En ynnest med förskola

 
Hej på er!
Ny vecka! Det känns ärligt talat som att mina veckor består av betydligt färre dagar än sju. 
 
Det var vad jag hann skriva tidigare idag, innan det var dags att återgå till tvåbarnslivet när Colin vaknade i vagnen. Vi har varit hemma hela dagen, jag har varit ganska trött och orkeslös faktiskt. Barnen tvärtom och det hela slutade med att min nya lampa åkte i golvet, kraaaaaaas. Jahopp! Så var det med det.
 
Jag hann fånga en mysig stund på bild imorse i alla fall, när det obligatoriska Bolibompa kollades in. Här hemma är det faktiskt inte något TV-tittande alls kvällstid. Vi tar det på förmiddagarna när vi är lediga allihop, eller på eftermiddagarna efter förskolan. Förutsatt att vi inte är iväg på annat såklart, för då är det inget TV-tittande alls.
 
 
Ikväll har jag varit på föräldramöte på Selmas förskola. Fy sjutton vilket jobb dessa pedagoger gör alltså.. Helt fantastiska! Och våra barn sedan.. Ännu mer fantastiska dom. Det är verkligen en ynnest det här med att vi föräldrar som är hemma med syskon får ha våra barn 15h/vecka på en sådan plats. Allt detta gnäll om hur dåligt det skulle vara att man inte får mer tid - NEJ! Det är lyx! Det är lyx att barnen, trots hemmavarande föräldrar, får mäjlighet till en sådan plats. Och då menar jag framförallt lyx för oss föräldrar! Det är verkligen ingenting vi skall ta för givet..

Jag är som ni redan vet ganska tydlig i mina principer när det kommer till små barn och förskola. Jag ser inte att allt för små barn har där att göra (om behovet inte finns), eller skulle stimuleras bättre av den miljön än hemma. Tvärtom! Närvarande föräldrar är det bästa för barnen. Sedan finns det givetvis inte möjlighet för alla att vara hemma länge med sina barn p.g.a. jobb o.s.v. Men! Då är det ju helt grymt att vi har just förskolan. Och faktiskt! Selma är 4,5 år nu och jag kan se väldigt givande delar av förskolan och att ha henne där - begränsad tid. Hon älskar det! Hon älskar dina pedagoger, hon älskar sina kompisar. Men hon är i huvudsak hemma med sina föräldrar. Och jag - jag får tillbringa mycket tid med mina barn <3 
26
Tess

Håller med! Mindre barngrupper vore bra överallt (en del ställen har det redan), men att vi har ett sådant system ska man inte ta för givet. Vi behövde inte nyttja det alls och har nu ett kunskapstörstigt barn i 1:an och det är otroligt egentligen att de får mat, böcker och annat studiematerial "gratis" (skattepengar som vi betalar in, men ingen hög avgift) :-D

Marie

Helt rätt! 👏 /förskollärare

Nathalie

Min son på snart 2 år går oxå 15h/veckan medan jag är föräldraledig med bebis. Är dock inte alls lika imponerad av den fsk han går på, så det är säkerligen ganska inviduellt. Jag kände redan efter någon vecka att jag hellre ville ha honom hemma men han trivs och vill dit så 😜

Svar: Åh.. Vad är på tok då? Då hade jag helt klart tagit hem Selma :D
Linda Blom

Jeanette

När barnen trivs bra så är det bra att dem får vara där en stund trots att förälder är hemma med syskon eller är arbetslös. Vår gick på en förskola vi inte sökte till i våras när jag var tvungen att återgå till jobbet. Fanns då inte plats där jag ville ha henne.
Kändes inte bra av olika anledningar och sökte igen till vårt förstahandsval. En stor lycka när vi fick plats i Augusti och hon numera får vara där hon trivs och där jag mår bra av att hon får vara :)

Svar: Åh, vad skönt att ni fick plats på den du ville tillslut :D
Linda Blom

Therese

Hur gammal var Selma då hon började förskolan? Vi har fått plats på en stooor förskola, 10 avdelningar. Barnen är 3 år och 9 månader resp 2 år och 6 månader. Jag känner mej tveksam till en sån stor förskola. Jag ska ringa och höra om mer info samt besöka förskolan.

