Long time no see

Hej på er!
Det var ett tag sedan sist.. Och det finns anledningar till min frånvaro. Ni som följer mig på instagram vet säkert redan. Förra veckan ballade min kropp ur totalt. Jag har egentligen känt att det varit på gång en längre tid, men tillslut sade det stopp helt enkelt.

När Polly gick bort i november var det mycket för mig som rasade. Jag hade varit trött och mentalt slut ett bra tag. Så hände det där och det gjorde att jag knappt orkade upp på morgonen. Det har egentligen fortsatt finnas en bedövande trötthet inom mig, tillsammans med en hel del andra symptom som synbortfall, yrsel och enorm glömska. Vardagen fortsatte och barnen har haft det kämpigt med sig själva och kanske känt av att jag inte haft samma energi som tidigare. I december började kaoset med deras sömn.. Jag vet inte hur många nätter vi inte har sovit en blund eller fått max 1h utspritt under natten. Hopplösheten man känner då är inte nådig.. Det har fortsatt.. Och fortsatt.. Och fortsatt! Vi har haft några nätter då och då som varit bra och sedan har det varit kaos igen.

Januari skulle innebära en stor förändring för oss i form av att vi äntligen skulle få tillträde till vårt hus. Detta innebar såklart en hel del pyssel i lägenheten, så som att rensa, packa, greja. Det med två barn som sover varken nätter eller dagar, heltid hemma varav den ena slänger ned saker i lådorna och den andra packar upp för att däremellan hamna i konflikter med varandra innebar en stor stress på mig som redan innan var helt slut. Då började mitt hjärta krångla. Som pricken över i:et lekte Selma med två kompisar 2 dagar innen flytt där den ena kräkts rakt ut över alla leksaker, möbler m.m. Paniken att veta att japp, nu kommer vi bli magsjuka mitt i allt också. Men det verkar som vi klarade oss tack och lov.
 
Men! I snart 3 veckor nu har jag haft ett konstant tryck och smärta som gör att jag stundvis knappt får någon luft. Jag är väl bekant med ångest och hade mycket attacker som yngre. Det är troligtvis precis det som kommer när smärtan tilltar. Men det där med att jag har ont och tungt att andas precis hela tiden, att vänterarmen är så tung att jag knappt kan använda den ibland och att det aldrig gav med sig gjorde att jag ringde 1177. Dom bad mig boka en tid på VC omgående där dom tog EKG och blodprover (skulle ta flera dagar att få svar). Den natten tilltog det ännu mer och jag kunde inte sitta, ligga eller liknande och vid halv 1 ringde jag 1177 igen som bad mig åka till akuten omgående.

Där dom dom fler prover på mig, EKG igen och allting ser bra ut, med undantag för att hjärtat slår lite snabbt. Detta innebär ju att det inte är någon fara med mig, men nog så jobbigt att hantera oavsett. Nu är det natt till tisdag och i fredags fick vi nycklarna till nya huset och sov första natten. Vi har fått fantastisk hjälp av våra familjer nu i helgen med allt från barnvakt till hjälp med flytt och städ. Det hade aldrig gått utan dom! Nu hoppas jag bara att jag kommer må bättre i takt med att vi landar här.. För på torsdag gör jag första dagen på mitt nya jobb!
 
I eftermiddags blev jag tyvärr ganska dålig igen och fick gå och lägga mig. Jag somnade som en stock och vaknade efter 20:00 och då hade Jimmy nattat båda barnen, ploackat undan i hallen samt hängt maskinen tvätt jag slängt in - jag har inte märkt någonting! Jag som annars vaknar för minsta lilla.. Jag vaknade upp till ett helt tyst hus. Det var ett halelujahmoment det! :) 

Kram på er!
39
Marika

Usch så jobbigt det måste vara!!! Just sömn för både stora och små är ju så viktigt.
Skönt att du fick sova och att Jimmy fick de små att göra det också. Huset ser jättefint ut!
Ta hand om dig, det finns bara en av dig ❤️

Hanna Karlsson

Krya på dig och ta hand om dig! <3

Frida

Livet alltså! Du måste vara rädd om dig. Och hoppas ni kan be om hjälp när det blir för mycket. Det där med sömn är ju så viktigt för att orka med vardagen. Stor kram och hoppas nätterna blir bättre. ♡

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Låter som stressreaktion :/. Har haft så där flera gånger. Är ju svårt att ta det lugnt i allt. Men försök att ta någon promenad ensam eller så.

