Varför skulle iPads vara så skadligt?

Det finns egentligen två olika "läger" - de som motsträvar teknikens framfart och därmed fullständigt pratar ned exempelvis iPads, men så finns det också de som hyllar sådana prylar. Jag är av den sistnämda sorten och detta helt utan att skämmas eller känna att jag behöver försvara mitt (läs: vårt) val av att låta Selma få använda iPad. 
 
Nu är jag småbarnsmamma till en ettåring och en fyraåring och under dessa år har jag kommit till insikt med vissa saker när det kommer till användandet av läsplattor. Exempelvis fick Selma, även om det var enormt sparsamt, använda min iPad redan när hon var i ettårsåldern, det finns små pek-appar och liknande med djur som hon tyckte var helt fantastiskt. Lillebror Colin däremot har som max fått se på Babblarna/sånger på Youtube genom vår telefon samt givetvis när TV:n står på, för det är ju lika mycket skärm som smartfones och läsplattor. Men jag har helt enkelt känt att eget användande kan vänta med Colin, det hinns med ändå såatt säga.
 
Hur som helst! Många av de människor som väljer att prata ned användandet av iPads menar på att barnen mår mycket bättre av att vara ute och springa, röra på sig, leka, bläddra i böcker, ägna sig åt rollekar och fantisera ihop diverse spännande saker. Och jag håller med! Självklart skall barnen röra på sig, vi lever i ett allt mer stillasittande samhälle, kanske mycket på grund av just tekniken. Men vad är det som säger att man inte kan kombinera de två? Vad är det som utnämner läsplattor till djävulens påfund och att det var "så mycket bättre förr"? Varför blir det sådan hysteri över att det finns iPads ute på förskolorna? Och varför skulle en förälder klassas som lat för att hen tillåter sitt barn att använda sig av dagens teknik?

Jag kan inte för allt i världen förstå hur ett komplement i barnens vardag skulle kunna vara något skadligt? Jag förutsätter att varje förälder faktiskt använder det så - som ett komplement (men är såklart medveten om att det finns undantag). Vi skulle aldrig någonsin plocka bort vanliga pussel, bara för att det finns pussel på iPaden, vi skulle inte heller plocka bort böcker, eftersom att det finns appar med sagor. Vi skulle aldrig någonsin acceptera att Selma sitter med iPaden istället för att röra på sig, leka och allt det andra som bör höra ett barns vardag till. Men det finns så många fördelar med ett begränsat användande att vi heller inte skulle vilja utesluta läsplattan.
 
Det gäller att som förälder vara uppmärksam och delaktig i hur användandet går till. Det gäller att se till att det inte blir ett beroende. Det gäller också att välja rätt typer av appar. Det finns en uppsjö av pedagogiska möjligheter och en stor favorit hos Selma just nu är Bolibompa appen där hon tragglar bokstäver. Men det finns också mängder av fantastiskt bra appar för nöjets skull, böcker, sagor, serier och filmer. För oss är det solklart att hon kan få titta på film en stund oavsett om det är på TV:n eller om det är på plattan. Det kan vara ett väldigt bra sätt att varva ned lite med, efter en dag full av fysisk aktivitet och lek. Hemma hos oss används iPaden långt ifrån varje dag, året runt, den kan ligga urladdad i flera veckor medans det i perioder blir en stund flera dagar i sträck.

Jag tänker mycket på om de som ratar iPads till barn och dömer föräldrar - har övervägt sitt eget användande av teknik? Sitter hen mycket med sin telefon i barnens närvaro? Rör hen på sig mycket för egen del? Är hen mycket delaktig i leken tillsammans med barnen? Lever hen ens med barn i dagens samhäller eller är det baserat på egna förutfattade meningar? Det är viktigt att komma ihåg att barnen lär av det vi gör också. Lever vi aktivt, är ute på utflyter, lekparker, integrerar i leken tillsammans med barnen så blir det en naturlig del av vardagen och livet och det är fullt möjligt att kombinera med ett liv som innehåller användande av teknik. Väljer man däremot att sätta telefoner, iPads eller annat i händerna hela tiden man försöker få ett barn att bli lugn kan man givetvis vara ute på hal is. 

Vi väljer att undvika iPads, telefoner och liknande när vi är iväg som exempelvis affärer och liknande. Vi ser det inte som ett hjälpmedel att få barnen att "sköta sig" - Vi ser det som ett fantastiskt komplement till lärande och underhållning! För ärligt talat, allt behöver inte handla om hur mycket barnen skall lära sig och kunna hela tiden.