Svar: Selma var 2,5 år när hon började förskolan, 15h/vecka och det var av anledningen att jag kände att jag behövde gå upp och jobba lite dagtid (och inte bara kvällar/nätter). Sedan blev jag gravid i samband med inskolningen. Hade jag plussat lite innan hade hon nog inte börjat alls :)
Linda Blom

Paulina

Känns så skönt att läsa dina åsikter kring förskolan, för jag känner likadant. Min första dotter började på förskolan när hon var 1år 3 mån, alldeles för tidigt men det fanns inget annat val. När hon var 2 kom lillasyster och självklart att hon ska vara hemma med oss då! Jag vet hon trivs på sin förskola men jag vet också att hon väljer hellre att va med sin mamma och syster varje dag än att bli lämnad där. Hon är ju så liten fortfarande! Ändå känns det som att jag måste "försvara" mitt val med att ha henne hemma?! Det är ju så skevt, att det är mer sällsynt att ha barnen hemma än att gå på förskolan.. tids nog kommer hon ju va tvungen att va där pga mitt jobb så det känns så självklart att spendera all tid med henne när jag har chansen❤️

Svar: Åh.. Jag vet! Det är konstigt det där.. Att man behöver försvara sitt val av att hålla barnen hemma längre, som att det skulle vara skadligt och ohälsosamt. Men det är ju tvärtom! :)
Linda Blom

Lovisa

Så klokt skrivet. Önskar fler insåg vilken lyx det är att få ha barnen där 15 timmar i veckan när man är föräldraledig istället för att gnälla över att det borde vara fler timmar.

Svar: Jaa! Jag förstår inte varför det skall gnällas så? När vill man vara med sina barn då? Om inte när man faktiskt har möjlighet!! :)
Linda Blom

Kristina

Håller med. Fantastiskt att förskolan finns när man behöver den. Och ännu mer fantastiskt att kunna ha barnen hemma så mycket det bara går! Vi jobbar deltid, vilket ger sonen (4,5 år) korta dagar på förskolan. Sonen fick börja på förskolan när han var drygt 2 år. Men då gick han kl 10-14, och sov 2 av dom timmarna. Nu går han kl 9-14.30, och det känns helt perfekt för oss alla.

Svar: Såå himla härligt att ni kunnat lägga upp det så! : ) Kram
Linda Blom

Jessica

Jag håller med till viss del.. jag har en dotter som är 5,5 år och en son på snart 11 mån så dottern får bara gå 15 timmar i veckan. MEN hon behöver mer tid där då hon tappar så mycket av den sociala biten 😕 Och det säger även hennes pedagoger. Jag älskar att ha hon hemma men jag tänker även på hennes bästa och i det här fallet skulle de vara att få vara på förskolan längre/mer. Jag skulle absolut inte vilja ha hon där 8-17 men kanske 9-14 måndag-fredag men jag vet att det är jättesvårt att få mer tid 😞

Svar: På vilket sätt tycker du att hon tappar den "sociala biten"? :)
Linda Blom

Josefine

Håller med dig, förskolan är fantastisk på så många sätt!

Svar: Verkligen :)
Linda Blom

Alexandra

Min son på 20 månader började nu i slutet på augusti och måste tyvärr gå långa dagar. Det känns tungt men vi har inget alternativ just nu. I vår blir det dock dags för syskon och då kommer han förmodligen få fortsätta gå 15 timmar i veckan för att behålla sin plats och kontakten med pedagoger och kompisar, men absolut inte mer.

Svar: Det är ju så.. Ibland har man ingen möjlighet :) Mysigt med syskon! Stort grattis :D
Linda Blom

Anonym

Jag har haft mina barn hemma till stor del, storebror är 6 och lillasyster är tre. Storebror var hemma helt när jag var föräldrarledig med lillasyster och därefter har vi jobbat om varandra för att lösa situationen så bra som möjligt för våra små. Storebror testade två förskolor men dels var han inte redo då och dels så skrek vår magkänsla att vi inte kunde lämna honom där. Vi fick inte förtroende för pedagogerna och barngrupperna var stora. Trodde att det var oss det var fel på som inte kunde passa in. Nu har båda börjat på nytt ställe då vi flyttat. 6 åringen går ju förskoleklass och jösses vilken skillnad, helt fantastisk skola som mött upp på alla sätt och vis för att möta barnen och oss föräldrar. Våra barn längtar efter att få gå. Det känns otroligt fint att få uppleva detta!

