Besafe iZI plus - Plustest

 Selmas allra första bakåtvända bilbarnstol som vi införskaffade oss efter babyskyddet var en Besafe iZi Plus från Köp Barnvagn. Det är en bältesmonterad stol som vi var och fortfarande är otroligt nöjda med och som vi även har kvar för framtida bruk. Jag tänkte att jag skulle skriva lite om den stolen, då många klurar lite på alternativ till dom stolar vi använder oss av just nu som endast innehar isofix. Alla bilar har ju tyvärr inte det, vår inräknad från början, men vi installerade faktiskt in en sådan samma dag som Selma föddes. Ja.. Det visste vi ju inte då, det var snarare en rejäl tur, för ett par timmar efter att vi ordnat det så gick mitt vatten och då var det snabba ryck. Swish sade det och Selma var ute på 1 timme och 40 minuter efter första känningen.
 
Nåja, det var inte förlossningen jag skulle komma till utan den bakåtvända, bältesmonterade, plusgodkända bilstolen Besafe iZi Plus. Först vill jag informera er lite om plustestet, dess historia och vad det innebär.
 
Såhär ligger det nämligen till.. Alla stolar som säljs är E-godkända, d.v.s Europagodkänd. Förr fanns något som kallades T-godkännande Sverige, vilket innebar att Trafiksäkerhetsverket gjorde ett extra test och
märkning på stolarna, då Sverige ansåg att enbart E-godkännandet var för svagt, det mäter nämligen inte en bilbarnsstols förmåga att hantera den kraft och det våld en olycka innebär på ett barns nacke. 2009 förbjöd EU Sverige att använda T-märkningen då dom ansåg det vara konkurrensbegränsande. Detta gjorde bland annat Tommy Petterson otroligt arg och upprörd, då han strävar efter att barn skall åka så säkert som möjlight i bil, inte bara i Sverige utan hela världen. Han kände att det här med barnsäkerhet tog ett stort kliv bakåt och började fundera på hur han skulle kunna gå vidare.
 
Då föddes tankarna om att ge företagen en möjlighet att testa sina stolar för en extra märkning. Att det skulle bli en lag i Sverige var alltså inte möjligt, men när det istället blev en frivillig möjlighet blev det plötsligt tillåtet igen. Hallelujah säger jag för det! För när första företaget nappade - faktiskt inga mindre än just BeSafe, hakade såklart fler på. Ett PLUS-test innebär mycket hårdare tester och krav. Plustesten fokuserar alltså på att skydda barnets nacke vid en krock, då det är just nackskador som är den absolut största orsaken till att barn dör i trafiken. Ingen annan typ av stol än just rena bakåtvända har hittills klarat av och blivit plusgodkända. Inte ens kombistolar.
 
Besafe iZi Plus är alltså godkänd enligt detta hårda test och det känns som en enormt trygghet att kolla på när man väljer bilbarnstol. Dessutom är iZi Plus en stol som, med hjälp av det justerbara huvudstödet, kan växa med barnet. Jag gillar verkligen inte att prata om ålder när det kommer till bakåtvänt åkande, utan tycker att man skall gå på storlek på sitt barn istället. Det finns ingen anledning att vända ett barn framåt när dom storleksmässigt får plats i en bakåtvänd stol. Men, jag vet att många föräldrar stirrar sig blinda på och tänker att "NU är mitt barn 4 år, dags att vända framåt" så vill jag ändå skriva det att Besade iZi Plus enligt statistik utan problem funkar på femåringar. Ja, enligt statistik alltså! Givetvis finns det undantag, med det sagt att man kan sitta längre, men vissa barn tyvärr kortare tid. Men, stolen är bältesmonterad och funkar upp till 25kg och stolen kan klassas som urvuxen när övre delen på örat passerar stolens högsta punkt. Dessutom älskar jag funktionen att kunna ställa stolen i flera olika lägen, sittande och viloläge exempelvis. Men något otroligt viktigt att nämna är att den har SIP (Side Impact Rotation) som skyddar barnet vid krock från sidan. En smidig funktion är magneterna som hälper till att hålla undan bältet vid i och urlastning av barn, hihi. Dom är guld värda. Fördelen med bältesmonterat är att man kan "manipulera" lutningen lite med en kil och få den lutningen du önskar, medans isofix sitter där den sitter. Grym stol helt enkelt och vi kommer byta tillbaka till den när Selma vuxit ur sin nuvarande alternativt när vi köper en större andrabil. Enda nackdelen är att den är stor och lite besvärlig att montera, men vi fick hjälp av Köp Barnvagn att montera och platsen den tog i bilen lade vi aldrig någon tyngd i när den var på plats. Det störde aldrig och då har vi en liten kombi (Volvo v50).
 
