Att bryta nattamningen..

Nu har jag så gott som helamat mitt andra barn i åtta månaders tid och jag tycker fortfarande att det är precis lika smidigt och behändigt med fungerande amning som jag tyckte med Selma. Jag älskar att jag har fått möjligheten att känna såhär, att det gått så bra med båda barnen. Det är inte bara både billigt, smidigt och givetvis väldigt bra för barnen i form av antikropparna och skyddet dom får via amningen, det är väldigt mysigt också. För mig har det inneburit ett väldigt speciellt band till mina barn. Det var  skit tufft i början, framförallt med Colin där jag åkte på en rejäl mjölkstas - bedrövligt ont och jag har "skrikit i en kudde", gråtit, stampat i golvet och ibland nästan asgarvat av ren smärta, innan mjölken stabiliserat sig och bröstvårtorna vant sig vid det ständiga sugandet. Jag tipsar verkligen dom som, likt mig, verkligen vill amma att härda ut!! Men sedan är det ingen självklarhet att det funkar oavsett, min mamma är ett bevis på det, som verkligen ville amma, men det funkade varken med mig eller min lillebror.
 
Amning är  ett samspel mellan mamman och barnet och om någon av de två känner att det är någonting som inte funkar riktigt, så gäller det att försöka ändra på det. För mig har det varit så under ett ganska bra tag när det kommer till det ständiga nattsnuttandet.. Han åt så gott som nätterna igenom och jag började märka att han inte var speciellt hungrig dagtid. Dessutom slutade han komma till ro på nätterna, utan lekte, bet mig (vilket gör himla ont med tanke på att han har SEX tänder). Totalt fel dygnsrytm rent måltidsmässigt helt enkelt och tillslut kände jag att jag hade fått nog. Jag kan inte fortsätta vakna flera gånger varje till varannan timme nätterna igenom, jag behöver få sova. Framförallt för att jag inte kan sova dagtid med en snart fyraåring hemma. Jag pratade med BVC, fick lite tips och hon gjorde mig trygg i att Colin som är en såpass stor kille på sina snart 10kg, nästan 9 månader. Han ökar urbra i vikt - och  behöver inte äta nattetid! Så tillsammans med Jimmy beslutade vi oss för en vecka sedan att ta tag i det där med att sluta nattamma.
 
Vi såg till att Colin hade ätit ordentligt under dagarna, gav honom de få sakerna han faktiskt gillar, ordentligt med gröt och liknande. Därefter tog Jimmy över! Han vaggade honom i sin famn tills han somnade, han vaknade, han vaggade om och så fortsatte det! Tre nätter tog Jimmy innan jag sedan tog den fjärde som också innebar mycket skrik och uppvak. Jag var ganska förtvivlad där ett tag.. Men vi gjorde så att om han vaknade innan 22-23 så fick han lite mjölk av mig i soffan för att komma till ro, sedan vaggade Jimmy honom till sömns igen. Vaknade han sedan runt halv 6-6 fick han också bröstet, där emellan - ingenting. Vissa gånger har vi fått ta till vagnen för att han skall somna. Men för oss har fokus legat på att han skall kunna komma till ro utan bröstet, inte att han måste sova i sin säng. Han får fortfarande väldigt gärna samsova med oss, men vi önskar alltså att han skall komma till ro utan att jag behöver amma. Jag kan tillägga att Colin inte heller har vaken napp eller snutte och inte heller velat dricka ur flaska, vatten exempelvis.
 
För oss har det inte funnits någon tanke på att ge varken ersättning eller välling.. Vi vill inte byta ut ett eventuellt "behov" mot ett annat (exempelvis att han behöver äta något annat för att komma till ro, då hade vi lika gärna kunnat fortsätta nattamma). Men så femte natten hände något.. Han vaknade fortfarande på kvällarna flera gånger, men efter 23 så sov han vidare till klockan blev 2. Då kunde jag sjunga lite för honom och buffa honom i rumpan och han somnade om i sin säng. Sjätte natten, alltså natten till igår - sov han från 20 och vaknade några gånger, sedan sov han mellan 22:30 till efter 7 i sin säng! Och inatt sov han återigen oroligt på kvällen, för att sedan 23:30 somna och sova i sin säng oavbrutet till klockan blev efter 8.
 
