Besafe iZI plus - Plustest

 Selmas allra första bakåtvända bilbarnstol som vi införskaffade oss efter babyskyddet var en Besafe iZi Plus från Köp Barnvagn. Det är en bältesmonterad stol som vi var och fortfarande är otroligt nöjda med och som vi även har kvar för framtida bruk. Jag tänkte att jag skulle skriva lite om den stolen, då många klurar lite på alternativ till dom stolar vi använder oss av just nu som endast innehar isofix. Alla bilar har ju tyvärr inte det, vår inräknad från början, men vi installerade faktiskt in en sådan samma dag som Selma föddes. Ja.. Det visste vi ju inte då, det var snarare en rejäl tur, för ett par timmar efter att vi ordnat det så gick mitt vatten och då var det snabba ryck. Swish sade det och Selma var ute på 1 timme och 40 minuter efter första känningen.
 
Nåja, det var inte förlossningen jag skulle komma till utan den bakåtvända, bältesmonterade, plusgodkända bilstolen Besafe iZi Plus. Först vill jag informera er lite om plustestet, dess historia och vad det innebär.
 
Såhär ligger det nämligen till.. Alla stolar som säljs är E-godkända, d.v.s Europagodkänd. Förr fanns något som kallades T-godkännande Sverige, vilket innebar att Trafiksäkerhetsverket gjorde ett extra test och
märkning på stolarna, då Sverige ansåg att enbart E-godkännandet var för svagt, det mäter nämligen inte en bilbarnsstols förmåga att hantera den kraft och det våld en olycka innebär på ett barns nacke. 2009 förbjöd EU Sverige att använda T-märkningen då dom ansåg det vara konkurrensbegränsande. Detta gjorde bland annat Tommy Petterson otroligt arg och upprörd, då han strävar efter att barn skall åka så säkert som möjlight i bil, inte bara i Sverige utan hela världen. Han kände att det här med barnsäkerhet tog ett stort kliv bakåt och började fundera på hur han skulle kunna gå vidare.
 
Då föddes tankarna om att ge företagen en möjlighet att testa sina stolar för en extra märkning. Att det skulle bli en lag i Sverige var alltså inte möjligt, men när det istället blev en frivillig möjlighet blev det plötsligt tillåtet igen. Hallelujah säger jag för det! För när första företaget nappade - faktiskt inga mindre än just BeSafe, hakade såklart fler på. Ett PLUS-test innebär mycket hårdare tester och krav. Plustesten fokuserar alltså på att skydda barnets nacke vid en krock, då det är just nackskador som är den absolut största orsaken till att barn dör i trafiken. Ingen annan typ av stol än just rena bakåtvända har hittills klarat av och blivit plusgodkända. Inte ens kombistolar.
 
Besafe iZi Plus är alltså godkänd enligt detta hårda test och det känns som en enormt trygghet att kolla på när man väljer bilbarnstol. Dessutom är iZi Plus en stol som, med hjälp av det justerbara huvudstödet, kan växa med barnet. Jag gillar verkligen inte att prata om ålder när det kommer till bakåtvänt åkande, utan tycker att man skall gå på storlek på sitt barn istället. Det finns ingen anledning att vända ett barn framåt när dom storleksmässigt får plats i en bakåtvänd stol. Men, jag vet att många föräldrar stirrar sig blinda på och tänker att "NU är mitt barn 4 år, dags att vända framåt" så vill jag ändå skriva det att Besade iZi Plus enligt statistik utan problem funkar på femåringar. Ja, enligt statistik alltså! Givetvis finns det undantag, med det sagt att man kan sitta längre, men vissa barn tyvärr kortare tid. Men, stolen är bältesmonterad och funkar upp till 25kg och stolen kan klassas som urvuxen när övre delen på örat passerar stolens högsta punkt. Dessutom älskar jag funktionen att kunna ställa stolen i flera olika lägen, sittande och viloläge exempelvis. Men något otroligt viktigt att nämna är att den har SIP (Side Impact Rotation) som skyddar barnet vid krock från sidan. En smidig funktion är magneterna som hälper till att hålla undan bältet vid i och urlastning av barn, hihi. Dom är guld värda. Fördelen med bältesmonterat är att man kan "manipulera" lutningen lite med en kil och få den lutningen du önskar, medans isofix sitter där den sitter. Grym stol helt enkelt och vi kommer byta tillbaka till den när Selma vuxit ur sin nuvarande alternativt när vi köper en större andrabil. Enda nackdelen är att den är stor och lite besvärlig att montera, men vi fick hjälp av Köp Barnvagn att montera och platsen den tog i bilen lade vi aldrig någon tyngd i när den var på plats. Det störde aldrig och då har vi en liten kombi (Volvo v50).
 
10