Rytmik, sopplunch och förskoletankar

Hej på er!
I förmiddags var vi iväg på rytmik för första gången på tre veckor. Dom renoverar lokalerna i pingstkyrkan, så det har varit inställt några gånger nu. Lite sång och rörelse med ett stort gäng andra barn i blandade ålderar och sedan packade vi in oss i bilen och for för en lunch tillsammans med Malin, barnen och deras mormor. 
 
Nu är resten av familjen iväg på sitt håll och jag har satt mig för ett par timmars jobb framför datorn igen. Det märks tydligt att jag inte är allt lika van att jobba framför datorn längre. Blir trött i huvudet mycket snabbare exempelvis. Innan jag blev gravid med Colin så satt jag uppe och jobbade halva nätterna och var mamma på heltid om dagarna. Vi gjorde valet att hålla Selma hemma så länge vi hade möjlighet, men när jag kände att jag skulle behöva få lite gjort även dagtid när det kom till jobbet så ansökte vi om 15h / vecka på förskolan. Precis innan hon skulle börja - plussade jag med Colin. Jag jobbade på så mycket jag kunde ändå, men oj så slitigt det var att vara sådär gravidtrött och försöka driva egen firma samtidigt.

Hur som helst.. Det känns fortfarande precis lika rätt i hjärtat att vi väntade med att skola in Selma. Hon har aldrig gått längre än 15h/vecka, är långledig under jul och på sommaren. I övrigt är det ytterst sällan hon ens går 15h/vecka. Jag var till och med inne på att avsäga oss platsen, så att hon skulle vara helt hemma med oss och hade jag plussat något tidigare så hade hon högst troligt inte börjat alls. Men nu kan jag kan ändå se en fördel med såpass få timmar på förskola kombinerat med hur vi lever, nu när Selma är snart 4 år. Men vi kommer precis som med henne att vänta med inskolning av Colin. Han kommer också passéra tvåårsåldern och troligtvis närma sig tre innan det blir aktuellt, förutsatt att situationen fortfarande ser ut som den gör. Jag är enormt tacksam för den möjligheten.

 
22
Helena

Så himla fint att ni har möjlighet att göra så här! Är imponerad av att du orkar jobba de tiderna du gör. :)

Svar: Tack snälla! :) Jag är väldigt glad och tacksam för det! Slitigt vissa kvällar såklart, igår tvärdäckade jag. Men så värt det oavsett! :)
Linda Blom

Sara

Kan du inte berätta lite mer om varför du väljer att skola in barnen sent? Är det enbart för att du har möjlighet att vara hemma med dom eller finns det även andra orsaker? Är så kluven i förskolefrågan och får ständigt höra frågor om jag har ansökt om förskoleplats ännu (dottern är bara 7 månader!) Tack för en bra blogg :-)

Svar: Åh.. För mig är det svaret hur enkelt som helst såklart :) För att jag anser att barnen har det så mycket bättre hemma med föräldrarna än vad dom har på förskolan. Givetvis menar jag inte att förskolan är dålig, den är fantastisk på många vis. Men för små barn i stora grupper är det en påfrestande miljö, speciellt långa dagar. Jag är ju fullt medveten om att det inte är alla som har någon annan möjlighet än att skola in tidigt, pengar måste in o.s.v. Men för oss som har möjlighet att spara dagar och dessutom hålla barnen hemma längre så känns det självklart. Inte bara för deras skull, utan för oss som föräldrar också såklart - vi vill ju vara med barnen så mycket det bara går :)
Linda Blom

Anonym

Så fint att syskonmatcha trots olika kön 😍

Svar: Älskar syskonmatchningar :)
Linda Blom

Emelie

Jag håller helt med dig om att hålla hemma sålänge det går för barnets bästa. Vi har dock skolan in båda vid 18månaders ålder då dagarna inte rätt mycket längre men vi väljer att ha dom få timmar. Först bara femton timmar i veckan och nu när dom är 2.5år och 4år så har vi ökat lite men ändå max 24timmar/vecka:)

Svar: Härligt när man kan hålla det till få timmar! :) Nu när Selma är 4 kan jag ändå se fördelar med att hon kommer dit ibland. Men det är ju också för att det är sååå få timmar :) Kram!
Linda Blom

