Att ständigt bli ifrågasatt

Två år är vår skatt nu, två år som har varit de absolut bästa i mitt liv. Två år där hon och jag tillbringar våra dagar tillsammans. Två år av otrolig tacksamhet. Ändå skall vi ständigt ifrågasättas varför vi inte valt att sätta Selma på förskola ännu.
 
Det finns egentligen tre olika typer av föräldrar när det kommer till hur vi ser på förskolor. Första delen är dom som på ett eller annat sätt, exempelvis ekonomiska skäl, måste ansöka och ta hjälp av förskolan. Den andra är de föräldrarna som egetligen inte har något behov av det, men väljer att ansöka om sina tillåtna timmar ändå. Och som en tredje grupp finns det dom som inte har behovet och därmed låter bli att ansöka - dit hör vi, jag och Selmas pappa. Problemet är bara att det finns människor som känner att dom bara måste berätta för oss vilken otjänst vi gör vår dotter.
 
Skall man tro på det som sägs till oss, så hämmar vi vår tvåårings utveckling. Hon skulle må betydligt bättre av att få vara med andra barn, hon skulle lära sig så mycket mer. "Förskolan är faktiskt inte bara en plats där barn förvaras medan föräldrarna är på jobb, utan även en plats för utveckling och lärande med pedagogisk personal och tänk vad fantastiskt att få leka med kompisar hela dagarna". För att inte tala om att det är nyttigt för henne att komma bort från oss ibland, hon kan ju bli sådär osäker och mammig/pappig annars, och vem vill ha en klängig och gnällig unge?. Och pengarna för guds skull, pension och lön. Man får ju ut mer pengar om hon går på förskolan.
Det här kan jag bli smått galen på. Jag tror inte på något som helst vis att ett barn i Selmas ålder behöver vara ifrån sina föräldrar för att bli säker, trygg och självständig. Tvärtom tror jag att man bygger en stadig grund att stå på om man som förälder är närvarande. Det finns ingenting en förskola kan erbjuda en tvååring som vi inte kan erbjuda hemma. Vi träffar barn varje vecka, både nära och okända. Vi sjunger dagarna långa, pysslar, pärlar, ritar, leker. Vi hänger på öppna förskolor och går på sångsamlingar. Vi pratar, tränar färger, räknar och läser. Dock på en plats där Selma hela tiden har full fokus från en vuxen som älskar henne över allt annat. Inte i en stor barngrupp med pressade och stressade (men jäkligt duktiga) pedagoger. Och när det kommer till pengarna så tänker jag såhär: "hur viktig kan dom där extra kronorna i pension/lön vara, om man missat så mycket av sitt barns uppväxt? Det går ju knappast att köpa tillbaka tiden längre fram".
 
Nu är det såhär! Jag tror att förskolan är bra på så många vis! Aldrig i livet att det skulle vara skadligt för ett barn att vara där. Jag gick själv på "dagis" som liten och har så mycket positiva minnen därifrån. Jag älskade det, pedagogerna samt kompisarna. Jag kände mig trygg där. Men i mina ögon är det en plats man kan ta om man som förälder själv inte kan finnas för barnet av olika skäl. Det är inget ställe man skall utnyttja bara för att möjligheten finns, men kanske inte behovet i just den familjen. Pedagogerna gör ett helt fantastiskt och slitsamt jobb för det käraste vi har och jag är enormt tacksam för det. Selma kommer ju att komma dit så småningom hon också och jag hoppas verkligen att hon skall trivas. Vi skall göra allt vi kan för att hon skall trivas och vilja vara där också. Men för mig känns det inte naturligt att lämna bort henne. För mig är det enormt tufft att någon annan skall ta hand om henne om dagarna och skall få vara med om en massa "första"-saker och lära henne saker som vi som hennes föräldrar gärna hade gjort.
 
Vi har valt att ha Selma hemma längre av den enkla anledningen att vi tror att det är bäst för henne. Våra tankar går som så att en förskola aldrig på något vis skulle kunna jämföras med eller vara bättre än en närvarande förälder. Men förutom att det är för hennes skull, så är det för vår skull också. Småbarnstiden är så otroligt kort och vi har inte kämpat såhär länge, mycket och hårt. Vi har inte längtat efter det här - för att sedan lämna bort henne. Vi vill ju vara tillsammans med Selma så mycket det bara går, både var och en för sig och som en familj. Men bara för att vi är av den åsikten så betyder det inte att vi anser att förskolan är dålig eller att föräldrar som har sina barn på förskola gör ett sämre val. Det här är ju vad som känns bäst för oss och det är vi helt och hållet trygga i.
 
Det finns människor som inte har någor egentligt behov av att ta hjälp av förskolan, men som gör det ändå. Som tycker att det är dumt att man "bara" får ha sina barn på förskolan 15h / vecka om någon av föräldrarna är hemma. Det är "dåligt och orättvist". Jag ger mig aldrig någonsin in i sådana diskussioner! För det är inte någonting som angår mig. Även om jag ser på saken på ett helt annat vis, så skulle jag aldrig någonsin ifrågasätta eller nedvärdera. Och därför önskade jag verkligen att även vi kunde få göra precis som vi själva vill, utan att någon skall se ned på oss som föräldrar, berätta att vi gör fel eller helt enkelt ifrågasätta varför vi "inte gör vår dotters bästa".
 
Det enda som kretsar i våra huvuden är att vi vill tillbringa tid med den allra käraste vi har. Vi som föräldrar mår bra av det, men vi märker även att vi har en otroligt trygg och lycklig dotter. Inte bara med oss, utan med många andra personer också. Hon är glad och framåt, blyg ibland, men social, medveten och busig. Och när dagen hon börjar på förskolan kommer, så är jag så sanslöst glad att vi kommer att kunna föra en konversation med henne och hon kan berätta vad hon tänker och känner. Det är en ynnest att kunna lägga upp det såhär och hur sliten jag än må vara, så är det värt det tusen gånger om! : )
149
Malin S ♡

Prisa gud för vettiga människor som du Linda Blom!!
Texten är som tagen ur mina tankar men ja hade aldrig fått ner det på text så bra som du fått! Toppenbra skrivet!
Kram

Svar: Men gud! Tusen tack!!! : )
Linda Blom

Emma Beyond

Jag tycker verkligen det är tråkigt att du ens behöver skriva ett sånt här inlägg - men kanske nyttigt för endel att läsa. Jag tycker det är helt fantastiskt att du är hemma med Selma "så länge" som du är. Att du är så närvarande mamma och har sunda tankar kring förskolan. Min son Leon är nu ett halvår och jag kommer vara hemma tills han är 15 månader, sen byts vi av och min man kommet att vara hemma två, tre månader innan vi kommer behöva skola in honom på dagis. När vi väl gör det tror jag det kommer bli hur bra som helst! (Den inställningen måste man försöka ha) Men hade vi haft möjlighet och inte haft jobb som kallade som kräver vår närvaro på plats hade jag utan minsta tvekan varit hemma längre med vår skatt!! Tycker du ska vara glad o stolt över att du kunnat vara hemma med Selma och med den närvaron du har. (Ja stolt för de är väl tack vare ditt slit på kvällar o nätter du kunnat de & glad för det är tyvärr inte vanligt att föräldrar har möjlighet att vara hemma så länge även att de skulle önska!) så heja dig, heja er! :)

Svar: Jag är verkligen otroligt glad för att vi har den här möjligheten. Och nog sliter jag rumpan av mig, haha, men det är så värt det! Alla gånger : ) Tack för din fina kommentar : )
Linda Blom

Matilda

Åh vilket bra inlägg! Jag var själv hemma tills jag var 4 år (för att mina föräldrar hade den möjligheten) och det är jag SÅ glad över. Det är bra av dig Linda att inte bry dig om att andra skriver att ni borde lämna Selma på förskola o.s.v. utan att du håller dig fast vid din åsikt kring förskola i tidig ålder. För jag kan tänka mig att man blir lite osäker på sig själv som förälder när man hela tiden blir ifrågasatt o.s.v.

Jag hoppas själv att jag kommer kunna ha den möjligheten att vara hemma med mina barn så länge det går (minst 3 år) men det får dröja innan jag skaffar barn, haha. Endast 18 år och pluggar fortfarande på gymnasiet, men en dag hoppas jag att jag kommer bli en lika bra mamma som dig.

Stå på dig. Kram!

Jeanette Svensson

Fantastiskt bra och väl genomtänkt av dig. Min yngsta dotter är nu 19 år och hon fick va hemma med mig tills hon blev 51/2 år. Jag arbetade några timmar på nätterna för att kunna stanna hemma så länge som möjligt. Av henne blev det en otroligt trygg och social tjej duktig i skolan, populär av både vuxna och jämnåriga. Nu är hon snart berädd att ge sig ut i livet mot nya äventyr och det kommer hon att lyckas med mycket beroende av hennes trygga barndom. Så låt du Selma få vara hemma med er så länge som möjligt.

Annster

Du har så rätt!
Även om jag inte har några barn än, så känner jag att det finns en logik i det du skriver.
Jag tror att alla varianter har sina fördelar. Men det handlar ju om hur livet/familjen ser ut och det avgör ju var och en vad som är bäst för just dem :)

Anna

herregud vad människor ska ha åsikter om allt. Vi satte vår dotter på förskola när hon blev tre år. Perfekt enligt oss. Hon var mogen för det. Hon kunde hänga med på allt. Hon uppskattade det. För oss som föräldrar kändes det också bra att slippa lämna vårt barn för tidigt. Tycker ni gör helt rätt. Strunta i vad andra tycker och gör det som känns bäst för er.

Elin

Brukar inte kommentera men detta var så himla bra skrivet att jag måste. Tycker precis lika som dig. Min dotter är lika gamal som Selma och hon började i augusti på dagis. Jag har min dotter deltid på dagis, har gått ner i tid på jobbet så jag ska kunna tillbringa så mycket tid med henne och för att hon ska slippa ha långa dagar på dagis. Blir precis som dig ifrågasatt varför hon får gå så lite på dagis då det skulle vara nyttigt för henne att vara där mer tycker endel. Jag skulle aldrig någonsin börja frågasätta varför andras barn går 100% på dagis bara för att jag inte väljer att göra så. Även om jag har en åsikt så håller jag den för mig själv, är övertygad om att de flesta gör det de tycker är bäst för sina barn.

Helena R

Jätte bra skrivet Linda!
Jag jobbar själv på förskola och alla gör det som är bäst för just deras familj. Underbart med föräldrar som VILL OCH KAN vara med sina barn!
Det finns inte många som du och ta vara på tiden med Selma för den kommer inte tillbaka ❤

Sandra

Hej Linda!!
Helt fantastiskt inlägg av dig! Nästan så jag börjar undra vad som är fel på mig själv haha! Har tre barn 5år, 3år och 1år... Läser till förskollärare och har 1år kvar... Minstingen började på förskolan på sin ettårs dag. På samma avd där de stora går/gått. Så vi är oerhört trygga med pedagogerna och det är en stor anledning till att vi valde att skola in henne och att vi fick plats på samma förskola är viktigt för oss föräldrar. Fast jag har inte dåligt samvete lr något. Jag läser 100 och jobbar 75.. Sambon jobbar 3skift vilket gör att barnen har korta och blandade dagar/tider. Det är så vi i vår familj valt att göra och det passar oss bra.
Återigen. Bra inlägg!!

LindaViola - Mamma till Svea!

Önsnar fler föräldrar var lika kloka som du Linda. Är själv förskollärare och visst är förskolan bra, barnen lär sig massor. Men nej, ingenting är bättre än en närvarande förälder för ett litet barn.

Vi kommer själva försöka vara hemma mes vår dotter så länge det går, just för att vi ska få tid tillsammans. Jag tror också det är så vi skapar starka och självsäkra barn.

Emilia

Jag säger som andra - himla dumt att du som mamma ens ska behöva förklara ditt val för andra som inte kan tänka nog själva och respektera olika åsikter.

Visst finns det många fördelar med att sätta barnet i förskola, det kan väl ingen förneka, men därmed inte sagt att barnet inte kan ta del av sådana fördelar på annat håll typ öppna förskolan, med vänner, syskon m.m.

Min önskan är att en dag kunna vara hemma så länge som möjligt med mina förhoppningsvis framtida barn. Alla barn är ju olika men jag själv avskydde förskolan och grät vid lämning under många, många år. (Mina systrar gick på samma dagis trivdes bra så förskolan i sig var det inget fel på.)
Jag var helt enkelt ett barn som hade behövt få vara med mina föräldrar lite längre, jag behövde den tryggheten först.

