Natural cycles - min resa

Natural cycles är ett hormonfritt och godkänt preventivmedel. Det går ut på att du genom att varje morgon, innan man går upp ur sängen, mäter sin temp för att på så vis kunna avgöra vart i din cykel du ligger. När tempen ökar är det nämligen ett tecken på ägglossning och därmed bör du undvika oskyddat sex i de perioderna.
 
 
När jag var yngre så åt jag P-piller under flera år, men det påverkade mig väldigt negativt. Jag mådde dåligt, gick upp kraftigt i vikt och var väldigt ostabil överlag. När jag sedan slutade med mina p-piller så uteblev min mens helt under över 1,5 års tid. Som många av er läsare dessutom redan vet så har jag något som heter PCO. Det innebär att jag sällan har ägglossning och framförallt har en enormt oregelbunden menscykel. När vi försökte bli gravida med vårt första barn fick vi därför hjälp och behandling för att framkalla ägglossning på mig. 
 
Jag tror ingen har missat att Natural Cycles har hamnat i blåsväder nyligen, då väldigt många oönskade graviditeter har framkommit genom deras så kallade skydd. Jag har själv blivit erbjuden samarbete med dom fler än en gång (senast i september 2017) och trots helt okej betalt så har jag känt att det inte är något jag kan stå för - det är något som känns viktigt för mig i mina val av samarbeten. Jag känner att det otroligt riskfyllt att lita fullt ut på en app och sedan faktiskt fortsätta ha oskyddat sex. För det har man ju!! Trots att man använder NC så har man oskyddat sex! Och faktum är ju det att spermier kan leva kvar i kvinnan i flera dagar.
 
Jag har alltså tackat nej till dessa samarbeten - men då vill jag faktiskt tillägga att jag själv har en personlig erfarenhet av Natural Cycles. Japp.. Ni läste rätt! Jag har använt det själv, men i ett motsatt syfte. När vi hade bestämt oss för att vi skulle ge oss på försöka bli gravida med syskon till Selma, så hade jag fortsatta problem med min PCO. Jag har väldigt sällan ägglossning och att ens ge sig på ägglossningstest när det kan gå många månader mellan tillfällena skulle innebära ett himla meck och dessutom bli väldigt kostsamt. 
 
Då slog det mig.. NC. Jag hade fått en test hemskickat långt innan (detta var alltså 2015) men inte öppnat eller testat, då jag som sagt valt att inte samarbeta med dom. Men jag bestämde mig för att ge det ett försök att istället för att skydda mig mot graviditet, försöka använda metoden för att se om jag skulle kunna hitta en eventuell ägglossning. Jag började tempa varje morgon, tog ett ÄL-test lite då och då och döm om min förvåning när jag märkte av en stegring på tempen. Jag tog ett ÄL-test och det gav positivt utslag! För en person som aldrig någonsin känt av ägglossning, fått positivt utslag på stickan (förutom vid ett tillfälle under vår resa mot Selma och jag hade positivt en vecka i följd p.g.a. medicinerna) inte lyckats bli gravid utan hormoner och liknande, var det väldigt stort

Det var den 14 juli 2015 jag fick en stegring i temp och utslag på ägglossningsstickan - 12 dagar senare plussade jag! Det resulterade i vår älskade lilla Colin. Vår lyckoträff! 
 
Det är så sjukt, för med båda barnen har jag fått plötsliga infall att göra testen, utan någon som helst förhoppning om graviditet utan mest bara för att konstatera att det "inte blev något nu heller" och liksom dra igång mensen. Jag vet inte hur många gånger jag gjort det.. Gravtest för att sedan börja blöda direkt efter. I samma badrum, på samma golv har jag fallit ned på knä och skrattat och gråtit med positiva stickor i handen. 
 