Maria

Jag håller med dig! Vi väntade också med förskola tills vår dotter blev 2, det bästa beslutet vi kunde ta enligt mig :) Hon är också långledig sommar och jul och får ibland vara hemma extra också. Hon är 2.5 nu och går 8-14 men jag hämtar henne ofta innan 13 om jag hinner. Jag pluggar 100% och min man jobbar 100% men det blir ofta mer. Precis som du skriver innebär det en del plugg på kvällar och helger men jag tycker det är värt det. Jag tycker förskolorna är jätte bra och har stor betydelse för barnen men jag vill inte att mitt barn ska vara mer på förskolan än vad hon är hemma. Det är ju ett val vi har gjort och jag har förstått att många andra inte tänker lika men det är ju upp till var och en :)

Svar: Det är nog sådär jag resonerar också! Mer tid med oss än borta från oss liksom :) Viktigt för oss alla :)
Linda Blom

Maria

Linda! Vart är barnens jackor ifrån? Superfina!

Svar: Märket är Mini a Ture! :) Stoooor favorit här! Selmas från babyshop.se och Colins från Jollyroom.se :)
Linda Blom

Maria

Linda! Vart är barnens jackor ifrån? Superfina!

Anonym

Så himla kul att du börjat uppdatera bloggen mer igen 💗 Vi har planerat att skola in vår son när han är två år, men har redan nu fått så mångas åsikter och kommentarer kring detta. Blir du aldrig osäker eller stött när folk lägger sej i så mycket som dom gör, kring ditt och din familjs liv och val? Jag är ganska nybliven mamma och känner mej så himla svag ibland och blir så otroligt ledsen av allas kommenterar och åsikter om precis allt!

Svar: Tack snälla!! :) Det känns verkligen superkul att få lite tid extra för bloggen också. Kul att det uppskattas! :) Förstår precis vad du menar.. Jag fick höra så mkt saker om att Selma var hemma längre än genomsnittet, som att jag skulle hämma hennes utveckling eller kontrollera henne på ett osunt vis o.s.v. Men jag har alltid varit så himla trygg i vårt val. Det var enormt skönt att hon kunde konversera och prata när hon började på fsk liksom :)
Linda Blom

Anonym

Är väl främst ditt kontrollbehov som styr?

Svar: Utveckla gärna vad du menar med mitt kontrollbehov? :)
Linda Blom

Felicia

Så härligt att kunna vara hemma med barnen! Jag känner mig splittrad i förskolefrågan. Min grabb är snart 9 månader och vi har ännu inte ansökt om plats. Dom flesta jag känner blir förvånade när jag säger det. Och på något vis känns det som att folk tycker man är knäpp som vill skola in sent på förskolan. Jag själv har aldrig gått på förskola och inte heller mina 5 syskon.. Men så klart så ser ju allas liv olika ut! Vi får se hur de blir för vår del. Men just nu känns det som att jag vill ha honom hemma så länge som vi har möjlighet till det. Kram!

Svar: Förstår vad du menar med bemötandet! Jag fick höra så mycket knäppa grejer innan Selma började på förskolan. Men jag står fast vid att jag inte tror att förskolan på något sätt skulle kunna vara bättre än tid MED sina föräldrar :) Följ hjärtat! :) Kram!
Linda Blom

Malin

Hej!
Får man fråga vart du köpt Selmas fina rosa tröja med volanger? Den skulle jag vilja ha till min tjej:)

Svar: Den är från H&M :D Så himla mjuk också!
Linda Blom

Lina

Att vänta med inskolning är så rätt! Håller med om att finns möjlighet ( som jag tror de gör för fler) så är de fantastiskt att skjuta på. Jag har många vänner som jobbat på fs och ser inget pos alls innan 3år. Vi har valt att ha storasyster hemma då hon fick en lillebror. Hon var 3,5år när han kom och hon älskar att vara med honom. Nu fyller han 1år snart!! Självklart leker hon med kompisar men dagarna är hon med oss!! Fina barn du/ ni har.

Svar: Ja! Jag gick i dom tankarna själv när Selma blev storasyster, att ta hem henne på heltid. Men det blev istället så att hon var hemma väldigt länge med oss första tiden och sedan smög vi igång lite med förskolan ändå, långledigt både sommar och jul dock. Och vissa veckor helt ledig, vissa veckor väldigt få timmar. Jag har ältat detta fram och tillbaka såååå mycket. Men just nu känns det som en helt okej balans för hennes del :) Tack för dina fina ord :)
Linda Blom

Sara

Jag har tänkt lite som du med förskola och valt att han ska vara hemma tills han är två av lite olika skäl. Det innebär att vi måste pussla med jobb och ta hjälp av mormor och morfar och farmor och farfar ett halvår men jag ville ändå dra lite på starten. Har förhoppningar om att kunna anpassa jobb och ta honom med en del också. Har fått en del frågor om varför vi väntar. De som skolar in tidigare vill såklart känna att det är bäst och det är det såklart för dem men jag har på känn att Alfred kommer må bra av att vara stadig på fötterna, ha ett visst ordförråd och ett bättre immunförsvar och troligtvis inte amma alls osv när han lämnar familjen. Alltid kul att läsa om hur andra gjort! Hoppas och tror att du ser till att få hjälp när det behövs och inte kör slut på dig själv med nattjobb och dagspass med barnen.

