Undvik tjocka kläder i bilen

Med det kalla vädret klär vi våra små i allt mer och tjockare plagg. Jag vill bara skriva en liten påminnelse att inte använda för tjocka kläder på barnen i bilen. Alldeles för mycket plagg mellan kropp och bälte minskar säkerheten, då bältet skall sitta så nära kroppen som möjligt - och hårt! Dra åt bältet rejält och ordentligt varje gång ni sätter i och ur barnet i bilstolen.
 
Det kan tyckas besvärligt i många ögon att ta av och på jackor/overaller på barnen. Men vi gör alltid så att vi klär Selma i max en fleecetröja om det är kallt (nu har vi varmgarage och bilen är därmed alltid varm när vi åker hemifrån, men vi parkerar ju inte endast där). Dessutom har vi en tjock filt att värma henne med utanpå bältet om det skulle vara så att det blev kallt. Hon har dock aldrig klagat hittills. När vi åker iväg på diverse utflykter så klär vi helt enkelt på henne plaggen när vi kommit fram och innan vi går ur bilen. Det gör en väsentlig skillnad vid en eventuell krock och bältet sitter inte alls lika bra över axlar m.m. om man har en tjock jacka/overall under.
 
Sedan är det ju faktiskt så att även vi vuxna bör ha bältet så nära kroppen som möjligt och därmed också undvika tjocka kläder i bilen. Men där tar vi ansvar för oss själva, till skillnad mot våra små där VI bär ansvaret över deras säkerhet.
 
Sedan kan jag passa på att tipsa om att det faktiskt finns åkpåsar specialdesignade just för bilstolar, här finner ni några från märket Voksi. Kan tillägga att det är marknadens enda åkpåsar med ull i underdelen vilket innebär att barnet håller sig varm, men åkpåsen transporterar även bort fukt vilket ökar komforten avsevärt såklart.
 
Nu var jag tyvärr lite slarvig när jag skulle ta dessa bilder, vi skulle just springa in på förskolan när jag snabbt knäppte fast henne igen och därmed blev det ett veck på bältet i bälteshållaren. Dessa skall alltså egentligen undvikas!
13
Liz

Hej, för det första, hon är verkligen bedårande din lilla skatt, nästan lika mycket som min 😉 men, vart har du köpt plastgrejen som håller ihop bältet på bröstet?

Svar: Det är en bälteshållare som gör att bältet sitter på plats bättre över axlarna samt även hindrar barn som gärna klättrar ur bältet vanligtvis, hindras : ) Och tack snälla, hon är underbar <3
Linda Blom

Anonym

Det finns massor med overaller som är anpassade med hål för att kunna trä igenom bältet så det kommer närmare kroppen. Skulle aldrig sätta mitt barn i en kall stol när det är -15 i bara fleecejacka :-/

Svar: Då undrar jag hur dom overallerna håller tätt utomhus ; ) Om det är öppningar i rygg m.m? Varje förälder gör givetvis precis som man själv vill, kanske kan man sy om en dyna eller liknande för att använda i stolen. Men vi vuxna sätter oss i säten som stått i samma bil, varje plats har inte rumpvärme och det går hur bra som helst. Jag väger för och nackdelar, sannolikhet o.s.v. mot varandra - baserat på forskning - och därefter tar jag ställning. Jag vill uppmärksamma saker som det finns mängder av konkreta bevis för och sedan gör varje förälder sitt val att ta åt sig eller inte. Men jag måste erkänna att många saker som ifrågasätts, olika påståenden som vänds emot mig är totalt utan vettigt innehåll och otroligt enkelt att sprätta hål på, bara man tänker logiskt : )
Linda Blom

Anonym

Det är ju givetvis dragkedjor för hålen som man drar för när barnet klivit ur stolen. Inga som helst problem! Tänk lite logiskt du oxå kanske? ;)

Svar: Dåså! Då låter det ju som ett toppen alternativ förutsatt att allt är tätt! Nu hävdade inte jag att just din kommentar var ologisk utan skrev mer överlag att många av de påståenden som droppar in här är enkla att motargumentera! Trodde det var ganska tydligt? Jag ställde ju en motfråga till din kommentar då jag själv inte sett ngn sådan overall :)
Linda Blom

Anonym

En fråga kring bilden du la upp på Selma när hon tittade på prinsessan Sofia som du ansåg var skräp, dels pga genusperspektivet. Hur tänker du kring det när Selma typ ser ut som prinsessan Sofia och hennes leksaker i princip endast är rosa och dockor? Nyfiken hur du tänker där helt enkelt? :)

Svar: Det är så mycket i din kommentar som inte stämmer! Skall absolut svara.. Jag skrev aldrig att jag inte gillar det p.g.a. bristen på genustänk - tvärtom! Däremot skrev jag att OM man skulle se det ur genusperspektiv så har det väldiga brister. Läs kommentaren igen helt enkelt. Att Selma skulle "se ut" som prinsessan Sofia är bara fjanterier, det gör hon verkligen inte. Visst har hon mycket rosa plagg, sött och gulligt, men det är knappast det enda. Hon har mycket könsneutrala plagg också. Precis som hennes leksaker - vart har du fått ifrån att hon bara skulle ha rosa leksaker och dockor? Att hon däremot FÖREDRAR dockor är helt på hennes villkor, men hon har mycket annat också. Bilar, bollar, bandyklubbor, pussel, pärlor, lera, lego, tågbanor osv osv. Och det i regnbågens alla färger. Kan inte låta bli att tycka att det är så fegt av dig (och många andra dom gör på samma sätt) att inte våga föra den här diskussionen via instagram där du visar vem du är :)
Linda Blom

Hanna, mamma till Elliot.

