Läggningsrutiner?

Hej på er!
Kikar in för att kolla läget här i bloggen lite. Vore verkligen så himla kul om ni lämnade spår efter er. Försöker att svara så gott jag kan på kommentarerna ni lämnar. Det är jättekul! : )

Puh.. Tidigare ikväll skrev jag till en tjej om att det är ganska enkelt att lägga Selma om kvällarna. Det skulle jag givetvis inte ha gjort - ni som är föräldrar förstår säkert precis vad jag menar nu - men då vände det! En timme tog det innan pratkvarnen slog igen dom blå för kvällen. Jimmy hade det desto enklare med Colin. Vi sitter/står alltid intill deras sängar när dom skall somna om kvällarna, en extra trygghet liksom. Selma hade ett år där vi bara gick in och lade henne och så somnade hon på 2 sekunder. Men efter att hon fick en säng som hon kan kliva i och ur själv vid två års ålder så får vi sitta intill. Oftast hålla henne i en hand. Läser lite ibland, berättar "trollhistorier" som hon kallar det ibland och lyssnar på CD ibland. 

Hur ser era läggningsrutiner ut för era barn? Och hur gamla är dom? Alltid roligt att höra hur andra gör! Sover dom i er säng? Sin säng? Sitt rum? Båda våra barn sover i sina egna rum, men Selma brukar tassa in och krypa ned mellan oss på nätterna, medans Colin oftast sover hela nätterna (men då och då krånglar och vi får gå in och söva om, dock fortfarande i hand eget rum). Colin är precis som Selma var i ettårsåldern, helt omöjlig att söva om i vår säng, han skall bara busa och leka då. Men i hand egen säng somnar han om vi stryker honom över ryggen, ibland löjligt enkelt, ibland desto bökigare : )

 
48
Anonym

Lägger oss brevid 3.5 åringen läser en saga, sen natti. Lillebror och 1.5 år ger vi en flaska och så somnar han med den och sin nalle. Stora tjejen kommer alltid in på natten.

Svar: Så gjorde vi med Selma när hon alltid somnade själv. Hon drack alltid vatten i en flaska i sängen.. Vi har aldrig gett barnen välling eller så.. Och ingen av dom har napp. Är det välling lillebror får i flaskan eller som Selma, vatten? :)
Linda Blom

Melinda - mamma till tre

Jag har gjort väldigt olika med mina barn, men just nu ser det ut såhär:

Dotter, 6 år: lägger sig i sin säng och lyssnar på någon saga på cd-spelare. Kan inte somna till t ex tv:n då hon tvingar sig själv att titta och aldrig somnar, haha 😅 Jag pussar & kramar godnatt, pratar en stund, sen sommar hon efter ca 10 minuter med cd-spelare på som sagt. Kommer bara in till oss om hon haft någon mardröm, vilket kanske är varannan månad 😅
Son, 3 år: somnar i egen säng med tv:n påslagen med något barnprogram han gillar. Pussar godnatt och inom 10 minuter sover även han. Kommer oftast in till oss på natten och sover mellan oss resten av natten.
Dotter, 4 månader: antingen somnar hon själv i sin spjälsäng med napp, spjälsängen står bredvid vår dubbelsäng så vi är med i rummet hela tiden. Eller också somnar hon i famnen och läggs senare i sin säng. Sover hela nätterna i sin säng.

Roligt att få läsa hur andra gör! Med första dottern kunde jag sitta med i hennes rum i timmar innan hon somnade, men sedan några år tillbaka är vi mer "slappa" och låter barnen somna själva. Annars går all tid åt till läggningar och då är det plötsligt läggdags för oss också! ☺️
Kram!

Svar: Spännande att det är så olika med barnen! :D Men ni verkar väldigt nöjda med hur rutinerna ser ut, både stora och små! :D Så kul att läsa om hur andra gör!!
Linda Blom

Angelica

Jag kikar in här ofta, men får bli bättre på att kommentera :)

Våra barn sover i varsitt rum, vi läser saga på kvällarn och sen är vi i rummet tills de somnar , brukar ofta sitta vid sängkanten <3 funkar bra för oss, dock tänker jag att vår stora tjej bör somna helt själv snart , helst innan bebis kommer :) Kram

Svar: Det vore superkul om du gjorde! :) Kommentarer är sååå roligt!! När är du beräknad? Mysigt att vara gravid <3
Linda Blom

Lisa

Min tjej är 10 månader och sover i våran säng. Känns både smidigt och mysigt än så länge, speciellt som hon fortfarande vill amma lite på natten. Hon brukar somna vid sju-tiden efter att vi läst en bok, sjungt några sånger samt ammat. Läggningen tar dock 30-60 min eftersom hon ska busa en del också 😄 Hon kan vara hur trött som helst, men när vi kommer till sängen får hon alltid ny energi. . . ! Nån gång framöver tänkte jag få henne att somna i egen säng, mest för att jag är orolig för att hon ska ramla ur sängen om hon vaknar på kvällen 😦

Svar: Haha! igenkänning i mycket av det du skriver :D Colin slutade nattamma när vi bröt allting strax innan 9 månader, för han snuttade sig verkligen igenom heeeela nätterna. Det var så skönt när vi väl kom ur det. Vid 10,5 månad slutade vi amma helt, för han började bitas igen (gör bedrövligt ont att bända bort ett mun med 8 vassa bissar, haha!). Saknar det lite dock.. Inte bitandet såklart, men det mysiga med amning.. :)
Linda Blom

Maria

Våra barn delade rum fram till för en månad sedan då vi valde att ge dem vars ett.
När de delade rum sov dottern (precis fyllt 6år) uppe och sonen (snart 3år) nere i en våningssäng/familjesäng (uppe sängen var 80 och den där nere 120)
Då läste vi två sager (de väljer vars en bok) sedan klättrade dottern upp och sonen och den av oss som läste låg kvar där nere tills båda hade somnat. Dottern somnar oftast på 10min, sonen typ 1h (han sov fortfarande på förskolan) båda barnen kom in typ varje natt till oss och fortsatte sova.