Han har dessutom, helt från ingenstans börjat dricka vatten ur flaska (vilket är helt okej för oss dygnet runt, mycket hellre det än välling) och det är enklare att få i honom maten (dock galet kräsen fortfarande). Jag förväntar mig mycket skrik fortfarande, nattvak och diverse bakslag, annat vore konstigt med en bebis. Men det känns ändå väldigt skönt att det verkar ge lite resultat och både han och vi sover bättre i alla fall vissa nätter. Jag vill inte ta bort amningen helt ännu, det är varken jag eller Colin redo för, jag kommer göra precis som med Selma, låta honom styra. 
11
Sofie Palm

Våra söner känns väldigt lika varandra! Min Edwin är 9 månader nu och jag har också börjat sluta nattamma! Håller tummarna att det fortsätter gå bra för er också :)

Louise

Gud så skönt att läsa någon som har samma "problem". Min W använder mitt bröst som napp mer än att han äter på natten, 7 månader och börjar bli en trött mamma 😴 Har pratat om att göra detsamma och nu fick jag mer boost att göra detsamma efter jul 😇🤗😇 god jul!

Anonym

Fast helamning innebär att barnet endast och verkligen endast får bröstmjölk och d-droppar eller ev läkemedel. Kan vara bra att veta i medicinska sammanhang tex om barnet blir sjukt och läkaren frågar vad kosten består av:)

Svar: Ja :) Och han har ju som sagt varit så kräsen att vi inte fått i honom annat än min mjölk, det är först sedan några veckor som han verkligen får gröt och liknande regelbundet och han blir ju snart 9 månader. Så helammat 8 månader med undantag för någon sker här och var och det skulle jag givetvis meddela eventuella läkare isf :)
Linda Blom

LindaViola - mamma till två!

Vad skönt att det verkar fungera! Vi funderar på att ta den kampen nu när pappan i huset ska vara lite ledig i jul, känner precis som du att det inte går att vakna så många gånger per natt, oftast snittar vi 3-4h och det är är alldeles för lite för mig! Gustav är precis som Colin en stadig kille så maten på natten är egentligen inget nödvändigt utan något han behöver för att komma till ro. Tänker också ta det i hans takt, gjorde det med storasyster också, hon helammades i 9 månader, men Gustav accepterade mat tidigare (tack och lov). Upplever dock att han vill snutta mer på natten nu än innan han började med mat. Som att han tar igen "tutt-tid" han missat på dagen..

Lisa

Vi tänker också försöka under jul. Vaknar varje timme och det enda sättet att somna om är att ge bröstet.

Anonym

Vi försökte avvänja dotter vid nattvällingen. Tog 3 nätter med skrik o gråt sen sov hon hela nätter. Första gången hon sov em hel natt var efter avvänjningen. Men att sluta nattamma var svårare. Hon vaknade ofta på nätterna somnade om med bröstet. Grät o grät föera timmar när vi försökte avvänja. Sen avvänjde vi bröstet men gav välling. Hon vaknade då 2 ggr fick lige välling men som sagt sen slutade vi med det ickså

Sofia

Önskar verkligen att någon talade om innan hur våldsamt ont det gör första en-två veckorna och att det sen ändras snabbt och blir bättre. Med första barnet fick jag en smärre chock och barnmorskorna på BB bara tittade frågande på mig när jag skrek i kudden av smärta. Med andra visste jag ju att det går över trots allt och att det är värt det :)

Hanna Karlsson

Håller tummarna för att han fortsätter att sova bra på nätterna.

Carolina

Jag ammade aldrig min dotter, men min skräck, ja faktiskt skräck, va när tidpunkten skulle komma när nattmålen skulle avbrytas. Länge gick jag och nästan gruvade mig. Tills hon en natt bara, helt out of the blue, när hon va ca. 4 månader slutade hon och sov hela natten. Detta har hon nu gjort i över en månad nu. Beundrar verkligen er som orkar avsluta nattmålen. 😘

Johanna

Har en snart 8-månaders, som endast är nöjd med mig och bröstmjölk. Vägrat napp, nappflaska och han får kväljningar av det mesta, men har börjat smått bli gladare i mat. Härligt kämpat på nätterna! ska försöka göra detsamma..
Funderar på om du har några tips på gröt som din son tycker om?
Hoppas du får fortsätta få mer nattsömn!

Sara B

Tack för att du skrev detta inlägg! Vi har gjort precis så som man "inte ska" göra genom att vi bytte ut amningen mot välling och därigenom bara förlängde nattätning (tredje barnet men första som inte använder napp och därav behövde snuttningen från välling för att få extra trygghetskänsla). Men efter det här inlägget så tog vi tag i saken och tog helt enkelt bort vällingen helt ur kosten. Några vakennätter men snabbt ändå. Det bästa med det hela är att hon nu äter! Tack för att du fick mina ögon att öppnas! :) snart kanske jag t.o.m får sova en hel natt! Tjejen blir snart två så det är sannerligen på tiden 😁

Svar: Men vad glad jag blir att inlägget uppskattades samt att ni verkar få sova bättre!! :) Kram!
Linda Blom