Helena

Åh, jag känner dig inte, men känner så med dig!♥
Den där totala mattheten, tröttheten och uppgivenheten är hemsk!
Jag håller alla tummar för att ni ska få en lugnare tillvaro nu, och att du ska få återhämta dig!
Och grattis till huset! Äntligen! Välkomna hem!♥
Varm kram!♥

Nathalie

Går igenom samma just nu! Du kanske också har utmattningssyndrom?
Är oxå hemma på heltid med två små under 2 år, flyttar till hus i mars och stressen över det är överhängande.

Emma

Var rädd om dig, hälsan kommer först! Fy vad kämpigt ni verkar ha haft det, klar det visar sig till sist. Ta all hjälp ni kan få!

Massor med Krya-på-dig-kramar :)

Sofia

Åh Linda, hoppas att det vänder lite i nya huset och att barnen börjar sova så att du får lite vila och chansen till egentid. Krya på dig 💕

Malin

Vilken resa du har haft bara de senaste månaderna. HOPPAS 🙏🏻 att det blir bättre snart och du kan återgå till det normala igen. ✨
Kram!

Anonym

Krya på dig ❤

Linda

Krya på dig!
Har själv tre barn, jobbar och haft en lång period med enorm trötthet. Utmattningsymtom i kombination med en hel del brist på diverse vitaminer. Börjar kännas bättre nu.
Nu är Selma så pass stor att hon måate kunna förstå att man inte får väcka en hel familj natt efter natt.
Min minsta är 3år och vi har fått förklara att man kan bli sjuk om man inte sover ordentligt och bara för jag inte kan sova väcker jag inte dig. Han köpte detta och fick en helt annan förståelse. Så nu väcker han mig om nätterna men det inget gnäll eller skrik. Vi ligger kvar i sängen. Ibland blir det lite vändande och fäktande en stund. Men när man är så pass stor så förstår man att visa hänsyn är viktigt. Prata med henne (vilket ni säkert redan gjort) så kanske det hjälper lite. Är ju helt ohållbart att små barn är vakna hela nätterna och även dagarna. BVC får annars kanske hjälpa er med något för sömnen.

Svar: Hej! Tack för omtanken! Men det är inte riktigt så enkelt att bara prata med henne. Vi pratar massor och uppfattar oss ändå som ganska pedagogiska och tillmötesgående föräldrar. Men hon vaknar och väcker ju inte oss för att vara jäklig, utan hon gör det ju för att hon har ett behov av oss. Det är inte alltid hon är vaken, hon drömmer mardrömmar, går i sömnen och liknande och det är inte så enkelt för ett litet barn (för hon är fortfarande ett litet barn!) att hantera det på egen hand. För oss är det självklart att hon skall väcka någon av oss om hon känner att hon har ett behov av det. Hon är också väl medveten om att man behöver sömn för att orka, för att växa, för att hålla sig frisk och liknande och hon vet att jag inte mår så bra nu på grund av att jag har haft det jobbigt. Sedan skall ju tilläggas att det inte bara är Selma som håller oss vakna, ibland är det bara hon, ibland är det Colin som är vaken 5h i sträck och ibland avlöser dom varandra eller är vakna samtidigt. Men det gör inte det hela mindre jobbigt såklart. Vi har tagit hjälp av BVC redan : )
Linda Blom

Antonia

Ta hand om dig ❤

Eva

Åhh du måste vara rädd om dig ❤️

Em

Usch, fy va jobbigt. Kämpa på!!
Att ha småbarn med allt vad det innebär och inte få nån sömn heller de kan ta knäcken på en. Jag vet exakt. Du är snart igenom detta men det är inte bara i livet med alla prövningar. En sak som kan hjälpa är samtal. Ring vårdcentralen o be o få prats med nån. Det hjälper på traven. Jag lovar/vet av erfarenhet. Du är en super mamma, snart vår o nya tider!! 💪🏼😘

Emma W

Även om det är jobbigt just nu så löser det sig alltid tillslut.
Ta hand om dig och familjen, det är det viktigaste! <3

Anonym

Vad bra att du ändå valde att lyssna på kroppen tillslut 💕 Ibland blir det väldigt mycket på en gång och man orkar inte hur mycket, som helst..