Fortsätt stå på dig, Linda, och tänk på att vi är många här ute som faktiskt håller med dig och om inte, ändå respekterar de val du gör!

Pernilla

Jag blir så otroligt glad att läsa om andra som väljer att ha barnet hemma "länge". Jag vill bara säga heja och stå på er, ingen förskola i världen kan ersätta föräldrarna. Jag är hemma med min två-åring, det är en sådan ynnest och lycka att få ta del av sitt barns hela dagar. Det kanske inte är det mest självklara ekonomiska valet för oss men vi valt att dra ner rejält på konsumtionen istället.

Heja och lycka till!

Junitjej

Kan du sluta lägga upp mitt namn på din privata instagram?

Anonym

Fint skrivet om något som borde vara så naturligt men idag är för många svårt att förstå. Vår dotter är hemma med mig och både jag å hennes pappa är så stolta över vårt beslut. Jobbigt att få ta alla åsikter bara men kul att få läsa sånna här fina ord!!!
// Vi från en 4:e grupp föräldrar som inte egentligen har möjlighet att vara hemma men pusslar massor för att få vårt liv att gå ihop. Vi prioriterar!

Linda

Att folk säger att det skulle hämma hennes utveckling är ju befängt, hon är otroligt duktig och vältalig för sin ålder och dessutom otroligt glad, trygg och omtänksam, långt mer än många i hennes ålder. Jag är helt inne på ditt spår att om man kan ha barnet hemma så ska man det, utan tvekan. Ett barn har, i mina ögon (som jobbat många år i förskolan), inget större behov eller utbyte av att vara i förskolemiljö förrän efter tre års ålder.
När folk skriver som de gör är det ännu ett tecken på den "fantastiska" svenska avundsjukan hos så många föräldrar. Det handlar för deras del om dåligt samvete för de 2-3 timmar de hinner vara med sitt barn per dag och hur de ständigt stressar till och från förskolan för att hinna jobb, laga mat, passa tider, etc.

Sara

Själv arbetar jag som förskollärare med 1-3 åringar och är just nu hemma själv med min 5 månaders. Om det ändå vore så att fler tänkte och prioriterade som du gör hade de gynnat många. Föräldrar som är närvarande är det absolut bästa ett litet barn kan få och det kan aldrig jämföras med vad barnen får på förskolan, vi pedagoger gör vårt bästa men har man 17 små på 2-3 pedagoger är det omöjligt att ge det lilla barnet allt det behöver. Om fler var hemma med sina små hade det även blivit en bättre verksamhet för de barn vars föräldrar verkligen måste använda sig av förskolan då det skulle resultera i mindre barngrupper. Så jag säger bara tack för att du prioriterar som du gör! Själv tänker jag likadant med min lilla skatt. Jag ska göra allt jag kan för att hålla henne hemma så länge som möjligt! Precis som du beskriver så vill jag spendera så mycket tid med min tjej som jag bara kan. Har en änglatjej som dog i magen som jag aldrig kommer få spendera tid med och därför blir det kanske extra viktigt för mig att ge Alicia all tid jag bara kan. Det andra får komma sedan. Så njut ordentligt av tiden hemma med din prinsessa för det är dyrbar tid för hela familjen!

Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

Jag gick aldrig på förskola var hemma med moster som jobbade hemifrån och mormor och farmor på dagarna sen jobbade pappa skift och kom hem vid 14 tiden varje dag. Började förskola vid 5 års ålder (De var så på vår tid 2 år i förskola innan skolan) och jag var värdens lyckligaste barn.
I dag är jag journalist, föreläsare och bloggare och lider inget av att jag var hemma snarare tvärtom så vi är en supertajt familj.

Frida - blivande tvåbarnsmamma

Så bra skrivit! Jag håller med dig helt och hållet.

Madde

Tycker hela tiden man läser om att pedagogerna inte hinner med barnen då grupperna är för stora :-) Läste någonstans att barn under 1 år absolut INTE ska lämnas bort. Mellan 1-3 år så har inget behov av det, men det skadar inte och efter 3 så börjar behovet av andra bli så stort så det kan vara bra. Gick hemma med ett av mina barn så länge och såg det väldigt tydligt... Vid 3 började hon "lekis" ett privat initiativ där jag bodde och bara älskade det. Till saken hör att hon var ett extremt tryggt barn trots att hon inte var ett dagisbarn. Så gå du hemma så länge du/ni känner att det fungerar och gör som du skrev fortsätt träffa andra, gå på öppna förskolor mm så kommer det bli så bra :-)

mariekarolina

Jag håller med dig! Trots att jag tillhör den grupp som "måste" sätta barnen på dagis relativt tidigt. Nu är jag dock mammaledig med sonen på 7 månader och dottern går sina 15 timmar. Jag hade ärligt talat mer än gärna haft henne hemma hela dagarna, men hon är 3,5 år och har en ganska bestämd vilja och starka åsikter - och förskola älskar hon! Det gör ont i mammahjärtat när jag kommer kl 14 och hämtar henne, och hon gråter förtvivlat att hon vill vara kvar och äta mellis med sina kompisar. Sen gråter hon på vägen hem och frågar varför får **** och ***** äta mellis där men inte hon? DÅ önskar jag att man själv skulle få välja sina timmar - oavsett om man är hemma eller inte. Men jag förstår varför man inte får det, vet många föräldrar som ser förskolan som barnpassning och tillfälle för dom att få "egentid".

Jag tycker iallafall att ni är superbra föräldrar, och de som ifrågasätter gör det antagligen av ren jävlighet (eller så har dom en eller två skruvar lösa?).

Kram på er!

Jennifer

Åh klart man ska va hemma! Jag började hos dagmamma vid 5 års åldern endast pga att mina föräldrar då separerade. Hade dom Håll ihop hade jag säkert varit hemma tills skolan började. Diskuterade de här för ett tag sen med min bästa vän. Vi är inte så gamla, 20+, men när vi va små så va de knappt någon som gick på förskolan. Man hade massor av barn i olika åldrar på samma gata som man själv bodde på som man kunde leka med. De va liksom inget ovanligt när vi va små att man va hemma med sina föräldrar tills skolstarten så varför skulle de va så konstigt nu att vänta lite till? Sen är de ju ändå bara ni som känner ert barn och kan säga vad som är bäst för henne utifrån hennes behov och vilja. Och som du säger, de finns massa andra ställen att träffa andra barn på. Jag önskar själv att jag hade möjligheten att va hemma mer med min dotter men de har jag inte utan får vara glad över att hennes dagar ist är korta :) du gör de bästa för ditt barn o de är vad som räknas. Låt alla andra va i den fyrkantiga Box dom lever i och gör de som är bäst för er! Kram

Anna Myrén

Så otroligt bra skrivet! Selma är så duktig och väldigt trygg så att hon skulle ta "skada" av att inte vara på förskola är bara trams! Jag hoppas verkligen att du slipper såna där kommentarer i fortsättningen! :)

Lisa

Vilket bra o fint inlägg du skrivit! Jag håller med dig fullt ut, även om vi pga Jobbskäl kommer lämna vårt barn vid 1,5 års ålder. Alla föräldrar måste få göra det som passar dem o deras situation. Ibland känns det som att omvärlden tycker att man som förälder (o speciellt mamma) ska börja lämna bort sitt barn så fort hon/ han kommit ut. "Men då kan du väl åka bort en dag, kanske en hel helg?!", " men måste du ta med bebisen överallt?", "det är bra för barnet att lära sig vara med andra än föräldrarna" osv.. Men när hela ens väsen skriker att det är fel o att man bara vill vara med sitt barn... ! O denna egentid som skall jagas in i det oändliga.
Lycka till! Jag tycker verkligen inte du behöver förklara eller försvara dig mer i denna frågan!
Lyssna förresten på podden Barnvagnspromenader med Louise Hallin för lite mer uppslag i ämnet! 😉

Svar: Men jag veeeet!!! Fick så otroligt mycket sådana pikar när Selma vad liten. Jag helammade och använde aldrig flaska, ändå frågade människor om det inte var daga att lämna bort henne snart. En dåvarande vän tyckte att jag var märklig som inte hade bråttom med att börja med gröt och puré och frågade rätt ut "vill du att hon skall vara mini för alltid eller?". För varken mig eller Jimmy är det speciellt lockande att lämna bort S och jag har lite agg mot ordet "egentid" haha. Jag tycker inte om det riktigt. Kvalitetstid med familjen är för mig viktigare än att åka iväg i tid och otid utan S. MEN givetvis är det roligt och skönt att göra något på egen hand också ibland :)
Linda Blom

Jessica

Jag jobbar som förskollärare och kunde bara önska att fler resonerade som dig! Under 3 pr har barnen inte alls samma behov av förskola och har det bäst hemma med sina föräldrar. Tyvärr
Har inte vi själva haft möjlighet att ha barnen hemma länge men tar varje tillfälle att hålla båda hemma om möjligt tex som nu när den minsta är sjuk. Tycker man att sina barn har det bättre hos någon annan så ska man nog ifrågasätta sin roll som förälder!

Veronica

Min mamma var hemma med mig tills jag började lekis. Då sa fröknarna att det märktes att jag varit hemma då jag var trygg och lugn i mig själv. Jag väntar mitt första barn och skall skälv försöka vara hemma så länge jag bara kan. Jag tycker ni är kloka som satsar allt på Selma och ert liv tillsammans som en familj. Ta vara på tiden tillsammans! Ni har allt mitt stöd i detta! ❤️

Anonym

Men för VILKEN förälder känns de naturligt att lämna sitt barn på förskolan första gångerna?! Man gråter hela vägen där ifrån. Det är fruktansvärt! Ibland blir jag irriterad över hur naiv du är och hur du tror att ingen annan förälder har känt de du känner innan.

Svar: Men jag kan omöjligt skriva utifrån hur alla föräldrar känner - här skriver jag utifrån VÅR situation och VÅRA val och MINA/våra känslor. Det handlar inte om att vara naiv eller att jag tror att jag har "ensamrätt på vissa känslor". Klart som tusan jag vet att många tycker att det är asjobbigt! Jag har familj och vänner med barn på förskolor och vet att dom hanterar känslorna på olika vis och även känner olika inför att lämna bort.
Linda Blom

Alicia - Alicia And Stuff

Nu har jag inte barn själv så kan inte sätta mig in i situationen, men jag läste din text och håller verkligen med dig. Jag själv gick på dagis i bara ett år innan jag började förskoleklass (samma med min syster), och jag tror faktiskt att det gör att vi är så lugna och trygga i oss själva. Det låter säkert lite märklig. Men jag tror att små barn behöver vara med sina föräldrar, det är meningen att små barn ska vara med sina föräldrar. Och herregud, lilltjejen kommer hinna vara med andra barn! Hon har hela livet på sig och det står inte på först hon börjar förskoleklass. Jag tycker verkligen att ni ska ta vara på dessa underbara år tillsammans om det går, jag tror att det är bra för både barn och föräldrar. För som sagt, det är meningen att små barn ska vara runt sina föräldrar dygnet runt! Och visst är dagis en jätte bra lösning till många, och det är tur det finns. Men om man kan och vill tycker jag absolut man ska vara hemma med sitt barn så länge det går!

Anonym

Tjo!
vi har två döttrar med 1års mellanrum, ända gången vi haft barnvakt hittills är när yngsta tösen kom till världen! Nu börjar jag även distansstudier vilket gör att vi inte har behov utav dagis, så äldsta dottern kommer vara hemma tills just före fyra och likaså för minstingen 😊

Anonym

Tjo!
vi har två döttrar med 1års mellanrum, enda gången vi haft barnvakt hittills är när yngsta tösen kom till världen! Nu börjar jag även distansstudier vilket gör att vi inte har behov utav dagis, så äldsta dottern kommer vara hemma tills just före fyra och likaså för minstingen 😊

Emmet86

Kommenterade detta även på din instagram, men vet inte om du sett det.
Både jag och min sambo har "fina utbildningar och fina jobb", efter 6 års studier på universitetet och våra arbetsplatser förväntas det att vi ska vilja satsa på karriären först och främst.
Vi har båda pluggat länge för att vi varit vetgiriga och våra jobb idag gör det möjligt att vara hemma länge. Vilket vi kommer att vara. Karriären är inte prio för oss.
Vi väntar vårt första barn efter en lång och smärtsam kamp med tre IVF-försök och kommer vara hemma på heltid i 2 år och 2 månader (både sambon och jag kommer att vara hemma). Sedan kommer vi gå ner i tid för att förhoppningsvis kunna hålla tiderna 8.30-15.30 på förskolan. Blir det syskon framöver så blir ju dagarna ännu kortare eller inte förskola alls, beroende på barnets behov.

