Hota inte mina barn

Bah!! Blir så trött på detta hotandet av mina småttingar. Vet inte hur många gånger det hänt både Selma och Colin, senast härom dagen. Vi skulle köpa en liten figur som Colin fastnat för varpå han blir ledsen när jag tar den för att ge den till kassörskan. Hon kontrar med att ”om jag inte får den kommer farbror polisen och tar dig”. Jag blir tokig! Jag vet inte hur många gånger människor slänger med att polisen blir arg, polisen gör si, polisen gör så.
 
Först och främst - skräm och hota inte mina barn.
För det andra - använd inte polisen (som finns där för att hjälpa oss att känna oss trygga i samhället) som något negativt och otäckt!!
Jag vet självklart att det inte är illa menat, men förstår inte riktigt hur man inte kan se problemet i att agera såhär..
 
Att ett litet barn på 1,5 år blir ledsen när jag tar något från honom, som han väldigt gärna vill ha är inget konstigt.. Det är snarare väldigt naturligt för många av våra små och det är mer än okej att visa den känslan. Jag försöker i möjligaste mån undvika tillfällena där han blir sådär ledsen, men ibland sker det. Att människor då väljer att försöka skrämma mitt barn till tystnad genom hot gör mig så less.. Nu förklarade jag givetvis för Colin att han snart får den tillbaka, vi skall bara betala först och jag förstår att han är ledsen - precis som jag bemöter Selma. Detta hörde expediten väl och jag hoppas att hon kanske insåg att jag hellre ser att man förklarar för mina barn än att skrämma dom.
 
Jag skulle verkligen önska att människor slutade slänga med hot såhär överlag. Det är många vuxna som sätter sig i någon form av maktposition och tror att det effektivaste sättet att få barn att lyssna är genom att skrämmas och hota. Och ja! Det kanske funkar där och då.. Men det skadar också barnets självklänsla. Skillnaden är ju i de flesta fall att föräldrar gör det dom tror är det bästa för sina barn och sin familj - men försök för fasiken inte att uppfostra eller skrämma mina barn!
 
Jag jobbar stenhårt med att bemöta barnen med respekt, förklara de logiska konsekvenserna istället för att använda "konsekvenser" som någon form av bestraffning. Exempelvis "om du inte tar på dig skorna ute i snön, så fryster du om fötterna" snarare än att "om du inte tar på dig skorna så får du inte leka med dina kompisar sedan". Självklart tappar jag greppet i min roll som mamma ibland! Självklart tar mitt tålamod slut och självklart känner jag i efterhand att fasiken också.. Det där blev inte alls bra. Men det finns saker man bara inte säger, för det kan göra enorm skada för framtiden. Och en av dom sakerna är att göra barnen rädda för "farbror Polisen".
20
Seema

Håller med dig helt och fullt!
Och är så trött på att andra ska lägga sig i, andra vuxna. Där ibland väldigt många äldre tyvärr! Så leds på det!
Är en på en öppna förskola, bland pedagogerna. Hon är bara bvc-sköterska, och det märks som bara den! Lägg honom på mage, gör si, gör så, han behöver bli mer självständig! Och är så så trött på att folk ska lägga sig i, hur jag väljer att fostra mitt barn. Mitt barn, mina beslut. Jag gör inget fel, jag gör som jag känner och tycker känns rätt för mig! Önskar bara att folk kunde förstå, att råd uppskattas inte! Eller pikar!

Heléna

Nämen, jag har väl då aldrig hört på maken?!! Så oproffsigt av kassörskan!

Jenny

Fyfarao för folk! Det är väl helt naturligt att ett barn blir ledsen i den situationen!
Och att skrämmas med polisen är ju rysligt illa! Förstå om en dag kommer och barna behöver hjälp, av tex en polis. Kanske tappat bort sina föräldrar. Kommer dom våga gå fram? Eller tror dom polisen tar dom?
Nej, fyfarao!