Svar: Åååh vad härligt för er! Det var just den känslan jag fick vid Selmas förskola också.. Den är fantastisk och då pedagogerna speciellt. Det är guld värt och Selma tycker så mycket om dom! Det har aldrig varit jobbigt att lämna och liknande, hade hon haft det tungt, gråtit eller liknande. Då hade vi helt enkelt låtit bli! :)
Linda Blom

Hanna

Vilken mys stund! längtar själv efter dessa små mys stunder!

Helena

Jättebra och viktigt inlägg! Håller med dig om allt. I min kommun är det många föräldrarlediga som krigar för fler timmar i förskolan. "Jag kan inte tillgodose mitt äldsta barns behov med en nyfödd", "Barnet behöver stimulansen i förskolan", "Barnet har tråkigt hemma" osv. Det känns som om vi föräldrar tror för lite på oss själva och våra barn. Att vi inte har självförtroendet till att känna att vi räcker till. Och sen är det inget fel i att ha tråkigt. :)

Anonym

Det är som du säger såklart bra att en får ha sina barn på fsk trots att en är föräldraledig/arbetslös men jag kan ändå se en poäng med att höja antalet timmar till iaf 30 i veckan. För det handlar ju inte alltid om att när folk vill ha sina barn längre tid att det ska tolkas som gnäll utan som ett behov. Då inte ett behov att inte vara med sitt barn utan en som förälder kan behöva mer avlastning om bebisen tex har kolik, du behöver läsa sfi eller lider av en sjukdom/deprission som många mammor ändå drabbas av.
Det är verkligen bra att vi ligger i framkant vad gäller barnomsorg och att den är så subventionerad!

Svar: Självklart finns det tillfällen där man behöver utökad tid! : ) Sjukskrivning, kolik hos syskon och allt vad det nu kan vara. Jag syftar absolut inte på dom tillfällena (det finns ju ändå möjlighet att söka just det av dom anledningarna). Jag syftar på att det finns så många föräldrar runtom i landet som underskattar sin egen prestation och som tror att förskolan skulle vara bättre för deras barn än dom själva. Eller för all del, föräldrar som helt enkelt vill göra det enklare för sig själv och gärna skulle ha barnen nästan heltid på förskolan och tycker det är "såååå dååååliiiigt" att man "baaaaraaa får" 15h/vecka och då känner i alla fall jag att det känns himla otacksamt. Istället för att se vilken ynnest det är att vi får utnyttja förskolan, trots att behovet inte finns :)
Linda Blom

Jennifer

Jag tycker att du uttrycker dig lite klumpigt. Många, som det ser ut i dagens samhälle, har INTE möjligheten att vara hemma med sina barn i flera år och ändå ha råd att försörja dom, tillfredsställa deras behov samt skapa en trygghet kring dom (boende, pension, sparande, SGI osv). Att då skriva att små barn inte har att göra på förskolan är verkligen att skuldbelägga alla dom som har småbarn på förskolan. Och även om man tror sig veta varför dessa föräldrar lämnar sina barn där så vet man ingenting och det är inte upp till någon att spekulera kring det. Jag litar på att majoriteten av föräldrar gör så gott dom kan utifrån samhällets och sina egna personliga förutsättningar. Det är inte upp till utomstående att avgöra den lilla bråkdel dom ser av någon annans liv. Om småbarn "inte har på förskolan att göra" - varför erbjuds då förskola till småbarn? Om det nu skulle vara så skadligt? Varken staten, kommuner eller föräldrar vill väl skada barnen?

