Varför överskrider vi 105cm på i-sizestolar?

I-size är ett reglemente (UN r 129) som har stor inverkan på barns säkerhet i bil, inte bara här i Sverige, men framförallt på den internationella marknaden. Vi i Sverige är ledande när det kommer till barnens säkerhet i bil (även om det tyvärr är långt ifrån så bra som det bör vara). Jag har skrivit ingående om i-size tidigare, vilket ni kan fördjupa er lite mer i genom detta inlägg (länk). Men för att nämna kort vad det innehar för syfte så är det helt enkelt att barn skall åka så säkert som möjligt i bilen! Detta ställer höga krav på såväl biltillverkare som bilstolstillverkare. Det är också för att barn skall åka bakåtvänt längre och inte får vändas före 15 månaders ålder. Det låter såklart hysteriskt lite för oss som vet bättre, det finns inte en chans att ett så litet barns nacke klarar en frontalkrock i en framåtvänd stol i den åldern, men utomlands är det i alla fall en bit på vägen. Här i Sverige vet vi att man absolut inte bör vända barnet framåt före allra helst 5 års ålder.
 
För just Sverige innehar dock i-size vissa begränsningar också. Stolar som är godkända enligt reglementet (exempelvis mina barns stolar BeSafe iZi Modular RF i-size samt BeSafe iZi Kid X2 i-size) får inte godkännas till mer än 105cm samt 18kg (total vikt barn+stol=33kg). Vikten handlar om att isofixfästena i bilen inte klarar mer, men längbegränsningen är egentligen ganska problematisk skulle jag säga.
 
Nu skriver jag ur just BeSafe-stolarnas perpektiv och dom klarar betydligt längre barn än 105cm. Faktum är att dom är urvuxna längdmässigt först när toppen på örat passerat stolens högsta punkt. Varför begränsningen då kan man undra? Jag skall försöka förklara..
 
I-size är som jag tidigare nämt ett EU-reglemente. För att ta fram ett säkert åkande för barnen så är det såklart mycket som spelar in och däribland krävs ett speciellt avstånd mellan barnets huvud och bilens tak. Därför använder man sig av en "låda" där barn och stol skall få plats och därmed få ett visst avstånd till taket - även i den lägsta bil ni kan tänka er, exempelvis sportigaste porschen där taket är otroligt lågt. Detta skapar givetvis problem för oss "vanliga Svenssons" som kör omkring i bilar med betydligt högre till tak. Vanliga bilar som rymmer bilstolar.
 
Selma har passérat den längdgränsen med tre centimeter nu och har fortfarande, som ni kan se på bilden, en lång bit kvar att växa innan toppen på örat vuxit förbi stolens högsta punkt. Avståndet till taket innebär ingen risk även om hon skulle växa tills gränsen är nådd. Därav känner vi att vi med gott samvete kan låta henne sitta kvar tills dess att vikten blir för hög (där har hon 3kg kvar till 18) eller när hon helt enkelt har blivit för lång. BeSafe kan givetvis inte godkänna detta själva i.o.m. att i-size reglementet är strikt och skall funka i samtliga bilar som innefattar i-size. Men vi känner oss trygga! : )
 
Har ni några frågor är ni välkomna att ställa dom.
 
 
 
 
17
Anonym

Vi har en son som fyller 5 i aug. Han har en stol från acta graco. Han är en lång kille, 110 cm +. Stolen tar barn till 25 kg. Stolen är såå bra! Visst det är trångt vid benen men har en rejäl bit kvar till öronen når kanten till exempel. Men. Trots påtryckningar från familj och vänner att det är dags att byta står jag på mig. Han når inte över kanten och viktgränsen är inte uppnådd. Visst gör jag rätt i att inte vända honom? Tack för bra info! Utan dina inlägg om bilstolar hade jag inte ens vetat hälften! Tack!

Svar: Kram!! Du gör helt rätt som följer ditt hjärta och framförallt all forskning som visar att små barn färdas absolut säkrast i bakåtvända stolar! :) Fortsätt stå på dig :)
Linda Blom

Linda.K

Tack för ett bra inlägg!!!