10
Gabriella Joss, 19 år fru, toppbloggare och väntar första barnet

Älskar dina sådana här inlägg som du skriver! :) kram

Pamela

Vi har en britax baby safe bilstöld åt vår lilla tre månaders kille. Men basen har ingen isofix (även om vi har det i bilen) och vi tycker att basen känns så lös när den bara är fastspänd med bältet. Så ja funderar om den verkligen är ordentligt fastspänd med bara bältet eller om man skulle behöva köpa en bas med isofix?

Svar: Vi satte in Isofix i bilen av just den anledningen :) Så ja! Jag tycker helt klart att ni skall investera i en bas med Isofix, då är det verkligen monterad med karossen :)
Linda Blom

Pamela

Bilstol mena jag ;)

Madeleine Boquist

Tack för all Information om barnsäkerhet under bilfärd. Jag har en tös på 3 månader och jag hade noll koll om allt du skrivit om. Det känns så bra att ha denna kunskap. Tack Linda.

Svar: Det glädjer mig så!! : )
Linda Blom

Lina Sjölin

Super bra info! En liten fråga, då vi har en lite "äldre" bil -99 VW passat och just nu har vi 2 st britax stolar till våra grabbar. Självklart bakåtvända, men i vår bil finns väl inte möjlighet till en sån Isofix?
Eller går de även att fästa på lite äldre bilar?
Visserligen e vi i tanke på ny bil men inte kommit till skott ännu!:)
Super bra jobb att framför denna viktiga information:)

Svar: Jag vet inte riktigt hur det är med äldre bilar, men vi kunde installera en isofix i vår bil, när den saknade : ) Dock lite nyare än er : )
Linda Blom

Elin

Vet du vad skillnaden är mellan izi plus och izi kid? Hade vart kul med ett inlägg om skillnaden på de olika modellerna :)

Svar: Jag har redan gjort ett inlägg med skillnaden mellan Besafe izi Plus och Besafe izi kid i-size : ) Du hittar det här: http://lindablom.se/2015/april/besafe-izi-plus-vs-besafe-izi-kid-i-size-2.html
Linda Blom

Emelie

Så himla bra inlägg du gör om bilbarnstolar! Har besafe babyskydd med bas o hela kitet till vår dotter på en månad! Så himla smidigt o lätt att sätta skyddet på plats utan att krångla med bältet. Vi kommer satsa på besafe även på nästa stol när det är dags att byta! Efter att ha läst dina inlägg om besafe o även kollat bäst i test var det ingen tvekan om vilken stol vi skulle ha!! Säkerhet i bilen är sååå himla viktigt! Blev så upprörd när en kompis till mig som har barn sa att basen är onödigt o för dom som är lata... Hur tänker man då? Tack för en fin blogg!!! :)

Svar: Basen är egentligen till för att underlätta för föräldrar :) Ett babyskydd fäst med bilbälte är också väldigt säkert, så länge man monterar det rätt :) Men basen är guld värt i vardagen!! :) jag är verkligen glad för att du uppskattar mina inlägg :)
Linda Blom

Emma Elizabeth - Fotoblogg: Om träning, mode, studentlivet, kärlek

Följ min fotoblogg http://misselizabeth.blogg.se där jag lägger upp mina vackra bilder och skriver väldigt personligt och mycket känslor. En utav mina inlägg finns på blogg.se's hemsida just nu :)

Lilli

Hej Linda,
Vänder mig till dig och hoppas du vill dela med dig av nån klok tanke angående bilbarnstol i framsätet/passagerarsida på en väldigt ny och säker bil!
Det gäller min 5 åriga dotter som sitter i en Britax Multi tech.
Har läst massor om det men blir lite orolig då vissa menar att bilens airbag teoretiskt kan lösas ut trots att den är avstängd 😧😧 Har du fått lära dig nåt om det i ditt samarbete med Besafe? Kramar till dig och Selma

Johanna

Tack vare alla dina inlägg om vikten av bakåtvänt bilåkande och framförallt vilka bilbarnstolar vi kan använda oss av så blev valet av bilstol till våran 6 månaders bebis så enkelt. Just i detta nu är våran besafe izi plus med tillbehörspaket påväg hem till oss. TUSEN TACK för grymt bra och nyttig information. Våran son kommer sitta bakåtvänd så länge det bara går. Du guidade oss i bilstolsdjungeln, guld värt Linda. BeSafe kan skatta sig lyckliga på att dom har en så fantastiskt ambassadör som du. Kram

Svar: Ååååh vad glad jag blir!!! : ) Det är helt fantastiskt att höra att inläggen faktiskt gör skillnad! Tack för dina ord! Kram på dig!
Linda Blom