Att bli kränkt av en hel skola

För några dagar sedan berättade jag om detta på min instagram. Tänkte berätta om det även här i bloggen, men passa på att fördjupa mig lite mer i det. Det är så fruktansvärt, skrämmande och bedrövligt att jag har svårt att sätta ord på känslorna. 

My är min lillebrors flickvän. I somras tog hon studenten efter tre tunga år på sin gymnasieskola. Jag är så illa berörd av hennes historia att jag gärna vill dela den vidare, inte för att smutskasta skola, personal eller yrke osv utan för att lyfta vad som faktiskt kan förekomma på skolor idag. Göra Mys röst hörd och förhoppningsvis öppna ögonen på fler där ute. Det är förhoppningsvis inte ofta eller på många ställen - men märker ni av det! SNÄLLA! Försök göra något åt det!! Hamburgaren på bild ett är bara ett av många märkliga resonemang på denna skola och sedan My gjorde sin facebookuppdatering så blev hon kontaktad av flera medier, både lokala men också SVT, Aftonbladet, Expressen. Problemet är bara att dom snarare lyfte "hamburgerproblemet" än att lyfta det väsentliga.

 
Mys historia är lång och det är mängder hon gått igenom som inte på något vis är okej. Smutskastande, utfrysning av personal, fått höra att hon inte duger eller aldrig kommer ”bli något”. Vid ett tillfälle när My inte var i skolan hade en lärare inför alla elever bestämt och berättat att hon inte längre skulle få delta under klassens diskussioner då hen ansåg att ingen annan vågade prata i Mys närvaro. Hennes vänner återberättade sedan detta varpå My givetvis blev väldigt ledsen och ifrågasatte detta. Läraren SMS:ade sedan hennes vänner och frågade ”vem fan som berättat för My" samt sade till My att om hon ville vara med framöver så skulle hon hålla käften.

När My dessutom försökt ta hjälp från rektor för att på något vis kunna förbättra situationen, blev hon utskälld och smutskastad även där. För att inte tala om att rektorn på hennes studentdag kommer fram och säger till henne "vad bra att det löste sig tillslut" och det visar sig att personal ljugit för rektorn och påstått att dom "pratat ut ordentligt nu". My hade i själva verket inte hört ett ljud. Utöver detta är det under all kritik att skolan totalt ser förbi vad My skrivit i sin facebookstatus och endast hyllar sig själva med att det har aldrig känts bättre, alla elever är nöjda, det har en enkät påvisat. Inte ett ord som beklagar hennes upplevelse. 
 
Fler elever har vittnat om favoriseringar och illa bemötande och av flera vuxna som tidigare jobbat på skolan har jag tagit del av information som inte är okej. Personal som inte velat jobba kvar! Hur sjutton kan det gå till såhär i nutida skolor!? Av PERSONAL!! Vuxna människor som skall vara elevernas trygghet och förebilder! Jag blir så fruktansvärt upprörd..

Ni hittar Mys uppdatering här.
16
Malin

Jag såg din uppdatering på instagram och nu här och man blir verkligen mörkrädd. Jag själv utbildar mig till ämneslärare på gymnasiet och jag förstår inte hur någon kan bete sig på det där sättet, framför allt inte vuxna människor! Man brukar säga att barn kan vara elaka mot varandra, men ibland vet dom ju inte bättre. Men vuxna människor har haft hela sin uppväxt på sig att lära sig rätt och fel, så de ska fan kunna bete sig vettigt och med respekt! Men det finns ju tyvärr många idioter på vår planet..

Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula

Ja fy dysfunktionella arbetsplatser, det blir kaos för alla på sådana ställen. Det enda sätter att lösa ett sånt problem är att göra krafttag i arbetslaget. Funkar inte arbetslagen funkar inte jobben heller. :/

Nathalie

Usch! Vidrigt rent ut sagt! Och skolans svar-på-tal var bara pinsamt och genomskinligt. Märks tydligt att de känner sig trängda.
Att vuxna människor beter sig såhär gör mig illamående.