Jenny Skyllberg

Usch, vad jobbigt 😕 skönt ändå att det inte var något fel på hjärtat! Du får ta hand om dig ordentligt 💞 styrkekramar till dig 💕

Frida

Fy, hoppas det vänder nu när ni landar i nya huset och att du kryar på dig. Du har säkert skrivit om det tidigare men jag har missat, varför har ni inte barnen på förskola? Tänker att de kanske sover bättre på nätterna om de aktiveras mer på dagarna? Menar inte att du inte aktiverar dem men barn i allmänhet blir ju trötta på ett helt annat sätt efter en dag på förskola jämfört med en dag hemma :) menar absolut inget illa med min kommentar, bara nyfiken. Du jobbar väl med ditt företag också, måste vara svårt med barnen hemma. Jag pluggar på distans och det är nästan omöjligt för mig att få något vettigt gjort när barnen är hemma, haha. Kram

Svar: Hej! Selma går 15h / vecka i förskolan (men går sällan hela veckor då vi hittar på mycket annat också) och det är ett medvetet val vi har gjort. För oss, framförallt mig har det varit och är viktigt att barnen skall få vara hemma med oss så länge det finns möjlighet då vi anser att det är en bättre miljö för små barn än stora stressiga barngrupper. Sömnproblemen beror dock inte på understimulans då det inte spelar någon roll om vi varit ute en hel dag, på leklandet, badhuset eller för all del, bara tagit det lugnt. Företaget jobbar jag med eftermiddagar när J "tagit över ansvaret för barnen" eller när dom sover, så jag jobbar aldrig när jag är ensam med dom och dom är vakna. Men perioden vi haft nu har såklart inneburit en stress för mig arbetsmässigt också i.o.m. att barnen krånglar vid läggningar m.m. = jag hinner inte med företaget och det i sin tur leder ju såklart till dåligt samvete. Men det skall nog vända :)
Linda Blom

Joanna-livet med Aspergers syndrom och Bipolär sjukdom typ 2

Hoppas att du mår bättre snart, ta hand om dig!

Amanda Hurtigh

Krya på dig, det här med vakna nätter är inte lätt.. Väntar fortfarande på att vår lilla 1,5åring ska lära sig att sova 😭😴

Svar: Det är ju inte det.. Vi har ju tack och lov haft helt fantastiska perioder rent sömnmässigt också, så vi har ju inte alltid haft det såhär och kommer inte alltid ha det. Det är en tröst <3
Linda Blom

Malin

Var rädd om dig! ♥

Svar: Tack :)
Linda Blom

Emmelie - mamma till två och sjuksköterska.

Gud vad tufft. Du får bli bättre på att lyssna på kroppen längre fram. Finns det möjlighet att du och din sambo tar varannan natt en tid? Jag vet hur det är med den där sömnbristen, man kan bli helt knäpp. Kram

Svar: Jag tycker ändå att jag lyssnar på kroppen, men det här är ju något som vi inte kan påverka. Man kan ju liksom inte bara "checka ut" som förälder. Att ta varannan natt är svårt då vi båda är vakna med varsitt barn många nätter. Selma vill sova hos oss och Colin kommer bara till ro inne hos sig, vilket betyder att en sitter hos honom och en ligger tillsammans med Selma :)
Linda Blom

mindofmarion

Kära hjärtanes! Jag har läst din blogg i flera år eftersom vi fick barn samtidigt, jag lider med dig just nu. STOR KRAM!! Nu har du kanske inte fått diagnos, superviktigt att de utesluter alla somatiska diagnoser som ger sådana symptom. Det är bra de tar alla somatiska tester och EKG på dig.

