Vart är den säkraste platsen i bilen?

Den eviga frågan.. Vart är egentligen den säkraste platsen i bilen? Faktum är att den är helt omöjlig att svara på, då det hela faktiskt handlar om vart olyckan träffar. Tekniskt sett så blir mitten den plats som, oavsett vad för typ av olycka som sker, är den plats som är svårast att nå.
 
Men statistiskt sett så sker 60% av olyckorna i frontalkrockar och då är det absolut viktigaste för våra barn att dom sitter bakåtvänt. Och i en frontalkrock blir baksätet också en tryggare plats då. Men.. Det är ändå omöjligt att säga vart barnen sitter säkrast. Se bara till att ni:
 
1. Låter barnet åka bakåtvänt så länge som möjligt.
2. Se till att stolen är rätt monterad!
3. Spänner bältet hårt! Det skall inte på något vis glappa.
4. Undvik tjocka kläder i bilstolarna.
5. Välj en plusgodkänd stol.
6. Placera absolut inte en stol framför en aktiv airbag.
 
Vi har valt att ha båda våra barn bak i vår nuvarande familjebil. Extrabilen är en minimal sportbil med 3 dörrar och därmed kör endast den person som inte har barnen den hittills. Men vi skall sälja den i sommar. Anledningen till att vi valt att placera dom bak har egentligen flera anledningar. En av dom är att det skulle kosta 7000kr att montera ur airbagen. Men utöver det så ser jag det som en säkerhetsgrej att jag inte har möjlighet att pilla med barnen under färd och därmed riskera att tappa koncentrationen på vägen och min körning. Behöver barnen någonting under färd så är det mycket bättre att stanna bilen först. När vi åker tillsammans hela familjen så sitter en förälder bak tillsammans med barnen och den som kör - koncentrerar sig helt enkelt på det.

Det är så enkelt att ha en skrikande bebis bredvid sig som exempelvis tappat nappen att man "bara" skall leta efter den. Tjoff så har du tappat koncentrationen på din körning, bilen vobblar, kommer över på fel sida eller bara utsätter dig och barnet/barnen för onödiga risker. Stanna den hellre oavsett om barnen sitter bak eller fram.
 
TIPS!
Ett tips som NTF rekomenderar om ni väljer att ha ett barn fram och ett barn bak är att montera båda stolarna på samma sida och placera då det mindre barnet bak. Detta p.g.a att om det tyngre barnet sitter bakåtvänt i baksätet ökar risken något för att bilens säte knäcks ned över barnet som sitter bakåtvänt i framsätet. Med fördel placeras alltså det lättade barnet bak.
5
Anonym

Om man har tre barn då? Vi har 6 åringen bakom pappa som kör och bebis fram bredvid pappa. Sen så sitter 4 åringen bakåtvänd på höger sida och jag mamman i mitten i bak. Är det tokigt tror din? Är så svårt hur man bäst ska placera alla. Mvh L

Svar: Nej det tror jag absolut inte! :) alternativet skulle väl vara att sätta lilla barnet bak och mellanbarnet fram isf? :) Alltså bara byta plats på bebis och 4-åring :) Det skulle ju underlätta för dig att hjälpa bebisen vid behov (som troligtvis kan behöva det på ett annat vis än fyraåringen). Men er placering är nog inte alls tokig egentligen :)
Linda Blom

Anonym

Hur sitter hundarna när dom är med i bilen? MIM.se har krocktestade hundburar, så att även hundar kan åka säkert i bilen. :)

Svar: Hundarna åker alltid i bur ja :)
Linda Blom

s p i n d e l t j e j e n

Frågan är om man vill veta VILKEN plats som är säkrast av alla. Om man har två eller tre barn. Hur väljer man vem av dem som ska sitta på den "bästa" platsen? Ett sånt val vill man nog inte göra.
Så att säga att "det beror på varifrån olyckan inträffar" (om den nu gör det) är nog det bästa svaret på den frågan. Det är ju slumpen som avgör mycket <3

Anonym

Bara undrar hur det är med mittenplatsen bak, kan man ha bilbarnstol bakåtvänd där med? Hur säkert är det i så fall? Med vänlig hälsning, J

Svar: Ja det kan man :) Men det beror lite på vilken bil och bilstol man har :)
Linda Blom

Madeleine -mamma till två ❤

Hej! Har du tips på bra stol man kan ha framåtvänd. Det tar emot att behöva vända med vår son på 4 år är väldigt lång och er är trångt där bak och även för den som sitter framför. Han har sina knä nästan i ansiktet känns det som. Men nu då undrar jag viken stol som är bäst att ha framåtvänd?