För en månad sedan möblerade vi om så barnen fick vars ett rum istället. Vi läser fortfarande 2 sagor, men i vår säng och sedan går den som läser in och bäddar ner dem i sina rum och sedan sätter den personen sig utanför båda barnens rum där vi har en lite hall tills de har somnat. Nu somnar båda på typ 10-20min och sover hela nätter. Tror de kommit in till oss 2 eller 3 nätter vars, men aldrig samma natt.

Vi försöker natta varannan kväll i den mån det går.

Svar: Vad mysigt!! :) Våningssäng hade jag och min lillebror när vi var små. Nostalgi! Har alltid varit så fast besluten om att jag vill att mina barn skall ha varsitt rum, då jag och min lillebror delade enormt länge. Men ärligt talat har tanken slagit mig många gånger att kanske ha ett gemensamt ändå. Tror det kan bringa lite trygghet till varandra på sätt och vis :)
Linda Blom

Fru Bryngelsson

Jag har läst din blogg så länge nu så man lixom glömmer bort att skriva, men på instagram e ja lite bättre☺️
Våra två korvar är väldigt olika i läggningsrutiner, 4-åringen somnar efter en bok om vi ligger kvar en stund. 1-åringen får vi brottas med och tvångs hålla kvar i hans 120 säng(båda barnen har vägrat spjälsäng)han bara skrattar och vill busa tills han somnar 50 minuter senare...Puh asså😅

Svar: Åh jaaa! Vore såå kul med fler kommentarer här :D Haha! Alltså det låter som Colin! Problemet är att man kan brottas med honom i 4 timmar (ja! det är sant, vissa nätter har varit hysteriska, haha!) men han somnar liksom inte i vår säng. Så.. Jag är väldigt glad att han kommer till ro i sin egen iaf. Men jag hade inte klagat på liiite senare morgnar ;)
Linda Blom

Emma

Dottern på 4 år går vi upp med till egen säng där hon somnar på två minuter. Hon har en nattlampa som hon väljer färg på. Hon lägger sig vid 20 och har så gjort sen hon var yttepytte. Sover oftast hela natten, kommer ibland in till oss mitt i natten och ibland tidigt på morgonen.
Sonen, 9 månader, har äntligen börjat sova någorlunda. De sju första månaderna av sitt liv så han max två timmar i stöten innan han bara mååååste äta haha. Efter vi slutade med amningen så sov han sig igenom nätterna. Han får yoghurt vid 19 innan läggdags och lägger sig vid 19.30. Han får vi sitta bredvid och hålla en hand på (läs hålla fast haha eftersom han stör sig själv med armar och ben).

Svar: Skööönt när det funkar så bra!! :) Vi har faktiskt börjat lägga barnen redan vid 19 nu, innan vade vi precis som er 20 som tid. Men båda två är rejält trötta redan vid 19 allt som oftast. Förutom idag, när Selma somnade i bilen påväg från affären och sov 20 minuter. Det gjorde susen för henne, inte för oss :'DSkönt också att liten börjat sova bättre! Som jag skrivit ovan så hade Colin i den åldern helt galet snuttbehov. Han åt sig igenom hela nätterna, och var knappt hungrig dagtid :)
Linda Blom

Anonym

Äsch, du publicerar ju bara de kommentarer som passar dig... Skrev en kommentar med kritik om ditt "tipsande" om Campadre som du tydligen inte vågade bemöta.

Svar: Om du klickar in på det inlägget så kommer du att se att den är både publicerad och besvarad! :)
Linda Blom

Tess

Vi samsov länge. Men mellan 4-5-årsåldern så var vårt barn redo för att sova själv. Han har alltid varit lättsövd. Vi brukar läsa en saga eller två och sedan lyssnar han på en cd-saga och brukar sova innan den är slut. När han är sjuk så sover han hos oss (han är 6,5 år nu) och det känns bra för oss föräldrar också då vi kan ha lite koll på honom ifall han t.ex. spyr eller är väldigt täppt i näsa och svalg. Ibland kommer han till oss framåt morgonen även när han är frisk och myser en stund. Kan ju bero på att åtminstone jag är väldigt morgontrött så han vaknar alltid före mig...haha :-D

Svar: Åh! Låter väldigt skönt när det funkar enkelt! :) Kvällen är ju lite helig som förälder, så det är verkligen skönt när nattningarna flyter på smidigt :)
Linda Blom

Vår son på 8 månader sover i år säng, han får välling mellan halv åtta - åtta i sängen

Vår son på åtta månader sover med oss i sängen, han får välling vid halv åtta och sen ligger vi bredvid honom en stund och spelar lite lugn musik, brukar somna inom tio-femton minuter ungefär :))

