Ny förskola

Hej på er!
Idag var vi iväg och hälsade på en ny förskola där Selma fått plats. I och med vår flytt så har vi övervägt fram och tillbaka hur vi skall göra med det. Hon och vi älskar den hon går på nu och har gjort sedan hon var 2,5 år och eftersom att vi kommer jobba i Karlstad både jag och Jimmy, men bo i en annan komun så har vi funderat och funderat. Gå kvar eller byta? Hur som helst så tackade vi ja till den nya platsen idag och Selma är förväntansfull. Vi tänker att eftersom att hon kommer gå i skolan i nya komunen så kan det kanske vara skönt att köra sista tiden på förskola nära själva skolan. Lära känna barn och liknande som flyttar med till förskoleklass framöver.
 
Utöver det så har jag dessutom sökt plats för Colin nu också.. Det dröjer ju innan han skall börja, men i och med att vi önskar plats på samma ställe så kände vi att det var bättre att vara ute i god tid. Herregud.. Förskola liksom.. För lilleman.. Tanken var att han skulle gå hemma till minst 2,5år precis som Selma. Men så fick ju jag det där fantastiska jobberbjudandet, Jimmy går hem på pappaledighet, men har inte samma möjligheter att vara hemma lika länge som jag kunnat vara i och med att jag kunnat kombinera jobb och mammaledighet. Så.. Han får börja lite tidigare. Han hinner iaf fylla 2 år innan det blir dags och vi kommer kunna ha både korta dagar och lediga dagar för barnens skull. Det känns bra! Som jag tidigare berättat för er så vill inte jag att mina barn skall vara på förskola mer än nödvändigt, speciellt inte vid så låg ålder som Colin kommer vara - 2 år.
 
Det känns helt galet att vi skall börja lägga ett helt annan typ av vardagspussel nästa år.. Men spännande också <3
10
Sofia

Skönt om H kommun kunnat fixa nära ert nya boende.. när vi skulle skola in så placerades vi på helt motsatta sidan av ön mot där vi bor, och båda jobbar i karlstad... vi valde kooperativ lite närmare hemmet istället bara för det, men det funkar superbra!

Paula

Vi känner samma här! Storebror fick börja när han var 3 år och hande önskat samma för lillebror. Får se hur vi lyckas pussla.. Troligrvis inte lika länge som sist men tänker försöka i alla fall 2,5 år! Det blir mycket pusslande och en hel del hjälp från barnens morfar behövs men så mycket bättre (tycker jag) än förskolan när de är så små.

Anonym

Snacka om skillnad på kötid. Ni önskar plats i april/maj? Här i Nacka är det flera års kö till vissa förskolor.

Svar: Precis! Här skall man söka minst 4 månader innan, men det är ju utan garantier att man får sitt val då :) Det är väldigt fullt på förskolor här också, men vi har haft väldig tur båda gångerna och fått vårt enda val. Vi får se om vi har samma tur med C :)
Linda Blom

Anonym

Man får inte ha förskola i annan kommun än hemkommunen eftersom du betalar skatt till den kommun du bor i. Spännande med förskolebesök!

Svar: Det var det som jag försökt få klarhet i genom förskolorna, men inte fått bekräftat :) Tack! :)
Linda Blom

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Hoppas det går bra för er alla :)

Frida

Till anonym nr 4 - det behöver nödvändigtvis inte alltid vara så!

Exempelvis i Göteborg ligger många förskolor väldigt nära kommungränserna Mölndal och Partille där många av mina vänner fått ha sina barn i förskola pga att de bor nära en annan kommun där den förskolan i själva verket är närmst för dem :) så ibland kan de tänja lite på reglerna.

Emmet

Vi har också praktiserat nära föräldraskap. Vårt ivf-mirakel Selma börjar föris nu i januari, hon kommer fylla 27 månader under inskolningen och tyvärr kommer hon få gå 8.30-15 varje dag. Vi hade velat ha henne hemma en dag i veckan men funkar tyvärr inte kommande termin då jag precis bytt jobb. Men vi har precis påbörjat syskonresa så blir det en till kommer även Selma få vara hemma mer igen!

Hanna Karlsson

Vad spännande med ny förskola. Det blir säkert jättebra. :-)

Anonym

Jag bor i en kommun men har mina barn på förskola i en annan kommun. Så visst får man det! :)

Anonym

Man kan visst ha fsk i annan kommun men kommunen man inte bor i är inte tvungen att ge en plats o man måste uppge skäl till varför. Men eftersom de flesta fsk är fulla gissar jag att det är i det närmsta omöjligt att få plats i annan kommun... Kostnaden "clearar" kommunerna mellan sig. Har bekanta som valt fsk i kommunen de jobbar (de bor i grannkommunen precis på gränsen till den kommun de jobbar) tror att det var skälet de uppgav det var närmare till fsk i kommunen de jobbar.