Marie K

Hej!

Efter sommaren ska vår då 4,5 åring börja i förskolan är det tänkt och jag vill egentligen inte. Vi har det så mysigt och härligt hemma tillsammans och haft det i många år nu. Men nu har vi valt att låta henne börja där 15 timmar i veckan för hennes skull faktiskt. Hon vill börja har hon sagt och det är klart hon ska göra det. Men jag sörjer lite över att vår långa tid hemma kommer vara över. Så jag förstår precis hur du menare och känner! Lycka till!

Martina

Så löjligt att du ens ska behöva förklara dig!
Jag tycker att Selma ser ut att må hur bra som helst, och efter som det är du och Jimmy som är hennes föräldrar och som känner henne bäst, så vet ni också vad som är bäst för just Selma!
Kämpa på och vik er inte 💪
För övligt så älskar jag era små videos på instagram 😍
Kram

Mia

Hej,
Jag känner inte dig och jag brukar inte kommentera. Den här gången tycker jag det är viktigt. Tycker det är synd att du måste försvara dig hela tiden och förklara dina val. Alla har vi ett val. Vi väljer själva hur vi vill göra med vår tid och vårt liv. Du har gjort det här valet för att du kan. Varför ska du behöva försvara det. Det är inget fult att vara hemma med sitt barn hur länge man vill och kan. . Jag tycker att du /ni verkar ha det så bra. Jag önskar av hela mitt hjärta att jag också kunde tillbringa min tid varje dag åt vårt barn att få vara hemma när de är små att själv få lära dem i deras takt. Att de får den tryggheten de behöver att de slapp förskolan i så tidig ålder. Jag har inget mot förskolan eller dagmammor de gör verkligen ett bra jobb. Jag har inte det valet som du har. Eller klart jag har ett val att prioritera det har vi alla. Nu gjorde jag inte så eller har inte gjort det. Men jag önskar att jag hade vågat. Nu är jag inte egen företagare med allt det slit som det innebär men hade jag varit det så hade jag gjort samma val som du gör för Selma! Ingen tvekan. Det är nog allas föräldrars dröm att få vara med sina små hjärtan.
Inte lider Selma inte som får göra så mycket roligt med sin mamma/föräldrar.
Nä ta inte åt dig av folks avundsjuka.
Tack för en fin blogg med mycket vackra bilder och vackert innehåll. /Mia

Leyla

Vi tillhör er grupp. Sonen är 16 månader och vi väntar tillökning i oktober. Givetvis är det tuffare att få ekonomin att gå ihop på en lön + mitt extrajobb, men vi tycker att det är värt det pusslet. En får aldrig tillbaka småbarnsåren, det är ett som är säkert!

Maria

Hej!

Fina ord från en kärleksfull och stark mamma. Har precis börjat med förskola för vår son som är 20 månader. En fundering jag dock har är varför pappan inte har varit föräldraledig för? Min sons pappa var hemma i 7 månader och den kontakten och banden som knyts är ovärderliga. Förstår att du vill vara hemma med S men vill inte J det också?

Tack för en fin blogg
/ Maria

Julia

Håller med dig Linda. Alla får göra som dom vill, fattar inte varför folk måste ha så himla mycket åsikter om saker och ting och framförallt varför man känner behovet av att berätta hur fel andra gör! Kommer bli galen av sånt själv sen haha, stör mig redan...

Emelie

Tycker du gör helt rätt i att vara hemma med S.
Min syster var hemma lika länge med sin son och det var många som ifrågasatte det med. Men hon stod på sig och nu i efterhand så har han inte fart illa av att varit hemma med henne. Hon tyckte även det var skönt att vara hemma med sin son och kombinera plugg och mammaledig :) Så jag tycker du gör fasiken helt rätt.
Tack för en superfin blogg o inspiration :)
MVH Emelie

Johanna

Det är precis som om varje ord vore taget direkt ur mitt hjärta och huvud <3

sofia

det känns så tråkigt att mammor (nästan alltid mammor) ska tycka så mkt om andra mammors val. och det är så tråkigt att det nästan alltid är mammorna som ifrågasätts. om mamman är hemma med barnet - ifrågasatt. om mamman lämnar på förskolan - kan det också bli ifrågasatt. det är svårt att som mamma göra rätt i den här världen känns det som. pappor däremot, ingen ifrågasätter nånsin pappor! pappor kan va hemma hur lite som helst eller inte alls utan att för den skull bli en dålig pappa. jag tycker det är så trist!

en annan sak angående pensionen som är tråkig är ju att det oftast är mamman som stannar hemma - det leder ju till att kvinnor generellt sett har mkt lägre pension än män. så man kan stå där vid pensionen, kanske lever man inte tillsammans med pappan längre. då blir den snedfördelade pensionen en jäkla orättvisa alltså. det är ju lika mkt pappans barn o om pappan nu inte kan va hemma mer ska väll det kompenseras så att inte mamman riskerar att få det sämre på äldre dagar. har ingen aning om hur det här skulle gå till - men tycker att det är ett problem o tycker det är synd att mammor alltid står i skottgluggen oavsett hur vi gör.

Anneli *Barntipsbloggen*

Bra skrivet och jag håller med dig. Blir irriterad på alla som försöker rättfärdiga att tex en 1-åring skulle ha det bättre på dagis med 20 andra barn än hemma med mamma och/eller pappa. Men det är ju upp till alla att göra som man vill och som livssituationen kräver. Min dotter började på dagis när hon var nästan 2 år och det va väl på gränsen till vad som kändes ok. Nu när hon är närmare 2,5 år känns det lite bättre just för att hon är mer verbal och kan berätta lite vad som händer under dagarna, tex om ngn knuffat henne eller vad som. Vi har som tur är hela tiden haft möjlighet att ha henne där "bara" 6 tim/dag så det känns bättre än om hon skulle behöva vara där hela långa dagar. Men det går aldrig komma ifrån enl mig att hon såklart inte får samma uppmärksamhet där som hon skulle ha fått hemma...

Marie

Folk har sån övertro på förskolan idag. Det är inte den pedagogiska verksamheten den borde vara tyvärr. Resurser fattas. Klart de lär sig en hel del och klart det är nyttigt för dem att lära sig samspela med andra MEN är man aktiv hemma får barnen allt sånt hemma också :) och de är först vid tre års ålder som barnen egentligen har "nytta" av förskola.

Vi resonerar precis likadant som er när det gäller ekonomin. Det går inte att köpa tillbaka småbarnstiden! Den vill vi inte missa mer än nödvändigt. Vår dotter går 3-4 dagar i veckan ca 6 timmar om dagen, för vi planerar våra jobb så. Jag har valt att gå ner i arbetstid, just för hennes skull och MIN. Vill inte missa hennes småbarnsår som sagt.

Jag begriper inte alls hur föräldrar tänker som inte kan prioritera om i sina liv så deras barn slipper långa dagar på förskola eller slipper börja på förskola när knappt lärt sig gå ens en gång! Eller än värre de som bara ska ha sina barn där bara för att...Diskuterar aldrig heller med sånna, men inombords tänker jag SUCK.

Nathalie

Håller med dig fullständigt! Jag och sambon har också valt att vår dotter som blir två år i juni ska vara hemma med mig och lillebror som beräknas födas om två månader. Jag känner mig inte bekväm med att lämna bort henne, framförallt inte när jag ändå är hemma om dagarna med vår andra bebis. Hon är också en trygg tjej som leker bra med andra barn, utvecklas och upptäcker omvärlden. Vi erbjuder henne olika sorters lek och aktiviteter, inomhus och utomhus och hon får träffa både andra barn och vuxna, trots att vi inte har någon öppna förskolan här. ÄNDÅ finns det sådana som kommenterar, tycker till och dömer om vårt beslut att inte ha henne på förskolan ännu. Tror också förskolan är jättebra och utvecklande, har många nära som varit mer eller mindre tvungna att låta sina barn börja redan vid ett års ålder och de barnen mår ju ändå hur bra som helst! Men det upplever jag att även andra barn som varit hemma längre tid innan förskolan gör! Jag och sambon gör det som jag tycker är bäst för dottern och familjen, och dömer ingen för att de väljer att inte göra som vi.

Sofie a

Jag själv har aldrig gått på förskola/dagis. Har fått varit hemma med mamma/pappa eller varit med farmor. Tycker jag klarat mig rätt bra i livet ändå. Dom människor som känner att dom måste kommentera/lägga sig i andras val och beslut är förmodligen avundsjuka. Då domförmidligen inte har den möjligheten att ha sina barn hemma. Vi ska skola in våran skatt i Augusti. Då 1 och 9 månader. Men hade jag fått bestämt hade jag varit hemma med henne och hittat på roliga saker varje dag och aldrig satt henne på förskola. Att vara hemma och vara mammaledig har varit det bästa i mitt liv och jag njuter varje dag. Tycker du är en fantastisk och inspirerande mamma och ni gör så mycket roligt du och selma och vi följer er varje dag.

Anonym

Du är helt grym mer mammor som dig. Jag hade ett helvette me dagis me min dotter alla barn passar inte på dagis. Nu hänger hon stor tid på sin mammas salong och är en lycklig och trygg 3 åring. Som kan räkna på flera språk prata färger allat har hon lärt sig hemma av föräldrar som lagt tid och kärlek på henne.. Va stolt 💪 vi är grymma mammor som står imot allt jävla tjöt

Therese

Jag håller inte alltid med dig i det du skriver, men i det här fallet tänker vi exakt lika. Min son kommer vara 1 år och 7 månader när han börjar på förskola, och det är enbart för att mina dagar kommer ta slut. Egentligen skulle jag vilja ha honom hemma tills han fyller 3 år.

HUR jag än gör med min son så gör jag tydligen fel. När han var fyra månader blev min mamma sur på mig för att jag inte ville lämna bort honom flera timmar hos henne, och hon sa: "Du måste lära dig att släppa taget någon gång!". Herregud, han var fyra MÅNADER och jag helammade! En kompis poängterade att man SKA börja med smakportioner vid fyra månader (åt skogen för tidigt enligt mig) när jag sa att jag tänkte helamma i 6 månader. Första gången mina föräldrar skulle vara barnvakt åt min son och jag gick igenom lite saker som kunde vara bra att veta så snäste min pappa åt mig och sa: "Nu går vi härifrån, vi behöver inte fler förhållningsregler, vi har haft egna barn och vet hur man gör!", sen tog han sonen i babyskyddet och gick! Så fruktansvärt respektlöst! Bara för att han har egna barn så innebär det inte att han är expert på ALLA barn. Ingen i världen känner min son bättre än jag och min sambo.

Sonen får tydligen inte tycka om sin mamma heller. Nu i påsk var jag på släktmiddag och sonen var väldigt mammig och ville bara vara hos mig. ALLA suckade och surade och påpekade att det inte alls var bra för honom att vara mammig, och att jag borde vänja av honom vid det beteendet. Det är en bebis vi pratar om! Det är meningen att en bebis ska vara mammig!

Jag blir ifrågasatt kring alla mina val som gäller sonen. Enligt alla andra är jag tydligen världens sämsta förälder, eftersom de ständigt måste påpeka att jag borde göra på ett annat sätt, och detta har gjort att jag aldrig ber någon sitta barnvakt. De har inte gjort sig förtjäna av det, så som de hackar på mig.

Samma kring detta med föräldraledigheten. Jag och min sambo är jämställda, men vi delar INTE lika på föräldraledigheten. Vi är helt överens om att jag är hemma med sonen, och sambon jobbar. Många har åsikter om detta, och frågar hela tiden när jag ska börja om att jobba. Jag kommer få jobba i fruktansvärt många år efter föräldraledigheten, och jag har inte bråttom att börja om. Jag njuter av tiden med min bebis, för den kommer aldrig tillbaka. Jobb kommer jag få så det räcker och blir över ändå. Vi har valt att lyssna på vår sons signaler, och kommit överens om att han har det bäst med mig på dagarna. Min sambo är hemma så mycket han kan, och har själv valt att inte vara ledig. Han älskar inte sin son mindre för det, och han är världens bästa pappa. Vi är superlyckliga hela familjen. Det här sticker i ögonen på många, men det är som sagt VI som känner vår son bäst. Det här funkar för oss, och det ska ingen annan lägga sig i.