Svar: Sååå mysigt! <3 Colin samsov med oss också.. Tills han blev ett litet yrväder :P Haha!
Linda Blom

Michaela

Läser i vår säng för Båda barnen sen bär vi upp dom i deras sängar :) funkar nu men inte sålänge till börjar bli tungt ;) Tänkte börja med cd saga på deras rum istället ❤️

Svar: Mysigt!! :D CD-saga har Selma nu, Elefanten som så gärna ville somna samt Kaninen som så gärna ville somna :) Otroooooligt långtråkiga, men verkligen lugnande för barnen! Rekommenderar :)
Linda Blom

Zandra

Hej! När vi lägger storasyster på 3,8 år så lägger vi oss och läser en bok o hennes säng sen ligger vi där till hon somnat . Tramsar hon för mycket så vet hon att vi inte ligger kvar , dock kan det ta ett tag och somna då hon är en riktig funderare ich hjärnan verkar vara på högvarv.. Ibland (läs oftast ;) så kommer hon tassandes in eller så skriker hon på oss ( kanske drömmer ) lillebror på 10 månader har vi dessvärre inte fått in någon rutin men det kommer väl ..

Svar: Haha! En liten pratkvarn om kvällarna hos er också alltså ;) Selma är likadan!
Linda Blom

Therese

På vardagarna går våra barn och lägger sig innan sju och sedan sover de till sextiden på morgonen. Mer detaljerat ser det ut så här:

Dottern på snart 3 år: Tittar på Bolibompa, sen går vi och gör oss i ordning för natten: borstar tänderna, kissar och byter till pyjamas. Väl i sängen läser vi en bok, ibland en halv (beroende på boklängden) och sedan släcker vi. Sedan somnar hon oftast inom 10-20 min efter lite kliande på ryggen (en fas just nu). Hon kommer oftast in till stora sängen om nätterna och kryper ner. Men hon sover bättre om nätterna nu, än när hon hade sin napp, som hon ofta tappade och inte hittade själv igen.

Sonen på 9 mån: Han byter vi om till pyjamas under Bolibompa för då brukar han vara hysteriskt trött. Han erbjuds alltid en vällingflaska inför natten men tar den inte alla gånger. Sedan knappt en månad tillbaka har vi sövt honom inför natten i sin spjälsäng. Vi lägger honom ner, stryker över ryggen och ansiktet och säger godnatt. Ofta får vi göra proceduren måååånga gånger, då han reser sig upp snabbare än vad vi har lagt ner honom. Med honom tar det mellan 0-40 min att lägga. Ibland (ganska sällan) hinner han vara med att lyssna på en saga med storasyster innan han somnar.

Vi har gjort ungefär samma nattningsprocedur med båda våra barn. Vi har valt välling till våra barn eftersom de har varit så kvällströtta båda två att de inte har fått i sig tillräckligt med kvällsmat, typ gröt, innan sänggång. Vi är alltid med när de somnar för natten.

Svar: Jättekul att läsa!! Er niomånaders låter väldigt mkt som Colin :D
Linda Blom

Våra barn delar rum. Vi lägger alltid den minsta först snart 2 år. Hon ligger i sin spjälsäng dricker välling samtidigt som vi klappar henne på kinden. När hon druckit klart tar hon herr Nilsson och vi går ut. Sen lägger vi den stora 3 år i våran säng läser saga pratar om dagen sen släcker vi lampan och ligger tills han somnat. När vi sedan går och lägger oss lyfter vi över han till hans egna säng.

Svar: Låter himla smidigt :D Den där läs-stunden är ju så mysig!!
Linda Blom

Josefine

Våran 7 månaders har vi börjat natta i hennes rum med välling och ibland något mysigt ljud från sin uggla. Märkte att hon sov bättre själv skönt för henne men jobbigt för mamman som vill ha henne nära. Hon kan vakna några ggr fortfarande men oftast för nappen eller att hon fastnat i magläge och glömt hur man rullar tillbaka haha. Bär in henne till oss på morgonen så får vi lite bebis mys iaf :) tack för en bra blogg

Svar: Förstår känslan!! :) Det ÄR galet mysigt att samsova! Men vårt lilla yrväder kommer inte till ro hos mig längre och dessutom är han aldrig still så vågar inte ha honom i sängen heller. Risken är att han ramlar i golvet :/
Linda Blom

AnneliTirant

Från att ha haft amningen som central punkt vid läggningen, provar vi nu nytt. Det börjar med kvällstvätt, gröt och tandborstning. Därefter läser vi bok/berättar saga med henne i famnen. Släcker sedan ljuset, sjunger och vaggar henne till sömns och lägger henne i sin säng. När hon vaknar under sen kväll/natt får hon komma över till vår säng där hon somnar direkt.

Svar: Skönt att hon somnar om så enkelt hos er :) Det gör Selma också, men inte Colin :)
Linda Blom

Sanna- 4 barn

Vi har 4 barn, å de ser olika ut för nästan alla. Linnea 8 år å Olivia 6 år sover i samma rum, vi går in å säger godnatt och sätter på Kalle kanin eller Ellen elefant på högtalaren så somnar de gott. Kevin 4 år får vi ligga jämte i sängen med Kalle kanin på telefonen. Leah 1,5 år somnar själv i sin spjälsäng, men när hon kommer på att hon kan klättra ur den lär de bli andra bullar...Alla förutom Leah tassar till oss på natten....

