Flick vs. pojkmage?

Jag är ju en sådan person som inte tror ett skvatt på att magen kan avslöja könet på bebisen i magen. I mina ögon tror jag det handlar om hur man bär respektive barn. Däremot tycker jag att det är väldigt spännande att en och samma mamma och kropp kan se såpass olika ut som jag faktiskt gör och har gjort under mina två graviditeter. Så här kommer ett litet inlägg om både likheter och olikheter.
 
Att bli gravid
Med Selma genomgick vi en lång resa, utredning och behandling för att lyckas bli gravida. Med lillebror gick det magiskt nog av sig själv inom loppet av några månader.
 
Första tiden som gravid
Rent symptommässigt ganska lika. Det började med enormt trötthet och sedan kom molande illamående då och då, främst med lillebror. Jag hade svårt för kylskåpslukt, sopor, cigarettrök m.m. med båda barnen, kväljde mig och kräktes fram tills vecka 18 någonstans, men de flesta spyorna kom med Selma. Rent mentalt var allting bara rosafluffigt och lycka, blandat med oro för att förlora barnet när vi lyckades plussa med Selma. Med lillebror var det lycka blandat med oro för hur framtiden skulle bli. När jag fick se det pickande hjärtat på ultraljudet med lillebror för första gången blev allting självklart och jag blev orolig för att förlora honom.. Men efter vecka 12-13 gick det över ganska mycket med båda barnen.
 
Moderkakan
Med Selma låg moderkakan i bakvägg och med lillebror ligger den i framvägg.
 
Rörelser
Trots att moderkakan sitter olika så kände jag första rörelserna under vecka 18 med båda barnen. Sedan har det fortsatt att bli starkare och tydligare och båda barnen är väldigt aktiva. Möjligen att lillebror är aningens vildare.
 
Gravidglow
Med Selma kände jag mig strålande vacker genom hela graviditeten, håret blev tjockare och finare. Med lillebror känner jag mig plufsigare och inte alls lika strålande. Men under båda graviditeterna har jag älskat magen som växer och jag tycker att den är jättefin.
 
Magens form och storlek
Jag hade förväntat mig att magen skulle komma mycket tidigare och bli större med lillebror, men det gjorde den inte. SF-måttet har hittills varit 1cm större under andra graviditeten än första, men i övrigt ser magen mindre ut än med Selma.
 
Vikt
Jag har gått upp 1kg mer i vikt i vecka 31 om man jämför Selma och lillebror. Med S hade jag gått upp 5kg och med lillebror 6kg.
 
Aptit
Jag tror mig vara betydligt mer hungrig med lillebror och mina "ha begär" svänger betydligt mer än med Selma (där det enda jag var riktigt sugen på var clementiner, gröna bananer och vatten). Jag äter fortfarande mycket frukt, men nästan inget vatten. Läsk som jag totalt ratade med Selma, dricker jag en del nu.
 
Övrigt
Naveln ploppade ut betydligt tidigare med lillebror, kanske bär jag honom på något vis längre fram mycket av tiden? Mitt humör är lite mer ostabild under graviditet nummer två och jag är betydligt tröttare och har sämre järnvärde denna gång. Halsbrännan är ett stående besvär under båda graviditeterna och den har eskalerat nu, precis som den gjorde med Selma. Foglossningen kom otroligt mycket tidigare med lillebror, men har lugnat sig lite nu, med Selma blev den bara värre och värre från vecka 30. Jag sov betydligt bättre med Selma än med lillebror.
19