Svar: Blir fruktansvärt illa tillmods av din kommentar. Fy farao! Så mycket igenkänning i allting. Just när det kommer till våra föräldrar så är jag så glad för att dom har tagit till sig och lyssnat på allt vi sagt. Jag gjorde klart i det ganska tidigt att om dom skall ha henne själv, så önskar jag verkligen att dom lyssnar och respekterar våra önskemål. Och det har dom gjort, på båda våra sidor. Selma är väldigt trygg med både mormor, morfar, farmor och farfar och det är guld värt.
MEN! I övrigt känner jag igen allting du skriver. Allt från amning och smakportioner, till att "vänja en bebis vid andra". Jävla idioti! En bebis behöver sina föräldrar och är man inte en förälder som skriker efter "egentid" och behöver vara själv mycket så finns det ingen anledning att lämna bort bara för att människor runtomkring säger det. Puh..

Kram till dig!
Linda Blom

Anonym

Så bra! Jag själv jobbar på förskola och det är så fantastiskt att se de föräldrar som stannar hemma så länge det är möjligt. Ta vara på chansen, ditt barn växer&den tiden kommer vara så värdefull.

JUNITJEJ

Verkligen kul att läsa om din syn på saken! Nu fick man svar.

Svar: Snälla du.. Varför kan du inte bara sluta kommentera här? Det är såhär du alltid gör. Jag har bett dig i så många år. Du är vass, otrevlig, ifrågasättande och sedan skriver du en trevlig kommentar, för att i nästa stund vända igen och vara vass och respektlös. Jag bad dig senast IGÅR att sluta kommentera och trots detta så har du skrivit två kommentarer idag redan. Var är problemet? :/
Linda Blom

Sanna

Du har så rätt så rätt!! Jag önskar verkligen att jag kunde få vara hemma längre med min son. Som det ser ut nu kommer han vara lite mer än 1,5 år när han börjar förskolan men vi försöker pussla ihop det så han inte ska behöva börja där.

Har också fått en del onödiga och dumma kommentarer om varför jag är så "anti" förskolan och försöker hitta andra lösningar och varför jag inte vill eller är i behov av att lämna bort mitt barn och ha lite "egentid" som det så fint heter..
Jag brukar svara att" jag har inte skaffat barn för att andra ska passa han", det brukar få tyst på dom..

Kram till dig och fortsätt njut av er tid tillsammans, för som du sa det går inte att köpa tillbaka den.

Sandra

Håller så med dig. Vi är en sådan familj som blev tvungna att lämna sonen på dagis när han var lite mer än ett år. Vi hade verkligen inget annat val och vi båda har tyckt att det var fruktansvärt jobbigt. Ett barn som är så litet ska inte behöva tillbringa så mycket tid med främlingar och försvinna i mängden. Nu har vi, som tur är, en väldigt trygg liten kille som klarar av att leka själv, men ändå vet både jag och pappan att han mår mycket bättre med sina föräldrar. Mina småsyskon (6år, 5år, 3år och 1år) har alla haft turen att kunna vara hemma med sin mamma tills 5 år (de äldsta två går alltså nu i förskolan och de två minsta är hemma) och de mår jättebra! Absolut inget fel på dom barnen! Så trygga och lyckliga som dom kan vara.

Nu när jag är gravid med nr 2 planerar vi för fullt att jag ska vara hemma så länge som möjligt med båda barnen. Vi kommer göra allt för att det ska bli så.

Anonym

Hej! Klart att du ska vara hemma om du tycker att det är bäst. Två saker oroar mig dock. Din pension och din sgi. Det är inte lite pensionspengar du missar och hur ser din sgi i ut? Vad händer om du blir sjuk och kanske blir ensamstående. Det finns många sätt att trygga för sitt barn. Och du ska tänka på alla möjliga händelser. Kram på dig

Svar: Varför oroar du dig? : ) Min SGI är bra! Då jag jobbar hela tiden. Givetvis lägre än för 2 år sedan, men inte speciellt mycket. Och när det kommer till min pension så är tiden med Selma, som jag skriver i inlägget, viktigare än pengar senare i livet. Tänk om jag inte ens blir pensionär? Att gå runt och oroa mig för att bli ensamstående och därmed sätta min dotter på förskola IFALL, istället för att passa på att umgås med henne här och nu är ingenting för mig : )
Linda Blom

Therese

Gud jag blir alldeles tårögd för jag tycker som så många andra här att det är så fruktansvärt att du ens ska behöva förklara dig.. Vår tjej började på förskola nyligen (hon var 22 mån för att vara exakt) och jag kommer ihåg att folk sa att "nu tar det fart, nu kommer det hända saker jättefort i utvecklingen" och ska jag vara ärlig så märker vi ingen som helst skillnad mot innan i tempo, klart hon lär sig nya saker men det har hon gjort hela tiden för hon är BARN! Dom SKA utvecklas oavsett vart dom är, jag är övertygad om att Selma lär sig minst lika mycket och fort (om inte mer) hemma. Jag avundas er som kan ha henne hemma länge, vi hade också valt att ha vår dotter längre om vi kunnat. Ingen har rätt att ifrågasätta era beslut för dom är tagna från ERA hjärtan och ingen annan har rätt att klampa in där ovälkommen! Man kan fråga men inte ifrågasätta!

Anonym

Håller med helt!! Våran dotter fyller 1 år imorgon. Vi kommer inte ha henne på dagis. vi vill vara med henne så mycket det bara går. Leka, skratta, ge henne bra mat o.s.v. ser fram emot att få träffa henne många timmar varje dag och inte lämna bort. vi skaffade barn för att vi vill vara med henne så mycket vi bara kan. Go girl!! :) skit i alla kommentarerna. Ni gör helt rätt för ert barn och för er. Kram

Johanna

Du är en väldigt klok mamma som verkligen vill det bästa för din dotter. Det syns tydligen, önskar att många fler vill tillbringa lika mycket tid som du gör med sina barn och själva uppfostra dem till det människor det kommer bli och inte lämna över det i förskolans ansvar.! Bra gjort!

Emmelie

Jag gick ALDRIG på förskola/dagis. Mormor var nämligen förtidspensionär så hade "Best of both worlds" med att ha både mamma o mormor tillgänglig!

Och det är inget jag led av, jag träffade barn ute på gården i bostadsområdet vi bodde i.

Tror inte Selma lider heller.
Ta vara på tiden tillsammans, det mår man toppen av!

Kram på er <3

Junitjej

Jag har faktiskt bara kommenterat EN gång tidigare idag. Du ville inte att jag skulle ifrågasätta mer och det ärinte samma sak som att kommentera.

Svar: Jag ber dig att sluta KOMMENTERA! Jag har gjort det i många år.. Vad är det som inte går in? :/ Skapligt frustrerande.. Ignorerar jag så fortsätter du ställa samma fråga. Jag vet inte hur många hundratals kommentarer jag raderat från dig.. Kan du sluta?
Linda Blom

J

Hej Linda.
Jag arbetar som barnskötare på förskola sedan 8 år tillbaka. Håller just nu på att utbildar mig vidare till förskollärare. Jag tillhör dem som älskar förskolan (såklart!) och identifierar mig inte alls med "pressade och stressade" pedagoger. Jag älskar att gå till mitt arbete varje dag och känner mig oerhört sällan pressad. Men så brinner jag för mitt jobb också.

Hur som helst. Trots att jag på alla sätt och vis älskar förskolan (inte alla förskolor, besök och välj med omsorg när det väl är dags och gå på magkänslan när ni väljer. Det kan vara oerhört stor skillnad även om vi alla arbetar efter läroplanen)så förstår jag inte varför du ständigt ska ifrågasättas. Jag tror att ni är kompetenta nog som föräldrar för att veta ERT barns bästa.

jag förstår också precis vad du menar med det där om att kämpa och längta. Har själv försökt nu att få barn i 3 år utan resultat. När/om jag någonsin har turen att få ett barn så kommer jag nog ha väldigt svårt att lämna bort hen. Hur bra förskolan än är...

Men det jag vill säga: Strunta i alla andra och fortsätt köra på ert race i ERT liv. Och när ni väljer förskola - välj med omsorg. Kan verkligen rekommendera förskolor med Reggio Emilia inspiration. :) Stor kram.

Anonym

Vem är JUNITJEJ??????? Och varför lämnar hon inte dig ifred?????????????? Läst alla kommentarer i detta inlägg och sett några kommentarer från henne. Trolljägarna är ett bra program förövrigt 😉

Svar: Jag har bett henne i många år att lämna den här bloggen, eller i alla fall sluta kommentera. Hon skriver gulliga kommentarer ibland, men titt som tätt kommer det vassa kommentarer om saker som inte angår henne, nedlåtande och respektlösa. Svarar jag inte så skriver hon igen och igen och igen. Har blockat IP-adresser men hon lyckas kommentera ändå. I runt 6 år har det pågått.. Långt innan jag blev gravid..
Linda Blom

Hannah

Jag, som förskollärare som älskar mitt jobb, blir så otroligt glad när jag läser att ni vill vara med er underbara dotter. Det finns Ingen som är viktigare för barn än deras föräldrar! Att hon får vara med er är så bra för henne och ger henne en stabil och trygg grund i livet! Tycker det är så synd att ni skall behöva stå till svars för era val som familj. Ni gör som ni vill och det som passar Er! Hoppas själv kunna ge mina barn den turen och lyckan att få vara hemma länge med mamma eller pappa!

Anonym

Jag gick bara på förskolan 15 timmar i veckan från ca 2 års ålder och det är vad jag i framtiden kommer sträva efter för mina eventuella barn. Inga jobb eller pengar är viktigare än sina barns liv och välmående och jag vill finnas med i varenda steg. Så jag tycker att du och din sambo gör helt rätt och det är så sjukt att du ska bli ifrågasatt för det?
Hade du fått samma kritik/diskussion om ni hade Selma på förskolan 40-45 timmar i veckan? Förstår att folks livssituation kan se ut som så att de behöver ha barnen så långa dagar på förskolan, men jag tror att småbarn inte har behovet av dessa långa dagar egentligen.
Stå upp för det du tycker är rätt Linda, det är ert barn, ert liv och ni verkar ha det toppen som det är!! :)

Cajsa Lindahl

vad innebär det att vara premiumblogg? jag har varit borta från bloggvärlden för länge känner jag...xD hahaha

Elin [ n e v n a r i e n ]

Tycker det här med mammabloggar (eller snarare mammablogg-läsare) är så intressant. Har man inte barnet på förskolan, så får man uppenbarligen skit. Men har man barnet på förskolan när man "bara går hemma själv hela dagarna" så är det också så oansvarigt? Hur ska folk ha det egentligen???

My

Polisanmäl henne Linda!! kram

Hanna.

Hej!
Så otroligt trist att du måste försvara dig. Alla gör väl det som är bäst för just sitt barn och sin familj? Varför måste alla frågasätta alla andra jämt? :( Så otroligt trist.

Min son är ett par veckor äldre än Selma och han började på förskolan september. Han stortrivs.
Både jag och sambon jobbar hemifrån, så han är "bara" på förskolan tis-tors, ett par timmar. Resten av våra jobbtider får vi trixa lite med, men vi vill ha honom hemma och vi KAN ha honom hemma mycket och vi älskar det! Småbarnsåren går ju sååå fort!

Vi blir mest ifrågasatta av mina svärföräldrar som inte kan förstå varför han inte går hela veckor?
Varför? För vi inte har behovet.
Varför ifrågasätta det? Varför inte vara glad att deras barnbarn får spendera mycket tid med båda sina föräldrar? Jag fattar inte.

Jag önskar att jag hade orken att jobba som du, på kvällen/natten, men jag vet att jag inte skulle orka, så ett par timmar på föris får det bli :)

Älskar att följa er genom bloggen & insta!
Kram till Er!

erica

Jag fattar inte att folk tror sig veta bäst utan att ens känna personen de hoppar på. Jag tycker var och en ska göra det som känna bäst för en själv. Hoppas att det blir bra den dagen Selma börjar på förskola.

Veronica

Så otroligt bra skrivet!! Jag kan inte förstå denna pajkastning mammor emellan. VARFÖR kan man inte istället glädjas åt/med varandra och säga de saker man gör bra istället för all negativitet. Jag kan bara inte förstå! man måste få göra som man vill själv utan att bli ifrågasatt. Vissa har möjlighet, vissa inte, vissa vill, vissa vill inte osv osv... jag vet att vi inte kommer kunna vara hemma lika länge som ni! tyvärr kommer vi inte ha den möjligheten men jag tror som du att det bara skulle vara en fördel att ha henne hemma längre. Hon ska inte börja än på ett tag som tur är och jag njuter för fullt av vår tid tillsammans hemma! Och vissa i mammagruppen börjar snart på dagis och det är deras val, jag skulle ALDRIG få för mig att ifrågasätta dem. Inte heller de som väljer att vara hemma ett tag till som mig själv. Nej - låt alla göra som de vill och kan. Jag tror att alla föräldrar vill sina barns bästa och utefter sina förmågor gör allt de kan för att det ska bli bra!! Så snälla alla elaka som kommenterar, om ni stör er... Sluta följ dem som ni inte klarar av att följa utan att ifrågasätta och vara elaka...