Men med det sagt så står jag fortfarande fast vid att jag personligen inte litar på NC för att skydda mot graviditet - tvärtom! Använd gärna den här metoden om du, som jag då gjorde, önskar att bli gravid. Men bespara er risken att behöva ta ett beslut ni inte vill ta! Skydda er istället ordentligt med spiral, kondom eller annat, kanske en kombination. Inte heller dom är hundraprocentiga, det är jag väl medveten om. Men risken är betydligt större med NC eftersom du flera gånger i månaden faktiskt har oskyddat sex även om det enligt appen står som "säker period".
16
Rebecca

Precis som du skriver att p-piller inte fungerade för dig, fungerar preventivmedel olika på olika personer. För mig har NC fungerat i tre år, både för att inte bli gravid och även den dagen vi önskade att bli gravida. Jag tycker att folk i den här debatten glömmer bort att man kvinnor blivit gravid trots användandet av p-piller, spiral m.m. Det fungerar alltså olika på olika kroppar, men att gå ut och dementera det som ett fungerande preventivmedel för kvinnor som inte vill använda hormoner anser jag är fel när man själv inte har erfarenheten av att faktiskt gett det en chans. Jag ät själv p-piller i 9 år, det var år av biverkningar som jag idag slipper samtidigt som jag lär känna min egen cykel och lär mig om hur min egen kropp fungerar och jag får också ett bevis direkt på att kroppen mår bra och detta helt naturligt!

Svar: Jag menar verkligen inte att alla som använder NC borde göra annorlunda! Jag är väl medveten om att det funkar på vissa kvinnor. Vissa kvinnor har ju hundra procent koll på sin egen kropp och vet och känner när ägglossningen är på gång och liknande. Problemet är ju att alla kroppar är så olika och det finns vi som har extrem oregelbundenhet och noll signaler på att ägglossning eller liknande är på gång. Och NC har fått så mycket utrymme i sociala medier som fantastiskt (alltså hormonfritt preventivmedel är ju magiskt egentligen för dig och mig som inte klarar av hormonerna), men riskerna glöms av. Jag har hela tiden känt att det har varit något som jag själv inte kan stå bakom och därmed valt att inte samarbeta på grund av att det känns för osäkert. Men jag ville också lyfta fördelen med NC och att man kanske inte behöver bojkotta produkten helt - utan helt enkelt lyfta att den kan hjälpa i motsatt syfte! :)
Linda Blom

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag har haft koll på min ägglossning sedan 2004, fick NC gratis och testade under en provperiod men var inte alls övertygad kände att det inte var några nyheter. Känner man sin kropp utan och innan, lär man sig kroppens signaler för när äl är och när mensen ska komma. Jag la den åt sidan. :)

Svar: Men exakt!! Vissa kan ju verkligen läsa av och tyda sin kropp, medans för mig hade det inneburit en alldeles för stor risk iom min oregelbundenhet. Jag skulle inte våga lita på NC helt enkelt. Möjligen i kombination med annat skydd dock! :)
Linda Blom

Emilia Sjödin

Har läst att natural cycles har anmälts till läkemedelsverket eftersom det inträffat 37 fall av oönskade graviditeter på fyra månader.

Svar: Ja, jag har också läst detta.. Otroligt många :(
Linda Blom

Lina

Hej!
Jag har använt NC i 7 månader nu utan att bli gravid. Dock vet jag inte om jag hade vågat använda det om jag absolut inte ville bli gravid, då det finns en viss risk för det. Jag planerar inte att bli gravid men om det skulle ske så skulle det ändå vara välkommet :).
Tack för en bra blogg och att du, som alltid, lyfter debatter utan att döma någon utifrån deras personliga val! :) kram

Svar: Tack snälla för dina ord! Det värmer verkligen! :)
Linda Blom

Jenny

Jag tror inte på NC då visst! Har man regelbunden mens och visst man kanske inte blir gravid men det kan ju vara andra anledningar!
Det kan vara hormoner, spermakvalite, kvalite på ägg osv eller att man är så pass regelbunden och noggrann att det funkar för dem!
Men stress och andra saker i livet kan rubba balansen! Jag använder appar för att lägga in mens, ägglossning och sånt och den har ofta fel 1-2 dagar på ägglossningen så litar mer på mig själv! :)