Svar: Åh! Ellen elefant och Kalle kanin lyssnar Selma också på <3
Linda Blom

Sara

Min fyraåriga dotter (fyller fem i maj) och ettåriga (fyller två i sommar) delar rum. Måste säga att det är sååå himla mysigt. Vi lägger de vid sju, läser en saga, sjunger lite och ger godnatt puss. Sen går vi ut och de somnar själva. Oftast hör vi hur de pratar och skrattar innan de somnar ❤️. Sonen sover betydligt snabbare men dottern kan komma ut och "måste berätta en viktig sak" innan hon somnar haha

Svar: Ja åh! Jag har alltid varit så fast besluten om att barnen skall h eget rum. Jag var 12 när jag och min tioåriga lillebror fick varsitt. Så det ligger nog mycket bakom det. Men nu som tvåbarnsmamma kan jag ändå se fördelarna med gemensamt rum :)
Linda Blom

Catrine

Noah (snart 4år) sover hele natten på eget rom, vi sitter hos han til han sovner. Leser bok, synger. Tar ca 15-20min. Sover 19-06. Ida (12måneder) legges på eget rom, ganske enkelt etter amming, men våkner ofte, ammes hver 3-4. time og kommer inn til oss når vi ikke orker mer... våkner 04.30 😳

Svar: Morgonpigga små!! Herregud! Sådär tidigt vaknade Colin idag.. 5! Aaalldeeeeleeeees för tidigt ju! Haha <3
Linda Blom

Cecilia

Vår dotter, några dagar yngre än Selma, och vår son på 1,5år somnar på varsin sida om en av oss föräldrar i vår säng. Dottern somnar som oftast väldigt snabbt, sonen har dock kommit in i en period av konstant gnäll och missnöjdhet, så även vid nattning... 😔 Låt det vara tänder eller liknande som spökar, jag blir snart tokig...
När båda har somnat lyfter vi över dem till respektive säng, dottern i eget rum och sonen i säng bredvid min. Under natten klättrar sonen upp till mig (så glad att vi har ställt hans säng intill min så att jag inte längre behöver gå upp och hämta honom) och dottern kommer in på morgonen.
Att vi nattar båda tillsammans är för att min man var borta mycket i höstas och då behövde jag kunna natta båda barnen själv.

Svar: Låter otroligt smidigt och mysigt att natta tillsammans! Och herregud vilken liten klätterapa som tar sig ur spjälsängen :D Haha!
Linda Blom

Åsa

Vi har sedan start (ca 3 månader) låtit dottern sova i eget rum. Vi ville inte vänja henne vid att ligga hos oss utan istället vänja henne vid hennes säng i hennes rum. Detta har funkat jättebra. Vi går båda in och säger godnatt/läser/berättar saga sedan låter vi en lampa vara tänd eller dörren öppen, hon väljer. Varje gång hon kallar går vi in till henne. Detta blir 0-4 ggr per kväll, varierar mycket. Hon sover hela natten i sin säng eller kommer hon in till oss där hon somnar om direkt mellan oss. Detta funkar för oss / Åsa

Svar: Åh! Varken Selma eller Colin accepterade annat än samsovning när dom var pyttisar :) Inte mig emot, det var såååå mysigt!! Hur gammal är dottern nu? :)
Linda Blom

Saara

Haha råkade klicka i smileys och kunde inte avklicka dem om du undrar över ledsen gubbe, slant med fingret! Vi lägger 3,5 åringen genom att vi läser en saga i hans säng, ger honom välling,kramar godnatt och går och så somnar han själv, alltid gjort så i princip. Lillasyster på 7 månader får välling i famnen, vaggar och sjunger en stund och så lägger vi ner henne i spjälsängen bredvid vår säng. Hon sover hela nätter :)

Svar: Låter både smidigt och mysigt :D
Linda Blom

Sara

Vår "stora tjej" på 2,5 börjar vi med att varva ner för kvällen genom att titta på Bolibompa tillsammans hela familjen kl 18 (går det inte tittar vi på play) sedan borstar vi tänder och tar på pyjamas i lung och ro, pratar och myser sedan sätter vi oss tillsammans i hennes säng och läser så länge det går tills hon tröttnar då pussas vi och kramas godnatt och vi går ner medan hon brukar ligga och prata eller sjunga lite för sig själv sista stunden innan hon somnar. Sedan sover hon oftast hela natten och tassar in till oss på morgonen för gos (vilket är den mysigaste stunden på hela dagen). Vår lilla tjej på två månader får lägga sig med oss och sover i sitt nest brevid mig, vaknar några gånger per natt för amning men sover överlag bra hon också !

Svar: Låter verkligen smidigt! Skönt när man som förälder också får sova bra!! :)
Linda Blom

Yasmine

Vi har en dotter på snart 4 år & en son på snart 2, de delar rum och sover i en ikea-kura våningssäng, storasyster där uppe, lillebror nere.
De somnar samtidigt vid 19 snåret. Är vi två vuxna hemma ligger vi en i varje säng med barnen. Myser, pratar lite om dagen, de brukar ha somnat båda två senast 19.30. Är vi bara en vuxen lyssnar dottern på ljudbok på Ipaden (9 av 10 ggr barnen i bullerbyn, finns på spotify) och den vuxna sitter/ligger vid lillebror som annars kryper ut och leker.