Sanna

men gud har tack och lov aldrig hänt mig under mina fem år som mamma. skulle det hända skulle jag bli tokig! så gör man bara inte! hör däremot titt som tätt hur föräldrar hotar sina barn med polisen, och har aldrig förstått hur det ska kunna vara vettigt 😩👎 jag vill att mina barn ska lära sig att händer det något så att polisen lär komma då är man trygg med dom

Svar: Ja.. Det är lite samma här! Hör väldigt ofta föräldrar slänga med dom orden, och även om det gör saker som inte är så bra med barnen, så är det ju ändå inte mina barn som påverkas av det.. Om du förstår hur jag menar? Jag hoppas verkligen att föräldrarna som gör så kanske kommer till insikt (vissa kanske genom mitt inlägg) varför man bör undvika det. Men det blir ju extra påtagligt för min som mamma till Selma och Colin, när dom får motta orden! : )
Linda Blom

Jenny

Men fy! Det har jag faktiskt (tack och lov) aldrig varit med om... Dessutom kan det vara jättebra att polisen kommer och tar en, tex om barnet hamnat vilse... Istället för att springa och gömma sig om hen ser en polis! Det har vi diskuterat rätt mycket här hemma, jag och sambon.

Svar: Jaa! Fy sjutton.. :O
Linda Blom

Anonym

Jag fick mig en tankeställare nu!

Ofta tyvärr jag säger att nu går jag, ska du följa med eller stanna? Aldrig tänkt på att barnen skulle känna sig övergivna....mmm nu blir det att tänka om!

Svar: Fast jag tycker inte att det är så farligt jämfört med "jag går nu, då får du stanna här själv". Jag tänker att du ger barnet ett val liksom.. Men kanske nästa gång säga "Nu går jag, men jag vill väldigt gärna att du följer med" för att förstärka det lite extra? :D Tro mig, jag har också sagt "nu går mamma, hejdå" till barnen ibland, men gjort det till lite bus också ; )
Linda Blom

Cassandra

Min man utbildar sig till polis. Skulle jag hota vår dotter med de skulle hon tro att hennes pappa kom för att ta henne? Hon ska ju få lära sig att pappa hjälper människor inte kommer och tar små barn. Jobbar annars i butik och de händer jämt att barnen skriker full hals när föräldrarna vill ta varan och antingen söker jag upp varans artikelnummer eller drar bort prislappen om de går för att inte ta de från barnet. Eller så säger jag bara att jag lånar den lite snabbt och sen är dem ju glada några sekunder senare när leksaken är tillbaka. Snarare att barn behöver lära sig att vänta och förstå att man köper en vara än att skrämma med polis för man blir ledsen? Fan störd människa vill jag säga som säger så till okänd barn 😴

Svar: Älskar när personen i kassan agerar så snarare än att slänga onödiga kommentarer : ) Jag har ju själv stått i kassan i många år, även om det inte var speciellt mycket barn som kunder som i exempelvis en butik där det finns leksaker m.m.
Linda Blom

Marina

Det hade nog varit smidigare av kassörskan att försöka "få med sig" barnet i det som skulle hända. "jag behöver ha en lapp med streck på, kan du hjälpa mig att hitta en sån?" och sedan snabbt ge tillbaka varan. Oavsett ifall barnet är stort nog att förstå orden eller ej, så blir det ju en annan sak än att höra att polisen ska ta en om man är ledsen över en sak som försvinner ifrån en även om så för en halv minut 😳

Svar: Exakt! :/ Som att Colin gjorde ngt fel liksom :/
Linda Blom

Jennie

Håller med helt. Blir också less när polisen eller hot överlag används som uppfostring. Bättre att förklara istället. Det har självklart hänt att mitt tålamod tagit slut och jag inte varit så pedagogisk. Men då brukar jag alltid sätta mig med Lucas när vi lugnat ner oss och förklara vad som hände. Så han vet hur det egentligen ska vara.

