Recension Tamron AF 70-200/2,8 SP Di VC USD - del1

Mitt bland vinterkräksjukor på föräldrarna i familjen, och feber halsont och VC-besök för mamman och dottern hade jag ju ett nytt objektiv som ligger likt en magnet i kameraväskan och riktigt drar mig till sig. "Prova mig, proooovaaa miiiiiig". Och så var det ju recensionen som skulle göras också. Jag löser det som så att jag tar det i två omgångar. Del 1 kommer först och det blev ett riktigt ordentligt test - mörk omgivning och dåliga ljusförhållanden!
 
70-200/2,8 SP Di VC USD ingår i Tamron's nya PRO-serie innehållande 3 objektiv. 90/2,8, vilket är ett macro, 24-70/2,8, vilket är ett normalzoom och givetvis då det jag fick möjlighet att prova - 70-200/2,8, vilket är ett telezoom. Samtliga objektiv innehåller bildstabilisator och varför det är så otroligt bra kommer ni att förstå snart. (serien finns för Canon, Nikon och Sony)
 
Just 70-200mm köpte jag mig för lite drygt 1,5 år sedan, Canons egna, dock med en bländare på 4 och utan bildstabilisator. Jag kände mig inte överens med det objektivet och det fick åka tillbaka. Varför? P.g.a. höga talet på bländaren och saknaden av bildstabilisator! Det var inte tillräckligt ljuskänsligt som jag önskade och blev suddigt i sämre ljusförhållanden när jag handfotade, för objektivet är tugnt! Jag hade mycket hellre velat ha ett lägre bländartal. Men Canons motsvarighet kostar en bit över 20.000kr och jag hade helt enkelt inte varken lust eller råd att lägga pengar på det då.. Sedan förblev det lite av en dröm. Tamrons kostar ungefär halva det, ja.. Ni läste rätt. Halva!
 
Man skulle kunna tro att syftet från min sida skulle vara att försöka totalsåga det här obektivet. Men med facit i hand så kan jag fnissa lite åt det. För även om syftet med mina tester hade varit just det, hade gluggen sprätt mig på näsan. Även i enormt dåliga ljusförhållanden levererar det klara och härliga bilder! Både på stillastående motiv och något rörligare 8-månadersfilurer.
 
70-200/f2,8 är en riktig best! Både till storlek, känsla och funktionalitet. Det är som jag skrev ovan tugnt, men det skall ett sådant här objektiv vara. Det känns lyxigt och kameran blir ett litet monster. Med all rätt! För det leverarar också. Autofokusen är tyst som en mus och blixtsnabb, det bara sitter som en smäck direkt. Högt över förväntan, speciellt i detta sammanhang som jag nu har provat (mörka miljöer). Bildstabilisatorn gör att även om det darrar till lite, t.ex. i handen av tyngden på objektivet - så blir det skarpa bilder. Detta även vid längre slutartider.
 
Nisse & Nissa må sitta stilla och likaså gör ängeln i fönstret. Men många gånger räcker inte det när man skall fotografera i mörker med få och ojämna ljuskällor (bl.a. en TV-apparat med diverse sport gastandes ur sig). Här har jag använt lägsta bländare 2,8, en slutartid på 1/60 samt ISO på 2500 (höögt!). Jag säger bara WOW! Jag har lagt på en liten uppljusning och kontrast på båda bilderna, men det mesta skötte jag i just själva "klicket". Bruset är verkligen ingenting som sabbar i bilden, trots den höga ISO:n.
 
 
Även en liten 8-månaders huligan som fattade grejen med att ställa sig på knä i spjälsängen härom kvällen kan man fånga med Tamrons 70-200 - även när hon dansar och diggar, upp och ned, upp och ned. Här är bildstabilisatorn guld värt. Delvis p.g.a. ett rörligt objektiv, men även då mamman som håller i kameran rör kameran en hel del för att fånga den där guppande och stojande filuren. Här var inställningarna f/2,8, 1/80 ISO 2500.
 