Mikaela

Jag är helt övertygad om att de som klankar ner på erat sätt med förskolan å Selma är sjuukt avundsjuka för att de själva inte gör så/kan göra så. Jag har själv en lill-gumma i samma ålder som Selma, hon går på förskola men tack vare att hennes pappa är borta i perioder å jobbar å sen är ledig i längre perioder så går hon inte så många timmar per vecka. När hon å jag är själva, utan hennes pappa, så jobbar jag mindre så att hon går max 5h/dag på förskolan. En variant som vi har valt då vi också resonerar som er att småbarnstiden är så mycket mer värd än kronor å ören. :) kram

s p i n d e l t j e j e n

Jag tycker att det är upp till precis var och en hur man vill göra med SITT/SINA barn. Ingen annan ska säga till hur man SKA göra.

Vi satte vår son i förskola när han var 1,5 år. Han har aldrig gått mer än 15-20 timmar i veckan trots att både jag och min sambo jobbar 100%.
Det på grund av att jag jobbar kvällar, nätter, helger. Det som blir lidande är däremot mitt liv tillsammans med min sambo, vi är inte lediga tillsammans så mycket. Men vår son är inte på dagis hela dagarna långa och eftersom jag har ett sånt jobb så att det fungerar så gör vi så.

Har man däremot jobb 7-16 varje dag så har man inte så mycket att välja mellan. Tyvärr.
Jag önskar att alla föräldrar kunde ha ett val, ett val där ekonomin inte spelade in eller tiden.
Heja alla pedagoger som sliter och jobbar med våra små godingar när vi MÅSTE (för många måste jobba för att det ska gå ihop) jobba <3

Ibland har det tagit emot att gå till jobbet, inte för att jag inte älskar mitt jobb, men för att jag på jobbet tar hand om andras barn när jag kanske hellre hade velat vara hemma med min egen plutt ibland :)
Kram!!

Www.yasminegill.blogg.se

Min son börja vid 4 och visst har han nytta ab förskolan han går 15 timmar i veckan och han älskar det. Däremot hade han mer behov av mig innan och av öppna förskolan men ingen är gladare än han att få stå upp för att gå på förskolan

Cecilia

Jag tycker så synd om dig som måste stå ut med Junitjej a.k.a. Karin från Lerum.. :( Jag har sett otaliga kommentarer från henne på Blondinbellas blogg också och de är alltid ifrågasättande och otrevliga men skrivna med en "trevlig" ton. Det tråkiga är ju att sådana kommentarer är svåra att anmäla då de inte direkt är kränkande, även fast mängden och det faktum att hon inte slutar trots att du bett henne är minst lika kränkande. Hon vet exakt vad hon håller på med, tyvärr...

Svar: Ja : ( Det är sjukt obehagligt och enormt frustrerande. Det har pågått i SÅÅÅ många år nu, men hon vägrar sluta.. : (
Linda Blom

Carin

Jag blir bara otroligt glad och lättad av att det finns föräldrar som resonerar såhär som ni gör. Vi pusslar också med vår vardag för att vår son ska slippa börja innan han fyller två, längre kan vi inte lösa det, tyvärr. Jag jobbar som förskollärare och det finns ingen miljö som hemma, i trygga vrår med engagerade föeäldar som vi i förskolan kan konkurrera med.
Hoppas fler kan inspireras av er!

Sara

Men herregud vad sjukt, folk ska visst ha åsikter om allt!! 😂 En annan tjej blogg jag läser, där ifrågasätter läsarna valet att deras dotter ska börja på dagis vid 14 månader och att det "då kommer hämna hennes utveckling och att hon kommer bli traumatiserad." Alla gör väl precis som de vill och vad som är bäst för dem och barnen. Det är klart man som förälder vill spendera så mycket tid som möjligt med sina barn, har man möjligheten att ha dem hemma länge är ju det fantastiskt! 😃 Stå på dig Linda, sjukt att folk säger sådana saker.

Linnea

Jättebra skrivet! Jag jobbar på förskola och jag kan bara hålla med dig om att förskolan är jättebra men inte bättre för en tvååring än att få så mycket föräldratid som möjligt.

Anna

kom att tänka på att jag skulle tipsa dig (och andra) om att det finns alternativ till förskola också. det finns ju dagbarnvårdare/familjedaghem (vilket jag har valt bort då det bara finns 2 st här jag bor varav den ena jag hört mindre bra saker om - och de är ju lediga en dag i veckan o då får barnen vara hos den andra så man kommer alltså ha barnet hos båda vilken man än väljer). men förutom detta finns även flerfamiljssystem, då ska man vara några familjer med minst 4-5 barn och så tar man hand om varandras barn, och får pengar från kommunen. detta funderade jag och en kompis på, jag tycker det låter bra :)

Newsbreak

Denna text kan vara jättebra för nyblivna/blivande föräldrar som funderar mycket på det här med förskola. Bra skrivet

Emma - På Smällen!

Jättefint inlägg Linda! Du är en så fin mamma till din dotter som alltid sätter henne i första rummet! Jag tycker ni gör helt rätt som försöker göra så bra som möjligt för henne och för er familj. Ni har haft möjligheten att vara hemma med henne och då har ni tagit den och det tycker jag är kanonbra! Om jag hade haft möjligheten hade jag också velat ta den. Jag tror inte att förskolan skadar, men precis som du skriver tror jag att inget kan ersätta en närvarande förälder. Jag blev så inspirerad av ditt inlägg att jag skrev om det på min blogg också! Hoppas det var ok. Jag vill inte driva pajkastningen vidare, mer höra hur andra har resonerat.
http://blogg.loppi.se/pasmallen/hemmabarn-vs-forskolebarn/

Själv kommer jag nog försöka lägga upp föräldradagarna på ett annat sätt med nästa barn för att kunna vara hemma lite längre ändå :-) Kanske kan jag få ett deltidsuppdrag på mitt jobb, det hade ju varit perfekt :-)

Svar: Åh! Skall gå in och läsa ditt inlägg Emma! : ) Tack för dina fina ord! Och givetvis var det okej <3
Linda Blom

nadinejennifer

Så rätt du har Linda!!!
Vad fan är pengar & pension när du har begränsad tid på denna jord med ditt högt älskade barn!!
Vi jobbar extra & kämpar för att ha vår son hemma tills han är 18 månader. Han blev 1 år i februari. Det är tufft men jag vill inget annat. Han utvecklas så fantastiskt mycket just nu och jag vill vara där! Er dotter är lyckligt lottad som får vara hemma hos er! Massa kramar till er och eran vackra lilla tös!!

Anonym

Anmäl den där människan!!
För övrigt så älskar jag detta inlägget. Jag kommer ha min Leah hemma hos mig så länge det bara går :) Tack för att jag slipper känna mig så ensam när det kommer till detta ämne. Kram <3

Emelia Elfving

Jag tycker ni gör helt rätt! Klart att Selma har det mycket bättre hemma med dig än på en förskola med 3 pedagoger på 20 barn! De som ifrågasätter dig kan fråga vilken förskolepedegog som helst och de kommer få samma svar!

Du verkar vara en grym mamma! Så fortsätt med det och skit i vad alla andra säger ;-)

Kram Emelia

fiffi

Så bra inlägg! Jag hade också velat vara hemma så länge som möjligt med vår son. Tycker du har sunda värderingar. Tråkigt bara att man som förälder alltid ska behöva bli ifrågasatt när det gäller sina val.

Stina

Jag vet inte var jag ska börja, inte för att jag har speciellt mycket att säga just nu utan för att jag blir så ledsen, förvånad, och arg över ignoransen från Junitjej's sida. Personen i fråga är i folkmun vuxen, men sättet hon beter sig på - undre tonåren.. Du är en klok och mogen tjej med fin familj och eget företag och som verkar ha hittat rätt i livet, är lugn och trygg i dig själv och tar egna beslut utifrån hur du/ni vill.. Hurra för det!! Min mor var hemma till dess att jag fyllde 4 - detta under 80-talet. Inte f-n var det någon som ifrågasatte detta då! Jag har kommit ganska så långt i mitt liv, utan problem att socialisera och inga utvecklingsområden som är oövervinneliga, eller.. Jo matte! Jag kanske hade kunnat matte lite bättre om hon släpat mig dit tidigare! ;) Eller inte! :):)
Försök, försök att ignorera henne, vi är så många fler som uppskattar dig och din blogg/insta!
Vad gäller din kommande pension - det är din ensak. Men den blir förmodligen bättre om du fortsätter jobba och pensionsspara än om du vore föräldraledig och inte gjorde det.. :);)

Stor kram från Göteborg! :)

Dixi Wonderland

Du måste verkligen vara en galet stark person som orkar ta emot alla smällar du får angående Selma. Jag tittar in på din blogg lite då och då och har gjort ända sedan du jobbade som frisör, många år med andra ord. Och jag kan inte förstå vad det är folk stör sig på ärligt talat? Det känns som att folk hela tiden ska ha något att klaga på när det kommer till dig. Min mamma var aldrig hemma när jag var liten. Hon var ensamstående och jag var den första som kom till dagiset/fritis (detta på gick under många år) och den sista som åkte hem. Jag vet att min mamma gjorde det för att hon var tvungen men om jag blir mamma så skulle jag ALDRIG lämna bort mitt barn på de sättet för jag kände mig så fruktansvärt ensam som barn. Endast du och din fästman vet vad som är rätt för Selma! Och så länge hon får komma ut och träffa andra barn på lekplatser eller vart det nu blir så spelar de ingen roll anser jag. Stå på dig Linda :)

Leah / hael

Hade det varit mycket lättare att dela lika på föräldraledigheten och det inte vore så stort hopp mellan lönerna tror jag faktiskt fler hade velat vara hemma mer med sina barn. I mitt fall hade vi planer på att jag skulle vara hemma första hela året, och sedan skulle pappan ta någon dag i veckan under 6 månader samtidigt som jag pluggade på distans. Men det funkade inte alls ekonomiskt så vi var tvunga att skola in honom på dagis. Det gjorde mig både arg och ledsen. Men som tur är trivs han jätte bra.

Frida

Tycker som ni har det är super bra!:D

Elin Nordman

Jag tycker ni gör helt rätt. Alla barn är olika och har olika behov. Och ni känner ert barn bäst. När ni har möjligheten och känner att det är rätt för er så tror inte jag att barnet hämmas.

Elin Nordman

Jag tycker ni gör helt rätt. Alla barn är olika och har olika behov. Och ni känner ert barn bäst. När ni har möjligheten och känner att det är rätt för er så tror inte jag att barnet hämmas.

BB

Folk kommer alltid att ha åsikter om precis allt och mest om saker som de själva önskade att de hade möjlighet till. Varför? Jo för att åsikter är gratis och det får dem att tro att de själva är bättre eller berättigar deras egna val. Alla vill vi göra det bästa för våra barn i varje situation, vad som är rätt för mig kan vara helt fel för dig.

Evelina

Snart är jag också inne i föräldrarollen och jag önskar verkligen att vi föräldrar ska kunna välja fritt det vi tror är bäst för våra barn! :) Klimatet föräldrar emellan behöver bli mer öppensinnat, tänk om alla kunde dela med sig utan att döma, lyssna med intresse och sedan välja för sig själva. Det är vad jag hoppas på i framtiden!

Hanna

Jag tycker du är lyckligt lottad som har möjligheten att vara hemma så länge. Hade jag haft samma möjlighet hade jag gjort samma sak. Tycker inte att du ska behöva skriva såna här inlägg, ni som familj vet vad som är bäst för er dotter. Kram

Plant Babe

Det är fruktansvärt tråkigt att behöva förklara som förälder och vuxen människa för andra VARFÖR man valt att stanna hemma med sitt/sina barn när möjligheten finns.
Tror inte ett dugg på att det skulle hämma barnets utveckling som vissa tror.
Min son blir 2 år på måndag och kan sjunga korta meningar på både svenska och engelska och kan namn på fordon mm på både svenska och engelska.
Han räknar till 10 alldeles själv och pratar så att man förstår honom för det mesta.
Mer än vad vissa barn i hans ålder på dagiset kan.
Jag tror att dom lär sig och utvecklas där dom känner sig trygga och det är självklart att man kan göra det på ett dagis.
Men min son har varit på dagis i ca: 11/2 vecka och det var inte där han lärde sig prata och räkna osv.
Så stå på er ni som vill och kan vara hemma med barnen.
Inget fel i det alls!