Ibland sover de hela natten i sina sängar, ibland kommer de in till oss på natten, går i perioder 😜

Svar: Jättekul att läsa :D Låter faktiskt som min och min lillebrors barndom och det jag minns av läggningarna där :D
Linda Blom

Maria

Min dotter är 2,5 och har sovit i egen 120 säng sedan 1,5 års ålder. Vi lägger henne när vi märker att hon är trött (det brukar alltid vara vid 19 tiden), vi ligger bredvid och läser saga, ibland somnar hon då. Om inte så släcker vi, sätter på lite musik och så ligger vi kvar tills hon somnat. Det tar ofta max 5 min. MEN om hon sover på dagen är situationen en helt annan, då tar läggningen ofta mellan 1-2 h, inte med bråk eller så men hon vrider sig fram och tillbaka och är missnöjd, ska dricka vatten, kissa etc etc så vi försöker skippa lunchvilan ;) Därefter sover hon hela natten i sin säng, sedan länge tillbaka, förutsatt att hon inte är sjuk eller drömmer mardrömmar :)

Svar: Mysigt att kunna lägga sig intill i hennes säng :D
Linda Blom

Sara

Ha, jag skrev som senast igår kväll i bloggen om läggning av Alfred. Vilket sammanträffande :-). Han är 8 månader nu. Fram tills för ett par veckor sedan sov han bredvid mig i vår säng hela nätterna. Jag har älskat att samsova och det är praktiskt med amningen men nu har han börjat krypa, stöka och snutta för ofta så vi har bytt strategi. Vi lägger vid sjutiden efter potta och tandborstning. Läser saga och han ammar och somnar hos mig. Jag myser en stund och kollar telefonen och sen lägger jag över i spjälsäng. Det tog en dryg vecka men nu somnar han med eller utan napp medan speldosa kaninen spelar och jag stryker på ryggen. Sen smyger jag ut och han sover vidare 30-60min. Kan ofta söva om i spjälsäng men när han vaknar på natten orkar jag oftast inte så då får han komma till mig eller pappan. Spjälsängen står intill vår säng i husets enda sovrum. Ska tillägga att ditt inlägg om att lägga i egen säng var till stor hjälp under skriknätter när vi bytte rutin!

Svar: Vad kul att inlägget uppskattades!! Det känns ju där och då som att det aldrig kommer vända, men vips så funkar det <3 Jag uppfattade att Colin sov ännu bättre när han fick eget rum sedan :)
Linda Blom

Jenny

Hur gammal var Colin när han började sova i eget rum?

Min 13 månaders somnar i vår säng, napp i munnen och vi ligger bredvid och kramar. Sen lyfts han över till spjälsängen senare.

Svar: Det var någon gång i januari han började sova i eget rum :) Så nästan 10 månader :D
Linda Blom

Mickis

Freja 3,5 läser vi saga för i hennes säng varje kväll sen "läser" hon själv en stund och säger sen natti och somnar. Mamma måste stanna tills hon somnar pappa får gå ut, haha att det kan vara så olika. Selma strax 2 år säger vi bara "natti älskling sov gott så ses vi imorgon" puss på pannan och sen somnar hon själv i sin spjälsäng med favoritkaninen Nenne.

Svar: Haha! Vad roliga dom är!! :D Så medvetna liksom.. Mamma måste stanna, men pappa får gå ut :D haha!
Linda Blom

Johanna

Vår dotter som är 2,5 år har alltid haft svårt att komma till ro i sin egen säng, oftast tar det minst en timme innan hon somnar och då måste vi sitta intill och hålla handen och läsa. Sedan vaknar hon runt midnatt och kommer tassandes in till oss. Så oftast gör vi så att hon får somna i vår säng, då gör hon det på bara några minuter. Ibland hinner vi somna också när vi nattar henne (vissa dagar börjar jag jobba kl 6 så då däckar jag lätt vid 19.30 tiden) medan andra gånger så lyfter vi över henne till sin säng i sitt rum när hon somnat. Det hade varit så skönt om hon sov hela nätter i sin egen säng, vilket inte har hänt mer än ett fåtal gånger sedan hon föddes, men samtidigt så tänker jag att hon inte kommer vara så här liten särskilt länge och rätt vad det är så kommer hon vilja sova i sin egen säng. Vi har alltid tagit saker i hennes takt, försökt uppmuntra så klart men aldrig försökt tvinga henne till något hon inte är redo för. Alla barn är ju olika och har olika behov och är redo för saker vid olika tillfällen. Vissa kvällar nu så har hon gått raka vägen in på sitt rum och lagt sig i sin säng och då sovit hela natten i sin säng, så jag tror att det kan vara på gång nu.

Svar: Det är ju så! Jag känner som dig! Bringar det extra trygghet att sova hos oss, är det såklart helt okej <3
Linda Blom

Sandra

Min dotter på 3 månader har sovit brevid vår säng i vagga. Har vaknat 1-3 gånger per natt men för ett tag sedan provade vi att hon skulle sova i sin spjälsäng i sitt rum vilket funkade lika bra om inte bättre 😄Vaknar oftast 1 gång per natt och tror det beror på att hon slipper pappas snarkningar 😂 Vid nattning (även på dagarna) somnar hon själv efter mat med snutte. Inser att vi antagligen inte kommer få ha det så här smidigt i all evighet så just nu njuter vi. Kommer hon vilja sova hos oss i framtiden är hon såååå välkommen men nu märks det tydligt att hon vill ligga själv!