Jag har haft liknande symptom som du i höstas. Utmattningssyndrom. Yrsel, enormt tryck över bröstet i flera veckor, svårt att andas vid fysisk aktivitet (har astma med men detta var annorlunda) jag ramlade även ihop och kunde fysiskt inte gå. Kräktes å kunde inte minnas min egen ålder eller vilket år det var.

Det är så otroligt somatiskt, jag förstod trots mitt yrkesval som psykolog inte vad som var på g.

Skriver i min blogg om UMS iom egen erfarenhet plus kunskap som psykolog, i syfte att ge hopp till andra. Det behöver inte se likadant ut för alla, men det kommer bli bättre för dig. Men om du är i akutfasen av UMS behöver d avlastning å vila NU! Så du inte blir sämre. Å vill säga, fortsätt inte kämpa. Nu är det din hälsa som är prio ett. Du har säkert precis som jag kämpat å krigat på alldeles för länge.

Här är inlägg om UMS, evidensbaserad test på om man har drabbats av UMS, tips vid återhämtning och mina symptom samt hur symptomen gradvis minskade. Från att inte kunnat stå till att nu vara på rehab och snart börja jobba igen. Kommer även dela med mig av vad som händer i hjärna å kropp fysiskt.

Det kommer blir bättre för dig Linda. Stor kram och massa nätkärlek från en bloggläsare som bryr sig!

https://nouw.com/mindofmarion/category/utmattningssyndrom-1
Malin

Massa krya-på-dig kramar ✨

Anonym

Har gått igenom samma för 1,5 år sedan. Flytt och en dotter som inte ville sova. Resulterade i en panikångestattack som tyvärr gjort att jag utvecklat mer ångest. Fått bra hjälp och mår nu bättre. Ta hand om dig!! Kram

Svar: Vad skönt att det är på bättringsvägen för dig!! Kram :)
Linda Blom

Anonym

Har gått igenom samma för 1,5 år sedan. Flytt och en dotter som inte ville sova. Resulterade i en panikångestattack som tyvärr gjort att jag utvecklat mer ångest. Fått bra hjälp och mår nu bättre. Ta hand om dig!! Kram

mindofmarion

obs obs, kommentaren var menad till dig personligen. I syfte, bromsa nu å ta all hjälp du kan, ring föräldrar för barnvakt eller låt partnern ta hela nätterna för ett tag framöver. (Jag gjorde det inte utan fortsatte köra på en månad med yrsel, med dubbelslag, hjärtklappning och tryck över bröstet) Sen gick det åt skogen, jag så lite kortisol i kroppen att det var rent ut sagt farligt och det tog mig 2 månader innan jag klarade gå till förskolan. Om någon bara sagt åt mig att kraftigt dra på bromsen.

Du behöver inte publicera någon av kommentarerna om du inte vill. Ta hand om dig! Kram

Svar: Tusen tack för omtanken! Jag har tack och lov haft en sambo hemma på egen sjukskrivning nu, så vi har hjälpts åt väldigt mycket senaste månaden, vi båda är vakna på nätterna (ofta med varsitt barn) och ja.. Det där med avlastning och hjälp har däremot inte varit helt enkelt att få. Vill inte gå in för djupt på det, men jag tror inte människor förstår hur dåligt jag faktiskt mår stundvis.. Min sambo har äntligen förstått allvaret och är ett toppenstöd, men då får jag ju också dåligt samvete för honom. Han blir ju också trött.. Ja.. Svårt! Man kan ju liksom inte bara checka ut som mamma.
Linda Blom

Anonym

Kan barnen ha nattskräck?

Svar: Nää, Colin är inte ledsen eller rädd på nätterna, bara pigg. Selma kan uttrycka sig och berättar att hon drömmer otäcka saker och går även en del i sömnen.
Linda Blom

Elin

Ta hand om dig! 💛

Anonym

Hej.. kan det vara något mer som spökar i din kropp? Känner igen mig i beskrivningen. Upptäckte att jag har hypotyreos för 2år sedan. Krya på dig !