Vilket toppenbra inälgg! :) Superviktigt tycker jag!
Skrämmande att se dom som sitter i vinteroveraller i bilen.. Har sett fler där bältet knappt sitter fast pga för tjocka kläder :( huvva.
Tror dock att det handlar om okunskap...

Vi har alltid bara fleecekläder på E om vintern i bilen. Och en filt.
Sen värmer vi bilen på morgonen och på eftermiddagarna när han hämtas är bilen redan varm =) Han har heller inte klagat, och om det är lite kallt en stund... alltså hellre det än att bältet inte sitter som det ska... :/

Tack för dessa inlägg! Så bra! :)
Kram!

danijellaperic

Varför så många kränkande kommentarer !! 🙅🏼 såå ofta man ser att du blir utsatt. Så fruktansvärt 👎🏻 du verkar vara en fantaskisk mamma och kärleksfull person!

Svar: Tusen tusen tack!! :)
Linda Blom

Jennie

Hej Linda! Vore intressant att veta hur du ser på att använda så kallat gravidbälte? Gör du det och från vilken månad? Tack för svar :)

Svar: Absolut!! :) Det gör jag! Av både komfort och säkerhetsskäl :) Man kan börja använda det så snart man fått veta att man är gravid :)
Linda Blom

Anonym

Hej undrar om bälteshållarn är godkänd kollade runt lite att det kan vara faligt för barnet att det sitter sånt på bältet. Eller har du hört annat ?. Frågar bara .har själv barn som tagit sig ur flera gånger när dom var runt 2-3 års ålder.

Svar: Ja den är godkänd :) Det är BeSafe själva som tillverkat den och det är absolut inte farligt på något vis. Farligare för barnet att kunna ta sig ur bältet eller att bältet sitter fel :)
Linda Blom

Matilda

Oerhört fegt att kommentera anonymt! Om man inte har något snällt att säga ska man inte säga det alls. Och ja Linda har rätt finns massa saker man kan motargumentera med där. Brukar inte kommentera så ofta men det är väl upp till varje familj hur dem väljer att göra för barnen ska vara säkra och varma. Jag har inga barn själv är 19, för det kommer säkert någon skriva också, hur jag kan veta det? då jag inte har några egna.

Simplysandy4u

Hej! Jag köpte en besafe izi plus på köpbarnvagn för några veckor sen och då sa dom att man ska få in 2 fingrar mellan axlar och bälte. Vad säger du om det? Jag är alltid så rädd att jag ska dra åt så att lillan (9 månader) får ont i axlarna, samtidigt såklart livrädd att jag drar åt för löst så att hon inte skyddas ordentligt vid en eventuell krock.. Tacksam för svar :) och tack för att du delar så mycket viktig info! :)

Svar: Om det sitter åt så att du får in två fingrar max så är det okej såklart, det är ju inte meningen stt barnet inte får luft. Men många gånger tror vi föräldrar att det är "för hårt/får trångt" i stolarna och därmed utgör risker för våra barn genom att inte spänna tillräckligt eller vända framåt för tidigt exempelvis. Det viktiga är att det absolut inte får glappa och att bältet sitter tillräckligt hårt för att barnet inte skall kunna slungas fram/tillbaka eller liknande. Det skall sitta nära nära kroppen. Detta gör även att dom sover lite stadigare i stolen och inte "faller framåt/tappar huvudet" i samma utsträckning :)
Linda Blom

Carolina

Hej! Nu vet jag att detta är ett gammalt inlägg, men det här med att inte ha för tjocka kläder på barnet förstår jag absolut. Men en fråga. På Selma är det ju betydligt lättare att bara ta på henne en jacka när man tex ska in på affären eller så. Men jag har ett barn på ca.3 månader. Det känns ytterst osmidigt att ta på och av overall på en så liten bebis som hela tiden sitter kvar i babyskyddet om man ska in på affären (ett bra exempel). Hur hade du gjort? :) Här uppe i norrland kan det bli uppemot -30 så tunnare jacka och filt räcker inte på långa vägar! Haha Tacksam för svar och tips. :)

Svar: Jag tycker snarare att det är lättare iom babyskyddet. Vi har ju Colin som vi precis bytt från babyskydd ifrån. Det finns bland annat åkpåsar som passar att ha i babyskydd, kolla upp det :) Sedan kan man köra flera tjocka filtar när man bär, klä barnet i ullkläder eller liknande :) Allt går att lösa :)
Linda Blom