Svar: Ja!! :) Så blev det ju för oss! Selma sov som en stock i eget rum, tills vi bytte sidan på sängen och då började hon komma in till oss. Vilket såklart är helt okej om det inger extra trygghet för henne <3
Linda Blom

Martina

Åh, jag är dålig på att kommentera, trots att jag följt din blogg i hur många år som helst.. 🙈
Min kille är 9,5 månad och vi slutade nattamma i samma veva som du gjorde med Colin. Dock blev det bakslag iom jobbig tandsprickning, magsjuka och feber inom loppet av 8 dagar för honom, så då var vi tillbaka på ruta ett. Nu kör vi igen, och det är antingen bra eller riktigt dåliga nätter, inget mittemellan. Våra rutiner är nu att han får gröt vid 19.30 ca, och sedan läser vi saga i vår säng med honom i famnen. Sedan släcker vi ner och sätter på ett album med bra vaggvisor på spotify på paddan som får gå i sovrummet. Lägger ner honom, men han står upp innan vi hunnit lämna rummet :'D så lämnar vi rummet och låter honom greja, han blir för distraherad av att ha oss där och ska bara leka.. inget eget rum då vi bor i en tvåa ;) Så fort vi hör att han blir lite missnöjd går vi in och pussar godnatt igen och lägger honom ner. Så håller vi på ett bra tag, till slut tar vi upp honom och kramar en liten stund och då kommer han ner i varv tillräckligt för att ligga kvar när vi lägger honom och då har vi en hand på honom tills han somnar. :) hittills funkar den rutinen bra, men vissa nätter är han uppe och ledsen i ett par timmar, så det är rätt tröttsamt, men andra nätter funkar det att peta in nappen igen ett par gånger så sover han gott igen... blir han så ledsen att han är igång i ett par timmar får han komma över till vår säng, men ingen nattamning. Tar inte flaska, och vi ger ingen välling, utan kan ge vatten med pipmuggen isåfall. :)

Svar: Kul att du lämnade en kommentar nu iaf :D Det uppskattas! Spännande att läsa om andras rutiner också :D
Linda Blom

Mikaela

Vår dotter, 15 månader sover i en spjälsäng från Ikea som vi har tagit av ena sidan på så blir som en bedside cribe. Där sover hon typ halva natten, dricker en flaska ersättning vid tvåtiden och sen sover hon nära mig eller sin pappa. Vi söver henne i famnen på kvällen efter att hon druckit en flaska ersättning (gillar inte välling), brukar somna runt 19. Lägger ner henne i sin säng sen.
Känns helt otänkbart att hon skulle sova i ett eget rum, varför liksom?! Men alla familjer är olika och alla gör det som passar dom bäst. Vi hoppas på syskon nästa år och när den är runt 1,5 år tänker jag att dottern och den givetvis kommer dela rum för trygghetens skull. Eget rum tycker jag först känns aktuellt när dom blir äldre.

Svar: Gäller såklart att göra precis som man själv känner och passar sin familj bäst. I vår familj började barnen sova i egna rum när vi märkte att dom stördes av oss :) Både Selma och Colin började sova så mycket bättre då! Men så blev Selma större och nu samsover vi halva nätterna igen :) Allt passar ju inte alla! :)
Linda Blom

a

Vår dotter är 4 år. Hon sover i eget rum och vi går in till hennes rum runt 19, läser 1-2 böcker. Tidigare la vi oss i hennes säng men nu sitter vi bredvid. Efter läsning sjunger jag några visor som jag sjungit sedan hon var nyfödd.

Hon somnar sedan inom några minuter. Detta har vi gjort sedan hon var 1,5 år och det är inte ofta det tar mer än 5 minuter för henne att somna. Är väldigt tacksam över detta. Målet är väl att hon ska kunna somna själv efter läsningen men hon vill inte det.

Svar: Låter mysigt <3 Tänker att det kommer en tid då barnen somnar själva :)
Linda Blom

Anonym

vår fyraåring sover i sin säng i sitt rum vilket hon gjort sedan hon var sex månader. mellan ett och två års ålder fick vi natta henne i vår säng och sedan bära över henne till sin egen då hon var helt omöjlig att natta i spjälsäng. så fort hon fick sin växasäng tog det 10 min å natta henne på kvällarna, vi läser en bok, sjunger en sång sen sitter vi bredvid till hon somnar. nu senaste veckorna har vi mer och mer pussat godnatt och sen lämnat rummet medan hon fortfarande är vaken vilket dom flesta gångerna också funkat kanon. hon har kommit in till oss på natten totalt kanske 15ggr sedan två års ålder till hon blev storasyster för drygt tre månader sen då hon kom oftare några veckor men det har börjat lagt sig igen. lillasyster släcker vi ned till vid 20.30 byter blöja, sätter på pyjamas och ger mat sen somnar hon i famnen vid 21-21.30 å då lägger vi över henne i sin säng :) så jag hoppas bara varje dag att detta håller i sig och är livrädd för att berätta hur bra barnen (minstingen) sover för vet hur fort det vänder så fort man nämner något :p

GoClean Carlstad Städbolag


GoClean Carlstad Städbolag i Karlstad är städhjälpen du behöver. Vi utför flyttstädning, hemstädning, butiksstädning, kontorsstädning, fönsterputsning och företagsstädning. Vi är en städfirma att lita på. Det ska vara tryggt billigt och rent! Besök oss : www.gocleancarlstad.se eller kontakta oss: kontakt@gocleancarlstad.se eller 0720428550.