Malin Wederberg

Låter inte alls bra :( Krya på dig och hoppas att du får mer tid för vila.

Anonym

Ta hand om dig 💕💕💕

Anonym

Men är det inte bättre barnen får en mer pigg mamma? Tänker både på förskolan och barnvakt, du behöver kanske få mer egentid också?

Svar: Colin kommer börja förskolan i vår och då kommer dom att gå fler timmar än 15h/vecka. Jag står fast vid att barnen har det bättre hemma med föräldrar än på förskolan, framförallt i Colins ålder, jag hade egentligen velat ha honom hemma mycket längre. För Selma som snart är 5 ser jag fina fördelar med begränsad tid på förskolan dock. Givetvis vill jag att dom skall ha en mamma som är lika pigg som innan dessa symptom började komma, men det är liksom så många olika saker som orsakat det. Mycket som sker, Jimmy sjukskriven och dåligt med sömn m.m.. Tvivlar starkt på att förskolan skulle vara lösningen, då barnen påvisat känsliga faser så är det oss dom behöver, inte att lämnas från oss. Barnvakt är det inte ”bara att ta” för oss. Men jag försöker absolut göra saker på egen hand också, träffa vännerna - utan barn, ta ett bad och liknande. Det uppskattar jag såklart :)
Linda Blom

Anna

All styrka till dig Linda!!❤️

Svar: Tack snälla <3
Linda Blom

mindofmarion

Svar på kommentar: Vad fint att du har stöd av sambon, riktigt tuff situation låter det som med sjukskrivning å allt. Å dessutom två vakna barn. Så lätt ibland att tänka på lösningar utifrån, när man inte har hela bilden. Det märks att du verkligen prioriterar dina barn och följer din egen kompass av vad du bedömer är det bästa för dem. Det är ju helt fantastiskt!! Särskilt när du har en blogg när folk tycker ditt å datt :)

Men lovar att ingenting är värt fullskaligt ums, då kan man inte prestera hur gärna man än vill. Finns det t.ex. inget kortisol i kroppen så kan man tillslut inte resa sig på den starkaste vilja av järn. Det kan vara värt att fundera på lösningar, som t.ex. lite mer förskoletid, bara tills dina symptom lagt sig. eller vilken lösning ni än nu hittar på annat sätt, tillsammans kanske ni kan ge dig mer återhämtning. Eftermiddags-nap, hämtmat ett tag eller vad det nu kan vara.

Jag hoppas av hela ett hjärta att det blir bättre med sömnen när ni fått landa ordentligt i nya huset.

Kram!!

Nathalie

Å vi hade det också så en period men löste det genom att sova ihop hela familjen igen. Lilla mellan oss och stora i säng jämte vår. Nu får vi i alla fall sova lite bättre och hjärtklappen har slutat lite.

Sömnbrist kan verkligen vara tortyr men på samma gång skulle jag aldrig neka mitt barn att komma till mig när de behöver.

Hoppas det blir bättre för dig/er också och det snabbt.

Jag är ändå otroligt imponerad av allt du hinner och orkar med.

Jenny

Krya på dig!

Sara

Hoppas du mår bättre snart! Vår yngsta har hållt oss vakna i snart sju år. Tog tillslut kontakt med barnpsykolog som tipsade om att ta två nätter var med barnen, varva. Då hinner man återhämta sig lite. En av oss sover på annat våningsplan i huset, alltid (men inte samma person då) Lite trist men har gett mig mer energi, från att ha haft stressymtom med bla hjärtat jag med. Hoppas allt lugnar sig snart för er, all kärlek!

Sanna

Åh det där är så vanligt hos kvinnor och särskilt småbarnsföräldrar. Hade det likadant när våra barn var ungefär i den åldern som era är. Hade problem med hjärtat, synbortfall, konstiga brännande känslor i hårbotten etc. Läkaren sa direkt att många mammor drabbas av utmattning. Förstår varför. Idag är barnen åtta och tio och jag mår mycket bättre.