 
 
Nu hoppas jag att vi kan få bli friska snart så jag får ge mig ut och prova det här underbara objektivet i dagsljus! Så del 2 kan komma upp här i bloggen. Och då helst inte i den katastofala snöovädret som gjorde att jag fick släng på bilden både en och tio gånger påväg till vårdcentralen idag. Jag är hur som helst återigen kär. Ja faktiskt! Man kan vara kär på många sätt. I sin fästman, dotter och även i materiella ting som Tamron AF 70-200/2,8 SP Di VC USD. Och glöm inte att tävla om 3 objektiv och en resa här.
22
Emma

Högt ISO, men inte allt för brusiga bilder måste jag säga! Härligt!

Svar: I know!! : ) Heeelt suveränt : )
Linda Blom

Sara Rönnholm

Oj ISO 2500 och det går att se vad bilderna föreställer, haha. Mitt Tamron 28-75mm med ISO3200 ser myyycket värre ut än dina bilder, men man har ju inget val i dessa mörka tider :P

Svar: Ja :D Grymt!
Linda Blom

Anonym

Hej!

Ni kanske redan har gjort det, eller hon kanske inte sover där. Annars vill jag bara säga att det är dags att sänka sprinkelsängen!

Svar: Allvarligt :) detta är en recession :P Spjälsängen har vi full koll på! :)
Linda Blom

Ebba Green

Du har så fina foto!!!

Svar: Tack :)
Linda Blom

Amanda

Helt otroligt! Vilket objektiv och super fina bilder Linda! :D

Svar: Tusen tack! :D
Linda Blom

Madeleines.se - Fotoglad Tvåbarnsmamma

Det är ju livsfarligt när du recenserar dom här objektiven, enoooormt vill-ha-begär, haha! Grymma bilder och speciellt med en ISO på 2500!! Heja dig - ser fram emot nästa del :D

Skönt att du kryat på dig, magsjuka är ju något av det allra värsta och din lät ju riktigt hemsk, fy, hoppas att resten av gänget slipper undan! <3

Svar: Ja herregud Madde, detta är verkligen ett härligt objektiv! Du kanske hinner prova det när vi ses här framöver <3 Det är en riktig beeeeest! Hihi. Stor och rejäl, men fy farao vilken härlig kompis jag funnit i den redan! Det lär ju vara guld i kyrkor m.m. också. Jag har insett att det är lite bökigt att byta objektiv för att komma närmare och här får jag ju zoom-möjligheten. Sedan går jag sällan så mycket lägre än 2,2 i kyrkan, här blir det lite högre bländartal såklart, men det skall bli otroligt roligt att prova : )
Linda Blom

Bara Vara - för att min visdom behöver spridas

En lågkonjuktur?

Om kommentaren låter spydig beklagar jag det, men omtanke låg till grund. Har själv sett ett barn som ramlat ur sin säng, det är fort gjort.

Svar: Lågkonjuktur? :/

Sedan skulle det såklart stå recension nedan, iPhone du vet..
Linda Blom

Bara Vara - för att min visdom behöver spridas

Ja, du skrev att det var en recession (lågkonjunktur) och jag tänkte om du menade att det som en innovativ form för att bemärka en kommentar som av lågt värde. Irrelevant. Bra att ni har koll på spjälsängens höjd, det är lätt att glömma.

Svar: Trodde du förstod att det skulle stå recension med tanke på inlägget du kommenterade. Hur som helst. Vi har koll. Och skulle hon ha tippat ur, hade hon landat i min säng :)
Linda Blom

Medina

Åh så söt :D!!

Jenny R

Du är grym! Fotona blev jättebra. Vill ha!
Ser fram emot nästa recension. Krya på er.

Svar: Tusen tusen tack : ) Ja! Jag ser också fram emot att testa mer :D hihi
Linda Blom

Emelie

När jag såg söta lilla Selma i sängen tänkte jag också i all välmening skriva en påminnelse att det är bra att sänka sängen i tid, men med tanke på den snäsiga avhyvlingen ovanstående kommentar fick så låter jag bli.. Det var säkerligen precis som ovanstående tänkt i all välmening för att inte alla tänker på en sånn sak bland alla andra miljoner saker man ska tänka på med barn.. Tycker du har blivit så spydig och otrevlig ibland i kommentarer, hoppas det bara är tillfälligt och att du snart blir ditt vanliga glada jag igen. Trevlig blogg annars.