Rebecka

Min treåring har sovit i vår säng sedan han var nyfödd. Han avskydde spjälsängen. Han har eget rum men vill helst sova i vår säng. Försöker natta honom i sin säng varje kväll men vissa kvällar nattar jag i vår säng just för enkelhetens skull. Han kommer in till oss i stort sett varje natt men somnar då om. Lillebror är 3 månader och sover sedan en månad tillbaka hela nätter i spjälsängen med babynest. Hoppas det fortsätter så för det blir väldigt trångt i min säng annars 😅

Tess

Svar: Ja, vi kanske får en fruktansvärd pre-teen eller tonåring...haha :-D Nejdå, skämt åsido... jag tror det kan göra skillnad att vi bara haft ett barn att natta också i och med inga syskon. Hade ju gärna haft ett syskon till honom ändå, men får dra nytta av de fördelar som finns med ensambarn när det nu är som det är :-)

Sandra

Dottern som blir 4 i april har alltid varit lätt att lägga. Där läser vi en bok och sen ligger hon och läser för sig själv i ca 10min innan hon vänder på sig för att somna. Sonen som blir 1 imorgon 😊 har alltid krånglat mer eller mindre med sömnen. Nu för tiden somnar han ganska snabbt efter en vällingflaska i famnen, läggs sedan i spjälsängen där han oftast går runt i någon minut innan han somnar MEN han vaknar i stort sett alltid 1-2 ggr efter det under kvällen och ibland ytterligare gånger under natten. Hoppas att det är något han kommer sluta med snart ju äldre han blir 🙈

Robin - Pappablogg.com

Jag (vi) har en dotter, hon är 10,5 månad.

Vi har varit ganska lyckligt lottade kring det här med läggning. Det är verkligen en tombola det där och ändras väldigt mycket från barn till barn (som med så mycket annat).

Men vår läggningsrutin blir aldrig någon fight och det är jag oerhört glad över. Det är jag som tagit de flesta nattningarna efter att dottern slutat amma på natten. Denna ändring gjordes kring nyår.

Det finns inte jättemycket att säga egentligen. Dottern får sin gröt som hon äter varje kväll vid 18 ungefär och sover sedan vid 19. Hon har alltid sovit tidigt.

Vi går upp till hennes rum (där hon sedan ett par veckor tillbaka nu sover), lägger oss och läser en bok och sedan klappar jag henne på ryggan och stryker henne i håret några minuter fram tills dess att hon sover.

Svårare än så är det inte i dag och jag ska tänka tillbaka på dessa kvällar den gången då hon börjar bråka mera när det är sovdags :) Att hon sedan vaknar vid fem varje morgon och vill gå upp är en annan detalj, haha. Men hon sover i alla fall hela nätterna.

Denise

Dottern är blir 4 i maj och går och lägger sig 18,30 på vardagar. Vi läser alltid en bok ( om hon inte är supertrött och då säger själv att hon inte vill läsa) När boken är klar vänder hon sig om och allt som oftast somnar hon ganska direkt. I bland kan det ta lite längre tid och jag behöver klia henne på ryggen eller så. Det är alltid jag som nattar henne även om pappan är hemma. Hon vaknar oftast om natten och kommer in till vår säng, ibland är hon så tyst så jag inte märker att hon kommer och andra gånger kan hon komma in gråtandes. När hon var mindre fick jag såklart gå upp och hämta in hennae, hon har då alltid somnat om direkt. Har man däremot försökt söva om henne i hennes rum har det inte tagit långtid innan hon vaknat igen så de har inte funnits någon anledning att göra annat än att ta in henne. Helgerna kan se lite olika ut. Är vi bara hemma så lägger hon sig oftast runt 19 tiden men är vi i väg så får hon vara vaken tills hon somnar antingen där eller i bilen hem. Nu väntas tillökning i maj och jag kommer vara själv en del med båda barnen så det ska bli spännande och se hur läggningarna kommer att gå. Jag har köpt en syskonvagn med helt sits för att se i fall det kommer att gå att söva dom ute tillssamman på en kvällspromenad ist. Gjorde så i somras med dottern, hon fick välja om hon ville somna i sin säng eller om vi skulle gå ut och gå. Hon somnade lika bra ute i vagnen och jag fick en härlig kvällspromenad :)

Malin

Vi är bortskämda med lättsövda barn, väldigt skönt för det är aldrig problem att vara hemma själv på kvällen fast vi har 3.

Minstebror är 20 månader, hon somnar helst så tidigt som 18. Dricker välling i soffan och vinkar sen gonatt till alla. Sen lägger vi honom i spjälsängen i hans rum, tänder nattlampa med stjärnbilder, säger godnatt och stänger dörren. Sen sover han oftast utan ett pip till ca 6:30. Och som du säger, det skulle aldrig gå att lägga honom i vår säng även om jag ibland vill, då blir det bara bus.

Mellanbror snart 5 och storebror 8 lägger sig i sina sängar framåt 20, den ena får Astrid Lindgren-saga på Spotify och den andra får Berts Dagbok på Bookbeat, sen tar de ca 10 minuter så sover de. 5-åring kommer sen oftast in till oss på natten.