Svar: Vad kul att det uppskattades :)
Linda Blom

Johanna

Vi använder besafe modular och vår lilla plutta är rätt liten av sig, 8mån 8kg 65cm lång, så babyskyddet lär räcka ett bra tag till 👍 vet många som behövt byta till stol nr 2 vid 9 mån.
Men jag har en fråga. Såg på testfakta.se att dem testat bilbarnstolar och att besafes ena barnstol var jättedålig i en viss krock (tror det var krock bakifrån), då fick barnets nacke en smäll på 1000"enheternåt", medans andra märken hade mycketmycket lägre.
Hur ska man tänka om det?

Svar: Åh, vet du? Om jag var ni skulle jag byta till stol nummer två omgående. Det finns ingen anledning att ha babyskyddet kvar när barnet är tillräckligt stadig i ryggen för att sitta mer upprätt. Stol nummer två är nämligen mycket säkrare än babyskyddet : ) Kan mycket väl vara ett test där BeSafe iZi moduler testats framåtvänd. I andra länder finns det nämligen ett vändbart alternativ av den, men det gör det inte här i Sverige : )
Linda Blom

Madde

Härligt att du förespråkar hur barn bör åka i bil!👍 vi köpte en besafe för några år sedan mycket på grund av att jag läst på din blogg att du gillar det märket:) vi har haft både besafe izi plus och en britax multi tech som har stora nackstöd. Det kommer nog aldrig hända(min erfarenhet) att ett barn når över nackstödet med övre kant på örat (1/3 av huvudet). Axlarna kommer ta i nackstödet innan dess så att barnet inte kommer in i stolen.. Gillade att stolarna hade stora nackstöd, det kändes säkert men tyvärr fick sonen inte plats så länge i dem.. lång kille med lång överkropp.. (116 cm vid fem år)

Jennifer

Bra inlägg som vanligt! :) Så skönt med isofix, vi fick dock satsa på en stol utan pga viktgränsen. Barnet är 16 månader och har nämligen snart passerat viktgränsen på 18 kg, vilket vi misstänkte tidigt och därför investerade i en stol med högre maxvikt. 😅 Hoppas på att hon får plats i den läääänge till! Misstänker dock att vi kommer behöva köpa en ny inom en snar framtid då den blir nerspydd varje åktur... Snart tvättat sönder klädseln tror jag, haha!

Svar: Ja Isofix är verkligen grymt, men är barnet större än genomsnittet så är det ju inte mycket man kan göra! : ) Tråkigt att hon blir så illamående i bilen också, blir en del pyssel förstår jag : )
Linda Blom

Johanna

Huuu panikrn sprider sig i kroppen just nu!! Jag hade inte en aning om att stolarna hade en max vikt. Sonen som snart är har bara ett par-tre kilo kvar till max. Innebär detta att vi måste köpa ytterligare en ny stol? Vad ska vi ha för stol nu då? 🤤

Svar: Jag vet inte alls vad du har för stol eller vad din son väger :) Men exempelvis BeSafe izi plus som är bältesmonterad tar 25kg i vikt :)
Linda Blom

Anonym

Jag förstår inte folks rets att tvungen vända på sina barn. Jag har en lång (snart) 4 åring som sitter utmärkt i sin Klippan stol👍

Lin

Min treåring är 105 cm och väger 21 kg. Vår bilbarnstol tar Max 25 kg. Hur gör man sedan? Finns det andra stolar på marknaden som tar mer? Han brås på tvåmeterspappan så tror inte han kommer stanna av i växten.

Svar: BeSafe har en bältesmonterad stol också vilket gör att barnet kan väga 25kg :) Det är Isofix som inte tar mer än 18kg :)
Linda Blom

Alexandra

Kommer ni byta stol till Selma när hon passerat 18kg? Till vilken då? 😊 Vad skulle ni gjort om barnet passerat 25kg innan fem års ålder?