Sedan vill jag inflika att det kan vara ett fantastiskt hjälpmedel och redskap för individer med funktionsnedsättning, eller funktionsvariation om man föredrar att kalla det så. Så sluta döma och kritisera!
 
 
18
Hanna Karlsson

Bra inlägg! Jag håller med dig.

Helena

Klokt skrivet.
De dagar barnen är jättetrötta efter förskolan är paddan ett jättebra sätt för dom att varva ner (och möjliggöra matlagning för mig). De har lekt och varit med andra människor hela dagen, inte konstigt att de är trötta. Ingen skulle kräva av mig, efter en lång och tung arbetsdag, att jag går hem och jobbar. Lite samma sak för de små.

Moa

Bra inlägg! Det var väl samma snack om tv-tittande när vi var barn...

Maja

Klokt skrivet!

Eva Katarina

Såå sant.

Tycker dock inte om Paddan i samband med måltider, tycker måltiderna är till för att prata och lyssna på hela familjens dag eller tankar. Precis som helgfrukosten är heliga i vår familj.

Tycker det är tråkigt att se barn sitta med mobilen på restauranger, man är där för att ha en mysig stund och äta tillsammans. Förstår dock om barnen är hungriga och gnälliga medan man väntar på maten plocka fram paddan men just under ätande, anser jag att man Ska njuta av och göra tillsammans.

Emma

Håller helt med!! Vi har märkt att när det blir för mkt tittande (dotter 4 år) så blir hon svår att ha och göra med och lättirriterad. Troligtvis pga för lite fysisk aktivitet och för mycket hjärnaktivitet. Nu har vi en magisk tid på vardagskvällarna och det är 19.00, då får hon titta på den, likväl som vi använder våra egna telefoner/ipads/tv-spel för slösurfande från och med då. På helgerna lite mer.

Vår dotter älskar youtube och alla roliga barnserier. Hon är som sagt 4 år och talar så mycket engelska att man baxnar ibland. Allt har hon lärt sig via iPad.

Rätt använt är surfplattor ett fantastiskt redskap och jag är så glad att det idag finns den här möjligheten. Men tiden... timmarna springer lätt iväg (vet man ju själv) så det gäller ju att ha ett eget förhållningssätt. Och alla har inte riktigt den förmågan. Så är det bara. Så det kan absolut vara en fälla.

Anonym

Håller med! Vi använder aldrig iPad inte ens vi vuxna men dottern tittar på tv någon timma i veckan. Har lite appar i mobilen som hon spelar någon gång. Och faktiskt ibland när vi är ute o äter på restaurang o vi ätit färdigt ser hon på Barnkanalen mobilen. Men vilka appar är bra tycker du?

Maria

Är varken för eller emot iPad-användande och jag jobbar som lärare och ser både för och nackdelar. Men en viktig aspekt i det hela som många ändå glömmer bort men som kommer fram när barnen är runt förskoleklassåldern (när de kommer upp till skolsköterskan) är att synen har helt enkelt blivit sämre på dagens barn. Nu för tiden har jag cirka 4-5 barn varje år som antingen får glasögon eller som behöver sitta längre fram i klassrummet för att hen har det jobbigare med synen. Det är självklart ingen som kan säga till 100% att det beror på skärm-tid med mindre skärmar än en tv-skärm men det kan man definitivt inte utesluta att det kan bero på det.
Annars ser jag också en massa fördelar men det med synen är lite obehagligt, har nämligen också en dotter som använder iPad då och då och funderingarna kommer; hur mycket är för mycket för ögonen? Ingen vet i dagsläget.

sara

Tror det många missar med datorer/plattor/mobiler är att ungarna lätt blir usla på att skriva med penna på ett papper för hand.
Viktigt att komma ihåg att öva på detta även om du har en dator i skolan. Vet en kille ca 13år som nu får gå i extra hjälp för han kan typ inte kan skriva för hand, han är så van vid tangenter och skärmar att en vanlig lapp tar 20 minuter för honom att få ner...
Så jag positivt och bra med teknink men barnen måset ju kunna skriva för hand också!!!

