Barnsäkerhetens dag - 11 maj

Visste ni att det finns en speciell dag för att uppmärksamma barnens rätt att åka bakåtvänt i bilen? Idag den 11 maj har runt 47.000 barn på förskolor runtom i Sverige marscherat baklanges. Som ni vet är just detta ett ämne jag brinner enormt mycket för och har uppmärksammat extra här i bloggen i över två års tid. Idag känns det solklart att påminna lite extra om varför små barn bör sitta bakåtvänt i bilen så länge det bara går, men minst till 5 års ålder. Och vänd aldrig på era barn så länge stolen inte är urvuxen! En stol är inte urvuxen för att barnen sitter med böjda ben, stolen är urvuxen när toppen på örat passérat stolens högsta punkt.
 
Visste ni att över 50.000 barn i Sverige (som ändå är solklart ledande i världen inom barnsäkerhet i bil) åker framåtvända, när dom egentligen borde sitta i en bakåtvänd stol? 50.000 barn under fyra års ålder som varje dag riskerar att skadas eller dö i trafiken. Det handlar inte bara om att det kan gå illa vid en krock, utan det kan faktiskt räcka med en kraftig inbromsning i tätortstrafik för att ett litet barn skall bryta sin nacke. Fruktansvärt, eller hur?

 
Bilden ovan är en tydlig beskrivning på hur barnens propotioner ser ut och procenten beskriver hur stor del av den totala kroppen som huvudet utgör. På en tvååring är alltså huvudet 25% av kroppstyngden och lägg sedan till barnets outvecklade nackmuskler så kan ni möjligen förstå vilken stor påfrestning en kraftig inbromning i en framåtvänd stol orsakar på barnets nacke. Brutalt, men sanninsengligt förklarat kan det innebära en invärtes halshuggning. I de flesta fall innebär stora nackskador på ett litet barn döden, då dom inte hanterar det på samma sätt som vi vuxna.

Idag vill jag lyfta min kategori här i bloggen lite extra. Klicka gärna in här på Barnsäkerhet i bil för att läsa alla mina inlägg jag skrivit hittills. Det innehåller allt från tips på stolar till fördjupningar i barnets anatomi. Lova mig att alltid ha barnens RÄTT att åka säkert i bilen i bakhuvudet. Det är vi som bär ansvaret för dom : )
9
Anonym

Åh Linda, vi vet inte hur vi ska göra! Har en kille på 3.5 år, väger 15.5 kg. Har en besafe med Isofix till honom i dagsläget. O nu är det dags för lillasyster att få en riktig barnstol (snart vuxit ur babyskyddet).

Har som sagt redan en Besafe i baksätet, hur får man plats med en till? Ser att Selma och Colin har olika modeller av stol, vad skiljer dem åt? Har varit i affären och pratat med säljare, men de verkar i ärlighetens namn inte ha någon speciell koll... har en VW passat, så ändå ganska gott om plats, men inte hur mycket som helst.

Vad rekommenderar du?
O är det så att barn bara kan sitta i stol med Isofix upp till 18 kg?
Kram, Emma

Svar: Hej : )Ja det stämmer! Selma och Colin har olika stolar, varav Colins tar något mindre plats. Däremot är det faktiskt mer plats och utrymme i Colins stol också! Jag tycker verkligen om vår lösning med två isofix-stolar bak! : )

BeSafe's stolar funkar faktiskt längre än till 18kg också. Det är bara EU-reglementet som gör att dom, trots att det är tekniskt möjligt och fortfarande säkert att väga mer än 18kg, så kan dom inte skriva ut eller godkänna för det : )
Linda Blom

Helena

Ännu en gång... TACK Linda för att du lyfter det här ämnet med jämna mellanrum! Du gör ett så viktigt arbete!♥ 
Dina ord finns ofta med i mitt bakhuvud när jag sätter barnen i bilen. En sån sak som tjocka vinterjackor tex, det hade jag aldrig tänkt på om inte du hade tagit upp det. Både jag och min man fick en liten aha-upplevelse där.

Svar: Vad glad jag blir! : ) Det är så himla härligt att höra att det öppnar ögonen på många! För i de flesta fall är det ju så att man faktiskt inte är medveten om det farliga konsekvenserna! : )
Linda Blom

Hanna Karlsson

Jag tycker att de här inläggen är så bra!

Svar: Det glädjer mig : )
Linda Blom

Ella

Toppen att du skriver om det här!! :) Fått många bra tips om bilsäkerhet av att läsa dina inlägg:) Tack!
Tänkte kolla med dig om du har tips på någon bra solkräm till barn?:)
Ha en fin dag! Kram

S

Har du fortfarande 'problem' med att Junitjej kommenterar eller har det lagt sig?

Kom in på hennes blogg och kom o tänka på att hon vart på dig tidigare.

Svar: Hon kommenterar dessvärre ibland, men det är betydligt bättre nu :)
Linda Blom

Emma

Hej. Tusen tack för att du delar med dig om barnens säkerhet i bil, vi behöver fler som dig som verkligen är engagerade och brinner för ämnet :)
Jag måste fråga om du vet, vi har en Besafe med Isofix som vi har bakom passagerarsätet i vår Audi A6. Sonen är snart 3 är och sitter bra i den men problemet är att den tar sådan stor plats då vi alltid måste ha den i liggande position i de tre stegen som finns för annars sitter han så framåtlutad med huvudet, nästan så hakan åker ner i magen. Så min fråga är om du tror att stolen går att justera för inte kan det väl vara möjligt att man alltid ska behöva ha stolen i "liggläge"?
Tusen tack ännu en gång för all information du delar med dig av.
Kram

Svar: Hejsan! : ) Det glädjer mig! Vi har faktiskt båda stolarna på det mest lutade läget jämt vi också! :D Fördelen med iZi Modular som Colin har är att den lutas bakåt genom att glida ned i basen! På så vis tar den ingen större plats då : ) Kram
Linda Blom

Em

Nu blir jag nyfiken, tekniskt möjligt och fortfarande säkert att väga mer än 18kg i besafes isofix, vilken stol? (vi har kid x2 i-size o äldsta barnet väger 18kg nu) hur mkt mer än 18kg är tekniskt ok? Var kan jag hitta mer info om det?

Svar: BeSafe själva! : ) Den informationen har jag fått ta del av på våra utbildningar bland annat : ) Så ta kontakt med dom om du vill veta mer : )
Linda Blom

Sara

När kan man byta från babyskyddet till vanlig stol? Vi har ett Britax babyskydd som inte alls känns lika säker som Besafes stolar. Vill byta så fort som möjligt. Att köpa ett nytt babyskydd känns inte aktuellt. :)

Svar: Hur gammalt är barnet? : ) Vi bytte till Colin vid 6 månader, då satt han själv. Så det som gäller är att barnet sitter med stöd eller helt själv. Stol två är säkrare, så ni gör helt rätt i att byta : ) Åk och prova ut en stol vettja : )
Linda Blom

Denise

Hej. Jag håller på att skriva ett inlägg i min mammagrupp om bilbarnstolar då det snart för några börjar bli akutellt med att byta till stol nr 2. Eftersom det även börjar bli kallare tänkte jag även skriva med att man inte ska ha vinterkläder på i stolen men börjar nu fundera på Varför? varför ska man inte ha det i en bakåtvänd stol? Du får gärna även maila svaret så jag inte missar. Mvh Denise