Svar: Vad skönt att ni lyckats pussla ihop en vardag som känns rätt för dig och din familj! :) Guld värt att kunna få hjälp av far/mor-föräldrar också :) Jag tyckte att det var väldigt skönt att Selma var såpass verbal som hon var när hon började förskolan :)
Linda Blom

Anonym

Om ändå fler hade den möjligheten, otroligt fin möjlighet att umgås mycket med sina barn och följa deras utveckling! :) Ni gör absolut rätt, ni känner era barn bäst och vet därmed vad som är bäst för dem! Förskolan är väldigt bra på många sätt men kan inte låta bli att bli imponerad över hur du/ni resonerar kring detta! En stor eloge till er 😘

/Blivande förskollärare

Svar: Tack snälla för dina varma ord :) Vad härligt att utbilda sig till förskollärare! Ni gör ett fantastiskt jobb!! :)
Linda Blom

Sandra

Tycker så mycket om din blogg och inlägg som dessa. Så skönt att ni funnit en bra balans för er och det är härligt att höra att ni känt er så trygga i ert val. Jag är själv föräldraledig med båda mina barn och så tacksam för att jag har den möjligheten men även glad över att jag oavkortat följt mitt hjärta. Har stött på många åsikter om detta så jag kan känna igen mig mycket i de kommentarer som du fått. Jag undviker faktiskt i det längsta att nämna att min äldsta är hemma på heltid, bara för att inte trampa någon på tårna, som det ibland känns som att jag gör. Helt klart ett laddat ämne för många, alla vill ju såklart sina små det bästa. Men det som passar mig är otänkbart för någon annan och tvärtom.
Till något annat så läste jag att du slutat amma Colin. Om du skulle vilja dela med dig av din/er resa kring detta så skulle jag bli jätteglad. Är själv i fasen att vilja sluta amma min storsnuttare som är över året, men det känns svårt att avbryta. Hur gjorde du? :)

Svar: Tack snälla! Vad glad jag blir! Men väldigt tråkigt att höra att du skall känna att du inte nämner att du valt bort förskola just nu. Så himla dumt det där.. Men jag förstår dig! Det är verkligen ett laddat ämne och tyvärr tar människor illa upp när man nämner sitt eget val, varför man undvikit förskola lite längre o.s.v. För mig handlar det ju inte om att jag tycker att de som har sina barn länge på förskolan när dom jobbar är dåliga föräldrar. För mig handlar det om att vilja vara mycket med mina barn och passa på att utnyttja det när vi har möjligheten. Jag tror du förstår precis vad jag menar! :)
Angående amningen så stämmer det. I februari slutade jag amma honom.. Skulle absolut kunna ta upp det! Men det har skett väldigt naturligt med båda barnen. Känns lite sorgligt dock.. :) Kram!
Linda Blom

Anonym

Håller med ovanstående. Jobbar i förskolan och är utbildad förskollärare. Men om jag någon gång i livet får uppleva lyckan att bli mamma så önskar jag av hela mitt hjärta att mitt barn ska få kunna vara hemma till minst två års ålder och sedan bara gå korta dagar. ☺

Svar: Jag håller tummarna både för att du får uppleva mammarollen samt att du får möjlighet att vara hemma länge med ditt barn! <3 - Men! Ni gör ett fantastiskt jobb! :) Kram!
Linda Blom

Marie

Här i USA där jag bor så skolar man inte in barnen, utan man bara bestämmer en dag när de ska börja och så lämnar man de. Fy tycker jag, men så gör de här.

Mina barn började sent på skolan med, ville ju ha de hemma :) annars är man ju mamma ledig här sex veckor!!!! Jag sa upp mig och så började jag ett nytt jobb när jag och barnen var redo. I Georgia där jag bor så måste barnen börja skolan vid fem års ålder och går då sex timmar varje dag, det är lag. Innan dess så får man alltså välja, men här är alla förskolor privata, så det beror ju på vad du tjänar om det överhuvudtaget är lönt att lämna bort barnen över dagen.