"Åh.. Jag vet! Det är konstigt det där.. Att man behöver försvara sitt val av att hålla barnen hemma längre, som att det skulle vara skadligt och ohälsosamt. Men det är ju tvärtom! :)" Denna kommentar kändes också otroligt jobbig, som behövt sätta ett litet barn på förskola. Så det är alltså skadligt att göra tvärtemot dig? Jag tycker inte det är skadligt att ha sitt barn på förskola eller att vara hemma länge, jag litar på att om barnen mår bra och får sina behov tillgodosedda på olika sätt så är deras livssituation inte skadlig. Varför ett behov av att höja sig själv till skyarna genom att påstå att ditt sätt är det rätta sättet? Det GÅR faktiskt att vara en närvarande förälder TROTS att barnen går på förskola. Dessutom finns det så många behov barn har och så många sätt att tillfredsställa dessa, att det bara skulle finnas ett "rätt" sätt är absurt. Vi skapar förhoppningsvis starka individer på olika sätt med tanke på att det uppenbarligen finns personer med olika bakgrund som har kommit lika långt i livet med hälsan i behåll.

Att du skriver att det finns föräldrar som givetvis inte har möjligt att leva efter ditt sätt (rätta sättet) räddar liksom inte upp texten eftersom att du skriver som du gör på andra ställen. Jag hoppas verkligen inte du går med någon åsikt om att småbarn på förskola är skadade för livet och att föräldrarna till dessa barn är lite sämre.

Svar: Hej Jennifer! : )
Du har helt missuppfattat min kommentar! Det jag menar med "tvärtom" är inte att förskolan skulle vara skadlig - utan när jag skrev tvärtom menade jag att det är BRA snarare än skadligt att vara mycket med sina föräldrar. Jag tror att du glömmer att vi har gjort valet i att ha vår dotter 15h/vecka, trots att jag är hemma med hennes lillebror? : )

Det här inlägget handlar inte alls om att mitt sätt är det enda rätta sättet. Det här inlägget handlar om att jag tycker att det är tröttsamt att gång på gång höra hur dåligt det är att man inte "har rätt till" fler än 15h/vecka som hemmavarande med syskon. Pedagogerna sliter arslet av sig i många förskolor och kommuner p.g.a. stora barngrupper och lite personal. Vi som egentligen inte behöver ha barnen där av den anledningen som förskolan egentligen existerar för - Alltså att man behöver jobba, plugga eller är sjukskriven eller annat - skall vara förbaskat tacksamma för att våra barn kan få vara där ändå! Det är vad jag menar med detta inlägg! 

Jag är fullt medveten om att alla inte ha samma möjligheter som oss (men du skall veta att jag sluter som ett djur för att kunna ha mina barn hemma länge, så det är ingen dans på rosor alltid det heller kan jag tala om). Men jag är fantastiskt tacksam för att VI ändå har möjligheten. Jag menar inte att förskolan är skadlig på något vis, men det är en påfrestande miljö för väldigt små barn när dom är där långa dagar (ofta längre än föräldrarna jobbar) och det är ingenting som jag bara hittar på. Det är ju så! Oavsett om barnen älskar att vara där eller ej. Men, med det skrivet så var det alltså inte det jag ville få fram i detta inlägg - utan återigen, att vi skall vara tacksamma för att vi får utnyttja förskolans system, trots att vi alla inte behöver det. Och att gnälla över att 15h / vecka är "för lite" tycker jag är en smula otacksamt :) Sedan vill jag återigen lyfta vilket fantastiskt jobb pedagogerna gör! Hur dom finns där för våra barn och det är vad jag är tacksam för att Selma kan ta del av, trots att jag egentligen inte behöver lämna henne där. Det blev ännu mer tydligt för mig efter gårdagens föräldramöte :)

Tråkigt att du missuppfattade mitt inlägg och mina kommentarer så. Att skuldbelägga föräldrar som har sina barn på förskola är det sista jag hade i tankarna. Och vore ju lite konstigt också i och med att Selma faktiskt är ett förskolebarn :)
Linda Blom

s p i n d e l t j e j e n

Jag tror det beror mycket på social situation och även barnens behov också. Min stora kille, Albin, fyller strax 5 år och han har hittills gått 40 timmar/vecka 2 veckor sen han började. Men jag jobbar kvällar/nätter/helger och röda dagar och då är sambon hemma så de går kanske i snitt 20-25 timmar i veckan när jag jobbar heltid+extrajobb :) Hade man varit ensam hade det ju inte gått att lösa kanske. Sen gillar han att vara de timmarna på förskolan och träffa kompisarna även om han älskar att vara hemma också. Däremot ses sällan jag och min sambo pga att jag lägger mycket kvällar och helger när han är ledig :)