Svar: Det är absolut inte min mening att låta otrevlig, och jag ber om ursäkt om jag kan uppfattas som det i mina texter, men ibland blir man så matt på alla påminnelser och pekpinnar. Vi vet så väl att sängen skall sänkas när barnet reser sig, att hemmet skall barnsäkras när dom tar sig framåt, att hyllor skall skruvas fast och att småsaker skall plockas bort. Vi hör det från BVC, från släkt, från vänner med äldre barn och dessutom från massor av människor som följer mig via bloggen eller instagram. Jag kan inte skriva, nämna eller visa någonting utan att någonting skall talas om för mig att "si och så skall du göra" eller "det här eller det här är bättre". Inte ens i en recension om ett objektiv när jag lite mysigt beskrev bilden, kan det lämnas till tystheten. Jag ÄR glad och trevlig som person, men jag måste få säga ifrån ibland. Det var verkligen ingen "avhyvling" utan bara ett bekräftande att viii veeeet : )
Linda Blom

Emelie

Förstår att det kan bli många kommentarer och tro mig jag vet hur det känns med "goda råd" från närstående 😊 I detta fallet var det bara ren omtanke från min sida. Min minsting höll på att ramla ur matstolen häromdagen då jag glömde bältet i stolen tänk så hemskt om han ramlat i golvet... 😳 Men det lär jag inte glömma fler gånger.. 😊

sarah

Trist med folk som kommer med pekpinnar, här kom en tant fram på stan och undrade om inte lillan skulle ha en varmare mössa på sig. Låt mig aldrig bli sån...

Svar: :O !! Alltså.. Någonstans finns det gränser. Det låter som när Tyra var valp och en herre kom fram till mig och bad mig "plocka upp hunden, asfalten är för varm för dom där små tassarna".
Linda Blom

Filippa - träning, bakning, och tips!

Fantastikt söt dotter har du Linda! Och det där objektivet verkar ju mer än bra! :) Ha en trevlig kväll!

Svar: Tack snälla! : )
Linda Blom

moadavidsson'

Askalas fin blogg, kolla gärna in min och bilderna på när jag ''byter identitet''. Ha en fin vecka, kram!

Josefin Åkerholm

Är en tolvårig tjej som driver en blogg med massa inlägg om mina dagar. Har varit med om saker ingen borde vara med om som kommer sitta kvar för livet.
Skulle verkligen uppskatta om du kikade in på min blogg och kanske till och med la en liten kommentar så att jag själv kan kika in på din egen blogg sen ;)

Alexandra

Åååå! Vill ha..! Speciellt nu när liten är påväg. Funderar dock på att komplettera systemisen med en kompaktkamera då jag inte vill dra på den hela tiden. Har du några förslag på kompakt?

Svar: Finns såå små och smidiga systemkameror nu, så hade nog satsat på en sådan istället för en kompakt :D
Linda Blom

Frida

Hej Linda! =)
Jag tycker verkligen att ni har en underbar o fin dotter som helst!! Och ni två, ni är ju så fina = då blev det ju en fin dotter!
Jag undrar, var köpte du dem små ''gosedjuren'' som är emot nusnäs staken o i fönstret? =)
Kram!!

Svar: Tomtarna är från EllisCorner och ängeln är en present från min faster :)
Linda Blom

Amanda

Superbra recension, men för att förtydliga så har ISO-hanteringen inget med objektivet att göra utan med kamerahuset. Objektivet låter otroligt bra - är sugen på 24-70:an som skulle passa mig. Men kanske du ska förtydliga i inlägget att ISO 2500 ser väldigt olika ut beroende på vilken kamera och inte objektiv man har.

Tycker så mycket om bloggen ska du veta, och är så glad för er skull :)

Diana

Vilka fantastiska ögon !

Silje

Vilka fina bilder! :) Vore kul att prova ett dylikt objektiv!

Jessica Wadman

Vilka fantastiska bilder den tar! Men när får man veta om man har vunnit? :)