Eva

Man blir ju mörkrädd när man läser detta. Mår så dåligt av att det fungerar så fruktansvärt dåligt på 2000 talet och vad är det för lärare som berörs igen som små barnrumpor? Håller tummarna att My är stark och visar dem allihopa med buller och bong att hon lyckas med allt hon tar sig för, då kan dem stå där och skämmas. Lärarna och rektorn borde få spraken med omedelbar verkan. Hade det varit mitt barn som var utsatt vet jag inte vad jag hade gjort, hade blivit både arg och ledsen 💔

Anonym

Min kompis företag har köpt ett gymnasium och hon är helt chockad över vilken rasism det finns bland rektorn och lärare. Att rektorn väljer ut vilka elever som ska börja där beroende på namn, pratar illa om flickorna med slöja , att lärare skrattar åt elever osv

Jenny

Hej! jag har lite funderingar som du kanske kan svara på här eller i ett inlägg, tror fler undrar. Jag har en 7 månaders tjej och har börjat fundera på det här med skor. I vår kommer vi.börja vara ute mer och inte bara i vagnen så jag känner att det börjar bli dax att fundera på skor. Vet att du gillar Kavat och undrar hur du hade gjort och vilken modell du börjat köpa? Inser ju att vi även kommer behöva gummistövlar och sandaler också. Hur långt innan skorna ska användas vågar man köpa dem? Kanske blir rörigt men vore tacksam om du vill skriva om detta 😊

Jenny

Hej! jag har lite funderingar som du kanske kan svara på här eller i ett inlägg, tror fler undrar. Jag har en 7 månaders tjej och har börjat fundera på det här med skor. I vår kommer vi.börja vara ute mer och inte bara i vagnen så jag känner att det börjar bli dax att fundera på skor. Vet att du gillar Kavat och undrar hur du hade gjort och vilken modell du börjat köpa? Inser ju att vi även kommer behöva gummistövlar och sandaler också. Hur långt innan skorna ska användas vågar man köpa dem? Kanske blir rörigt men vore tacksam om du vill skriva om detta 😊

Tess

Förjävligt! Och dessvärre förekommer det nog oftare och mer än vi får veta. Jobbar själv inom skolan värld och har sett och hört min beskärda del. Givetvis agerar jag men vi behöver alla, ALLA, hjälpas åt. Läraryrket är en gåva vi alla måste vårda!

MindofMarion

Bedrövligt! Å argumentet med att hockey programmet skulle få systematiskt mer mat pga träning??? Der måste ju finnas fler ungdomar som tränar, eller så orkar de inte oga brist på tillräcklig mängd skolmat. Ville skicka lite nätkärlek och pepp till din släkting My som vågar aäfa ifrån. Såg en hel drös med otroligt obehagliga kommentarer på din länk. Fy attan. Så till My: Det är så starkt att våga berätta det här trots att reaktioner från de som kränker är att förneka helt å tom fortsätta kränka. Du är supermodig!!

Kram!

http://nouw.com/mindofmarion

Hanna Karlsson

Usch så himla ledsen jag blir! Det här är inte okej någonstans och jag hoppas verkligen att skolverket tar tag i det hela. Så där får det absolut inte gå till!

Josefine

Så viktigt att ta upp!

Angelica

Fy vad trist att höra att hon bli så illa behandlad! :(

Anonym

Ett fall värt och ta upp med Diskrimineringsombudsmannen. Det här är allt annat än okej och särbehandla elever. Nyheten om hamburgarna är nog i sig. Sen att det finns mycket mer och ta på. All styrka till My som lyfter problemen.

Moa

Så sjukt! Man tror knappt att det är sant, och sedan kommer några och kommenterar inlägget på Facebook med att hockeyspelare minsann behöver äta mer och man måste klä sig extremt propert som en förberedelse för arbetslivet. Och så missar de hela poängen... Hockeyspelares hunger och klädkoder på arbetsplatser kan aldrig någonsin ursäkta det My fick uppleva.

Joanna-livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2

Så sjukt! Blir dock inte förvånad eftersom jag vet hur min egen skolgång har varit (på annan skola). På alla föreläsningar jag har så får jag höra om barn som far illa i skolan och man kan undra hur det kan ske.

Anna

Fy så vidrigt. Att lärare håller på sådär och även smsar hennes kompisar. Anmäl dom till skolinspektionen. Inte första gången Thorén gör något som är fel om man säger så.