Jag och min man hade p-stav i 9 år, minipiller 1 år och nu har vi 2 år inte lyckats bli gravida, det är jobbigt emotionellt och vi har 1 misslyckat ivf bakom oss och inväntar nästa, det är otroligt emotionellt och jag undrar Linda om du har några tips? Vi har inget tydligt som säger varför utan anledning "oidentifierad" -_-Svar: Absolut kan det vara så! :) Men i vårt fall har vi redan genomgått en utredning, vi vet att allt ser bra ut med J och liknande och att problemet är min egen uteblivna/oregelbundna ägglossning som är problemet.
Förstår att det är väldigt tungt för er och i ärlighetens namn inga tips att ge er när ni befinner er mitt uppe i det. Håll ut, kämpa på, bla bla bla.. Det är ju inte så lätt att ta till sig där och då. Men jag skickar en varm kram och hoppas verkligen att du blir gravid snart <3
Linda Blom

Josefine

NC är ju från början framtaget för personer som önskar att bli med barn. Så jag förstår absolut inte hur folk kan använda det som skydd - oavsett om det är godkänt eller ej. Jag hoppas att dem slutar kalla det för preventivmedel!

Josefine

NC är ju från början framtaget för personer som önskar att bli med barn. Så jag förstår absolut inte hur folk kan använda det som skydd - oavsett om det är godkänt eller ej. Jag hoppas att dem slutar kalla det för preventivmedel!

Svar: Det verkar ju dessvärre vara många graviditeter som blivit till med NC och jag känner att jag inte bara vill klandra personerna som använder NC faktiskt, jag tror inte bara det handlar om slarv : )
Linda Blom

Anonym

Jag håller med! Nc är bra för att försöka planera/bli gravid men inte som skydd och preventivmedel.
Har själv blivit gravid två ggr med nc.

Svar: Ja det var guld värt att kunna tyda min kropp med NC :) Men jag hade aldrig vågat använda det som preventivmedel.
Linda Blom

Jennifer

Jag är å andra sidan otroligt trött på sådana här negativa inställningar till NC. Du skriver t.ex. att det är osäkert för att spermierna kan leva klar flera dagar i kroppen - men det är ju någonting de räknat med och därför får man flera röda dagar både innan och efter beräknad ägglossning.

Följer man rekommendationerna ska man ju dessutom ta exrta ägglossningstest då och då för att vara på den säkra sidan och se så att appens beräkning stämmer.

Dessutom skriver de ju på hemsidan att NC inte är att föredra ifall man har väldigt oregelbunden mens. Man ska heller inte mäta ifall man sovit oregelbundet eller mått annorlunda; sjuk, väldigt stressad osv. Så det krävs ju såklart mycket eget ansvar.

Med detta sagt - att skylla på appen och vara väldigt negativ tycker jag är synd :) Sedan är det alltid en risk med preventivmedel, och tyvärr är det ju alltid ytterligheterna som hörs mest, dvs de som är väldigt nöjda eller väldigt missnöjda.

Svar: Läs gärna mitt inlägg igen, det hela handlar egentligen om att jag väljer att inte samarbeta samt inte rekommenderar NC för att jag själv inte känner fullt förtroende att ha det som preventivmedel, i alla fall inte som enskilt. Men jag såg mycket positiva aspekter av NC - i motsatt syfte! :)
Linda Blom

MissJeni - mamma till Lucas ♥

Nu kan jag bara prata för mig själv, men har använt natural cycles i 6 månader och tycker den funkar väldigt bra. Första två månader var bara röda dagar innan appen fått koll på min kropp. Nu har jag ca 2 veckor av röda dagar. Min mens är regelbunden så för mig funkar det jätte bra. Jag slipper hormonerna och mår mycket bättre. Har man röda dagar så får man ju se till att skydda sig, precis som att man ska komma ihåg att ta p-piller varje dag för att ge skydd. Är man oregelbunden så kan jag förstå att det blir svårare och då kanske det finns andra alternativ som funkar bättre.