Svar: Samma här! Det där "eftersnacket" är oerhört viktigt när man känner att situationen inte alls blev bra : )
Linda Blom

Linnéa

Vilket bra å välformulerat inlägg! Bra du ryter ifrån om detta och så himla fint att du förklarar de naturliga konsekvenserna för dina barn vid "nej".

Svar: Jaa.. Det är såklart inte alltid man orkar gå ned på djupet och förklara allt i varje liten "strid", men tanken finns alltid där och jag försöker verkligen.. : )
Linda Blom

Jessica Sanna

Bra skrivet!

Linda

Väldigt sant. Men sa du detta till kassörskan eller du tog dig bara friheten och skapa ett blogg inlägg om detta sen?
Tror du är väldigt stor i orden och korrekt bakom din skärm men skulle aldrig våga stå upp för dig själv i verkliga livet....
Det är fel att hota med polisen men du kommer gå genom hela livet av att dina barn får tillsägelser från andra människor. Du verkar ha svårt med de där

Svar: Givetvis står jag upp för mig själv i verkliga livet, men jag väljer också mina tillfällen. I detta fall kände jag att prioriteringen var Colin, att förklara för honom och försöka lugna honom snarare än att "läxa upp" kassörskan. Jag skrev ju i detta inlägg hur jag agerade.
Det här är inte på något vis skrivet för att "sätta dit" kassörskan, för detta har hänt flera gånger, men jag berättade om senaste tillfället. Det handlar inte om att jag inte vill att människor inte skall säga till mina barn, men jag vill så ett frö till en tanke på hur man kan göra det utan att skrämma eller hota. Jag uppmuntrar mina vänner och människor runtomkring att vara tydliga inför mina barn. Berätta väldigt gärna för dom om dom skulle agera på ett sätt som inte är helt hundra, berätta vad som kan gå fel om man gör på ett visst sätt - men skräm dom inte, för det vinner ingen på. Speciellt inte barnen! : )
Linda Blom

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Oerhört oproffsigt av henne :-o. Dessutom borde hon ju veta att polisen inte hämtar barn under 15 år...

Linda

Fy vad hemskt.
Har en dotter som är ett par månader äldre än Colin och hon väljer alltid en grej på affären som är hennes som hon ska bära. Det kan vara allt ifrån en brödpåse eller en yoghurt och hon blir alltid ledsen när hon måste lämna ifrån sig det, som tur är har vi bra personal i vår lilla butik så dom brukar göra det till en lek och då tycker hon det är helt okej att lämna ifrån sig det några sekunder och handlingen blir både lättare och roligare😊

Svar: Det är samma här! Colin riktar nästan alltid in sig på någonting : )
Linda Blom

Snark

Som vanligt bara massa gnäll. Lär dig konfrontera istället för att vara passivt aggressiv och spy ut dig framför datorn och låtsad veta och kunna bäst om exakt allt, det är så tröttsamt. Förresten varför tog du bort videon på instagram när selma hade dansuppvisning? Hade du inte frågat dom andra barnens föräldrar om lov kanske? kram:)

Svar: Ett varm tips såhär i juletid : ) Sluta följ oss? Jag känner att du inte riktigt är rätt person att be någon "lära sig konfrontera" iom att du inte vågar stå för vad du skriver med namn eller giltig mailadress.


Jodå! Vi hade fått godkännande att filma/ta kort, det är fler föräldrar/anhöriga än jag som delat (vi vårdnadshavare fick godkänna att barnen fotograferades/filmades och lades upp på nätet redan innan uppvisningen).Men sedan kände jag att nä.. Jag tar bort istället, eftersom att JAG faktiskt inte personligen frågat alla - vilket jag annars ALLTID gör! : ) God jul på dig!
Linda Blom

Linnéa

Svar på tidigare kommentar, nej der är klart att man inte orkar vara pedagogisk i varenda liten grej. Man är ju människa också. :)

Men ändå fin grundinställning!