Karin

Jag jobbar på förskola och säger alltid samma sak, ett barn kan inte ta åt sig den glädjen som alla beskriver av verksamheten innanh hon/han är 2 år gammal. Barnen är inte i det behovet av att ha massa kompisar runt omkring sig och oftast har jag tänkt att flera av de ettåringar som är på förskolan egentligen skulle behöva vara hemma. Det är ett högt tempo med rutiner att hänga med i och det är så många barn som sitter och somnar innan lunch. Jag tycker du gör helt rätt :)
Själv började jag hos dagmamma när jag var 4-5 år och jag har klarat mig fint ;)

Kristin Hylén

Är själv förskollärare och hade mina barn hemma tills de va två år. Hade velat vara hemma längre. Är helt med dig å å vara hemma länge. Det är många barn i grupperna och ett så litet barn hör hemma hos föräldrarna. Det är bara ren avundsjuka och vetskapen om att nu gör rätt som retar andra kram

Kristin Hylén

Är själv förskollärare och hade mina barn hemma tills de va två år. Hade velat vara hemma längre. Är helt med dig å å vara hemma länge. Det är många barn i grupperna och ett så litet barn hör hemma hos föräldrarna. Det är bara ren avundsjuka och vetskapen om att nu gör rätt som retar andra kram

Melinda

skulle du bara vilja gå hemma leka hela dagarna med dina föräldrar? Nej barn behöver ut och träffa andra barn i sin ålder inte bara vara hemma med föräldrarna det är min åsikt

Svar: Du har uppenbarligen varken läst mitt inlägg eller min blogg. Vi är INTE hemma hela dagarna utan är iväg och träffar vänner varje vecka. Lekparker, öppna förskolor, sångstunder osv. En fördel att läsa texten innan man kommenterar, nu gör du bara bort dig :)
Linda Blom

Plant Babe

Det är fruktansvärt tråkigt att behöva förklara som förälder och vuxen människa för andra VARFÖR man valt att stanna hemma med sitt/sina barn när möjligheten finns.
Tror inte ett dugg på att det skulle hämma barnets utveckling som vissa tror.
Min son blir 2 år på måndag och kan sjunga korta meningar på både svenska och engelska och kan namn på fordon mm på både svenska och engelska.
Han räknar till 10 alldeles själv och pratar så att man förstår honom för det mesta.
Mer än vad vissa barn i hans ålder på dagiset kan.
Jag tror att dom lär sig och utvecklas där dom känner sig trygga och det är självklart att man kan göra det på ett dagis.
Men min son har varit på dagis i ca: 11/2 vecka och det var inte där han lärde sig prata och räkna osv.
Så stå på er ni som vill och kan vara hemma med barnen.
Inget fel i det alls!

mittlivihbg.blogg.se

Jag önskade jag kunde vara hemma med min lilla Agnes istället för att jobba och lämna henne på förskola. Men av ekonomiska skäl måste jag jobba och sätta henne på förskola.
Jag tror folk som kommenterar det, vill nog också vara hemma med sina barn men har svårt för att se positivt hos någon annan❤️

felicia -blivande 4barnsmamma

Åh, så härligt för er att få vara tillsammans hela dagarna. Jag satte tyvärr min dotter tidigt på förskola då jag var tvungen att gå klart min skola (fick henne som 17åring) men det försöker jag ta igen nu när jag är gravid & sjukskriven
Hon går ca 2 dagar i veckan på fs & det är så mysigt att kunna ha henne hemma de andra dagarna. För visst leker hon osv på förskolan, men hon får lika mycket ut av att vara hemma med mig :)nu när lillasyster kommer så ska jag vara hemma i ca 2 år & sen ska sambon va hemma med henne :)
stå på dig och stor kram till er!

margareta

hej!
Jag anser att du gör helt rätt! Har ni en ekonomi som klarar att en av er är hemma så är det ju guld! Jag var hemma så länge jag kunde med mitt första barn (det andra fick jag börja. Jobba tidigare för att vi räknade fel). Småbarnstiden är en väldigt rolig men ack så kort tid! Och det är vi föräldrar som ska uppfostra våra barn! Så stanna hemma hos Selma så länge du kan!

Emma

Jättebra att du lyfter debatten ur ett neutralt perspektiv - de flesta föräldrar försöker ju göra det som är bäst för barnen och familjen.
Personligen tror jag att det är andra faktorer som gör barn till trygga individer än antal timmar på förskola/ att inte behöva gå på förskola alls.

Sen är det synd att den här debatten egentligen handlar om näthat till så stor del. Som så många andra har jag varit lite nyfiken och sökt runt lite efter dina inlägg på instagram. Det är ju helt sjukt, jag förstår ärligt talat inte hur du har orkat fortsätta blogga i alla dessa år!

Stå på dig Linda, hoppas att du och dina bloggkollegor som trakasseras ska kunna få ordning på detta, oavsett om det blir en lösning i det tysta eller om ni måste dra igång stortrumman med Trolljägarna, uthängning (i det här fallet tycker jag faktiskt att det är helt okej - kvinnan måste ju förstå att det är en konsekvens) eller vad det nu blir.

/Trogen bloggläsare som aldrig brukar kommentera

Tess

Vårt barn är 4,5 år och vi gör precis som er. Han har lekträffar, går på barngympa och har några aktiviteter (dock inte för många för vi vill att han ska vara på det HAN vill utan att bli stressad). Tiden innan skolplikten är så kort så vi vill passa på och njuta. Han är inte ett dugg hämmad utan är en underbar unge med mycket fantasi, många idéer och han lär sig saker snabbt. Är det något han inte kan än så stressar vi inte för det. Prestationsångest är aldrig kul. De jag känner som har sina barn på förskola och är glada och nöjda med det brukar aldrig påpeka att vi gör "fel" som har vårt barn hemma. Kommentarer kommer oftast från folk som verkar missnöjda i allmänhet och som gärna vill klaga direkt någon inte gör som dem. VÅR erfarenhet nu, så förstår att det är olika. Vårt barn klarar sig alldeles utmärkt utan oss föräldrar nu och är väldigt socialt. Så det där med att de måste "tränas" att vara själva utan föräldrar stämmer inte enligt vår erfarenhet. Det kom ändå med åldern och mognaden.

jagochminafina.blogg.se

Jag håller med dig i varje ord du skriver. Det finns ingen förskola i världen som kan ge ditt barn det du som förälder kan ge.Jag är just nu mammaledig med en tjej på sju månader.Hon har fyra äldre syskon de har varit 4.5 2.5 och 3år när de börjat förskolan. Med mina äldsta barn blev även jag ofta ifrågasatt över att jag hade dem hemma så länge. Innan vi fick vårt femte barn jobbade jag två år som barnskötare inom förskolan. Och visst är den bra. Visst är det tur att den finns men om man inte måste lämna så finns det ingen anledning. Jag har en femåring som går sista terminen 15 timmar nu. Och sedan ett år ungefär tycker hon att det är jättekul. När hon blev storasyster valde vi att behålla platsen för nu har hon behovet av att leka med kompisar. Men när hon vill vara ledig så tar vi ledigt. Fortsätt njuta dagarna med din dotter. Du gör helt rätt vad folk än tycker!

Anonym

Jag arbetar på förskola. Skulle gärna ha haft sonen hemma tills han var 2 år om jag hade råd. Nu fick han börja när han var 1,5 år och det har gått jättebra. Jag jobbar 80% för att han ska få kortare dagar. Det finns studier som visar att barn inte har något utbyte av att vara på förskolan innan 2 år. Men alla är ju olika. Tycker det är bra när föräldrar som ni tar sitt ansvar.

ilona

Jag gick aldrig i något dagis och jag kar klart mig fint kan nog till och med säga att jag har nog bättre kontakt med min mamma en vad dom andra i min 00 det har med sina föräldrar.

Christine&OtherSweetStories

När jag var liten hette det dagis medans förskola var det man började på när mna var sex år. Jag gick aldrig på dagis, utan började direkt på förskola när jag var 6 år. Detta för att min mamma var hemma med mig och mina syskon, dels för att min pappa ibland reste flera veckor i sträck och dels för att de nog tänkte lite som du. Jag lekte med kompisar, var ibland hos dagmamman på samma gata eller gick till öppna förskolan. Eller så åkte vi på utflykter, reste upp till mina far- och morföräldrar i Stockholm. Så det gick ingen nöd på mig. Däremot tror jag inte det är bra att hålla barnen hemma hela tiden och inte låta dem umgås med andra barn då det kan göra att man som vuxen får svårt med den sociala biten och att klara sig på egen hand, men så verkar ju inte vara fallet hos er.

Jag skulle nog också göra samma sak om jag en dag får barn. Visst har inte alla möjligheten till det av ekonomiska skäl, men jag kan inte förstå de som väljer karriären framför att få så mycket tid som möjligt med sina barn. Varför skaffar man då barn överhuvudtaget? I Frankrike lämnar man bort sina barn efter fyra månader då det är så lång mammaledighet man får (pappaledigheten är 11 dagar, haha), och även om många nog hade kunnat stanna hemma längre väljer de att lämna dem på dagis vid fyra månaders ålder. Helt sjukt enligt min mening!

Gör som DU vill. varför ska du ens behöva ursäkta dig? Fast bra att skriva om det för det är så mycket avundsjuka i det här landet och alla ska gärna ha en åsikt om allt och alla.

Anonym

Så bra skrivet. Har stött på samma! Många tycker att barnen SKA placeras på förskolan från det dom fyllt ett år. Vår äldsta började när han var 22månder o då anpassade vi så att han inte behövde vara alltför långa dar o var tredje vecka ledig eftersom sambon är ledig så. Sen var jag gravid annars hade vi väntat längre med förskolan. Lillebror föddes i mars ifjol o storebror gick kvar 15 timmars maj ut men vi hade honom knappt där. Han är fortfarande hemma med mig o lillebror. slitiga dagar helt klart men så värt det. Men det är så känsligt från andra att man har barnen hemma

S

Herregud, jag var tvungen att kolla upp vem denna Junitjejen är och jag blir rätt chockad när jag läser att hon är lärare i grundskolan!! Är det sådant beteende hon lär ut till sina elever? Skrämmande!! Stå på dig Linda, självklart vet ni vad som är bäst för er dotter!

Helene

Haha, min mamma satte inga av hennes 4 barn(jag är 1 av de 4), så tidigt på förskola. Vi började i 0:an när vi var 6år. Mamma testade att sätta oss där någon gång, men vi trivdes inte. Vi ville vara hemma hos mamma med alla hästar och små djur runtomkring oss <3 :3

Alexandra

Jag känner igen det där, att bli ifrågasatt varför man har sina barn hemma istället för på förskolan.
Varför ska man ens behöva förklara detta för andra?
Jag aktiverade mina barn, de lärde sig bra mycket mer hemma än förskolan då.
Det är väl en fantastisk möjlighet att kunna vara hemma länge med det finaste man har och få ta del av allt som händer för tiden går fort och helt plötsligt är de stora och tid kan man aldrig ta igen !

Laura

fantastiskt bra skrivet! Du sätter ord på det jag känner och jag och maken har kommit till exakt samma slutsats = förskolan är bra MEN ett så litet barn (1-3 år ungefär) behöver inte förskolan för varken sin utveckling eller trygghet. Mamma och/eller pappa räcker mer än väl :)

Ann-Sofie

Du är en skitbra mamma med skitbra värderingar. Ditt barn behöver inte "komma ut och träffa andra". Fan. Hon är två år. Mamma och pappa är viktigast för en tvååring.
Ni andra som säger att förskolan skulle göra mer nytta än att S ska vara hemma med mamma och pappa har antagligen ingen koll alls på barn och deras behov.

Du är grym Linda.

MammaLinda

Jag har, precis som du, valt att vara med mina barn. Och jag kan lova dig, jag har inte en enda dag ångrat mig! Det är underbart (och mycket jobb ibland). DU gör helt rätt och ska inte bli ifrågasatt. Och vid 2 år behöver barnet INTE förskola.
Kram till dig och din fina familj!!

Angelika Lunnari

Jag gick inte på dagis/förskola och jag tycker inte det var en otjänst mot mig. Var och en väljer själv hur man gör med sina egna barn, så länge de inte blir misshandlade så ska väl ingen behöva bry sig om vilka val man gör. Ibland kan man undra om människor har för lite och göra, eftersom de har tid att klanka på andra för att verka perfekta.