Svar: 6 veckor.. Det är verkligen helt galet!! :O
Linda Blom

Anonym

Jag är hemma med båda barnen nu. Tycker att storasyster ska få vara hemma med syskonet. Jag tror det är bra för deras relation. Tyvärr måste jag stå ut med allas åsikter och många tycker jag gör fel. Jättejobbigt att behöva förklara sig... Min dotter har inte längtat tillbaka alls till förskolan, och hon har utvecklats något enormt sen hon är hemma!

Svar: Tycker du gör helt rätt som följer ditt hjärta, oavsett vad folk tycker, tänker och säger :)
Linda Blom

Isabel

Fint att läsa ❤

Jag är hemma på heltid med mina två skatter, de är 3 och 1,5 år idag. När lillasyster föddes var storebror bara 19 månader så det var ju väldigt naturligt att ha båda hemma då. Jag har alltid tänkt att jag vill ha dem hemma tills de är 3 år men när sonen fyllde tre nyss så var det ändå inte aktuellt av olika anledningar.

Nästa månad beräknas nr tre att födas och då kommer jag helt enkelt vara hemma med alla tre ett tag. Tror det kommer gå toppen. Våra barn leker redan jättemycket ihop så de roar varandra massvis.

Till hösten har jag sökt plats 15h/v för sonen eftersom han ändå kommer vara över 3,5 år då. Men jag är ändå inte helt säker på om jag ska tacka ja eller inte. Tycker det känns konstigt att lämna bort honom när jag egentligen inte behöver. Samtidigt finns ju alla hans jämnåriga på förskolan så jag kan ju ändå förstå att han säkert skulle ha roligt där ett par timmar i veckan. Vi får se. Bestämmer mig när det närmar sig :)

Men oj vad mycket frågor och pekpinnar jag får angående att sonen fortfarande är hemma om dagarna. Tröttsamt och tråkigt att så många anser det vara fel.

Marie

Våra barn har börjat strax före 18 månaders ålder vilket passat dom perfekt. Inga problem alls. Däremot så går de korta dagar och är långledig över jul, sommar och de går nästan aldrig 5-dagar/vecka. Min man jobbar oregelbudn tider vissa veckor och är då hemma mycket med barnen, och jag pluggar på distans och arbetar deltid och kan planera plugg och jobb så barnen slipper långa dagar :) Så skönt.

Tycker förskolan är toppen. Barnen älskar att vara där, de lär sig massor även om vi håller på mycket hemma också. Men det är ändå skillnad. 4-åringen vill aldrig hem. Hon har ju bästisarna där :) Men jag skulle aldrig vilja ha dem där mellan 7-17 exempelvis...då skulle mammahjärtat blöda... Är så tacksam att vi kan ha dem hemma många dagar,hämta tidigt osv. Vår förskola är en liten förskola och med pedagoger som aldrig vabbar eller är sjuka ;) De allra flesta är lite äldre så därför är det typ aldrig vikarier där. Känns också bra i mammahjärtat :)

Vi gör vad som är bäst alla föräldrar, får man hoppas iaf ♥

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Förstår precis hur du tänker :D. Sonen började föris vid 2,5 och gick 15 h i veckan, sedan var han alltid ledig på fredagar. Även i förskoleklass var han ledig på fredagar. Jag Jobbar deltid fastän han börjar 7:an i höst. För mig är föräldralivet viktigare än något annat, jag har alltid trivts med att prioritera honom :). Men skulle aldrig drömma om att döma någon som gör annorlunda så klart :).

Gabriella

Jag blir så glad när jag läser ditt inlägg och kommentarerna!
Jag studerar just nu till förskollärare samt arbetar som vikarie på olika förskolor. Barn under 2,5 år mår absolut bäst att vara med sina föräldrar heltid (förutsatt att det är bra föräldrar, självklart). Förskolan är en stressig miljö för små barn och föräldrarna är de absolut viktigaste personerna i barnens liv, något jag ofta tycks se glöms bort i all hets om förskola. Förskolan driver en pedagogisk verksamhet och de äldre barnen har verkligen utbyte av varandra på förskolan och vi arbetar för barnens utveckling och lärande, men för de små är det sorgligt nog mer en förvaringsplats och jag tror verkligen att deras utveckling går så mycket snabbare om de får vara hos sina föräldrar och inte med en pedagog som ofta har 6-7 barn att dela sin uppmärksamhet på. Små barn behöver mycket uppmärksamhet för att utvecklas.