Selma i sitt babyskydd, 2 månader liten <3
Igår halkade jag in på en tråd gällande babyskydd och huruvida man skall tänka när man byter till en större stol. Jag brukar aldrig lägga mig i diskussioner som inte är på mina kanaler i sociala medier, delvis för att det kan bli tråkigt för innehavaren av kontot, men också för att jag aldrig någonsin vill trampa någon på tårna. Jag vill aldrig att någon skall känna sig kritiserad som förälder och därmed använder jag min egen blogg och instagram för att sprida all viktig information om barnsäkerhet i bil.
Hur som helst, jag trillade alltså in i en tråd igår och insåg att detta är något jag inte skrivit speciellt mycket om. Så jag tänkte fördjupa mig lite i ämnet idag. När kan man alltså byta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol?
Anledningen till att ett nyfött barn sitter i ett babyskydd är för att deras små kroppar i förhållande till huvudet inte klarar av att sitta rak i ryggen. Dom har svaga nackmuskler och är ostabila, jag tror inte jag behöver förklara det djupare för de flesta vet att man måste stadga upp en nyfödd bebis huvud vid lyft m.m. Ett babyskydd har alltså en kraftig lutning för de små bebisarna. Otroligt bra givetvis, även om man skall tänka på att inte ha sitt spädbarn sittandes däri alldeles för länge.
Men, när det kommer till säkerheten så är en bakåtvänd bilbarnstol en säkrare anordning för ett barn. Så när din bebis är såpass stadig i rygg/nacke att hen kan hålla upp sig själv eller med fördel sitter helt själv, tycker jag att ni skall överväga en ny stol. Inte för att ett babyskydd på något sätt skulle vara farligt, men för att det finns säkrare alternativ. Anledningen till att den är säkrare är delvis just på grund av lutningen. Vid en kollision så fördelas kraften bättre på barnets rygg när hen sitter mer upprätt. Alltså - ju mer upprätt desto bättre vid en kollision.
Men mitt barn väger inte 9-13kg ännu som en bakåtvänd stol kräver?
Många bakåtvända stolar har rekommenderad lägsta vikt, men exempelvis Besafe Izi Plus har från 0kg då dom inte vill binda sig till en viss vikt utan snarare ser till att barnen är stadiga vid ett bytte. Man behöver inte stirra sig blind på lägsta vikten på en bakåtvänd bilbarnstol, det är inte det vesäntliga, alla barn är ju olika. Det viktiga är alltså att ditt barn är stadig nog att sitta mer upprätt.
Ska en fyra-femmånaders sitta i samma stol som en fyra- femåring?
Nu är det givetvis olika för olika barn, Selma satt själv redan vid 5 månader, vilket egentligen är ganska tidigt. Vi bytte dock inte stol förrän hon blev runt 9 månader, men detta berodde helt på min egen okunskap och för att jag stirrade mig blind på vikt, det gör tyvärr många. När vi väl bytte stol så var det för att jag pratat med Köp Barnvagn om hennes låga vikt och dom informerade mig om det jag skrev i frågan ovan, att vikten inte är det vesäntliga.
Sedan är det så att i en bakåtvänd bilbarnstol finns givetvis ilägg m.m. som "fyller ut" stolen när mindre barn sitter i däri och i takt med att barnet växer plockas dynor ut, nackstöd höjs, bälten höjs och det går att anpassa en bakåtvänd bilbarnstol till både små och större barn. Det är också viktigt att spänna bältet så hårt det bara går så att barnet sitter fast och stadigt i stolen, och inte tippar framåt eller åt sidorna.
Det är ju så smidigt att bära med sig och tar mindre plats i bilen, därför sitter vår fjortonmånaders fortfarande i ett babyskydd. Han har ändå inte vuxit ur det längd eller viktmässigt.
Ett barn som väger mer än viktgränsen eller som är såpass lång att huvudet överstiger högsta punkten är för stort för ett babyskydd. Annars kan ett barn rent tekniskt sett sitta i ett babyskydd, men man rekomenderar att barn över ett år definitivt bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol snarare än ett babyskydd. Mellan 6-12 månader skall man alltså byta till en bakåtvänd bilbarnstol, men vissa barn är såpass stadiga att dom kan byta även innan. Det må vara smidigt att kunna bära med sig stolen, men i mina ögon är valet mellan praktiskt och mer säkerhet ganska enkel : )
Nu är det ju såhär att både ett babyskydd och en bakåtvänd bilbarnstol är godkända, såklart. Är inte barnet för stort för ett babyskydd så
är det helt okej att sitta i ett babyskydd. Men ha hela tiden i tankarna att en bakåtvänd bilbarnstol
är en säkrare anordning. Det finns inga andra typer av bilstolar på marknaden än just bakåtvända bilbarnstolar som är
plusgodkända exempelvis, alltså genomgått väldigt hårda säkerhetstester. Det kan du läsa mer om
här.
När vi ändå är inne på babyskydd vill jag ge er en liten påminnelse om det praktiska "bärhantagen". Ni är väl medvetna om att det egentligen inte är främst av praktiska skäl, utan att det faktiskt är ett fallskydd? Fäll absolut inte bak det vid bilfärd (om inte instruktionsboken på ditt babyskydd säger annorlunda såklart). Jag låter bilderna tala om varför och vad som händer vid en frontalkrock om fallskyddet/bärhandtager är uppfällt vs. bakåtlutat. Babyskyddet på bilden är från Besafe och bilderna fotograferades när jag var iväg till VTI på krocktester och utbildning.
Så bra att du skriver ett inlägg om det här då jag funderade på det senast för en vecka sedan. Har en vän vars snart 15 månaders dotter fortfarande sitter i babyskyddet. Frågade om/när de skulle byta men hon sa att det är det säkraste de kan sitta i så att så länge dottern är nöjd och får plats kommer de fortsätta med det. Ska tilläggas att det babyskyddet är extremt liggandes eller vad man ska säga så jag kan tänka mig att påfrestningen på ryggen blir rätt stor om de krockar.
Tycker dock det är svårt att "säga till" och informera utan att låta som en moralkärring som kommer med pekpinnar. Det känns som det lätt kan tas på fel sätt och att jag trampar henne på tårna. Jag har dessutom inga egna barn..
Är väldigt tacksam över dina inlägg om säkerhet i bil och min och min sambos förhoppningsvis framtida barn kommer tack vare det åka bakvänt många år. Har en syster som vände sitt barn lite innan 4 års ålder. Alldeles för tidigt enligt mitt tyckte men det var ju "så trångt om benen" och stackarn skulle ju inte behöva ha det så. Det är nästan ännu svårare att prata om det när det är någon som står en så nära och det har jag märkt gäller det mesta när det råder delade meningar om sådan som rör barnsäkerhet/uppfostran osv..