Sandra

Jag kan tycka det är enormt svårt att bemöta barn (både små och typ tonåringar) eftersom jag inte själv är förälder o inte har nämnvärd erfarenhet av att möta dom privat heller, vi är en liten familj/släkt. Så jag blir väldigt ställd om jag måste säga till, framförallt på jobb när jag är i en ansvarsposition, o gör det förmodligen väldigt klumpigt. Jag ansvarar bla för en utställningshall o det var tex ett barn för ett tag sen som sprang runt och tog på alla konstverken, där hade jag inte tid att tänka ut något bra utan for bara upp o sa till ett ganska skarpt "Ursäkta, kan ni låta bli att röra konstverken!?" med tanken att föräldern själv fick säga till barnet. Föräldern reagerade knappt på min kommentar (svarade ej) o skyndade sig inte direkt att göra något åt barnet :( O där stod jag med klump i halsen o var rädd att något av konstverken skulle bli skadade o tvekade på om jag skulle/kunde/borde ingripa. Känns så bakvänt när man inte har en aning om barnets ålder eller hur pass mkt de förstår om man vänder sig direkt till dom (var ganska liten). Är en del tonåringar som busar i foajén utanför oss (kulturhuset) o jag går o säger till när de tex cyklar, åker spark eller skateboard eller har hund (som inte är ledhund) inomhus för det är förbjudet.. O då låter jag nog som värsta bitterkärringen, men jag blir så irriterad :D Som sagt så känns det svårt att hitta ett bra tilltal :/

Svar: Det behöver egentligen inte vara så svårt att bemöta barn :) Hur skulle du önska att nägon berättade för dig vad man inte får eller bör på ditt jobb? Informativt och med respekt, eller hur? Precis så kan du tänka när du bemöter barnen och ungdomarna också :) ”man får inte röra det här konstverket, för det kan gå sönder, men visst är det väldigt häftigt att titta på?”. Är det väldigt små barn så kan du istället informera vårdnadshavaren att det vore bra om dom håller ett extra öga på sina små :)
Linda Blom

Caroline

Kassörskan gjorde ingenting fel. Antagligen sa hon det med skämtsam ton?
Om ditt barn reagerar och blir skrämd av en sådan sak kommer han få det väldigt svårt i livet. Självklart ska man inte hota med polisen, men det är skillnad på att faktiskt hota och säga så här. Kanske är det upp till dig att lära dina barn att om de skulle snatta så kommer polisen och tar dem? Ansvaret ligger på dig, inte på kassörskan och som sagt så gjorde hon ingenting fel.

Svar: Vi delar inte samma åsikt! Vi försöker på ett pedagogiskt sätt uppfostra våra barn, där ingår givetvis att snatta är fel, jag vet inte hur du får det till att jag inte skulle lära barnen det? : ) Jag tycker att din kommentar är lite märklig.
Linda Blom

Moa

Håller med dig. Jag tänker ju rent spontant att även om hon säger det med skämtsam ton (och inte menar det eftersom man knappast sätter polisen på en 1,5-åring som vill hålla i en vara), hur uppfattar barnet det? Med tanke på att det oftast tar några år att ens förstå ironi känns det inte som att Colin är i närheten av att förstå sådana ”skämt”.

Svar: Ja men precis! Det var ju som jag skrev i texten att hon inte menade det fullt ut, jag kunde ju höra det. Men som du skriver, Colin förstår ju inte det alls just nu. Sedan tänker jag att han är väldigt liten, men folk har ju sagt det även till Selma, som inte heller förstår ironi som en vuxen människa gör och hon har ju istället frågat oss "mamma, kommer polisen och tar mig om...". Ja du vet! Vi får ju förklara att poliserna finns här i samhället för att hjälpa oss känna oss trygga, dom är hjältar liksom, inte kommer dom och tar henne : )
Linda Blom

Tessan_mcwc

Håller helt och hållet med dig. 🙌🏻 Bra sagt!