Recept: Katrinplommon och päron-puré


Vi har en liten tjej hemma som har en del problem med sin mage. Katrinplommon är ett dagligt intag och något vi alltid har på hennes gröt till frukost och kvällmat. Vi har tidigare köpt Nestlés katrinplommonpuré, men den hjälper föga. Kanske för att det i pratiken inte innehåller sådär överdrivet mycket av just färska katrinplommon? Lactulos och andra ordinationer från läkare är inget jag med överdriven glädje stoppar i henne, hellre något naturligt och ta till det andra om det skulle bli kris. Päron och katrinplommon är perfekt för småttingar med trög mage. Jag har därför börjat koka egen puré med just päron och plommon, delar med mig av receptet. Och tjae, det kanske inte så väldans aptitligt ut, men frågar ni ägaren till den lilla handen som stäcker sig efter burkarna så är det "mmmm!". Enkelt är det också!
 
RECEPT
200g torkade katrinplommon
Päron i valfri mängd, jag brukar ha 1-3st.
Vatten
 
1. Skala och kärna ut päronen, dela i mindre bitar.
2. Koka päronen och katrinplommonen i ca. 2-3dl vatten, tills dom blir mjuka.
3. Häll av vattnet (men spara det) och mixa frukterna i en mixer. Tillsätt kokvatten om ni vill ha purén lösare.
4. Häll upp i burkar och låt svalna.
5. Funkar perfekt att frysa in och kan även förvaras (betydligt längre) i kylskåp än burkarna man köper.
 
20
Maria

Har Selma inte fått så många tänder? El svårt för fast mat? Tänkte bara varför du gör puréer? :) min dotter hade också svårt för fast mat i bitar länge, men min son som nu är 1 år äter bara fast mat i bitar, han ratar alla puréer sedan en tid tillbaka. Det är verkligen olika, men perfekt med puréer då de inte kommit igång med tuggandet ännu! :) och skönt att ha färdiga matlådor/ puréer! :)

Svar: Hon har 8 tänder :) och äter vår mat som den är - i bitar! Men eftersom att detta skall vara på gröten så är puréform perfekt :)
Linda Blom

Pia

Vilka bra tips du ger! Gillar verkligen att följa din blogg! :)

Svar: Det glädjer mig!! :)
Linda Blom

annelie

Trevlig blogg äter inte päron tyvärr så lockade ditr recept inte mig men ha en bra kväll

Svar: Det är ju får småttingar så :P
Linda Blom

Emelie

Det ska jag testa till lille man här hemma... Jag tycker att det är svårt att veta hur länge det som man gör själv håller i kylskåpet.. Hur länge har du det i kylskåpet?

Helena

Testa ekologiska aprikoser istället! Det fungerar mycket bättre för min prins mage :)

Svar: Åh! Har klurat på att prova aprikoser också : ) Skall jag verkligen göra!
Linda Blom

Helena

Testa ekologiska aprikoser istället! Det fungerar mycket bättre för min prins mage :)

Jennifer

Haha, måste erkänna att jag kommer prova det här och ha på min egen gröt, min mage är inte heller den mest, hmm effektiva! Jag tycker det låter gott 😊

Svar: Hihi!! Vad roligt!! :D kul om man kan hjälpa både stora och små :D
Linda Blom

Anonym

Jag har varit lite försiktig med att ge Alice katrinplommon och russin för mina andra kids har fått megarännskita ;) av det. Kanske ska testa tillsammans med päron eftersom päron gör en hård i magen. Det kanske gör att katrinplommonen inte får sådan ... Effekt?! :D

Kram och tack för recept!

Anonym

Skulle tillägga att mina har varit känsliga mot päron och blivit hårda i magen. Då är säkert inte fallet för alla då jag vet att vissa blir tvärtom lösa.

Så ingen missförstår. :/

Det är ju förresten super att Selma dricker massa vatten om hon har tendens att bli hård.

Anonym

Åh vilket perfekt tips! Min dotter på 6 månader älskar katrinplommonpuré och jag har det ofta på hennes gröt!! Men mycket ekonomiskare att göra den själv, perfekt :)
Kram Emma

Emma

Åh vilket perfekt tips! Min dotter på 6 månader älskar katrinplommon och får det ofta på gröten - så detta ska definitivt provas!! Mycket mera ekonomiskt att göra den själv :)

Maria

Såklart, då förstår jag! Tror jag läste tokigt, tänkte att hon inte kunde äta päron och plommon i bitar! :) smart att ha lite på morgongröten! Min lilla kille är också lite trög i magen, brukar ge honom päronbitar, som han älskar! Ska prova lite sånt här på gröten med! :)

Fru Högstadius

Åh tack för tipset att ha i päron! Har testat att gjort puré på enbart katrinplommon och sen aprikoser. Linnéa älskar det!

Anette

Jag brukar ha i hela linfrön i gröten när mina är hårda i magen och samtidigt ge katrinplommon. Linfrön bildar en gelèliknande hinna när man får det i magen och det gör att det "glider" lättare i tarmen eller hur man nu ska uttrycka det ;)
Har faktiskt hört att man på äldreboenden gör så också eftersom äldre ofta drabbas av hårda magar.

Therese

Jag kör alltid på hemmagjord plommon/päronpure :) måste även tipsa om persikopure med lite kardemumma (torkade persikor som kokas, mixa med vatten och ha i lite kardemumma) rik på hjärn och C-vitamin :)

V

Kiwi är annat tips för hårda magar. Våra barn älskar det, men vi måste ransonera till max 1 om dan annars blir det katastrof blöjan...

V

Kiwi är annat tips för hårda magar. Våra barn älskar det, men vi måste ransonera till max 1 om dan annars blir det katastrof blöjan...

Sandra Katarina, Tvåbarnsmamma <3

Hej Linda :) Jag har som sagt följt dig sen 07 och vet att du började baka tårtor och decorerade dom, men hittade bara ett inlägg om tårtor.. minns jag fel att du lagt ut fler förr? Ville kika lite :)eller kollar jag under fel kategori? Kram!

Anonym

Hur mycket blir det ca?

Elisabeth

Testade att göra detta precis. Tog 200g plommon och 1 rätt stort päron. Hade i ca 2 dl av kokvattnet. Resultatet fyllde 4 av Sempers små burkar för katrinplommon (125g). Det kommer nog gå hem hos den lilla :)