Välkommen vecka 38

Välkommen vecka 38 ♥ Bilder från 37+0 (v.38)
 
Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum.

Bebisen: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång. I den här veckan väger barnet runt 3200 gram, och är omkring 49 cm långt. De allra flesta barn ligger med huvudet nedåt nu. När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Förlossningen är jobbig även för barnet. När livmodern drar ihop sig som mest går det under ett ögonblick inget blod med syre och näring in till barnet, som så att säga får "hålla andan" under några sekunder. Men barnet klarar detta väl, och har till exempel lagrat extra näring som det kan använda. Barnet har också lagt på sig fett under huden för att det inte ska bli kallt när det kommer ut i en betydligt svalare värld. Underhudsfettet fungerar också som energireserv den första tiden efter födseln.

 
Egna tankar om föregående vecka: Det blev ytterligare en känslosam vecka och jag märkte tydligt att min energi började ta slut. På måndagen var jag på sammanfattningsmötet hos barnmorskan, jag berättade att vi fått till till specialistmödravården dagen därpå och hon blev lättad för min skull. Hon var övertygad om att det skulle bli toppen för mig.. Tyvärr blev det inte riktigt så dock och mötet som vi satt och väntade på i närmare 4 timmar var över på 5-10 minuter och hela upplevelsen var jobbig för både mig och J då läkaren inte tog oss på allvar utan faktiskt satt och skrattade oss rakt upp i ansiktet. Tyvärr kunde jag inte återkomma till min barnmorska förän tre dagar senare då hon var iväg på kurs.
 
På torsdagkväll insåg jag att allting inte stod rätt till i magen på mig och vår aktiva lillebror hade visat sig alldeles för lugn både när det kommer till hicka och rörelser, jag ringde in till förlossningen som vad mig komma in. Där kom han igång ordentligt tillslut och jag fick även träffa en läkare som kom att göra väldigt mycket för mig den kvällen, ultraljud av flöde och navelsträng, men framförallt berördes hon av mitt bemötande på spec. tidigare den veckan och satta sig ned med oss och gick igenom saker som jag inte alls blivit informerad om. Dessutom mätte hon min livmodertapp som låg på 3,2cm. Helt normalt i den veckan jag befann mig och som andragångsföderska.
 
På lördagen åkte J till sin vän i Karlskoga och eftersom att jag helst inte ville vara själv ju närmare förlossningen vi kom så åkte jag, Selma och hundarna och sov hos mina föräldrar. Tur var väl det, för den natten hade jag så ont i magen att jag trodde att jag skulle krevera. När smärtan höll i sig (förvärkar, sammandragningar o.s.v.) i flera timmar så ringde jag tillslut förlossningen som ville att jag skulle komma in för en kontroll. Bebisen mådde återigen bra och min livmodertapp var nu mer förkortad än torsdagskväll, men fortfarande inom det normala. Barnmorskan sade att hon "fick in ett finger" så nog förberededde sig kroppen på vad som komma skall. Men jag var medveten om att det kunde ta flera veckor ändå. Dock mådde jag fortsatt dåligt, fick ont i ryggen, öm i magen och totalt energilös, så jag fick tillbringa mycket av helgen liggandes ned. Enormt frustrerande för en person som vanligen var fylld av energi, positivitet och snabbt blev rastlös av att ingenting göra. Den såkallade sömnen var fortfarande ett skämt.. På söndagen fångade jag lillebror på världens häftigaste video, nog för att han var en aktiv bebis, men så mycket som han bökade under flera minuter har jag aldrig upplevt. Så magiskt! Och det var då för väl att man får uppleva det häftiga med att bära sitt barn samtidigt som måendet inte var det bästa. Jag som var rädd för att inte känna mig färdig med graviditeten började verkligen längta efter honom ordentligt mycket, men också att obegränsat kunna röra mig tillsammans med Selma.
 
Inlägget publicerat en vecka sent, vi går idag in i vecka 39 och det inlägget kommer också.
4
Anonym

Så rörande :/ usch lider med dig. Hoppas energin kommer tillbaka snart och du får nya krafter inför förlossningen

Cherie

Oj nu är det verkligen nära men det känns som du nyss berättade att ni var gravida :D Ska bli spännande att få se vem som gömmer sig där inne

Elin

Så himla mysigt att få följa dig! :)

Elin

Nu är det nära Linda! <3 Jag önskar er all lycka till när det är dags och hoppas allt blir så bra som det bara kan bli! Jag förstår att ni längtar efter lillebror. Tänk vad spännande att få se vem han är! Tack för att vi får följa dig i din fina blogg <3