Svar: Som jag skrev ovan så är det ju väldigt sällan föräldrar utesluter någonting genom att tillföra en iPad i vardagen! :) Vi tränar massor på bokstäver både i paddan, men också med penna och papper. Vänd på det istället - se fördelarna med tekniken för barn som har rejäla problem med att exempelvis skriva, trots den vanliga träning som görs i skolan. Sedan är det självklart att man behöver se över användandet om barnen faktiskt inte kan skriva på grund av iPad/läsplatta :) Men de fallen är nog väldigt få skulle jag säga :)
Linda Blom

Anonym

Fast många barn får synfel, brytningstid i samband med användande av för mycket paddor/telefoner. Därav inte sagt att det är fel, men inte för länge 😊

Svar: Är det bevisat då? :)
Linda Blom

Sara

Så viktigt att se till sig själv som förälder först! Vi har valt att vår 10 månaders inte ska sitta med plattan med appar eller film eller babblarna. Det enda den används till är facetajm och det är fantastiskt! Vi har samtidigt verkligen försökt att rensa bort telefoner från vår egen vardag medan Alfred är vaken utom för att fota eller filma honom eller när man går undan en stund medan den andra vuxne är med honom. Vi har ingen teve på under dagtid. Det är till stor del för att inte "göra det enkelt" (kanske främst för sambon) och sätta honom framför ett barnprogram medan man lagar mat/städar/slappar nu när han är så liten och dels efter som man vet så lite om hur bebisars hjärnor påverkas. Vi kommer självklart låta honom använda teknik i rimlig mängd och med god insikt sen när han blivit lite äldre. Jag tycker ni verkar ha ett bra sätt som funkar kanon för er :-).

Anonym

Så viktigt att se till sig själv som förälder först! Vi har valt att vår 10 månaders inte ska sitta med plattan med appar eller film eller babblarna. Det enda den används till är facetajm och det är fantastiskt! Vi har samtidigt verkligen försökt att rensa bort telefoner från vår egen vardag medan Alfred är vaken utom för att fota eller filma honom eller när man går undan en stund medan den andra vuxne är med honom. Vi har ingen teve på under dagtid. Det är till stor del för att inte "göra det enkelt" (kanske främst för sambon) och sätta honom framför ett barnprogram medan man lagar mat/städar/slappar nu när han är så liten och dels efter som man vet så lite om hur bebisars hjärnor påverkas. Vi kommer självklart låta honom använda teknik i rimlig mängd och med god insikt sen när han blivit lite äldre. Jag tycker ni verkar ha ett bra sätt som funkar kanon för er :-).

Linda

Ja barn har sämre syn idag för de sitter med saker alldeles för länge och på för nära håll. Så ja läspaddor är bra men för synen. Nej :-)

Svar: Ytterligare en anledning till att vara extra medveten gällande hur det andvänds alltså : )
Linda Blom

Anonym

iPads och liknande är ju en del av dagen s samhälle! Klart barnen ska ta del av det! Men med måtta såklart :) som med allt annat.

Svar: Håller med dig :)
Linda Blom

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Skulle aldrig rata IT-tekniken, det är ju den framtiden barn och ungdomar har. Men visst det är klart att jag ibland undrar hur den på om vi kommer se effekter i framtiden. Alltså då menar jag inte bara barnen utan även vi som nästan vuxit upp med IT. Kommer vi vara påverkade eller inte? Inte så att jag oroar mig eller något, men tänker på krämpor som musarm, ryggvärk, gamnacke och allt vad man kallar saker för. Kommer vi se spår av sånt när vi är 70+? Det är nog mer nyfikenhet som får mig att tänka på sånt, samt kring allt Wifi som var har mer eller mindre 24/7 runt oss.

Sånt funderar jag kring, men är absolut inte anti-IT och utveckling för den sakens skull.

Carro

Hej! Bra inlägg! Mkt tänkvärda argument som jag inte tänkt på innan. Vi har valt att inte ha iPad till barnen pga att för vänner i vår närhet skapar det mkt konflikter föräldrar-barn. Hur gör ni med det? Blir det lätt konflikter när de inte får kolla mer eller har ni några speciella tips kring detta? Kram

Mirre

Vår tös får också kika emellanåt, ex när jag ska dammsuga, ta hand om disk osv, för man kan inte ha 100% koll hela tiden, men sedan så får det ju ändå vara under rimliga gränser

Mia

Tycker ipad är en tillgång på många sätt. Däremot fick vi också informationen i samband med synkontrollen som görs i förskoleklass att ipads är en stor bidragande orsak till att så många barn idag får brytningsfel. Tydligen skillnad mot Tv:n där de inte kommer lika nära skärmen. För oss väntar nu dottern på att få komma till ögonmottagningen och med stor sannolikhet glasögon.