Det här med egentid.

Ibland blir jag så blödig om kvällarna.. Tänker på hur lyckligt lottad jag är över att ha blivit mamma till dessa två. När dom ligger där i sina rum och sover, allt är tyst och jag har all tid i världen för att göra det jag vill. Då saknar jag dom.. Enormt mycket! Samtidigt så vet jag att det kan vankas nattvak och kan njuta av den här tiden också. Min tid.
 
Jag ogillar att kalla det "egentid" egentligen. Att jag behöver "egentid".. För det låter som att jag tycker mer om och värdesätter den tiden mer än vad jag gör med tiden vi har tillsammans. Det känns som att det är så väldans mycket snack om "egentid" överallt och att det är så viktigt att si eller så. Och ja! Det är såklart väldigt skönt att få vila öronen ibland. Ljudvolymen med två barn hemma är rejält hög stundvis och jag hör mig själv utifrån nästan - min röst går upp i falsett ibland. Men för mig är inte det viktiga att komma iväg i tid och otid. För mig är det just den här tiden om kvällen som räcker långt. Kanske för att jag vet att dom finns så nära intill också.
 
Jag skulle ljuga om jag sade att det inte är roligt att komma iväg ibland. Det är klart det är det! På fredag skall jag exempelvis iväg med några vänner för en kväll tillsammans och igår var Jimmy och barnen iväg på sitt håll och jag och hundarna var själva hemma. Men jag tror ni förstår vad jag menar med det är eviga pratet om "egentid" överallt. Att det ibland kan framstå som så mycket viktigare än tiden man har som familj. Det är då jag kan få en klump i magen och har helt enkelt valt bort ordet.
 
Hoppas ni haft en fin helg allihopa! Själv tog jag några snabba bilder på barnen igår <3

 
17
Cherie

Jag håller med dig, den där stunden på kvällen är guld värt när man själv bara kan koppla av en liten stund innan läggning. Men så har jag också dottern varannan vecka så jag passar på att vila upp mig lite extra då och sen ha så mycket tid med henne som möjligt veckorna när hon är här.

Lin

Jag har nog sagt egentid. Men bara när jag vill bada ifred i 30 minuter! 😁 Det ärdet enda jag benämnt som egentid. Men förstår vad du menar!

Svar: Haha! I feel you ;) Det är klart man behöver stunder själv! :)
Linda Blom

Linda

Vet inte om jag håller med riktigt. Varför ska egentid va något att skämmas över? Jag har ett stort behov av egentid, har barnomsorg bara 8-9 timmar i veckan, och vill ha det så för att vara med mina små så mycket som möjligt, men att få komma iväg och bara vara Linda och inte mamma är livsviktigt för mig, annars går jag under :) Att få rå om mig själv gör mig till en bättre förälder, tålamodet växer några snäpp bara efter att ha få pkt och handla själv tex 😜. Jag tycker inte det ska vara nåt fult att faktiskt ta hand om sin egna person lite också 😃 Jag och mannen åker och tränar nån kväll vardera i veckan, ibland är man bortbjuden och sover tom borta, och jag tar mig nån helgelg nån gång om året när barnen får vara själva med sin pappa. Hur skönt som helst för alla parter 👍🏻😃

Svar: Ja men det är precis det där jag menar i mitt inlägg!! Kanske uttryckte mig otydligt :) Att det givetvis är hur skönt som helst om kvällen när barnen sover, komma iväg med vänner ett par timmar eller för all del åka och handla. Det gör ju jag också och uppskattar det - utan att skämmas! :) Det jag menar är att det har blivit så hysteriskt med "egentid"-snacket överlag egentligen. Många pratar om det som att det vore viktigare än att få vara tillsammans med barnen, om du förstår vad jag menar? Jag tror givetvis inte att det är så egentligen, men jag ogillar hur det låter och hur ordet klingar i mina öron :)
Linda Blom

Helena

Jag håller helt med dig!
Jag älskar egentid, och behöver det för att orka vara en bra människa. Men den bästa egentiden är helt klart när jag har min familj i närheten. Att sitta alldeles för länge på toaletten till exempel! Perfekt ju! :)
Och förstår helt det där med att sakna barnen när dom lagt sig! Ibland blir jag tokig på mig själv för att jag känner så, när jag bara en timme tidigare slet mitt hår i förtvivlan över att dom röjer loss i huset... :)

Svar: Stor igenkänning på det! Haha! Skrattade rakt ut när jag läste det där om länge på toaletten! Skönt att du förstod hur jag menade :D
Linda Blom

Trebarnsmamma

Jag förstår hur du menar! :) Jag tror de flesta egentligen definierar egentiden precis så, nån timme eller två på kvällen och nån tjejkväll eller date med mannen nån gång. ( i alla fall de i min krets). Måste ju va några få som inte önskar de fått barn som värdesätter egentid mer än sina barn... tror inte det kan finnas så många som känner så? Hoppas inte...