Svar: Ja men som exempelvis ensamstående eller två föräldrar med arbetstider där det inte finns något val, så är ju förskolan det som gäller. Jag säger ingenting om det! : ) Min barn kommer också få gå längre dagar än nu på förskolan framöver : ) Det jag menar med detta inlägg så vill jag poängtera att vi bör vara tacksamma för de 15h som ges snarare än gnälla efter mer när behovet egentligen inte finns där (som det gör vi arbete m.m.). Sedan kan jag säga att Selma gärna hade gått till förskolan fler dagar / vecka eller stannat ett par timmar längre om hon fick bestämma, för hon älskar att vara där :) Men hon har ju aldrig gått längre än 5 timmar i följd, så hon vet ju inte riktigt hur det är att vara där längre heller :)
Linda Blom

Ann-Sofie

Om reglerna kring 15-h ändras här i Värmland och blir som i Stockholm exempelvis då tänker jag sluta som förskollärare... Förskolan är såklart ingen dålig plats för barnen men har de möjlighet att vara hemma så är det bättre för dem! (Finns undantagsfall såklart men de är nog få)
Många gånger funderar jag över hur lite tid barnen får med sina föräldrar. 7-17 är oftast standard känns det som. Det är många timmar på förskolan det! Det finns föräldrar som inte kan gå ner i tid men flera av de som faktiskt har den möjligheten gör det inte..

Svar: Mycket tänkvärda saker du skriver och bra att du poängterar att det givetvis finns undantagsfall. Tyvärr känner sig ofta dessa undantag träffade av mina inlägg och det menar jag inte att dom skall göra.. Jag vill inte trampa folk på tårna, men jag vill lyfta vilken förmån vi har med 15h/vecka och er pedagogers jobb! Ni är grymma! :)
Linda Blom

Sofia n

I Järfälla i Stockholm får syskon vara på förskolan i 30 h/vecka om dom vill. Min dotter som fyller 3 år i november går mån-tors 9-15. 6 h varje dag. Hon trivs jättebra där och vill gå dit. Jag är hemma med hennes lillasyster som fyller 1 år om 6 dagar och vi väntar en till bebis om 8 dagar. Min dotter på snart 3 år har varit hemma med oss fram till augusti 2017, då hon började på förskolan. Hon provade att gå på förskolan förra året i knappt 2 månader och då 15 h/per vecka. Men hon trivdes inte alls och grät varje gång hon skulle dit.så hon fick vara hemma med oss istället. Och det har varit jättebra för oss alla. Men den här sommaren har hon visat att hon vill leka med fler jämnåriga barn och då valde vi att söka plats på en ny förskola närmare vårt hem. Och se om hon skulle tycka det var roligt att gå där nu. Och hon tycker att det är jätte roligt och pratar om förskolan hemma och vill gå dit själv och leka. Och jag är så tacksam över att pedagogerna är så bra där och hon har fått några kompisar som hon leker med och pratar om hemma. Det känns väldigt bra. Då vi väntar en till liten bebis nu och jag skulle inte hinna stimulera vår äldsta dotter så mycket som hon hon vill/behöver då. Jag har inte Heller kunnat gå till öppna förskolan med våra 2 barn när vi varit hemma. Då vår yngsta dotter har astma och blir sjuk jätte lätt och får svår hosta. Så jag är väldigt tacksam över att vår äldsta dotter nu får så mycket tid på förskolan och att hon själv vill gå dit och leka. Men om det ändras och hon vill vara hemma mer med oss igen. Då kommer hon självklart att få vara det igen.

Sara

Åh jag är verkligen helt enig i dina åsikter, både som mamma men också som förskollärare. Tycker också att det är väldigt synd hur många bara ser till sig själva och sin familj. Barngrupperna bara växer och växer och förskolan blir mer och mer barnförvaring än pedagogisk verksamhet för att alla tycker sig ha rättigheter istället för skyldigheter gentemot sina barn. Det är få som tänker på de barn som måste nyttja sin plats 50h i veckan (heltidsjobb +pendling för föräldrarna) för när andra barn (som inte har det behovet) går längre dagar tas tiden från de barn som behöver den som mest. De barnen som måste vara på förskolan får mindre möjlighet till lugn när barn utan behov av förskola ska vara där för att "leka av sig" så att föräldrar kan få egentid. Det är synd tycker jag.