Maria

Jag blir så ledsen när jag läser att ki ifrågasätts så som ni gör. Och så blir jag provocerad när folk menar att ni inte gör det bästa för Selma, att hon skulle behöva förskola för att utvecklas. Så fel!

sen är det jobbigt att det inte är lätt att ta en diskussion med de som väljer att skola in sina ettåringar utan att någon blir sårad. Rent psykologiskt är det faktiskt inte bra för barn att vara ifrån sina föräldrar för länge när en är liten, det är fakta. Det är alltså inte optimalt eller bra för barn att gå på förskola för länge för tidigt i livet. Det visar forskning, punkt slut. Att säga att barn behöver förskola för att utvecklas är fel. De yngsta behöver trygghet och en trygg anknytning för att sedan i livet våga utforska. Men att det inte är bra för små barn på förskola får en ju inte lov att säga till någon som skolar in, för då ger en dem dåligt samvete och osv. Det som då stör mig mest är att det är "okej" att ifrågasätta någon som inte skolar in med argument som att det inte gynnar barnen att ha dem hemma, det får en lov att göra?!?! Så fel. Kan inte alla bara acceptera varandras val och inte skuldbelägga eller snacka ner varandra?

Det bästa för er tjej är att vara med er. Och det bästa för er är ju uppenbarligen att få vara hemma med henne, så därför gör ni ju det allra bästa för er fa,milj.
Kram till er

Isabelle

Tycker det låter otroligt vettigt, forskning visar hur viktigt det är att EN fast, trygg vuxen är i högsta grad närvarande under de första åren av ett barns utveckling. Om det inte är någon av barnets föräldrar så är det viktigt att EN annan person fyller den platsen. Jag tror tyvärr inte att dagens förskoleverksamhet kan garantera det för något av barnen. Kanske förr, kanske när vi var små men inte i dagens icke-barnvänliga samhälle. Det du skriver i texten och gör för ditt barn är nog bland det bästa vi i vuxenvärlden skulle kunna göra för våra barn idag.

Louise Lennebratt

Alltså Linda... Jag har följt dig, både på bloggen och på Instagram, ett bra tag nu och jag kan ärligt talat inte förstå att du får så mycket skit som du faktiskt får. SPECIELLT inte i denna frågan - för att du prioriterar att umgås med ditt barn???? Helt galet! Jag tycker fler borde göra som du gör, för det är alldeles för många som verkar ha panik över att komma tillbaka till jobbet (förstår om det handlar om pengar, annars inte...). Tiden när barnen är små kommer ju aldrig igen, så den ska man värdesätta högt! Det kommer vara det viktigaste för mig när jag blir mamma i framtiden! :)

Stor kram!

Elin

Gud vad bra skrivet! Är inte inne i den åldern själv än men tycker exakt som dig:)
Älskar din header och Selma verkar vara helt underbar:) Hoppas allt är bra med er:)

Eva

Hej! Prisad är ni som vågar vara hemma med ert barn. Grattis till ett förnuftigt val.Jag jobbar som barnskötare på förskola och önskar att fler resonerade som dig! Barn under 3 år har inte alls samma behov av förskola och har det bäst hemma med sina föräldrar. Barn leker inte heller med kompisar, de leker bredvid och iakttar, vilket de lätt tar igen senare om det behövs. Jag kan inte förstå denna hysteri av att sätta sina barn på förskolan? Idag är barngrupperna stora och även om man vill, så hinner vi inte med alla barn och detta är ett problem idag.
Inom den yogiska traditionen delar du som mamma ditt barns aura upp till tre års ålder. Stå på er och lycka till.

Paulina andréason

Ursäkta språket, men.. I helvete heller att ni hämmar hennes utveckling. Jag gick INTE på "dagis" (som det hette då) och jag kunde skriva flera ord helt själv när jag var tre och jag kunde läsa när jag var fem. När jag var nio läste jag Anne franks dagbok för första gången. Så det beror helt på individen och stöd från föräldrarna när det gäller utveckling hos ett barn. Fan, du är mamma till DITT barn, du vet bäst vad gäller ditt barn! Vad som funkar för dig kanske inte funkar för andra och tvärtom, detta gäller allt!

Paulina andréason

Ursäkta språket, men.. I helvete heller att ni hämmar hennes utveckling. Jag gick INTE på "dagis" (som det hette då) och jag kunde skriva flera ord helt själv när jag var tre och jag kunde läsa när jag var fem. När jag var nio läste jag Anne franks dagbok för första gången. Så det beror helt på individen och stöd från föräldrarna när det gäller utveckling hos ett barn. Fan, du är mamma till DITT barn, du vet bäst vad gäller ditt barn! Vad som funkar för dig kanske inte funkar för andra och tvärtom, detta gäller allt!

Anonym

Inte fören ett barn är ca 4år har den behov av det sociala, lära sig umgås / samsas med andra barn, som en förberedelse inför lekis. Fick iallafall jag höra från BVC. Mina barn var hemma tills dom var 3 & 2år, guud vad synd det var om dom (enligt alla) jag kunde vara hemma med dom, därför var jag det. Sen blev jag ensamstående på heltid och hade inte mycket val. Men det gick bra tillslut endå :) Kram på dig Linda!

Ann

Du gör helt rätt! Den här underbara småbarnstiden kommer aldrig tillbaka. Man får bara en chans och man ska gå efter sin egen magkänsla. Gör det som känns bäst för dig och din familj! Jag tänker själv helt som du och kommer aldrig att ångra mig att jag var hemma längra med mitt barn. Hon är det bästa och mest värdefulla vi har ...... det är HENNE vi ska lägga all vår tid, energi och kärlek på. Pengarna är verkligen inte lika viktigt ... varken nu eller senare. Hennes kärlek, glädje och lycka är obetalbara! Bra skrivit! KRAM <3

Ida

Vilket intressant inlägg. Varför ifrågasätter folk dig om det? Det kan jag inte förstå. Det känns ju som en väldig lyx att kunna vara hemma med sitt barn. (Är de avundsjuka?) Tänk om alla hade möjlighet till det! Jag gick inte på dagis alls, min mamma var hemma. När jag och lillasyster var lite större så jobbade hon som dagmamma, vilket betyder att vi kunde vara hemma länge. Jag började i förskolan det året som jag fyllde 6 år. Och jag tror fasiken inte det hämmat min utveckling ett endaste dugg. ;)

Sarah

Hej Linda! Har svårt att tänka mig att någon blir ifrågasatt, det är guld värt att ha möjligheten att få ha sina små juveler hemma längre än 12 månader. Själv har jag en dotter på 3år, hon går 22h/v på privat daghem bara under tiden jag sköter de viktigaste pappersarbetet för vårt företag (jag arbetar minst 40h/v) men lägger prio att lägga arbetstiden på morgonen och kvällen. OM jag kunde så skulle hon få vara hemma hela tiden. Men tyvärr skulle det inte fungera med de arbetsuppgifter jag har. Som sagt, det är guld värt att ha möjligheten att få ha sitt barn hemma. Bara NJUT av dina små juveler! Ha en fantastisk dag!

Barbro S

Så bra att din flicka får vara hemma och bygga en stabil känslomässig grund med sina föräldrar nära. Åh, vad jag tycker att ni gör rätt. Jag praktiserade på dagis själv ,bara några månader visserligen, men såg hur de riktigt små hade ganska så jobbigt. Däremot från ca 2,5 år (individuellt förstås) ger det nog bra stimulans från kompisar och personal på dagis. Så du får bara beröm från mig :).

MADDISENJ.SE

Riktigt bra inlägg! Jag tycker att det är fantastiskt att du är hemma med henne fortfarande och har möjlighet till det. Min mamma jobbar som förskolelärare och hon har gett mig rådet att ha vår dotter(som visserligen endast är snart 7v än) så lite som möjligt på förskolan av den enkla anledningen att personalen inte hinner med barnen som de ska göra. Barnen blir många gånger åsidosatta då de barn som "bråkar" tar upp mycket av tiden för den lilla personalstyrka som är i dagsläget.

Kikan

Så himla störigt att folk alltid ska lägga sig i andras val och ifrågasätta. När jag var liten var min mamma hemma med mig länge och även då, på tidigt 80-tal, fick hon höra att jag skulle få svårt i skolan osv pga att jag aldrig gick på dagis. Kan dock meddela att jag i dag har en magisterexamen, aldrig har haft svårt för mig i skolan, jag kunde läsa innan jag började första klass och dessutom har jag aldrig haft svårt att umgås med folk :)Tvärt om. Kram på dig!

Sandy

Fortsätt på ert sätt, det tryggaste som finns måste trots allt vara mamma och pappa. Sen finns det ju mycket sociala grejer med småbarn som inte innebär dagis. Må väl!

M

Heja dig Linda!! Så otroligt bra skrivet. Jag önskar verkligen att fler föräldrar tog tillvara på den här tiden med sina barn. Jag förstår fullständigt om ekonomin inte tillåter och om man måste lämna det är en sak. Men att säga att ett barn inte skulle utvecklas om det inte fick gå på förskolan är idiotiskt. I den åldern är det mamma och pappa som är viktigast tiden med kompisar kommer den också. Vad underbart att du är så trygg i dig själv att du inser att det är dig och din man din dotter behöver i första hand önskar att fler tänkte som du. // Malin

Alice Hernqvist

<3

felicia

Heja!! :) jag gick inte heller faktiskt.

VENICE

Tänk vad härligt om man vore så tuff att man vågade säga sånt här rakt i fejan på folk! Menar inte att du är feg som skriver ett blogginlägg istället för att tala direkt till folk. Det menar jag inte alls! Jag skulle inte heller våga!! Jag bara leker med tanken på att täääänk om man bara vore lite tuffare och vågade diskutera och argumentera tillbaka rakt i fejan på folk som beter sig som svin. Det skulle va så underbart. Men tydligen har vi människor nån slag inbyggd mekanism som hindrar oss från att starta konfliketer.

Jenniey Love

varken jag och mina syskon eller syskonbarn har gått/går på förskola då det inte känns som det behövs när minst en föräldrar kan vara hemma. Det har inte hämnat vår utveckling och syskonbarnen ja dem går i min "egna" skola" när dem är på besök. Mitt syskonbarn på 6 år ska till hösten börja skolan och direkt hoppa in i en klass som är ett år äldre. Då hon är för kunnig och intresserad av att lära sig. Varje förälder gör sina egna val, men tänk hur mycket dom missar genom att lämna bort barnen för tidigt. kramiz<3

Mamma till tre

Det är nog mycket ifråga sättande för att " normen" är att barnen ska börja på dagis någon månad efter de fyllt ett. Jag gillar hur du tänker och att du alltid kör på hjärtat och vad som passar er familj. Sorgligt nog så har jag inte reflekterar vad jag vill utan har varit så inriktad på vad arbetsgivaren tycker. Sen är det alltid det här med det ekonomiska eller hur man mår att vara hemma som spelar in. Ha en härlig helg!

Sofy

mycket intressant inlägg. jag har själv inga barn och tror vi har ett lite annat system i Finland, men tycker du har helt rätt. Din dotter har tur som har föräldrar som verkligen kan ge henne bästa starten i livet genom att verkligen vara där. tycker det är bra att du gör det du tror på :)

marycaroline.blogg.se

Skitsnack att det skulle hämma ett barns utveckling att inte låta barnet gå på förskolan. Barn utvecklas ändå och vem känner barnet bäst och ger barnet bäst trygghet? Som förälder gör man mycket pedagogiska saker tillsammans med barnet också, är ute och leker, läser, pysslar, bygger, leker med vatten, kladdar och har sig. Ja tänk vad dumma och outvecklade vi alla måste vara som aldrig gick på dagis... Det är upp till alla familjer hur man gör, men varför ska ett barn vara på förskola om inget behov finns? Har inte ett dyft med utveckling att göra. Hade man möjligheten skulle man ju vara hemma längre med sitt barn istället för att låta sitt barn vara på förskolan med x antal andra barn i samma barngrupp med 2-3 personal och där barnen bara är sjuka jämt och ständigt. Barn har det bättre hemma de första åren, tillsammans med de som känner barnen bäst, det vill säga föräldrarna. Fortsätt du din kamp, det är så otroligt tröttsamt med alla föräldrar som ifrågasätter.