Svar: Du har säkert helt rätt!! :) Egentligen syftar jag inte på enskilda individer eller försöker skambeläggas någon för att behovet av tid för sig själv är större för vissa. Men jag tänker nog på ordet "egentid" och dess hype rent generellt. Jag vet inte om det är en ren tillfällighet att jag hört och läst så mycket av ordet att jag tillslut bara kände att neeeeej.. Jag orkar inte höra om mer "egentid" nu, jag vill vara med baaarneeen, haha. Sedan har ju jag fått höra enormt mkt om att jag måste/borde lämna bort barnen för dom inte skulle må bra av att vara med sina föräldrar såpass mycket, att dom "behöver lära sig" lita på andra samt att jag borde vara något annat än "bara mamma". Ja.. Jag tror du förstår :)
Linda Blom

Anna-Maria

Tror inte det är många som menar att de föredrar egentid framför tid med familjen men förstår din tanke. Alla har olika behov av "egentid". Vissa behöver ha en hel dag i veckan för dig själva medan andra bara behöver tjugo minuter på toaletten för att tanka mer energi. Det beror nog på vilket stöd och avlastning man har övrig tid också :) för mig räcker det låååångt att få stänga in mig en timme i sovrummet ibland men samtidigt längtar jag efter en riktigt utekväll med vänner också 😄 Just nu när vi har en 2,5-åring och en 10-månaders känns det nästan som egentid när man är själv med bara en av ungarna haha! Tiderna förändras 😄

Svar: Haha! Exakt så sade jag och jimmy igår bär Selma bestämde sig för att åka hem till mormor och morfar ett tag. Själv skulle hon minsann iväg. Liten blir stor. Men oj så lugnt det var då!! Plus att han ju sover om dagarna också, haha :)

Men precis som du säger så har ju alla olika behov av att få göra annat än att rodda med allting hemma :)
Linda Blom

Sara

Jag håller inte med om att egentid skulle vara något "dåligt" ord. Men för mig är det egentid så fort jag inte är med mitt barn, tex om jag diskar, lagar mat eller tar en dusch och pappan är med vår son. Uppskattar och behöver ALL egentid, det är då jag laddar batterierna och dessutom saknar min lilla kille så jag blir en mycket gladare och bättre mamma av egentid! Att ha egentid utanför hemmet är också viktigt men sket väldigt sällan och är mer "ångestfyllt" då jag har lite svårt att vara separerad från min bebis men jag vet att den egentiden är minst lika viktig. Mer egentid till alla föräldrar, tycker jag!

Svar: Vi har precis samma syn på det hela, tiden med eller utan barn. Skillnaden är att jag själv tröttnat på att höra ordet tror jag :) Det har fått en negativ klang i mina öron, högst troligt för att jag blivit SÅ mätt på att höra det :) (läs gärna lite svar bland mina svar på kommentarer ovan) :)
Linda Blom

Therese

Jag förstår precis vad du menar! Jag tycker ordet lixom överanvänds, det finns säkert en bra balans i de människornas liv som väljer att använda ordet men i sociala medier så framhävs "egentid" istället för "familjetid". Jag funkar lite som någon ovan skrev, jag anser att laga mat ifred medan dottern leker med sin pappa är egentid haha sen åker jag gärna till gymmet, träffar vänner eller handlar själv men då gärna när hon sover med pappa tryggt i hemmet.

Svar: Precis så!! Det är exakt så jag känner och därav tror att jag fått en negativ känsla omkring :) Vad skönt att någon mer uppfattat det så, men framförallt förstår vad jag menar :)
Linda Blom

Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Fina bilder :)

Anonym

Jag håller med dig precis! Känner likadant att det ibland i allafall låter som det är det viktigaste egentid. Jag känner att det hade jag innan och kommer att få sen. Får panik av tanken,försöker bara njuta lukta och mysa så mycket jag kan medan det varar.

Svar: Ja! : ) Det är ju rejält frustrerande att vara förälder ibland, men småbarnsåren är sååå får ändå. Det dröjer inte förrän dom känner att vi föräldrar istället är jobbiga.. Åh. Ångest :O
Linda Blom

Camilla

Jag förstår hur du resonerar men känner mig ändå lite träffad... Min sambo arbetar natt och en del veckor är jag nästintill ensamstående med två barn, vissa dagar får jag inte ens gå på toa ifred, är jag då hemsk som förälder när jag begär om så bara 10 minuter för mig själv? Jag älskar mina barn över allt annat men jag vet att både jag och mina barn mår bra av att komma ifrån varandra ett tag, för när jag inte har energi blir jag en väldigt tråkig och gnällig mamma vilket såklart går ut över mina barn. Det känns som att det är lika viktigt att få sakna dem som att få hålla om dem och ibland räcker det inte att "bara" få laga mat ifred. Så det kanske bara är vi som knappt får "egen tid" som pratar om det och de som har det regelbundet (kanske utan att tänka på det för att det går på rutin) tycker det låter negativt att prata om? Jag vill komma ifrån för att komma tillbaka starkare för mina barns skull!