De 15h vi har är verkligen lyx och jag som är föräldraledig har min flicka på snart tre år på förskola är så tacksam över de timmar av egoistiska själ. Jag är tacksam över avlastningen men jag skäms också över att jag tycker att det är skönt att ha henne på förskolan de 15h i veckan för att det annars blir väldigt intensiva dagar. Och jag tycker det är mysigt att få en stunds lugn som jag kan njuta av min bebis. Men det är verkligen som du säger en lyx och inget vi bör gnälla över att vi inte får mer. För det är också sån lyx att få vara hemma och umgås med sina barn resterande timmar i veckan!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Blir varm i hjärtat när folk faktiskt skriver bra om förskolan och även skolan. Annars är det bara hur dåligt allting är hela tiden, tycker det är hånfullt när allt personer som arbetar med människor gör varje dag är att vända sig ut och in för att att man vill göra det bästa för andra. Sen finns det rötägg i varje bransch men hur ofta skriver folk om att alla hantverkare är skitdåliga bara för att en person gjort fel.

Ann-Sofie

Ja, tyvärr är ju detta ett känsligt ämne... Jag har alltid gillat dina inlägg om förskolan och tycker ditt tänk är så sunt och fritt från pekpinnar! Synd att en del missförstår...

Svar: Tack snälla :) Känns skönt att det ändå finns ni som tolkar det som jag önskar också :)
Linda Blom

Lisa

Hej! Såg för ett tag sen att du beställt en vinteroverall till Selma från pompdelux. Funderar på att köpa en likadan, så fin ju:) vilken storlek tog du? Våra tjejer ser ut att vara ungefär lika stora! Och känns det som att den kommer att värma ordentligt? Vill helst ha en så varm som möjligt!;)

Svar: Hej :)Jag tog hennes vanliga storlek - 110 :) Känns rejäl, varm, tejpade sömmar och så himla fin :)
Linda Blom

Sassa

Linda, jag tycker du är fantastiskt ödmjuk som försöker bemöta allas kommentarer/åsikter på bästa sätt! För det är ju ändå så, att man har rätt till en åsikt. Och min är (liksom du lyfter fram) att barn har det bäst hemma med sina vårdnadshavare. Punkt slut. Det förutsätter ju att de vuxna är normalfungerande osv. Storebror här hemma (lika gammal som Selma) får välja om han vill gå till föris eller inte. De dagar han vill gå tycker jag är rätt skönt men egentligen inte av egoistiska skäl utan för bebisens skull. Att få lägga några timmar på enbart honom och hans behov - ngt den förstfödda är mer bortskämd med ju. En faktor som icke är att förglömma tycker jag. Vidare känner jag ett flertal som hade kunnat arbeta deltid rent ekonomiskt. Men många vill ha en såpass hög levnadsstandard att man väljer bort det. Vi är 4 i familjen och bor i en hyrestrea, kör en bil, lagar all mat hemna osv - allt för att spara in pengar. Vi jobbar 75-80% både jag och min sambo samt har relativt långa föräldraledigheter. Helt värt för oss under småbarnsåren. Obs, är FULLT medveten om att människors levnadsförutsättningar ser olika ut osv osv.
Kram på dig Linda för ett fint inlägg!

Svar: Tack för dina otroligt varma ord och din sunda kommentar! Vi låter Selma välja mycket själv också och senaste tiden har hon föredragit att gå till förskolan de dagarna det finns möjlighet. Kanske för att hon också får så mycket tid tillsammans med oss utöver det med : ) KRAM!
Linda Blom

Johanna

Jag hatar att det är sådan platsbrist på alla förskolor. Man känner sig tvingad att söka till terminstart i aug för att ha en chans att få en plats på samma förskola som syskonet (vi har ej syskonförtur i vår kommun). Det skulle vara fruktansvärt för vår vardag att ha barnen på olika förskolor (bor på landet) men galet att man känner att barnet måste börja nästan 6 mån tidigare än vad man egentligen vill bara för att få en plats som kommer funka :S

Tess

Mitt i prick! Tack. /förskollärare