Svar: Antingen det eller när hon blivit för lång. Då kommer vi troligtvis byta till en rymligare bakåtvänd alternativt att vi vänder henne framåt. Det beror helt på hur stor samt gammal hon är :)
Linda Blom

Anonym

Hej igen linda.
Det var mig du svarade att vi borde köpa ny barnstol omgående, skippa babyskyddet. Jag vill vara säga Tack!! Här går jag i bebiströtthetsbubbla hela dagarna och har glömt bort att vi borde byta stol, du har ju helt rätt! Fy så snurrig/ glömsk man kan bli. Tur att jag skrev till dig.. Imorron åker vi direkt och köper ny stol.
Tusen tack för din hjälp.
❤️

Svar: Åh men kram!! Det är inte lätt att komma ihåg allt och för många är babyskyddet praktiskt. Det är absolut inte så att ni utsätter bebisen för fara - men det gör hen gott att få stol nummer två då den är säkrare :D Hoppas ni finner en som passar er! Kram och bad kul att hjälpen uppskattas :)
Linda Blom

Anonym

Hej! Mycket bra skrivet 😊
Bältet får väl inte gå nedanför axlarna, eller?
Vi har en Bisafe izi plus. Sonen är snart för lång för den (om man utgår ifrån bältet) och han är inte ens 2 år.

Svar: Bältet sitter bäst när det kommer ut i höjd med axeln :) Men ni kan inte ha höjt nackstödet till max om han redan innan 2 sitter bra i den? :) Colin är i samma ålder och där har vi låååååång bit kvar :) Prova höj nackstödet! :)
Linda Blom

Anonym

Jag har besafe izi plus men min dotter på 105cm (4år) sitter jättedåligt. Trots vi har den så högt vi kan så slår hon i axlarna i nackstödet! Visst hon har korta ben och lång överdel...så just nu fundera vi på vad vi ska göra, byta till en annan bakåtvänd för använda kanske 1 år till eller byta till framåtvänd...

Svar: Vad är det som gör att hon sitter dåligt? Klagar hon själv eller är det något ni själva påpekat? :)
Linda Blom

Nathalie

Vår nyss fyllda 2-åring hatar att åka bil och har gjort sen resan hem från BB. Vi försöker locka med film på I-paden, musik och sagor osv och det funkar oftast en stund tills han somnar. Kruxet är att mina föräldrar tycker sååå synd om honom och hetsar om att vi ska vända honom framåt "så han ser lite" osv. Det kommer såklart absolut inte på fråga de närmsta åren, men det jobbiga är att hela tiden behöva argumentera för detta 😴

Svar: Förstår verkligen att det är jobbigt att försvara! Men har du kontrat med att han hellre får skrika än att bryta nacken vid en eventuell krock? Visat dom filmer där man jämför krock framåt vs. Bakåtvänd? Kanske dom också får lite perspektiv? :) Klart han ”ser något” även bakåtvänd :D Kram och stå på er!! :) Ni gör det bästa för er son :)
Linda Blom

Jonna

Åh, jag önskade att vår ”lilla” dotter skulle åka bakåtvänt, men då hon väger 27 kilo (4,5 år) och är cirka 116 cm lång så finns det inga bakåtvända stolar kvar till henne. Det är tur att hon i alla fall är mer än fyra år så det känns lite bättre att hon sitter framåt.

Anonym

Hej igen linda.
Här kommer en fråga till ☺️
Vi har nu köpt besafe izi plus idag till vår lilla tjej. Och det står att man ska spänna 5punktsbältet så att bara 1 finger får plats emellan barnet och bältet. Vi spänner så hårt vi rår på och ändå får jag in mer än 1 finger, när jag kontrollerar mellan axlarna och bältet. Men det kanske bara är jag som är nojig. Men skulle jag spänna mer så blir det ännu tajtare vid höftbältet Och jag blir "orolig" att spännet över magen sitter obekvämt tajt..? I bruksanvisningen står det 1finger =(2cm), det är ju kanske inte superhårt?
Kanske luddig fråga, men du kanske förstår 🤔
Kram 💕

Emma W

Så härligt att någon skriver om egentliga fakta istället för att blint bara läsa rekommendationerna och behandla dem som lag! Så bra att de kan sitta bakåtvända så länge det bara går! :)

Anonym

Hej igen,

Jag som skrev att min 4 åring sitter dåligt.
Det är hon som klagar. Nackstödet är i högsta läget och örat är inte i nackstödets överkant ändå slår nackstödet i hennes axlar. Så axlarna kläms av nackstödet...och hon tycker inte längre om att åka bil pga det gör ont :-(