Svar: Jag tror du missuppfattat mitt inlägg helt! : ) Du skall absolut inte känna dig träffad. Det är såklart inte alls hemskt att önska lite tid och återhämtning, tid ifred i tysthet. Det är ju det jag skriver om, att för mig (och många andra) räcker det som du skriver med ganska okomplicerade saker (affären, kvällstid när barnen sover, laga mat, träffa vänner någon kväll o.s.v. o.s.v.) för att känna att man tankar energi. Vi är själva enormt sällan iväg från barnen så det är ingenting som för mig går på "rutin" heller. Tvärtom! : )


Men för mig har just ordet "egentid" fått en negativ klang då det används så himla mycket och ibland på sätt som kan få det att uppfattas som att den tiden är viktigare än tiden med familjen, om du förstår hur jag menar? : ) Därför väljer jag helt enkelt bort att använda just det ordet, men med det sagt väljer jag inte bort tid där jag gör sådant som jag tycker om - förutom att vara med mina älskade barn :) - Och för all del, tid som kanske inte är så stimulerande i sig, men som inger en stunds lugn : )
Linda Blom

Anonym

Har aldrig hört någon prata om egentid och syfta på att den tiden är viktigare än tiden med sitt/ sina barn. Kalla det vad du vill men tid utan barnen oavsett om det är en timma för att handla, 3 rimmar för restaurangbesök så är det välbehövligt.

Svar: Läs gärna svaren jag skrivit bland kommentarerna ovan där jag fördjupar mig lite mer : )
Linda Blom

Helena

Therese: Att "familjetid" inte nämns i sociala medier i samma utsträckning är väl för att det liksom är default-läget i en familj, och att det då är egentiden som är avvikande?

Jag tror inte att föräldrar generellt anser att det skulle vara viktigare med egentid än familjetid- men för många är den nog minst lika viktig. Vilket ju egentligen inte alls är konstigt eftersom man merparten av sitt liv (iaf i vår ålder) främst har haft sig själv att tänka på, och att det faktiskt finns en (annan) person bakom föräldrarrollen som vissa vill bevara. Att slippa prata bebisspråk eller låta bli att prata om sig själv som mamma i tredje person lite now and then behöver inte betyda att man inte älskar sin familj. :)

Svar: Så kan det absolut vara! : )
Linda Blom

Anonym

Hej! Jag tror bekymret med ordet är när det används till den tid vi bara är och förhåller oss till varandra hemma. En diskar, en leker med lego, en upptäcker diskmaskinen, en bajsar för länge, en ser TV när den andra tar hand om nattning. Det är bara något naturligt och bra. Inget man borde behöva benämna hela tiden när man tycker det är "egentid", som jag tror du menar att det görs i sociala medier. Jag tror inte det handlar om annan tid än familjtid som viktigare, men det låter så för att vi tror att vi måste hävda vår rätt till den tiden. Sen tror jag detta ämne är som gjort för att skuldbelägga varandra och ha åsikter om hur ofta det är ok att lämna hemmet. Man ska göra det man själv mår gott av.

Svar: Det låter verkligen logiskt faktiskt!! Det kanske är därför jag är så matt på att höra det, för att det som är en, som du säger, naturlig del i många familjer blir en sak som det sätts ord på. Gud.. Jag har så himla svårt att uttrycka mig när det kommer till detta, för jag är nog inte helt klar i mina tankar mer än att jag är så trött på ordet i sig. Vill verkligen inte att någon skall känna sig träffad, för min mening med inlägget var inte att jämföra människors behov av tid ifrån. Jag ville bara uttrycka att jag själv ogillar ordet i sig och därför har valt bort att använda mig av det :)
Linda Blom

Anonym

Ja och ni kanske har en dialog och förståelse hemma hos er som gör att ni inte behöver hävda rätt till "egentid" utan det är något som bara händer, när tex den andre tar med båda ut en sväng. Då behövs ju inte ordet heller. Lätt hänt tror jag att detta blir en dragkamp istället, som den eviga frågan om vem som är mest trött 😀

För mig är "egentid", om man nu ändå vill använda ordet, inte att bajsa ifred eller diska eller städa. Det är att göra något annat än allt det, helst att träffa mina vänner!

Svar: Sant! Väldigt klok kommentar! Tack för det! : )
Linda Blom

Camilla

Ja, jag snurrade nog till det lite ;) jag har nog inte reflekterat över ordet i sig eftersom jag bara diskuterar det med sambon när någon av oss känner att vi behöver komma ifrån för att få lite energi och perspektiv på vardagen. Oavsett hur det benämns så är det ju egentligen det bästa av två världar - bara få vara sig själv en stund med vetskapen om att familjen finns där :)

Malin

Dina barn, Så himla fina ❤️

Svar: Tack <3
Linda Blom