svara på samma fråga säkert 10 gånger på en dag, hon frågar fast hon vet svaret liksom, men vill ändå prova igen :)
Linda Blom

M

Känner så mycket igen mig i att man kan säga saker hur många gånger som helst men det går ändå inte in. Hos oss handlar det just nu mest om att låta storasyrrans grejer vara ifred. Men det gör hon ju inte och så blir syrran arg och det blir ytterligare en konflikt att lösa, gaaah! Men man kommer på sina tricks tycker jag, även om de inte funkar varje gång såklart.

s p i n d e l t j e j e n

Jag förstår precis, det är ungefär så det ser ut här hemma också. Testa, testa och testa. Och inte lyssna och det spelar ingen roll vad man än gör eller säger :P
Går superbra ute och när man hittar på saker men när man knappt fått sova något på hela natten så orkar man inte alltid hitta på så mycket. Fast egentligen borde man ju det ändå, just för att det blir lättare :P
Hoppas att sessans huvud mår bra igen <3
Kram

Emmy

Har en 2,5-åring här (blir 3 i oktober) och en 11-veckors bebis (5 dagar äldre än Colin) och vi har det ungefär lika dant här hemma, pust och suck. Även om vi oftast har det så himla roligt (denna perioden är ju SÅ rolig), så vill man ibland bara köpa en enkelbiljett till någon öde ö nånstans ibland.. Nu tycker jag iofs att den mest intensiva fasen har lagt sig, men känner att det är samma här - samlar kraft hos lillasyster som sedan förbrukas på storebror (väldigt fort ibland). Tycker det är helt ok att säga att det är jobbigt, för ibland är det skitjobbigt när man själv är trött och inte har så mkt ork. Och efter att ha tjatat och tjatat femtioelva ggr så blir man ju rätt less på det ibland. Vissa dagar har man HUR mkt tålamod som helst och vissa dagar är tålamodet noll. Nu inväntar vi treårs-fasen med skräckblandad förtjusning ;)

Elin

Åh, du är inte ensam Linda ❤️❤️❤️

erica

Känner igen det där med att inte lyssna. Mina barn 4 & 6 år likadana.är nog bara att fortsätta som man gör med sin uppfostran.

Malin (svim)

Åh stackars liten !

Hillevi

Hörde någonstans att barn försöker förstå världen o vad man får/ inte får. Därför prövar o prövar de samma sak om o om igen. När de sedan är kring 4 år så Sitter det helt plötsligt, o barnet övergår till att bli en riktig paragrafryttare som vet o kan det mesta.. Men så tålamodsprövande för föräldrarna...🙈

Svar: Hihi! Ja hon är ju en liten uppfostrings-filur jämtemot bland annat kompisen Leon (som inte är 2 år än). Oj som hon tillrättavisar honom om vad man får och inte får och vad som är farligt och ej. Exakt mina ord! Så någonstans där inne finns det ju :P
Linda Blom

Sara

Och jag tycker att trotsåldern är hundra gånger enklare att tackla än bebistiden, puh... Vad olika det kan vara☺ Något som funkat bra för mina barn, som varit kloka och framåt som din selma verkar vara, är att verkligen förklara varför... varför man inte får hoppa i sängen tex, utförligt så man nästan blir övertydlig. Typ "studsandet blir okontrollerat och då kan du åka åt ett håll du inte tänkt dig och då händer det och det..." Jobbigt att orka förklara, men tror det lönar sig i längden tror jag. Hoppas det blir bättre!

Marie

Tur ni har en tillfreds liten grabb när storasyster har en personlig kris (som jag brukar kalla trotsen). Vår bebis var inte lika tillfreds samtidigt som storasyster testade och hade humörsvängningar delux hela dagarna :/ Men jag tror inte hon var lika "illa" som Selma av din text att döma.

Jag säger bara: Välj era strider och fighter. Jag brukade tänka på det som också var positivt...exempel: hon älskar i alla fall sin lillebror och är aldrig elak mot honom och svartsjuk som många andra vänner haft jobbigt med sina barn. Sånt slipper vi.

Vi har också periodvis galet morgonpigga barn...Jag vägrar kliva upp. Jaa, om bebisen vaknat har jag ju måstat kliva upp, men min dotter som är 3,5 år förstår ju betydligt mer. Hon fick helt enkelt gå upp själv och vandra omkring eller vad hon nu tänkt gör uppe mitt i natten(vilket inte är så kul ensam), eller ligga i hennes eller vår säng och glo i taket (ibland somnade hon om). Jag vägrar helt enkelt. Det är natt Minnah (som hon heter), alla sover, det är natt, punkt slut, nu ska vi sova. Sen sov jag (eller låtsades sova). Funkar här i alla fall ;)

Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Vilket fint fynd :)

Tanja

Minns den där perioden väl! Dessa utvecklingssprång! Trodde man skulle bli tokig till slut av "varför då?" som ständigt frågades. Det jag upplever (och tröstar mig med) är att efter de kommit förbi dessa perioder så kommer en period med en slags lugn som gör att man hinner tanka energi innan nästa "omgång" tar vid. Kram

Charlotte

Åh - jag har inget råd och inga tröstande ord heller...
Här är tjejerna 5 och 6 år och är fortfarande i trotsåldern :-))

Nej, men det blir ju bättre och det vet man ju men när man står mitt uppe i det så är det asjobbigt!