Så, nu har jag väl jinxat alltihop, haha.

Marie

Med båda barnen har vi vid 3 månaders ålder börjat lära dom att somna i sina sängar. Aldrig skrik eller så. Vi har haft tydliga rutiner med bad,pyjamas,mat och sen lagt dem i sängen. Varit intill, kanske haft en hand och strukit dem över ryggen/magen, sjungit lite. Dottern somnade på ett kick och henne kunde man snabbt lämna ensam så somnade hon på ett kick. Sonen tog längre tid att kunna lämna ensam i rummet. De har haft egna rum från ca 10-12 månaders ålder.

Dottern vaknar ALDRIG, vill aldrig sova med oss. Sonen kan sova lite oroligare och kommer nästan varje natt in till oss vid 2-3 tiden och sover resten av natten i vår säng.

Nu är dottern drygt 4 år och sonen 21 mån. Vi läser bok för dottern, sedan så ligger jag intill henne en stund och vi småpratar/myser sen säger jag godnatt och går ut. Sonen sjunger vi för då han inte vill läsa bok. Sjunger 3-4 visor, säger godnatt och går ut.

Båda barnen fick vid 18 månaders ålder sängar att kunna kliva i och ur själv. Dottern klev aldrig upp. Men sonen klev upp massor med gånger. Från början satt vi intill sängen tills han somnade (5-10 min) Men sen några månader tillbaka så har vi "lärt" honom att stanna i sängen och somna. Vi gav oss inte utan la isäng honom gång på gång. Efter 10 dagar typ slutade han gå upp :). Bara följde honom tillbaka till sängen, och bäddade om honom, sa godnatt. Tillsist gav han upp ;). Första 2-3 kvällarna höll vi på över en timme. Sen kanske 30-40 minuter några dagar, sen 15-20, sen klev han bara upp 1-2 gånger och tillsist slutade han :)

Är jag ensam hemma tar det kanske max 30 minuter att lägga båda barnen. Börjar med sonen kl 19 och går sedan och läser för dottern. Vi har det supersmidigt jämfört med många av våra vänner.

Anonym

Vi har tre barn. Minstingen på snart två år lägger vi vid kl. 18 med en flaska välling och så somnar han direkt. Vår tjej på snart 3 1/2 läser vi en godnattsaga för vid 18.3-19 och pussar godnatt och sedan somnar hon. Tioåringen sköter sig själv. Alla sover i sina egna rum och i egna sängar. Ibland händer det att dottern kommer in till oss på natten, men inte ofta. Då söver vi om henne i sin egen säng igen.

Amanda-Louise

Ett tvillingpar(pojke flicka) på 4 år.. en mellan flicka på 2 år och ett till tvillingpar (pojke flicka) 1 år..
Jag är ensam med dessa bustroll då deras far bor och jobbar 50 mil bort. Jag ger en unge astmamedicin vid kl 17.00 resterande medicin kl 18.00. Gör tre vällingflaskor till de minsta Borstar därefter tänder på alla fem. Går in i "sovrummet" där jag har två ihopstyrda låga våningssängar. Sätter för grinden till rummet så alla är på plats. De äldsta väntat snällt i sina övre sängar på puss och kram. Jag dyker ner i kojan under där jag, mellanjäntan på 2 år plus minsta tvillingarna ska sova. På med nya blöjor. Ibland hinner vissa somna under processen. Ibland berättar jag också trollinsporerade sagor.. ofta där alla barnen är med som huvudkaraktärer. Jag läser aldrig. Här är det improvisation och barnen är som tända ljus. Oftast. De sover efter ca 1 timme max. Så kl 19-19.30 kan jag slå på netflix och äta rester.. ibland somnar jag direkt med dem beroende på hur intensiv dagen har varit.. men hur som helst så sover vi alltid tillsammans..👍 hur mysigt som helst! Men får ändras senare när de slutat gå i sömnen.. *vi har trappor till sovrummet på övrevåbingen) Kram till er alla goa mammor!

Corina

Fina bilder 😚

Svar: Tack snälla :)
Linda Blom

LindaViola - mamma till två!

Vi går in och läser för Svea runt 19:30, Gustav kryper antingen runt på golvet då eller ligger med i sängen (de delar rum). När vi sedan läst färdigt så släcker vi och lägger dem. Beroende på om båda är hemma så sitter/ligger en vid varje säng. Om bara en är hemma så håller den sig till Gustav för han krånglar mest, Svea somnar oavsett men känns skönt att ge henne den närhet som Gustav får (hon brukar även vilja att någon är med henne med). Gustav vaknar oftast redan under kvällen igen, då vill han ha tutte. Har jag tur somnar han om i sin säng efter, annars får jag natta om honom i vår säng. Svea tassar oftast in till oss någon gång under tidig morgon :).

Svea är 3 år på måndag och Gustav 1 år idag :)

Ingrid Wenell

Kul att det är så olika för alla! Vår lilla 5-månaders sov till och från på vårt bröst första månaden typ för hon hade så ont i magen, men sen har hon sovit i sin egen säng och äntligen börjar vi få rutin på att hon somnar vid 19.30 på kvällen efter pyjamas, mys och gröt. Sen vaknar hon dock ca två gånger under natten och får ersättning men somnar alltid om igen. Blir spännande att se hur detta utvecklas :)

kerstin ehrenholm

Bra blogg du har Fina bilder med Lycka till med barnen