Välkommen vecka 23

Välkommen vecka 23 ♥ Bilder från 22+0 (v23)
 
Kroppen: Livmodern når nu strax över naveln. Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.
 
Bebisen: Fostret väger runt 550 gram och är 28 centimeter långt. Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk. Fostret rör sig mycket, speciellt på kvällarna kan det vara mycket gymnastik i magen.
 
Egna tankar om föregående vecka: Jag mådde väldigt bra överlag, foglossningen var inte speciellt besvärlig i den bemärkelsen att det hela tiden gjorde ont, utan kom vi ansträngningar. Vila hjälpte mig att hålla den under kontroll. Halsbrännan nockade mig totalt vissa dagar, men Galieven funkade snabbt fortfarande. Jag tyckte att bebisen var ganska lugn i magen, men varje kväll kände jag honom i alla fall och det var fortfarande lite mysigt. Det är få saker som får mitt hjärta så varmt som tanken på mina barn och att jag har en liten son där inne är obegripligt. Jag kände vissa annorlunda rörelser denna veckan och inte bara buffarna, mer fisksprattel som var väldigt tydligt och jag misstänkte att det kanske kunde vara kullerbyttor av något slag. Funderade mycket på om det var för att moderkakan ligger i framvägg denna gång eller om han helt enkelt är lugnare än sin syster. Plötsligt hade jag gått upp 2kg denna veckan, de första två. Jag älskar att vara gravid. Mitt humör var kanske aningens mer ostabilt än när jag gick med Selma, fortfarande lite extra trött och liknande. Ibland kom jobbiga tankar över mig om att han skulle vara sjuk eller på något vis inte mådde bra, men jag försökte att trycka dom åt sidan. Tiden får utvisa, jag ville njuta. Men i det stora hela var jag bara helt otroligt lycklig!
4