Longevity - en blogg om hälsa

Hade jag haft möjlighet hade jag haft alla hemma tills de fyllt tre i varje fall. Dagis är bra men att få vara hemma tillsammans hade varit bättre

Madde

Min son var 16 månader när han började på dagis och jag tyckte det var en LYX att få vara hemma med honom så pass länge, det var inte många i min omgivning som kunde det.
När han var två år separerade jag och hans pappa och han började bo varannan vecka och jag hade det då så bra att på pappans veckor jobbade jag mer och på mina sonen-veckor jobbade jag mindre och jag har inte ångrat det en sekund nu när han är 15 och man knappt ser röken av tonåringen.
Jag är glad att jag nu kan se tillbaka på hans barndom och veta att jag har tillbringat mesta möjliga tid med mitt barn och gett honom en trygg uppväxt med mycket närvaro... DET har även betalat sig för han är trygg, skötsam, snäll.
Nu har han inte samma behov av sin mamma, kompisar och tjejer tar all hans tid och jag har "min tid" som vuxen där jag kan göra vad jag vill och pula med mitt hantverk igen.
Så kommer dock dom där små ljuspunkterna när han säger:
Mamma, ikväll vill jag bara vara hemma med dig, kan vi inte se en rysare ihop och äta godis... Älskar´t! Lycka till, bry dig inte om vad andra har för åsikter, det är ditt barn och DINA VAL och det kommer betala sig i slutändan det lovar jag! Fin blogg du har / Madde

Jemima

HEJA DIG! vad glad jag blir när jag läser detta! att vara hemma med sitt barn är väl något av det viktigaste och den mest dyrbara tid under livet, något som aldrig går att få tillbaka eller köpa för pengar. tack!

erikasblogg.se

Linda! Läste detta inlägget häromdagen men hann inte kommentera. Har tänkt maila dig för jag vill skicka en jäkla massa pepp till er! Jag önskar jag hade turen att kunna få vara hemma så länge med Arvid. Nu var jag iofs hemma med han i över 1½ år och jag är glad och tacksam för det. Nu tycker jag iofs förskolan är både bra och nyttig för barnen men tycker inte att du hela tiden ska behöver försvara och förklara dig. Alla föräldrar gör ju det som passar deras familj. Förstår att du blir less på vissa kommentarer.

Nä heja alla föräldrar och stor kram på dig!

Sandra - 3 barns mamma <3

Ibland borde det finnas en mute knapp på andra föräldrar. Ni är föräldrarna och ni känner eran barn bäst. Ni vet vad hon mår bra utav, vad som får fram skratten, lockar fram bus och stoj. Ni vet även vad som får fram känslan av tvekan och orolighet. Att inte ha sina barn på förskolan hämmar inte sina barn. Det är fel. Alla barn är olika men en sak har de gemensamt och det är nyfikenhet på livet. Oavsett om de är på förskolan med 20 andra barn eller 3 barn på gården eller 12 andra barn på öppna förskolan så tar de för sig och utforskar. De tar in och växer och utvecklas. De hämmas inte de växer för var dag. Det ända som kan hämma ett barn är om en föräldrar inte tillåter dem till det och vet du vad? Det gör ni inte ;) erat barn hämmas inte, bara utvecklas och njuter utav sin tillvara :)

Biggeros

Stå på dig!! Jag är så lycklig att jag som mor hade valmöjligheten att kunna vara hemma med mina flickor. De har aldrig varit på dagis/förskola. Idag är de fin och självständiga tjejer som har fått en trygg uppväxt som utlandsresande. Jag ångrar ingenting. Jag vet att andra hade även så mycket konstiga åsikter om allt. Lyd era hjärtan och lyssna inte på andra. Kram

Åsa

Jag kan bara se till mig själv. Jag gick aldrig på dagis eller liknande utan var själv hos min mormor halva dagarna sen kom min mamma och hämtade mig. Det var först i 6-års verksamheten som jag kom i kontakt med skolan. Jag upplever aldrig att jag själv har lidit, jag var en av de få barn som redan kunda läsa när jag började 6-års verksamheten och idag är jag en topptalang inom ett globalt företag. Utveckling beror på barnet själv, är man nyfiken av naturen så utvecklas man oavsett, lycka till!

AvantiLouice | Foto

Att folk alltid ska hitta saker att gnälla om! Jag blir tokig! Det är väl bara mysigt om man får ha så mycket tid som möjligt med sitt barn. Ni är ju aktiva ändå och träffar andra och sysselsätter er.
Bättre att då lämna plats till dom som verkligen behöver en dagisplats.
Jag själv har aldrig gått hos varken dagmamma eller på dagis och mår som vilket annat barn som helst.

Stå på dig och gör som du vill!! Som sagt så känner du ditt eget barn bäst!!

Johanna

Du resonerar sunt och naturligt! Tänk att alla andra alltid vet bättre va. ;)

Anonym

Hej!
Är förskollärare/ lärare och arbetar idag som lärare men har arbetat i förskola under flera år och jag är inte förvånad över att du/ni ifrågasätts. Tyvärr, har samhället blivit helt felvridet och kulturen bland föräldrar idag är att man SKA lämna barn på förskolan oavsett om man har behovet eller ej.
När man arbetar i förskolan får man känslan av att många föräldrar vill umgås så lite som möjligt med sina barn. Tror dock att det beror delvis på att många inte förstår hur viktiga de är för sitt eget barn eftersom det i samhället, politiken pratas om hur bra förskolan är och hur mycket barn lär sig där. Och ja, förskolan är bra men för ett litet barn kan den aldrig trumfa föräldrarna (såvida det inte finns sociala svårigheter/problematik i familjen). Som närvarande och aktiv förälder kan man erbjuda allt det som förskolan erbjuder och dessutom i en tryggare miljö!
Önskar att det fanns fler föräldrar som tänkte som ni eller vågade tänka som ni. Hade alla föräldrar som kan vara hemma med sina barn varit det så hade förskolan varit en bättre plats för de barn vars föräldrar inte har något annat alternativ.
Stå på er och våga känna att ni gör det absolut bästa för ert barn! Hon är verkligen lyckligt lottad! 😀
/Jenny

Anonym

Hej!
Är förskollärare/ lärare och arbetar idag som lärare men har arbetat i förskola under flera år och jag är inte förvånad över att du/ni ifrågasätts. Tyvärr, har samhället blivit helt felvridet och kulturen bland föräldrar idag är att man SKA lämna barn på förskolan oavsett om man har behovet eller ej.
När man arbetar i förskolan får man känslan av att många föräldrar vill umgås så lite som möjligt med sina barn. Tror dock att det beror delvis på att många inte förstår hur viktiga de är för sitt eget barn eftersom det i samhället, politiken pratas om hur bra förskolan är och hur mycket barn lär sig där. Och ja, förskolan är bra men för ett litet barn kan den aldrig trumfa föräldrarna (såvida det inte finns sociala svårigheter/problematik i familjen). Som närvarande och aktiv förälder kan man erbjuda allt det som förskolan erbjuder och dessutom i en tryggare miljö!
Önskar att det fanns fler föräldrar som tänkte som ni eller vågade tänka som ni. Hade alla föräldrar som kan vara hemma med sina barn varit det så hade förskolan varit en bättre plats för de barn vars föräldrar inte har något annat alternativ.
Stå på er och våga känna att ni gör det absolut bästa för ert barn! Hon är verkligen lyckligt lottad! 😀
/Jenny

Hannah

När jag läser din text så förstår jag direkt att du utgår ifrån dig och er situation. Men sedan ser man massa svar på ditt inlägg där massa skriver "Jag håller med dig, det är fel med egentid och det är fel att sätta barn på förskolan då man förlorar massa tid med sitt barn", just dom svaren tar man åt sig utav. Min dotter gick på förskola förut, men jag kände att hon inte fick ut något utav att vara där och pedagogerna var inte bra. Min uppfattning utav förskolan tidigare var att de skulle måla, gå i skogen och göra massa saker. Men inte en enda gång fick jag med mig något pyssel hem som dottern gjort, pedagogerna visste sällan om hon hade ätit *då hon som satt med hade gått hem*, de klagade jämt på hur jag klädde min dotter.. kör ibland lager på lager då vädret är osäkert, men de ville hellre att hon skulle ha overall när det var varmt ute, något enkelt plagg som lätt går att ta av/på. av den anledningen tog jag henne ur förskolan istället och har henne hemma nu med oss, vi är ute och hittar på massa saker under dagarna.. Har även en son, som är rätt så krävande och jag har på sista tiden börjat känna mig väldigt utarbetad, båda barnen har svårt att sova när dom ska och vissa dagar känner man för att "slita av sig håret" i ren frustration. Jag är mammaledig nu med yngsta sonen men har valt att sätta dottern på en ny förskola i augusti, så i mitt fall gör jag det både för hennes skull men även min. Det funkar inte att ha båda barnen hemma i mitt fall (som det är nu) eftersom jag inte orkar med allt, sambon jobbar så ofta så jag är mycket ensam, känner inte så många här heller tyvärr.. I mitt fall så måste jag få lite andrum för att kunna komma tillbaka starkare. Jag tycker att alla ska få sköta sitt på deras vis, jag bryr mig inte i hur andra gör och därför kan det vara störande när man läser hur flera ogillar "egentid" eller att man som mammaledig kanske har de äldre barnet på dagis. Men min dotter älskar att leka, hon är överenergisk och inte ens en dag på leos lekland kan alltid få henne lugn/trött. Alla barn är så olika.

Svar: Har aldrig påstått att något är fel! För det är, som jag skrivit, inte upp till mig att avgöra hur andra skall att göra. Jag utgår alltid från vad JAG känner, men jag har iget behov av den "egentiden" som många pratar om och jag ogillar ordet. Med det sagt så menar jag inte att ingen bör ta det! Det är så enormt tråkigt att människor tar så personligt på allt jag skriver, bara för att dom/ni gör annorlunda :)
Linda Blom

Hannah

Som jag precis skrev ovanför så förstår jag att DU utgår ifrån dig själv, vad kommentarerna som du fick som jag tog åt mig utav? Förstår inte din bitska ton tillbaka tyvärr.. verkade som att du inte läste det jag skrev!

Svar: Jahaa! Förlåt mig :) då missförstod jag! Trodde du syftade på svaren jag gav på vissa kommentarer. Då blev jag lite frustrerad över att det tas så personligt, när min mening aldrig är att ifrågasätta eller påpeka andra föräldrars val. Var absolut inget bitskt eller otroligt menar. Bara rakt och sakligt :)
Linda Blom

Hannah

Nej, jag förstår precis vad DU menar, och du gör det som är bäst för ditt barn! Men blir så less på vissa som använder det du skrivit och "kastar om orden" och sedan skriver "det är inte bra med förskola jag håller med dig" eller "man förlorar så mycket tid med sitt barn, därför är det bättre att vara hemma". Jag förstår exakt vad du menar, att du inte vill förlora tid med din dotter, men sedan har ju inte ni heller behov av förskola just nu, vilket du gjort klart för dig. Men blir så trött på dessa andra människor som håller med dig i allt till fullo och enbart ser ditt sätt att göra som 100 procent rätt. Vet inte hur jag ska formulera mig bättre. Men menade bara på att jag går också hemma med min dotter nu eftersom jag trivdes inte med hennes förskola och pedagoger, men i mitt fall så har det börjar bli jobbigt eftersom min son som har haft kolik sen han föddes är så krävande och sambon jobbar så mycket.. i mitt fall så behöver jag egentid för att komma tillbaka starkare. Vill liksom bara ge min syn av egentid till dig och även andra som kommenterar. När jag har egentid så kan det vara ett besök till frisören, eller kanske en runda på stan där jag samlar tankarna.. eller kanske att jag tar ett längre bad och sambon gör något med barnen istället. Menar bara som svar till människorna som kommenterar din blogg att egentid inte alltid behöver vara något jätte dramatiskt som att springa på krogen, eller vara borta hela helgen.

Svar: Vet du? Jag tror att människor har full koll på det och gör desamma själva! Du behöver inte försvara era val och beslut, för ni gör det som känns rätt och bäst för er. Precis som vi gör. Vem har inte varit hos frisören eller tagit en lång dusch utan barn omkring sig? :) Det är precis sådana små saker som jag gör också och det enda jag behöver för att fortsätta vara en bra mamma :) Ingen har kritiserat dig som person och mamma - tänk istället på alla påhopp jag får, som person, och därför skrev detta inlägg :)
Linda Blom

Anonym

Du har så rätt, så rätt. Jag har vikarierat mycket i förskolor och oavsett hur vettiga samt duktiga förskollärar är så har barnet det bäst hos föräldern. I bland känns det absurt om en blickar ut över en förskoleverksamhet och ser alla barn vars behov inte tillfreds. Lägg också till all outbildad personal som tar hand om barnen. Ett tips till alla är att läsa Ulla Waldenströms bok om hur barnen har det i fötakplanerna. Nästa gång någon säger att barn behöver stimulering (i form av förskolebarngrupp) kan du bara säga att det är ren jävla bullshit. Ursäkta språket!