Svar: Ja :) För mig hade det aldrig funkat eftersom varje månad ser så olika ut och därav skulle jag aldrig kunna stå bakom ett sådant samarbete :)
Linda Blom

Malin

Jag tycker att NC låter bra i teorin, men jag litar inte på det till 100% och känner därför inte att det är rätt för mig. Innan jag fick barn hade jag stenkoll på min menscykel och visste precis när det var ägglossning, och vi lyckades även bli med barn väldigt snabbt tack vare det. För oss var det väldigt lätt, och därför skulle jag inte under några som helst omständigheter ha oskyddat, oavsett om en app säger grön dag eller inte.
Jag har fått otroligt hemska biverkningar av hormonella preventivmedel, men jag fortsätter att prova mig fram i djungeln just för att jag ändå vill ha något jag kan lita på. Ingen graviditet under mina 8 år på p-piller och mini-piller säger ju även en del om hur det iaf funkar för mig. Men alla är ju verkligen olika. Det läskiga med NC är väl att om någon tycker att det funkar bra, men sen blir gravid mot sin vilja så är det ju hemskt. Och det gäller ju självklart med p-piller och annat också, men det känns ju som att hormonella preventivmedel är mer att lita på då det funnits längre tid..

Victoria

Vill lägga till att ägget bara kan befruktas i ungefär 24 timmar 😊men visst kan spermierna leva kvar i flera dagar - i vissa fall upp till en vecka :) sånt tar ju dock appen hänsyn till.

NC är dock ingen nyhet så då samma funktion funnits länge med p-dator osv. Skillnaden är väl att det flyttat in i mobilen. Sen används det av så himla många nu! Används den 100%rätt så är säkert antalet som blir gravida ungefär lika många som med ppiller eller andra preventivmedel :)

Men med det sagt, så har jag aldrig provat :)

Svar: Uttryckte mig nog otydligt :) menade att om man har sex 3Dygn innan till 24h efter ÄL så är ju chansen som störst att bli gravid, men för personer med oregelbunden mens är det svårt att avgöra när dessa tillfällen sker. Är medveten om att NC inte rekomenderar ditt preventivmedel till oregelbundna menscykler, och användarna själv har ett stort ansvar. Men iom utrymmet det fått i sociala medier och hur hårt dom gått ut med att samarbeta med influencers, så ville jag ändå berätta att jag undviker det samt inte kände att det var något jag kunde stå bakom :) Men att den också hjälpt mig i motsatt syfte :)
Linda Blom

Sandra

Jag kör en förenklad version med att hålla koll på min mens med hjälp av menskalendern i mobilen + kondom när jag är fertil eller det finns risk för det. Funkar bra med regelbunden cykel. Tycker det är kanon med NC som alternativ, men det krävs ju att man är noggrann också för att det ska funka ordentligt. Utomordentligt att det kan användas i båda syftena :) Vill själv inte använda hormonpåverkande grejer.

Svar: Jaa :) Men för oss som är väldigt oregelbundna när det däremot ingen bra idé : ) Menskoll-appen använder jag också sedan typ 8 år tillbaka :D
Linda Blom

Nathalie

Jag är väl en av få här i kommentarsfältet som faktiskt mår bättre av p-piller än mina egna hormoner 😂 Har fruktandsvärt oregelbunden mens, pmds, acne, övervikt osv. pga det. Men när jag tar mina piller får jag livet tillbaka typ 😅 har dock aldrig haft problem att bli gravid.

Hanna

Jag tycker det är synd att så totalsåga en metod. Vi är alla olika och det som fungerar för mig fungerar inte för andra och så vidare. Jag tycker det är bra att det kommer fler hormonfria alternativ då alla inte vill stoppa i sig konstgjorda hormoner. Sen kommer det aldrig finnas en metod som är 100%. Alla metoder utom avhållsamhet kan resultera i graviditet.

yogapassion.blogg.se

Jag tror att NC kan fungera för personer som har väldigt regelbunden mens, där ägglossningen sker vid samma tillfälle. Men jag har också PCO och väldigt oregelbunden cykel så då känns det väldigt osäkert med deras prognoser om när jag kan ha säkert sex och när jag inte kan det. Så vi använder kondom varje gång trots att jag använder NC för säkerhetens skull.