Välkommen vecka 40

Välkommen vecka 40 ♥ Bilder från 39+0 (v.40)
 
Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig. Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Bebisen: I genomsnitt väger ett barn i den här veckan ungefär 3600 gram och är cirka 51 centimeter långt, men vikten och längden kan variera mycket.Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet. Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Egna tankar om föregående vecka: Påskveckan och vår vecka 39 har bjudit på rejäl röjning här hemma. Vi har rensat garderober, linneskåp, kök, byrå m.m. och känner oss mer eller mindre klara med de viktigaste sakerna inför lillans ankomst. Jag har vaknat likt en väckarklocka 07:00 varje morgon och varit pigg. De flesta dagarna har jag gått upp däromkring också och det är riktigt skönt att komma upp i tid. Lillan är fortfarande väldigt aktiv och magen ändrar form, naveln åker in och ut beroende på hur hon ligger. Jag har vaknat av rejält illamående och tryck för bröstet två nätter, precis samma känsla som jag blev hämtad med ambulans för i vecka 33, men nu vet jag ju vad det innebär och har medicin för det. Svår halsbränna, en magmun som inte håller tätt och utsöndrar syror som alltså ger känslan av tryck och kräkningar. Jag har lyckats somna om och mått bra när jag vaknat. Jag är väldigt täppt i näsan.. Benen och fötterna har blivit ofantligt vätskefyllda och mina skor börjar bli trånga att få på sig. Det är lite jobbigt att böja sig ned för att ta på dom också. Sista dagen i vecka 39 vaknade jag och mådde bättre än på länge, ingen smärta i fogar, ingen smärta i rygg. Jag kände mig bara så alert och pigg. Helt fantastisk känsla att slippa ha någon som helst värk. Men samtidigt längtar vi ju efter smärta och liknande också såklart, vi längtar ju efter lillan. Jag känner mig otroligt lugn och inte alls stressad inför förlossningen och att den skall dra igång, men blivande pappan är otålig och vill att det skall starta NU ♡ Det är svårt att förstå att vi idag kliver in i graviditetens sista vecka, men spännande att veta hur länge det faktiskt kommer dröja innan lillhjärtat kommer. Jag tror på övertid!
Advertisement
24
Paula

Jag drömde inatt att du la upp en bild på Instagram och skrev att ditt vatten hade gått haha! Du såg jätteglad ut och hade inte alls ont. Får hoppas det blir lika lätt sen på riktigt! :-)

Beatrice, mamma till skrutten Robin och gravid igen :)

Det ska bli så spännande att få se er lilla bebis sen :)

Anna- Mamman som drömmer och längtar efter ett större boende

Det är så gulligt när naveln pluppat ut!:) Hoppas du får en skön sista tid som gravid! Kram

Johanna - mamma till tre underbara grabbar

Skickar ett stort lycka till inför vad som komma skall! Det är stort att bli förälder. Blev nyss mamma för tredje gången och är lika förundrad denna gång som de två ggrna innan. Fantastiskt! Ni verkar ha en sund och bra inställning till graviditet, förlossning och föräldraskap, hoppas hon är redo att kika ut snart. Kram Johanna

Monica-Mamma till Alfred

Så underbart fin är du ♡ Du klär verkligen i en gravidmage :) Och snart får ni träffa er lilla som har gömt sig i magen alla dessa månader. Så spännande! Du har en underbar tid framför dig! Kram

Malin - I väntan på Collin i magen

Härligt! Jag är ju beräknad en vecka efter dig men min barnmorska trodde inte att min lilla kille ville stanna så länge i min mage när jag var hos henne sist. Har du några känningar? :)

Svar: Inga känningar alls : ) Jag mår bättre än på väldigt länge och har inte ens sådär ont i rygg/bäcken just nu, som jag haft sedan vecka 30 någon gång.. Vet att en vän till mig fick höra att hon skulle föda tidigare från BM, men hon gick över 7 dagar : )
Jag hoppas att jag slipper gå över alldeles för länge, men känner mig otroligt lugn och inte alls otålig.
Linda Blom

Malin -Änglamamma

Spännande nu när det närmar sig för dig!

Daniela

Åhh nu börjar det närma sig. Önskar dig redan lycka till :)

emelie

ohh, nu är det snart dags! känns ju helt otroligt. är ju beräknad en vecka efter dig. :)

Alicia F

vad vacker du ser ut!

ERIKA ENROTH

Din blogg är det första och sista jag läser när jag vaknat och innan jag går och lägger mig :) Jag är nog mer nervös än du just nu ;) Vet ju vad för underbart ni ska få genomgå<3
Kram

ellie

grattis och hoppas allt kommer gå bra nu framöver :)

Jenny

Lika bra att tro på övertid annars blir man bara besviken!

Anna

Fin mage! :) Lycka till när det är dags! :)

Rebecka Vigren - Fotoblogg

vad spännande att det är dags snart :)

Cajsa Lindahl

guuud vilken fin blogg !:O

Challen

Herregud! Det känns som om det var förra veckan du skrev ut att ni var gravida, och så redan är du i vecka 40! Det är helt sinnessjukt hur fort tiden går, skrämmande! Nu är jag själv gravid, och tycker att tiden står still för mig, Fast när man tänker tillbaka, så går det rätt fort, redan avverkat halva tiden på söndag!... Lycka till med eran lilla skatt, och hoppas du får en bra förlossning!

nursen.blogg.se

Spännande!! All lycka inför förlossningen nu!!

Stephanie Axelsson

Dessa magar, de är ju bara för söta :) Kika gärna in på min blogg för matinspo :) Ha en bra dag!

Ann (preggofit)

ÅH - snart kommer hon! Och, trots allt verkar du ju få vara ganska piggelin om dagarna ändå. Hoppas jag också orkar rensa och fixa ända in i kaklet.
Vilka spännande dagar ni har nu!!!

s p i n d e l t j e j e n (mammaliv, fotografering, resor och sånt där)

WOW, bara 6 dagar kvar till BF! Hoppas att du slipper gå på övertid för länge - det suger! ;)

Annie

Ååh nu kan det ju verkligen starta när som helst! Stort lycka till när det är dags, ja och även efter förlossningen så klart!

H

Kan du inte göra en video där du lägger ihop alla bilder i den här kategorin och gör som ett bildspel så att man får se själva processen? typ såhär: http://www.youtube.com/watch?v=76kvCn2IYcU

kram till dig och stort grattis!!

Julia Eriksson

Vilka underbara bilder! :)