Stor kram och försök tanka energi emellanåt med lite egentid!

Therese

Undrar ofta vad tradeobler är som man hamnar på när man klickar på dina länkar? Osäker på stavningen dock..

Svar: Affiliate-länkar, som jag märker dom med :)
Linda Blom

Tina

Jag vet vad du menar. Jag jobbar på förskola och vi har 10 st som är lika, i samma rum.. ;)
Stor styrke kram till dig Linda. Du är en fantastisk mamma 💕

Carolin

Oj vad jag känner igen de du skriver om , våra döttrar är jämngamla :). Som du skriver kvittar de hur pedagogisk men än är el om man bara lyfter bort . Kram till dig

Iza

Värsta fasen hittills på vår son slutade för några månader sedan. Han är född i april 13, så jämngammal med Selma. Vi hade alltid långa krig i hallen innan vi skulle iväg.. Med påklädning framförallt. Det slutade flera gånger med att vi fick bära ut honom som han var, naken, trots att det var vinter. Då insåg han ganska snabbt att kläder var nog en bra idé ändå, men han glömde det till nästa dag. Vi gick och väntade på att socialen skulle knacka på ungefär haha! Nu har vi det bra för tillfället så nu är det bara att tanka upp inför nästa krigsfas.

Och barnen blir ju duktigare, större och tyngre så det blir ju svårare och svårare att bara "lyfta undan".. Spännande detta!

erikasblogg.se

Åh Linda det är precis som att det är JAG som skrivit inlägget, haha. Arvid är otroligt prövande för tillfället! Testar allt och bryr sig inte det minsta när man säger till honom. Det jobbiga är att han slåss med när han blir arg och säger "dumma dej" hela tiden. När han inte trotsar så är han världens mysigaste och han överöser en med kärlek, pussar och kramar. Det händer otroligt mycket roligt nu i 3-årsåldern men trotsen är verkligen inget jag kommer sakna! Stor kram!

Anonym

Vår dotter är lik gammal o varke dag överraskas vi av nya prövningar. Nu jar hon börjat spotta o räcka ut tungan fö att en på förskolan gör så. Sen springer hon gärna ifrån matbordet mitt i maten när vi äter. I början gick vi efter o satte henne vid matbordet igen o gjorde det femtioelva ggr o hon tyckte det var lika kul att springa ifrån. Sen slutade vi med det och plötsligt slutade hon men det. Hon fick ju ingen uppmärksamhet o var ju efentligen inte heller mätt så hön komm tillbaka. Men man får bli arg . Hur pedagogisk man än är
Försöker vara så funkar inte vissa strategier på vissa åldrar o beteenden.

Anonym

Sen är en Annan konflikt kläderna!!! Varje morgon är det bråk om kläder även om vi valt kläder dagen innan. Allt från Trosa till strumpa

Anonym

Det är stor omställning att få syskon. Även om dom älskar sina syskon så kan det visa sig på annat vis än just mot syskonen. Blir stor konkurens med det mindre syskonet. Se till att ha egentid med henne, så hon känner att även hon får vara i centrum ensam. Blir mkt gullande med en ny bebis från alla man träffar o då är det lätt att hon känner sig osynlig och gör massa dumheter för att då vet hon att hon får uppmärksamhet även om det inte är positiv uppmärksamhet..

Svar: Givetvis är der så, men det började innan Colin kom så jag tror det kan vara en kombination av väldigt mycket som händer rent utvecklingsmässigt, omställning med syskon osv. Hon får väldigt mycket tid med oss och andra, själv och tillsammans hela familjen och även mig och Colin. Så egentligen går det ju ingen nöd på henne på det viset. Det är bara galet jobbigt vissa stunder, för att i andra stunder vara helt fantastiskt. Tre år är en enormt spännande och rolig ålder, samtidigt som den är prövande :)
Linda Blom

Jonna

Vi har det likadant här hemma. Äldsta pojken blev 3 år i fredags och har sedan några veckor tillbaka börjat testa vårat tålamod något så djävulskt. Det känns som om vi bara bråkar och tjatar dagarna i ända. Man är helt slut om kvällarna. Lägg sen till en tiomånaders pojke som är precis överallt och klättrar och river. Vi somnar tidigt om kvällarna här hemma för tillfället 😅

Jonna

Vi har det likadant här hemma. Äldsta pojken blev 3 år i fredags och har sedan några veckor tillbaka börjat testa vårat tålamod något så djävulskt. Det känns som om vi bara bråkar och tjatar dagarna i ända. Man är helt slut om kvällarna. Lägg sen till en tiomånaders pojke som är precis överallt och klättrar och river. Vi somnar tidigt om kvällarna här hemma för tillfället 😅

Anonym

Åh vad jag känner igen mig <3 jag är hemma med min dotter (3 i maj) & min son (1,5 år) och.. Ja, vissa dagar vill man slita sitt hår! Haha. 3åringen är som din och 1,5 åringen bara hänger efter och härmar^^ fantastiskt att se dom ihop hela dagarna <3 men "lite" tärande på mamma! Haha. Har inget tips men ville bara säg att du är inte ensam! Och njut så länge Colin ändå är liten och stilla <3 haha